Astazi am fost la stupi si i-am verificat auditiv ( daca pot sa spun astfel), la toti am auzit un bazait ( mai infundat sau mai accentuat - de mentionat ca la doi care provin, ca si loc de unde i-am cumparat, din zona de camp mai tare, iar la alti doi ce vin din zona de munte, mai domol), imediat ce am tras cu un betisor in dreptul urdinisului in eventualitatea deblocarii lui.
Intrebare : am gasit 6 albine moarte la urdinis si alte 8 in fata stupului, nu am deschis cutia pt a nu deranja asa ca nu pot sa spun daca mai sunt altele in stup, dar presupun ca da.
Nr acesta este normal ?
Am uitat sa va relatez ca am gasit si doua pete, cat gamalia unui chibrit pe zapada de culoare maro.
De la zborul de curatire ?
______________________________
E ceva normal pentru perioada asta.Imbatrinirea si uzura isi spune cuvintul,Nr nui prea mare asa ca stai linistit.Din ianuarie matca incepe ponta daca timpul ii permite.Albinele batrine vor fi inlocuite de o generatie tinara.Treaba asta se face in timp.Daca zizitul a fost scurt totul e ok.
La mine s-au smecherit pasarele...stau pe scandura de zbor si mananca tot ce e "aruncat" afara.Imi e frica sa nu ciocaneasca si in gratii sa streseze albinele iar acestea iesind sa le consume si sa ma trezesc in primavara cu stupi goi...astept pareri...
Periculoase pt. albine in timpul iernii sunt numai ciocanitorile. Acestea lovesc cu ciocul si deranjeaza grav albinele care devin nelinistite si se indoapa incarcindu- si intestinul existind pericolul sa dea in diaree. Uneori gauresc peretele stupului si ajung la albine.Celelalte pasarele nu sunt periculoase iarna.
Florin,
mortalitatea in aceasta perioada e normala. In functie de cata albina batrana ai in stup, peste iarna vor muri mai multe sau mai putine;
in nici un caz nu e bine sa ridici capacele sa te uiti in lada. Ai mancare destula;
petele de diaree sont de la albinele ce au facut curatenie, si care cu aceasta ocazie si-au golit si abdomenul.
Totusi fii atent, mai ales in partea a doua a lui februarie.
Un bazait monoton, linistitor, sau liniste totala urmata de bazait cand lovesti in lada si apoi iar liniste, inseamna ca iernarea decurge bine.
Pt bee_lover, asa cum a spus bucovinenu, nici o grija.
Cu stima,
ok.
Un email primit azi,arata dezastrul din apicultura
Buna ziua!
Ma bucura vestile care arata ca iata se gandesc si astia "marii" ca trebuie sa fim uniti!
Am insa o veste urata.....dupa delegatia mea din Belgia si interventiile pe acolo pe la stupari.....sa ma lovesc de o reticenta mare.
Sunt porniti pe Franta...si doar asta inseamna la ei sursa de miere. Nationalisti....La ei sectorul nu prea merge...e ploaie multa...dar importa, si importa.
Am primit si eu o lovitura in stupina mea.....am gasit..dupa ce am crezut ca inainte sa plec am pregatit cele 55 familii de albine de iernat......stupii decedati in numar ffffffff mare.
Aproape 50 familii s-au dus.....
E dezastru...nu stiu ce s-a intamplat.......am golit cutiile si nu am gasit mai nimic albine in ele. Ceva de ordinul a un pumn sau doi.
Mai murea cate unul, doi...dar gaseam albina. Asa ceva nu stiu sa explic.
Am luat leg cu Laboratorul de Patologia Albinelor din ICDA.....dar dorm in front. Nici un raspuns, o indicatie...nimic.
Aveti vreo parere? Sfat?
Pe vara au ierbicidat unii in zona....dar cand am plecat erau plini de albine.....
Sanatate si om vedea.......ca de renuntat la asta nu am sa o fac, mai ales ca lucrez la o institutie care va implementa proiecte ...suntem pe locul 2 pe tara....Cons Judetean Valcea adica.
Poate colaboram, sfaturi, ajutoare.....
Si LA MULTI ANI!
Intrebati-l pe cel de la care ati primit emailul daca a facut corect tratamentele antivaroa si cand le-a facut?
Ati importat ceva material genetic din alta tara?
D-le Filip
Nu rezulta clar, paguba este a dv. sau a celui care a trimis emailul?
Citat din: bucovineanuD-le Filip
Nu rezulta clar, paguba este a dv. sau a celui care a trimis emailul?
A celui ce a trimis emailul.Eu nu am fost in Belgia si nici inafara tari.
E crunt sa ramai din 50 de stupi cu mai nimic.
Trebuie analize clare de laborator. Poate fi o infestare foarte mare cu varooa sau o alta boala ce s-a generalizat.
Este greu sa treci peste un asemenea dezastru. Dar, in cei catva ani de cand fac apicultura, am ajuns la concluzia ca de fapt, nu banii ce ii investesti in aceasta activitate conteaza, ci experienta pe care o ai in domeniu.
De la noi, cineva a ramas din 90 fam de albine doar cu 5, deoarece le-a pus prea aproape de malul Dunarii. Noroc ca apa nu i-a luat si lazile. In anul urmator, l-au ajutat cu cat au putut toti, cu cat a putut fiecare, a mai cumparat albina, si acum, dupa 4 ani de la incident are stupi multi si puternici.
Din primul an si-a recuperat paguba si si-a platit datoria.
Tot inainte! (salutul pionierilor)
un vecin de la tara deja ia gasit pe toti morti -20- pt. ca asta toamna nu a mai avut grija de ei si pursi simplu au murit de foame.
Mare atentie familiile incep sa consume din ce in ce mai multa hrana , vor incepe sa apara surprize neplacute daca nu se intervine la timp!
cele 50 de familii ti-au murit din cauza tratamentelor de toamna pe care poate nu le-ati facut eficient sau la timp. Va recomand ca la sfarsitul verii sa folositi banda de mavrilon pe care o puteti pastra in stup pana toamna tarziu, dar sa nu uitati de varachet care de fapt este baza .
Ati gasit stupii goi sau cu foarte putine albine moarte, asta din cauza paduchelui care a deranjat albinele inca din toamna si au murit afara. Daca veti cauta cu atentie intre albinutele moarte veti observa cu ochiul liber varoa. Sunt foarte sigur ca ,in stupii in care nu ati gasit albinute moarte, mierea din rame nu era consumata aproape de fel, fapt ce denota ca nici nu au inceput iernatul.
Si eu sunt un amator incepator , ma ocup din pasiune de 5 ani , am ajuns in toamna cu 30 stupi din care mi-au murit 3.
La minre in localitate foarte multi apicultori care pana la aceasta data au pierdut intre 20-50 de familii.
Iti doresc mult noroc si rabdare.
RADU
din cauza frigului albinele nu sau mutat si au murit de foame
in partea stinga am avut polistiren dela de 5 (gros ) si albinele au stat linga el
in cealalta parte a fost mai frig si nu au mers acolo ,acolo mia ramas o rama intreaga de miere
De aceea este bine ca rezerva de miere sa fie deasupra ghemului.
Oricum, la cata albina se vede in poza, nu era f mare. Un roi slab, sau mai degraba o fam cu matca si albina batrana, sau poate alta cauza.
urata fotografie, dar cu invataminte...............
Pe la mine ieri a fost al doilea zbor de curatire primul a fost cam slab numa cateva albine dar cea de ieri excelenta.Am profitat de ocazie si le-am asezat cate o rama cu miere si ceva pastura in ele deasupra ramelor si am pus folia,cred ca de acum are rol important folia,deoarece acum e nevoie de caldura.
Interesant a fost ca albinele vecinului fiind sub niste copaci nu au iesit decat din vreo 2-3 stupi care erau la soare.Deci eu zic ca e important ca pe timp de iarna sa fie la soare stupii.