Forum discuții apicole Apiardeal

STUPINE => SUNT ÎNCEPĂTOR => Subiect creat de: D006 din Iulie 31, 2009, 12:56:33 PM

Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din Iulie 31, 2009, 12:56:33 PM
- postare stearsa de admin -
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din Iulie 31, 2009, 01:40:37 PM
multi confunda completarea cu stimularea.
stimularea - ajuta familia sa mentina ritmul de dezvoltare in perioadele fara cules. siropul se da in cantitati mici la interval de cateva zile (cu mare atentie sa nu se provoace furtisagul). functie de vreme concentratia siropului poate urca de la 1/1 (perioade f fierbinti 35-40grd), la 3/2 (perioade cu precipitatii).
cantitatile pot varia deasemena functie de puterea familiei. o cantitate prea mare de sirop poate duce la blocarea cuibului, iar aria de lucru a matcii se va restrange, fiind in detrimentul obiectivului propus.
completarea - se realizeaza in general in toamna cand stuparul sesizeaza ca rezerva de iernare nu este suficienta. concentratia siropului este mai mare 3/2 pana la 2/1. acum se pot da cantitati mult mai mari de sirop (cativa litri) avand grija ca familia sa aiba puterea sa proceseze pentru a nu se acri. la acest capitol multi staruie asupra uzurii albinei in aceasta perioada. parerea mea este ca intre doua rele (uzura sau moarte in iarna) sa o alegem pe cea mai putin rea.
in general trebuie sa ne folosim logica in momentul in care facem un lucru. niste cifre care se dau prin carti sau aiurea sunt niste valori informative pe care nu trebuie sa le respectam 100%. un experiment pe aceasta tema nu poate sa se faca la nivel global. fiecare zona are variabilele sale care pot influenta rezultatul final. asa ca haideti sa gandim.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din Iulie 31, 2009, 01:51:13 PM
La albine nu-i ca la masini, nu exista varianta unica de raspuns la o intrebare sau solutia unica a unei probleme.
  Totul depinde de la zonna la zona, de la stupina la alta chiar si de la o familie la alta, ce sa mai zic de la un sistem de stupi la altul in functie de multi factori printre care unul dintre cei mai importanti este stuparul.
   Recomandat este sa raspunzi nevoilor fiecarei familii in parte.
  Cel mai bine ar fi sa le dai miere, preferabil de salcim, daca nu poliflora. Daca nu vrei sau nu poti, poti face completarea rezervei de hrana cu zahar sau alte produse, dupa buget.
  Siropul  de zahar se poate face mai diluat sau mai concentrat, eu recomand macar 1la 1, administrat seara , dupa puterea fiecarei familii pana cel tarziu la 15-20 august pt ca albinele care il invertesc in miere se consuma foarte mult si nu e bine sa iernezi cu ele.In el se pune ceai de plante medicinale si protofil, sau numai protofil plus suc, sare de lamiie care ajuta la invertire.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din Iulie 31, 2009, 02:10:30 PM
"Cel mai bine ar fi sa le dai miere, preferabil de salcim, daca nu poliflora."
aceasta este cea mai mare gresala pe care o fac chiar si apicultorii experimentati. daca lasam miere in fiecare stup (eu nu fac extractie in corpul de cuib 1/1), este ok. daca insa plimbam ramele sau mierea (inclusiv polenul) problema este f grava. chiar daca utilizam numai mierea din propria stupina este f usor sa transmitem o boala neobservata de la un stup slab, la intreaga stupina. eu recomand folosirea siropului de zahar si a turtelor de serbet de zahar, fara utilizarea mierii sau a polenului.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din Iulie 31, 2009, 02:43:43 PM
Asa  ca , muncim  din  greu  sa  scoatem  o  lingurita  de  miere  de  salcim si-n toamna  trebuie  sa  le  dam  doua.Metodele vechi de  intretinere  a  fam...de albine  s-au  dus ,asa  ca  ramin  cele  noi  si  eficiente.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 04:05:34 AM
Iertare dar logic nu are sens ce spune-ţi. Dacă am de ales între unt şi margarină, aleg margarina  doar pentru că există posibilitatea să fi fost vaca bolnavă?
  Albina nu este programată genetic să consume zahăr, nici alţe produse invertite. Mierea devine prohibitivă albinei de dragul sănătăţii ei?
  Mi se pare o scuză a stuparilor lacomi care extrag de usucă doaga stupului de dragul unui leu,  în plus şi apoi dau de lucru fabricilor de zahăr. Înainte de a mulge vaca trebuie să-i bagi în iesle . Aşa şi cu albinele la ultimele culesuri mai mari ideal este să nu fii nesimţit şi să le furi chiar tot, să nu le laşi măcar de un ceai la primăvară când cer ăia mici de mâncare, şi să le mai şi zici că de fapt toată lăcomia noastră e de fapt profilactică.Mi se pare chiar meschin, crud.
  Dacă nu ai fost destul de prevăzător sau nu ai avut culesul prognozat nu mi se pare o crimă să dai o ramă doua familiilor mai slabe mai ales dacă îi cunoşti provenienţa, că doar nu  o să o iei de la vecini.Nu dai de la cei slabi la cei tari decât dacă i-ai stors prea tare.
  Albinele se hrănesc cu miere de milioane de ani, cu zahăr doar de vre-o 50. Dacă pentru noi acesta este "Moartea albă" de ce ar fi mai bun pentru albine.
  Ce să mai zic de aspectul moral al problemei. Şi în Sfânta Scriptură se zice "să nu legi gura boului care treieră..."
Încă nu am văzut vre-o fiinţă umană să producă o singură picătură de miere. Noi nu producem miere doar o colectăm şi o procesăm.Noi creştem albine dar le hrănim nu cu ce produc ci cu înlocuitori de sinteză. Nu le dăm polen ci făină de soia, sau drojdie de bere sau alte bazaconii. Toate de dragul modernismului?Care modernism? Acela care ne intoxică copiii cu toate chimicalele la care se face ultra reclamă? Oare suntem corecţi? Deci să nu luam mierea albinelor care o produc.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 04:16:29 AM
Şi să nu uităm în istoria albinelor noi suntem doar o singură pagină, nu una foarte frumoasă şi dacă vom continua să gândim la modul acesta "MODERN"şi "EFICIENT" poate ultima. 
   Poate aţi auzit povestea măgarului lui Nastratin Hogea care a murit tocmai când se învăţase să trăiască făra hrană.
Nu trebuie să-mi daţi dreptate timpul va arăta aceasta, dacă vreţi puteţi să vă şi supăraţi pe mine, că eu nu mă supăr :wink:
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 06:08:21 AM
Totul  e  ok,eu  las  intotdeauna  rezerve  de  hrana si  nu  hranesc  albinele  cu  zahar .Parerea  mea  este  urmatoarea:-sa  lasam  mierea  pt  rezeva  in  rame
-daca  tot  am  muncit  si  pierdut  timpul  cu  extragerea nu  are  rost  sa completam  rezervele  de  iarna  cu  miere.
-albina  nu  traieste  prea  mult si  nu  o  consumam  ca  pe  carne,asa  ca  se  mai  poate  face  si  iernari  pe  zahar.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 04:46:56 PM
Protofilul e prea puţin, respectă dozajul de pe etichetă. Acum că ştii puterea fiecărei familii dă-i doar cât poate duce până dimineaţa. Poţi pune şi mai multă zeamă de lămâie . Nu recomand sarea de lămâie pt că e extrasă de obicei din iarbă de lămâie Pentru oameni e chiar cancerigenă.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 07:20:23 PM
Recomand să cauţi un stupar cu experienţă pe care să îl iei la stupi.El îşi va da seama la faţa locului dacă şi cât timp va mai trebui să hrăneşti.
  După câte spui s-ar putea să aibă deja destul de multă mâncare.
Sucul de lămâie se dă pentru acidul citric care ajută albina să invertească zahărul, nu pentru acreală. Nu văd de ce ai vrea să dai oţet albinelor.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 08:02:30 PM
Toretic e perfect , e frumos sa expui pareri , dar pana una alta daca nu dai hrana s-ar putea sa ai surprize.
  In anii trecuti am experimentat diferite metode de hrana inclusiv am trecut niste familii peste iarna fara prea multa miere in rame ca sa nu zic deloc , dar de la 1 dec am pus turte de serbet si vreau sa spun ca familiile respective nu au murit si nici nu s-au uzat cine stie ce . Smecheria este sa stii ce sa le dai de mancare la albine si and.
  Eu unul cand ma  gandesc ca numai   pentru stimulare in august trebuie sa dau vreo 1000 de litri de sirop , plus completarea din septembrie ma motiveaza numai gandul ca la anul viitor  sper sa fac un vagon de miere.
  Acum in loc ca matca sa aiba spatiu de ouat este bine sa blocam cuibul cu rame pline cu miere ?
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 10:44:44 PM
După câte ştiu eu în septembrie nu se recomandă să hrăneşti albinele cu zahăr pt că intră în iarnă consumate de efortul invertirii.
   
Nici nu mă asteptam ca dumneavoastră d-le doctor să va hrăniţi albinele cu miere, ar fi chiar o prostie cât timp doar banii contează, (poate şi prestigiul)şi zahărul e atât de ieftin în comparaţie cu mierea.
   Parcă in altă parte vă exprimaţi părerea de rău că nu puteţi scăpa de albine peste iarnă. Sănătate şi bani mulţi!
   Din fericire  oamenii au dreptul la propria opinie. Faptul că nu vă dau întotdeauna dreptate nu înseamnăcă au ceva personal cu dvs.Doar un egocentric ar putea crede că lumea se învârte doar în jurul lui şi se hrăneşte doar din geniala-i inteligenţă.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 10:46:14 PM
Pentru a evita furtisagul,folositi metoda mea.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/ITtb4GMjSv0[/youtube]
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 11:28:04 PM
Interesant. Zahar granulat si un lichid peste.
Ce este acel lichid?
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 01, 2009, 11:43:11 PM
Citat din: BeeesDupă câte ştiu eu în septembrie nu se recomandă să hrăneşti albinele cu zahăr pt că intră în iarnă consumate de efortul invertirii.
   
Nici nu mă asteptam ca dumneavoastră d-le doctor să va hrăniţi albinele cu miere, ar fi chiar o prostie cât timp doar banii contează, (poate şi prestigiul)şi zahărul e atât de ieftin în comparaţie cu mierea.
   Parcă in altă parte vă exprimaţi părerea de rău că nu puteţi scăpa de albine peste iarnă. Sănătate şi bani mulţi!
   Din fericire  oamenii au dreptul la propria opinie. Faptul că nu vă dau întotdeauna dreptate nu înseamnăcă au ceva personal cu dvs.Doar un egocentric ar putea crede că lumea se învârte doar în jurul lui şi se hrăneşte doar din geniala-i inteligenţă.
Cu cat mai multe opinii cu atat mai bine ! plus ca tot ce se scrie aici trebuie adaptat la fiecare zona in parte . Nu exista o teorie universal valabila.  Dar din mai multe pareri este imposibil sa nu iasa si ceva bun .
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 02, 2009, 01:41:47 AM
Va salut. Eu as hrani 2 pe unu toata luna august. Oricum albina se schimba.Dar m ai nou puteti folosii apinvertul pe care lam incercat si eu anul acesta si am fost multumit de el. :hi:
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 02, 2009, 02:59:28 PM
Hranirile de complectare sant prea devreme ca blochezi cuibul cartea spune 15 august daca va fi 20 sau 25 nu cred ca va fi nici o problema pentru ca este odata de referinta nu una matematica si pana atunci mai lasa loc si la matca facand hraniri de stimulare.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 03, 2009, 12:56:23 AM
x
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 03, 2009, 12:57:04 AM
x
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 05, 2009, 10:55:18 PM
Da sant chiar frumoase dar in celulele din care iese puiet vor baga miere daca vor avea din belsug de acea mai trebuie stimulate si vei avea si puiet si incet se restrange si  spatiul pentru ouat asta este doar o parere cum fac eu tu faci cum crezi dupa ce ai auzit mai multe pareri.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: filip din August 06, 2009, 10:49:53 PM
Citat din: fullfit46
Citat din: liviuDa sant chiar frumoase dar in celulele din care iese puiet vor baga miere daca vor avea din belsug de acea ...."mai trebuie stimulate si vei avea si puiet".... si incet se restrange si  spatiul pentru ouat asta este doar o parere cum fac eu tu faci cum crezi dupa ce ai auzit mai multe pareri.

Cu ce anume sa-i stimulez...ptr. a ponta in continuare ?
Cu cat stimulezi mai mult cu atat va creste consumul prin depunerea de puiet in lipsa de cules.La final o sa vezi ca ai facut-o degeaba.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: andrei_calinescu din August 06, 2009, 11:22:59 PM
D-l Filip pune un aspect fin in evidenta aici.
Inutilitatea de a stimula in exces, deoarece se nasc cam doua aspecte ce dezavantajeaza:
-prezenta inutila de musca in exces pe timpul iernarii
- pericolul de dependenta creat prin hranire excesiva , care se constata in primavara, pe fond de lipsa de recolta - implicit familii slabe,tinand cont de parametrii biologici ai matcii Carnica.
Dle Filip,
Cum arata un cuib ptr. o fam buna pusa la iernat la d-voastra(intervale cu musca si cantitate rezerve)?
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: filip din August 07, 2009, 04:55:12 PM
In natura o matca buna reduce ponta in functie de cules protejandusi rezervele de miere.Sunt cazuri in care gasesti 3-4 rame cu puiet in fam puternice.Prin stimularea intensiva este stimulata si matca sa ponteze intensiv.In momentul cand stimulezi in lipsa de cules albinele zboara ca nebunele cautand sursa de nectar.Ce vor produce cele 7-8 rame de puiet aflate acum in stup ?
Aproape nimic.
Eu nu spun ca nu-i buna complectarea dar ganditiva bine,sa nu aruncati bani pe fereastra. :)
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: andrei_calinescu din August 07, 2009, 05:18:18 PM
Inafara de faptul ca o prezenta excesiva de puiet acum nu produce nimic, aceasta prezenta aduce totusi ceva cu sine, ceva negativ: uzura albinelor doici ocupate intens cu cresterea larvelor, albine care vor trece iarna. Deci o uzura inutila a contingentului hivernal.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: janese din August 08, 2009, 01:06:13 AM
Citat din: fc_vasluiPentru a evita furtisagul,folositi metoda mea.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/ITtb4GMjSv0[/youtube]
cu galeata deschisa prin stupina....daca e apa chioara nu-s probleme dar daca e altceva.......(si daca e apa chioara,uzura e maxima la albina)
zaharul (cristalele ) care pica pe fundul stupului albina il cara afara si e zahar pierdut
metoda merge mai eficient daca pui zaharul in hranitor si torni peste el lichid acolo  pana-l umectezi pe tot apoi torni iarasi zahar peste cel umectat pana se reumple hranitorul(ca prima data dupa ce torni,nivelul de zahar scade in hranitor ca se reaseaza cristalele)..indicat este sirop 1/1 cu ceai din plante turnat peste zaharul tos(sa fie cristalizat fin ca altfel il cara si din hranitor afara din stup)
daca torni doar ceai de plante chior ,albina suge repede lichidul dintre cristale si iarasi ..il cara afara!
metoda este indicata pentru apicultorul care are stupina mai departe de casa si se duce la saptamana...metoda este pentru stimulare, nu pentru completare de rezerve de iarna
eficient: zahar cristalizat fin,peste el sirop 1/1..urdinise reduse..fara pete de sirop prin stupina,hranitoare uluc de 400-500ml, se da seara cand s-a linistit stupina, o data la saptamana
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: stefan1 din August 08, 2009, 04:04:23 AM
Si eu zic ca nu e o metoda prea fericita. Ce sa mai zic daca ai fund cu sita?...
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 08, 2009, 08:28:27 PM
Eu nu cred ca strica mai multa albina pe timpul ierni chiar e indicata dar mai greu de realizat iar albinele din  aceasta perioada nu vor ajunge nici cum in iarna si de acea ii recomandat ca aceste albine sa cresca mai mult puiet de acea se fac hraniri de stimulare daca in natura mai este polen si este stimularea o fac cu sirop 1/1 de 2 ori pe saptamana.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: nicu has din August 08, 2009, 09:46:47 PM
17 ml de protofil la ce cantitate de sirop?
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 08, 2009, 09:48:28 PM
La un litru de sirop.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 08, 2009, 10:53:04 PM
Citat din: fullfit46
Doua site-uri diferite.....doua retete de hrana de completare care se bat cap in cap. Pana la urma cum se da hrana...in cantitati mai mari sau mai mici ?...in sirop 2/1 sau 1/1 ? Multumesc.
Citat din: filipIn natura o matca buna reduce ponta in functie de cules protejandusi rezervele de miere.Sunt cazuri in care gasesti 3-4 rame cu puiet in fam puternice.Prin stimularea intensiva este stimulata si matca sa ponteze intensiv.In momentul cand stimulezi in lipsa de cules albinele zboara ca nebunele cautand sursa de nectar.Ce vor produce cele 7-8 rame de puiet aflate acum in stup ?
Aproape nimic.
Eu nu spun ca nu-i buna complectarea dar ganditiva bine,sa nu aruncati bani pe fereastra.
TOPICUL: RETETE  DE  HRANA  DE  COMPLETARE
ATENTIE:  este vorba despre hrana de completare si nu despre hrana de stimulare. <strong><u>Hrana de completare</strong></u> se face pana in 15 august. Anul apicol incepe in luna august.
- in cuib nu se vor lasa faguri cu mai putin de 1,5 kg miere
Completarea rezervelor de iernat se face cu sirop de zahar 2:1 (o parte apa si doua parti zahar) si se face prin hraniri masive.
Hranirile stimulente se fac pe o durata de 20-30 de zile.
Se pune dupa diafragma o rama cu miere capacita si se descapacesc la fiecare 2-3 seri 2 dmp. (descapacirea se face seara, dupa incetarea zborului albinelor).
In lipsa ramelor cu miere, se poate folosi siropul de zahar in doze mici (cca 300 g in fiecare seara).
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 09, 2009, 01:27:04 PM
eu le dau 150-200g la 2 zile sirop 1/1 in care pun protofil,suc de lamaie si suc de ceapa.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 09, 2009, 02:12:20 PM
Da asai cum zici eu as vrea sa le bag pe 7-8 dar fara unificari nu pot decat 6si am observat ca la 5-6 rame daca sant stranse bine deci cu albina primavara merg destul de bine depinde si ce urmaresti in ce perioada sa ajunga la dezvoltarea masima deci cu cat mai multa albina cu atat mai devreme si de aici face fiecare cum crede sau cum poate.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 09, 2009, 06:04:56 PM
Citat din: fullfit46Asa-i :)....cu cat familia este mai numeroasa adunata in ghem, cu atat consuma mai putina hrana peste iarna...
Este foarte logic: "unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creste".
In situatia roiurilor (roiuri in august???) se pun doua roiuri intr-o lada orizontala si astfel ierneaza foarte bine; devine o "familie" pe 7-8 rame. Roiurile se despart cu o diafragma foarte etansa; diafragma poate avea o portiune decupata (o "fereastra":wink: si pe ambele parti se fixeaza o plasa de sarma. Primavara, prin eliminarea matcii mai putin prolifice, se poate obtine o familie buna pentru cules la salcam.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 09, 2009, 06:39:30 PM
Citat din: fullfit46Se pot numi altfel ? Sunt din primavara...
Roiuri au fost in primavara... acum trebuiau sa fie familii; trebuiau ajutate sau stimulate sau poate matca inlocuita. Decat doua roiuri in toamna, mai bine o familie puternica in primavara.
La omul sarac nici boii nu trag - spune un proverb; este si normal. De unde nu ai, e normal sa nu dai. Saracul nu-si permite sa hraneasca boii si atunci cum poate avea pretentii sa traga???
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: filip din August 09, 2009, 06:45:58 PM
Citat din: apis09
Citat din: fullfit46Se pot numi altfel ? Sunt din primavara...
Roiuri au fost in primavara... acum trebuiau sa fie familii; trebuiau ajutate sau stimulate sau poate matca inlocuita. Decat doua roiuri in toamna, mai bine o familie puternica in primavara.
La omul sarac nici boii nu trag - spune un proverb; este si normal. De unde nu ai, e normal sa nu dai. Saracul nu-si permite sa hraneasca boii si atunci cum poate avea pretentii sa traga???
Stimuleazale dar lasa-le desparite.
Ai sanse mai mari sa scape unul poate ambele fam.
Cel mai rau e sa iernezi o singura fam,se poate intampla orice,de la moatea reginei pana la moartea familiei de albine.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 10, 2009, 12:27:35 PM
Da, probleme serioase cu pregatirea de iernare.
Eu inca fac regine si roiuri ca iarna va fi plina de nectar si polen aici cu primele ploi.
Titlu: Hrana De Completare
Scris de: D006 din August 11, 2009, 01:33:43 AM
Citat din: fullfit46...
Acuma ce sa fac ?...sa ii unific  si sa renunt la o regina ?
...
Le dau "stimulare" mai putin si mai des ?
Pana acum le-am dat la toate familiile hrana de completare de doua ori cate 2 l de sirop si la roiuri cate 800 gr.
Acum... nu renunta la o regina.
Stimularea se face in fiecare seara, in cantitati mici.
Fa putina aritmetica: 2 litri de sirop => 2 kg miere x 2 = 4 kg miere. Crezi ca aceasta cantitate este suficienta pentru iernare???