In urma sfaturilor primite si a lecturilor din cartile de apicultura, eu am lasat in cuib un nr de 7 rame.Am pus ziare cat si un covoras mai vechi ( vezi foto ).Toate in regula si bune mai ales ca am si miere multisoara.
Bun............................., ei aflati ca in vizita la unul din cei mai vechi si respectati apicultori din zona ( tipul la care se duc dupa sfaturi mai toata lumea ) am vazut ca orizontali in ierna pe 14 rame, doar niste ziare puse deasupra si cam atat, iar vericali cu tot cu mag deasupra, tavita de la fund scoasa.
Cand i-am spus cum ii i-am eu a inceput sa rada, spunand ca albina e de mult timp pa pamant comparativ cu perioada decand a inceput sa existe apicultura si ca metodele acestea mai noi inseamna interventii gratuite.
Bine tipul este un traditionalist, nu da nici un tip de chimicale in cuib ( a se citi mediccamente ) protofilul il face din plante , pt varooa da cu Beevital, pt braula da cu fum de tigari.
De retinut ca in acest moment are 140 de stupi de diferite tipuri.
Concluzionand este necesar s-au nu sa se rastranga cuibul, s-au nu ?
eu am spus in mai multe randuri cum iernez stupii de 3 ierni. asa ca hotararea poate sa fie numai a ta. informeazate si ia o decizie pe care tu o consideri cea mai logica.
Florine ,pina prinzi toate dichisurile ierneazai strins.Pentru a ierna stupii pe toata lada trebuie sa ai 8-9 intervale de albina.Un stup slab daca il iernezi pe toata lada poate muri cu miere suficienta sa treaca 2 ierni.Pozitionarea mierii e foarte importanta.Un stupar experimentat stringe cuiburile la maxim in februarie -martie dupa care are o dezvoltare expoziva.Un incepator nu prea stie cind sa o faca si cum.Sunt multe lucruri casre nu intra in sabloane si trebuie luata decizia la fiecare stup in parte.Am si eu stupi la care am scos un ram din 10 doar pentru am-i fi mai usor in primavara sa manipulez ramele.
Florin, si cristi si filip au dreptate, dar si stuparul tau din zona. Important e ca rezervele de miere sa fie deasupra cuibului. Albina incalzeste numai ghemul de iernare, nu si restul lazii.
sa va arat cum ii impachetez eu
prima poza daca nu va supara suntem la rubrica impachetaje nu?
cu stima marius
peste rame direct
adoua operatie
cu stima marius
iar peste vine capacul
acoper stupii, cu ce am
sau mai bine asa
Pentru lateral bag cate o bucata din polistiren, de inalta densitate. Albinele mai degraba au propolizat polistirenul, decat sa-l roada. Au incercat sa-l roada, dar pana la urma s-au convins ca este bun izolator, si l-au propolizat rau de tot. Am incercat sa-l protezej cu sacii de rafie, dar in zadar. Ele tot propolizeaza, asa ca fac cum pot si cu ce am.
La capace folosesc tabla zincata de 1 mm. fara nimic altceva.
Este a treia iarna de cand am confectionat asa ceva. Albinele mor de foame si de boli.
Cei car edoresc stupii din polistiren, nu au decat.
Am auzit o poveste, ca cineva a gasit un roi, intr-un clopot de la o biserica. Albinele nu supora curentii de aer, de frig nu se tem. Sunt obisnuite.
La noi a stat un roi 3 ani intr-o teava de 200 ...300 mm.
Eu la impachetare folosesc carton de ambalaj. In primavara ele rod din el. Dar nu ma deranjaza.
O bucata de carton cat golul stupului.
Podisoare, ziare, carpe si capacul.
La roii ajutatori iernati desupra fam de baza, acelasi procedeu.
Doar cu o plasa de tantari intre cele 2 fam.
Citat din: PricopArthurDoar cu o plasa de tantari intre cele 2 fam.
si nu sunt probleme ...adica nu se unifica, sa ramina o singura rama...
Cred ca si consumul este mult mai mic la familia de la etaj [roiul]..si are si mult mai multe sanse de a trece iarna decit daca ierneaza singur..
Normal. Isi imprumuta caldura.
eu iernez cate 2 familii in lada dubla cu diafragma fixa. Urmaresc ca toamna, cele 2 familii sa fie la fel de populate.Daca ar fi o familie mai slaba, consumul este mai mare si nu mai poate imprumuta caldura, deoarece ghemul de deplaseaza mai repede.
iarna au alta treaba decat sa isi aleaga matca mai bine mirositoare.la primavara insa,lucrurile nu vor mai sta intocmai la fel
Dle Balas, daca organizam rezervele de miere cu ramele pline inspre diafragma, la ambele fam, ghemul se va strange de o parte si de alta a diafragmai.
Dle Maximus, nu am avut probleme nici in timpul sezonului. Urdinisurile sunt orientate in directii diferite.
am cunoscut un batrin mai de catva ani care ierna cate doua famili iarna , iar primavara pe cand dadeau pomi le unifica ,regina batrina o scotea afara iar stupul de la etaj cu regina tanara o cobora jos , la pomi avea de obicei cate 4 sau 5 rame de puiet, iar la salcam cand pleca avea 11 rame de puiet si unul sau doua etaje de albina
domnule arthur daca aveti numa plasa intre ele mizeriile si resturile nu cad jos pe familia de baza?