E Iarna afara incepe sa ninga abundent,in unele locuri in tara zapada ajunge la 1 metru.Care ar fi sfaturile utile pentru a salva stupii?Ascultarea cu furtunul sa scris,curatarea zapezii din fata stupilor ar fi necesara pentru ca odata cu incalzirea vremii sa faciliteze zborul de curatire.O chestiune importanta ar fi Formarea de rame{Baterea accestora in cuie,gaurirea si introducerea sirmei fara a o intinde}.Vinzarea de miere si alte produse ale stupului,incheierea de contracte viitoare sau cel putin discutii cu potentialii clienti.Va rog spunetiva parerile.
Eu ramin la parerea ca atita timp cit este frig si multa zapada este bine sa nu le deranjam in nici un fel.Din exces de zel s-ar putea sa le provocam mai mult rau decit sa le ajutam.Spun acest lucru deoarece se stie ca cel mai mare dusman al albinelor este omul.
Zapada e necesar sa fie indepartata doar in momentul in care prinde crusta.
Prin zapada afanata se face transferul de aer intre interiorul stupului si exterior. In momentul in care se intareste stratul superficial al zapezii acesta nu mai este posibil.
Cu stima,
Dupa parerea mea cel mai periculos e atunci cand este 1 zi mai cald si se topeste din zapada si peste noapte ingheata la urdinis.Cine are site dedesubt (mai nou fund antivarroa) ala nu are de ce sa-si faca probleme.
Citat din: bee_loverDupa parerea mea cel mai periculos e atunci cand este 1 zi mai cald si se topeste din zapada si peste noapte ingheata la urdinis.Cine are site dedesubt (mai nou fund antivarroa) ala nu are de ce sa-si faca probleme.
da domnu lover dar cine are stupi pusi pe capre sau pe picioare cu spatele mai sus nu sunt probleme, apa se scurge cand se topeste si nu ramine sa inghete
In stup este cald. Chiar daca apa curge, pe urdinis, si ingheata, din cauza temperaturii crecute in lada, atata aer, cat trebuie sa intre este suficient orificiul. Cu cat este mai inchis, cu atat este mai mare caldura in stup, si astfel va topi gheata, sau zapada. Atata aer, intra la albine, si prin alte orificii. Lazile chiar daca sunt noi, tot se mai gaseste pe unde sa intre
Acum 3 ani si la noi au fost acoperiti stupii cu troiene de zapada. Cand am curatat zapada din fata stupilor, in dreptul urdinisului era pe fata stupului un horn de la urdinis catre in sus, inalt cat lada.
Si asa, vin la vorba lui bucovineanu, care a spus ca nu e nevoie sa le deranjezi peste iarna.
Cu stima,
Citat din: bucovineanuEu ramin la parerea ca atita timp cit este frig si multa zapada este bine sa nu le deranjam in nici un fel.Din exces de zel s-ar putea sa le provocam mai mult rau decit sa le ajutam.Spun acest lucru deoarece se stie ca cel mai mare dusman al albinelor este omul.
Ar trebui sa cam evitam deranjul, nu de alta dar se anunta iarna crancena si la cel mai mic deranj mai saervesc nitel din celule...si se aduna... :uimit: :uimit:
avand in vedere sezonul prost din 2007 familiile sunt slabuti si unele nu prea mai au hrana asa ca trebuie sa intervenim
eu anul acesta AM CUMPARAT turte gata preparate din Grecia
ambalaj
sunt familii care au ajuns la capat
unele au mancat deja din turta
altele nu s-au atins de ea
avanta jupl pavilionului este ca in interior ai o temperatura mai mare decat afara , afara erau -5 grade
familiile trebuie verificate si unde este cazul intervenit cu turta ca altfel la primavara ...
o vatra buna este aceia care chiar daca este ger noaptea ,ziua daca bate putin soarele temperatura devine pozitiva , turturi produsi eri 5 01 2008
drum bun si putere de munca !
Daca in toamna s-au asigurat rezerve de hrana suficiente(15-18 kg), nu vad cum ar fi putut sa termine hrana pina la aceasta data, stiut fiind ca in prima parte a iernii consuma mai putin neavind puiet. Si acum sigur nu au puiet din cauza temperaturilor scazute ale acestui inceput de iarna. Eu stiu ca daca sunt temperaturi sub 0 grade, albinele stau linistite in ghem si nu consuma foarte mult. Probleme pot aparea daca se incalzeste, reginele incep sa depuna oua si apoi se face din nou foarte frig. Atunci creste consumul si spre primavara unele familii ar putea termina hrana. De aceea eu asigur mai multa hrana stiind ca ele nu consuma mai mult decit au nevoie. Daca in toamna ne zgircim, s-ar putea sa pierdem mai mult. Eu prefer sa fie frig continuu pina la inceputul lui martie. Dupa aceea s-ar incalzi brusc si albinele recupereaza in dezvoltare.
In iarna 95-96 in zona noastra a nins pe 3 noiembrie si prima zi calda a fost
5 aprilie. Anul apicol 1996 a fost unul din cei mai buni pe care i-am intilnit.
Citat din: dragos2006avand in vedere sezonul prost din 2007 familiile sunt slabuti si unele nu prea mai au hrana asa ca trebuie sa intervenim
Nea dragosee, da un ziar dupa diafragma n-ai pus la famelia aia amarata???
Mare stupar mai esti! Sezi binisor cu dotarea, da nu cu tehnica.
Turtele de Api mel se gasesc si la noi? Ce contin?
de milioane de ani albinele au trait fara ajutorul omului , ne-am gasit noi acum sa le schimbam modul de viata .
Pana anul trecut si eu ma omoram cu impachetatul dar de cand am vazut stupini mari care nici macar diafragme nu aveau si iernau foarte bine mi-am schimbat optica si le las sa ierneze cat mai aproape de mediul natural , si acea familie prapadita daca are mancare va iesi din iarna fara probleme.
meserias nu este acela care se lauda cu o familie pe 7 rame acum ca face ceva miere la rapita ci acela care cu 3 rame acum trage miere si polen la rapita.
Cand vei avea si tu numarul meu de familii si servici altfel iti vei pune problema.
PS. Mai esti nepotul lui T. Dobre de la Baicoi ?
Citat din: alinndiaconuCitat din: dragos2006avand in vedere sezonul prost din 2007 familiile sunt slabuti si unele nu prea mai au hrana asa ca trebuie sa intervenim
Nea dragosee, da un ziar dupa diafragma n-ai pus la famelia aia amarata???
Mare stupar mai esti! Sezi binisor cu dotarea, da nu cu tehnica.
au o formula apropiata de mierea de salcam : glucoza , fructoza , zaharoza si maltoza , Se gasesc si la noi , e o fata pe forum care le vinde .
Citat din: goreTurtele de Api mel se gasesc si la noi? Ce contin?
un nume sau un telefon de la acea fata putem primi si noi?
Borcanul cu miere este sfant in stupina
sau o turta romaneasca, din zahar pudra, si miere de salcam
Ieri am facut un control fugitiv la un prieten.Fiind aproape de Petrosani e zona de munte,1 fam si-a inceput ponta si e puiet capacit iar restul nu am vazut decat ca albinele pregateau celulele pentru ouat.In zona care a pus matca puiet era putina miere,a trebuit sa pun ram plin cu miere din margina aproape de puiet.In rest e ok,au suficienta mancare doar ca au trebuit sa rearanjez fagurii in cuib.
Astazi 3 febr. am fost la stupina.Temperatura 6 grade.Consum de hrana ridicat.
Pana acum nu am avut zbor de curatire. Pana acum nu am pierderi. Zborul de curatire il astept dupa 15 martie.
Primele flori inseamna polen proaspat.
Citat din: dragos2006sunt familii care au ajuns la capat
Nu este prea mare satiul dintre rame si podisor? Cam cat este. Poate era buna o folie, sa mai reduca spatiul. Ai vazut ca au inceput sa cladeasca, si este pacat de energie. Parerea mea. Este bun spatiul, ca nu omoara albinele, dar parca prea le ridica. Stiu ca ai experienta, nu este prima iarna, doar mi-am permis, un mic comentariu.
Citat din: PricopArthurPrimele flori inseamna polen proaspat.
Si la mine au iesit ghioceii , asta inseamna ca albina incepe sa culeaga ?????????
In poza de mai sus e si o albina pe una din flori.