Poate merita sa fie tradus, ce am gasit intr-o carte veche.
e in ungureste, am stat prea putin in Brasov ca sa stiu mai mult de cateva cuvinte
insa d. Balas , dv nu stiti ?
Citat din: balasPoate merita sa fie tradus, ce am gasit intr-o carte veche.
google are traducator automat. Google translate. Scrii textul, si dai traducere in ce limba vrei.
Eu pot sa-mi traduc, si singur, dar nu in totalitate.
Cand am cumparat stupina, din Mures, am primit si multa literatura, parte din ea in maghiara.
Din cate inteleg in titlu, este o intrebare:ce inseamna polenul pentru om?
Se va gasi un binevoitor.
Din acele carti, si pot trage invataminte.
Florine, la Brasov, cred ca ai facut facultatea, sau ai si locuit ?
tradus... click pe imagine sa se vada mai bine
Citat din: balasEu pot sa-mi traduc, si singur, dar nu in totalitate.
Cand am cumparat stupina, din Mures, am primit si multa literatura, parte din ea in maghiara.
Din cate inteleg in titlu, este o intrebare:ce inseamna polenul pentru om?
Se va gasi un binevoitor.
Din acele carti, si pot trage invataminte.
Florine, la Brasov, cred ca ai facut facultatea, sau ai si locuit ?
facultatea, insa va dati seama ca am si locuit timp de 6 ani, cu tot cu specializarea.
Citat din: bee_lovertradus... click pe imagine sa se vada mai bine
Multumim!
Citat din: bee_lovertradus... click pe imagine sa se vada mai bine
multumim pt. efort. conteaza f.mult pt. mine sa stiu la ce ajuta produsele albinei.
lucrez cu ceva si sa nu stiu la ce-i bun, ar trebui sa-mi fie rusine, nu?
Citat din: balasPoate merita sa fie tradus, ce am gasit intr-o carte veche.
mai aveti? as dori sa stiu mai multe si despre altele. poate gasesc pe cineva care sa traduca.multumesc.
cu placere.
ce am reusit sa adun din alte locuri :
Polenul contine o serie de substante deosebit de importante pentru organism precum proteine, aminoacizi liberi (aminoacizi esentiali ca arginina, histidina, leucina, metionina), diferite glucide, mucilagii, substante grase, vitamine din complexul B, precum �i vitaminele A, D, E, C si saruri minerale, substante hormonale, antibiotice naturale etc.
Recomandari:
• Stimuleaza buna dispozitie si are efect euforizant, creste capacitatea de concentrare si memorare.
• Combate astenia, putand fi folosit in convalescenta, stari de epuizare fizica, surmenaj sau in astenia cronica a batranilor, senilitate, imbatranire prematura.
• Ajuta in boli genito-urinare (colibacilozele, tulburarile de prostata, diferite forme de astenie sexuala), oboseala, reface unghiile fragile, previne caderea parului, vindeca anumite dermatoze.
• Cura de polen este indicata si in hipertensiunea arteriala, fragilitatea vasculara si capilara si arteroscleroza.
• Combate caderea parului si il ajuta sa se regenereze si sa isi recapete aspectul sanatos.
• Previne rahitismul.
• Previne accidentele vasculare cerebrale scazand tensiunea arteriala (la cei cu hipertensiune) si creste tonusul cerebral, crescand capacitatea de invatare si de memorare. Totodata combate senzatia de oboseala.
• Are actiuni benefice la nivelul sistemului digestiv, imbunatatind digestia si tranzitul intestinal, combate constipatia dar si diareea.
• Contribuie la prevenirea imbatranirii si regleaza dezvoltarea armonioasa a organismului uman.
• Polenul este contraindicat persoanelor care sufera de diabet zaharat, obezitate, au exces de colesterol si lipide in sange, precum si persoanelor care au alergie la polen.
Vedeti deci ca produsele apicole au efecte benefice asupra sanatatii omului. Din pacate in ultima vreme aceste produse au fost uitate !
Domnule Balas.Am inteles ca sunteti un "producator "de polen si ca acesta este produsul principal pe care il obtineti din apicultura. Ma gandesc la 3-4 locatii a cate 40-50 familii de albine(apropiateca distanta).Credeti ca se poate valorifica polenul obtinut si ca o astfel de apicultura este rentabila?
Cu mult respect Mihai
INainte de a va gandi la valorificare trebuie sa tineti cont ca polenul este extrem de perisabil astfel incat daca in primele 24 de ore de cand cade dupa piciorusele albinelor nu este prelucrat ca la manual dezvolta culturi de mucegai care il fac impropriu consumului uman,
Daca este uscat la o temperatura prea mare veti obtine niste bobite care seamana cu polenul dar nu mai au nici o valoare nutritiva pt. ca au pierdut toate vitaminele si uleiurile volatile.
Eu unul imi vine sa rad cand vad oameni care mananca asa zis polen care este si vechi si prea uscat - pt. a nu face molii. Mai grav este ca sunt apicultori care se dau si profesionisti si cumpara acum polen cu sacul il amesteca cu miere si-l dau la stupii proprii.
Dupa cum albina sa adaptat noilor conditii de viata si trai tot la fel trebuie sa ne adaptam si noi regulilor si nevoilor din ziua de azi bunici nostri nu au avut congelatoare si au mancat carne, uscatoare pt fructe nau avut si au mancat fructe uscate mai gustoase ca in ziua de azi , centrifuga si vase din inox nau avut si totusi au mancat miere , polen uscat in anumite conditii fiecare dupa priceperea , stinta si dotarile din vremea respectiva cred ca am mancat multi si in momentul cand neam dotat cu ceva sau poate nu sa venim si sa dam in dreapta si in stanga ca sai denigram pe alti ca sa iesim in evidenta nui frumos. Sant multe aspecte legate de calitatea si pastrarea polenului sar putea ca unul uscat in uscator sa nu aiba aceiasi calitate ca unul uscat in alte conditii .Putem sa ne uitam la poze pe stuparitul si sa vedem ,,Prima recolta de polen" si multe se mai pot spune dar maopresc aici.
Pentru mihai Daca nai piata de desfacere ca la orce produs il produci pe stoc si cum polenul nu poti sal tii de pe un an pe altul il dai cum poti ca sa scapi de el si atunci nu stiu daca esti rentabil. In B.Mare este o firma care cumpara polen proaspat iti aduc ei lada frigorifica . Eu pot sa produc in jur 10 kg pe familie si de aici imi calculez ce am de facut.
Prima recolta de polen a fost de 5kg. (in prima zi) si am fost extrem de bucurosi pentru el deoarece nu am stat langa vreun stupar sa ne ajute , am vazut , am venit acasa am construit niste colectoare , le-am pus si minune ! am recoltat polen , de bucurie daca va uitati atent la poza l-am pus pe masa in sufragerie , va dati seama ca asta a fost doar in prima zi , apoi am luat lada , am facut uscator , etc.
Vam vazut bucuria si vam inteles de asta vam amintit caci am citit pana laun moment dat aproape tot ce se scria pana cand au aparut certurile dar de uscator nu am auzit nimic sa fiti sanatos.
domnule liviu din zalau,multumesc pentru informatii. ati afirmat ca obtineti 10 kg de polen pe familie,cand toate documentele nu dau mai mult de 4kg pe familie, banuiesc ca prin selectie ati obtinut aceasta performanta.poate imi lasati un numar de telefon sa va mai deranjez cu intrebari.
cu multa consideratie mihai
domnule balas ,e pacat sa nu impartasiti din experienta dumneavoastra,este o vorba "caini latra caravana trece".multumesc mult pentru informatii si imi cer inca o data scuze pentru ca internetul asta imi face feste blocandu-se tocmai atunci cand sunt si eu mai liber si vad tarziu raspunsurile,cu tot respectul mihai
De la 85 colectoare in 2006 sau 2007 am avut un total de aprosimativ 980kg polen din care 500 uscatsi diferenta lam predat crud.
cand da cate o bura de ploaie noaptea si ziua se revigoreaza fanul colectoarele dau afara de polen. pe cantar am avut familii care in zi propice faceau 500 de grame.
am sa iau legatura cu cei din baia-mare care colecteaza polen. as dori sa stiu daca ati intocmit vreun contrct cu cei la care ati predat polen la baia-mare si daca polenul a fost refuzat vreo data.
va salut. mihai
Nu am avut polen refuzat polenul se recolteaza o data la 24h si se introduce in congelator dupa cei curatat de albine la 0 temperatura de-15gradeiar ei il preluau la 8-12 zile in functie de cantitatea de polen recoltata. Nu se face contract ci la intelegere.