Ieri seara am vazut la urdinisul unui stup un ghem de albine cu diametrul de circa 10 cm,in timp ce la ceilalti stupi nu erau afara mai mult de 3-4 albine.
Nestiind ce se intampla ,am pulverizat un pic de apa peste ele ,albine s-au tras inauntru incet,iar cand au mai ramas vreo 7-8 am vazut sub ele o viespe uriasa abia miscand si 3 sau 4 albine omorate probabil de ea .
Apoi mi-am adus aminte ca vazusem pe net un documentar facut in Japonia dar parca era vorba de apis cerana,nu apis melifera .
Oricum m-am bucurat vazand ca albinele au aceasta tactica de aparare fata de viespea uriasa (si cu succes,prin incalzirea ei ),mai ales ca ziua aceasta le prinde din zbor cate una ,fara ca acestea sa se poata apara.
Va intreb cum pot ajuta albinele sa se apere in timpul zilei cand viespile le iau din zbor din fata urdinisurilor.Am prins cateva in capcanele pt viespi ,dar putine .
Nu cred ca poti.Si eu am vazut un documentar facut cu viespi uriase(barzauni parca se chemau)!!!!!
Acolo viespile decimeaza cate o familie intreaga!!!
http://www.3838.co.jp/romanian/mitsubac ... tep06.html (http://www.3838.co.jp/romanian/mitsubachi_park/beekeep/beekeep06/beekeep_step06.html)
Viespea mare (barzaunele), lupul albinelor
Barzaunele, viespea mare sau bondarul ataca lucratoarele ce se intorc de la cules hranindu-se cu acestea. Corpul viespiei mari are o lungime de 30 cm, o culoare galben-bruna si dungi galbene pe torace si abdomen. Isi construieste cuibul in pamant. Stropirea cuiburilor cu tetraclorura de carbon le ucide imediat.
Lupul albinelor este o viespe mai mica decat barzaunele, fiind insa foarte puternica, putand prinde si ucide din zbor albinele, ducandu-le la cuib pentru a fi date ca hrana larvelor. Lupta cu aceste viespii se face prin descoperirea si distrugerea cuiburilor (cladite in pamant) prin turnarea de sulfura de carbon sau 5-6 litri de motorina prin intrarea principala a cuibului, dupa care o astupam cu pamant.
http://www.teoalbina.3x.ro/d.htm (http://www.teoalbina.3x.ro/d.htm)
Citat din: pistol28
... Corpul viespiei mari are o lungime de 30 cm....
Cred ca este vorba de 30mm.
Si iata cu ce m-am ocupat azi:
Cuibul acestei "viespi uriase"
alta
Individul
Ce au patit
si sa vedem cum sta cu ponta
x
sieu am prins doua exemplare dar una a reusit sa ma intepe este foarte dureros
Vespa Crabro L. sau pe romaneste spus viespea uriasa poarta tot felul de nume in functie de zonele tarii. Dupa cartulia "Calauza in lumea plantelor si animalelor" editura Ceres 1985 avandu-i ca autori pe Constantin Parvu, Stoica Godeanu si Laurentiu Stroe numele corect al acestei insecte ar fi gargaune si nicidecum barzaune si nici lupul albinelor denumiri sub care sunt cunoscute cu totul alte insecte cel din urma fiind un gandacel. Oricum ar fi este sigur ca viespea uriasa este un carnivor desavarsit, desi ii plac si fructele dulci, eu o consider pradatorul suprem al insectelor din tara noastra.
Si gargaunele a fost lasat de Doamne-Doamne pe acest pamant cu un mic rol si sper ca noi oamenii sa nu reusim sa il distrugem in totalitate.
Dimensiunile cuibului de gargauni precum si numarul de indivizi pot fi impresionante:
Ce se vede mai sus este cu siguranta o poza (e drept cam slaba) fara nici un trucaj, cuibul gargaunilor a fost un pic mai lung, nu l-am masurat dar pot sa zic cu aproximatie ca avea lungimea de vreo 60-70 cm. Aspectul lui cumulat cu intunericul din pod, cu linistea in care se distingea bazaitul gargaunilor si cu mirosul puternic de mortaciune (de la hrana adusa larvelor) au creat o atmosfera sinistra si parca asteptai sa se intample ceva rau.
Condamnarea la moarte a insectelor a venit in momentul in care proprietarul imobilului s-a hotarat sa repare acoperisul. Eu am fost desemnat Killer-ul care sa duca la indeplinire sentinta, nu mi-a facut deloc placere, in momentul acesta totul este de domeniul trecutului, au ramas doar cateva poze sa aduca aminte de aceste fiinte extraordinare. Cuibul vazut dintr-un alt unghi:
Pe inserat cand majoritatea indivizilor am banuit ca sunt acasa am inceput atacul, dar sa nu credeti ca am reusit din prima sa le vin de hac. Abia in a 4-a zi, e drept pe lumina am omorat ultimele exemplare adulte, nu stiu exact cati au fost estimez de ordinul zecilor. Desi este a 2-a jumatate a lui septembrie cuibul era bine populat si avea inca o sumedenie de larve:
Adultii au murit cu totii dar larvele erau toate vii, au o rezistenta uimitoare:
Spre deosebire de albine care fac faguri verticali, gargaunii au faguri orizontali cu celule pe o singura parte, iar larvele stau cu capul in jos si totusi nu cad din celule. Acest cuib avea 7 faguri unul peste altul dintre care in primii doi de sus nu mai avea puiet.
Pe partea de deasupra fagurii arata asa:
Iar dedesupt arata asa:
Interesant domnule Antiopa, cum i-ati omorat?
I-am stropit in prima faza cu petrol lampant, asta in prima si a 2-a seara. Din pacate in comert nu se mai gaseste asa ceva, din cate stiu, iar petrolul folosit era f vechi, banuiesc ca si-a pierdut din calitati. Normal era ca o picatura de petrol care atingea insecta sa-i provoace imediat moartea. A 3-a si a 4-a zi am folosit un spray insecticid chipurile spumant dar gargaunii au cazut si asa destul de greu.
Cand am doborat cuibul multe larve au cazut din faguri:
O ultima poza: