Georges de Layens (1834-1897)
Naturalist, biolog si apicultor francez. A scris numeroase carti de apicultura si despre flora din Franta. A inventat (in 1874) stupul care-i poarta numele. In Spania se zice ca si acum cca 80% din stupi sunt in lazi Layens. A fost laureat al Academiei de Stiinte a Frantei.
Carti publicate:
1854- Impreuna cu Bonnier:"Curs complet de apicultura"
1879- ,,Cresterea albinelor prin procedee moderne, teorie si practica in 17 lectii"
1882- ,,Despre atractia albinelor fata de culori"
1882- Cresterea albinelor prin procedee moderne; teorie si practica"
1885- ,,Albinele; practica cresterii lor; miere, ceara, hidromel"
1900- ,,Stupul ilustrat; erori de evitat si sfaturi de urmat"
1906- ,,Hidromel, vin hidromelizat, cidru hidromelizat..."
1907- ,,Curs complet de apicultura"
1907- ,,Socialismul la albine"
In 1894 a publicat cu Bonnier ,,Noua flora din Nordul Frantei si din Belgia pentru determinarea facila a plantelor fara cuvinte tehnice".
Rama de Layens are dimensiunile interioare de 370mm inaltime si 310mm latime. Sunt multe alte dimensiuni dar in jurul acestor cifre.
Variante de stupi Layens:
Mentionez doua variante de stup orizontal si doua de stup vertical.
Orizontali:-Layens native
-Layens a grenier
Verticali: -Layens pastoral
-Layens divizibil
Layens native. Orizontal,cu 12,14,16,20 sau 24 rame. Este primul tip construit si stupul orizontal se confunda o vreme cu Layens. Pe la 1900 era printre cei mai raspanditi stupi in Franta. In Spania si acum e folosit in special in pastoral, cel mai mult in regiunile Valencia, Andaluzia, Estremadura. Are avantajul ca este un singur tip de rama, dar dezavantajul ca prin constructie are un volum prestabilit.
Layens a grenier.( de la latinul graniarium=granar). In franceza granier ar insemna depozit, inclusiv de furaje pentru animale. Acest tip de stup orizontal e compus dintr-o parte centrala cu 9 faguri mari iar de o parte si alta a lor are la acelasi nivel doua depozite de cate 5 faguri ½, dar de grosime 45mm, pentru rezervele de miere. Inaltimea fagurilor centrali face ca f rar matca sa oua in fagurii magaziilor.
Layens pastoral. Are 9-10 rame in cuib, la care se adauga un cat cu 8 rame ½ (inaltimea 18,5 cm). Inaltimea fagurilor face ca rar sa urce matca in cat.
Layens divizibil. Varianta imbunatatita de Jean Hurpin (1941). Rama inalta este impartita in doua jumatati, astfel incat stupul este format din doua parti care alcatuiesc cuibul si inca un cat cu aceleasi dimensiuni, pentru miere. Avantajul este ca are un singur tip de rame. Se poate lucra cu el asemanator cu Warre sau cu multietajat. Ramele mici faciliteaza manipularea.