In conditiile specifice tarii noastre, unde datorita culesurilor de scurta durata (ex:salcam...) nu se pot realize productii mari de miere decat in cazul participarii la aceste culesuri a unui nr. ridicat de albine .
Oricat de sarguincios am ingriji familia (o hranire stimulenta de toamna si primavera, asigurarea spatiului de ouat, asigurarea conditiilor climatologice,o matca prolifica...) nu se va putea obtine decat o dezvoltarea maxima a familiei in directa concordanta cu puterea initiala. Limita superioara este determinate de nivelul biologic definit de instinctele primare (ex: roirea...)
Singura metoda care poate depasi barierele amintite este metoda familiilor ajutatoare.
Toate procedeele si variantele sunt identice ca principiu si anume: dintr-o familie (de baza) se separa un grup de albine ce li se asigura o matca proprie (familie ajutatoare).
De asemenea, scopul este acelasi : familia ajutatoare prin energia de dezvoltare proprie va mari capacitatea familiei de baza cu albina culegatoare marind productia de miere realizata sau introducerea la iernat a unei cantitati cat mai mari de albine.
Totul a pornit acum cateva zile de la un filmulet sarbesc cumparat de pe net. Tema filmuletului fiind intretinerea familiilor de baza cu ajutorul familiilor ajutatoare.
Frumos si instructiv dar totul se limiteaza (deocamdata ...sper) la nivel theoretic. Experienta dvs. in intretinerea familiilor de baza cu ajutorul familiilor ajutatoare ar fi benefica pentru noi toti.
Cateva poze de pe filmulet (acum sper sa mearga, prima data nu aveau formatul corespunzator)
Ajutarea familiilor de baza se realizeaza prin introducerea periodica a generatiilor de albina culegatoare fara a se produce unirea lor efectiva.
Dle lulachy,
De ce nu postati filmuletul sa ne bucuram si noi ca poate mai comentam
Cu stima
Transferul se face cu ajutorul podisorului Snelgrove
Sincer nu prea stiu cum , are 1,8G.
Familii ajutatoare permanente in plan indepartat, in prin plan avem familii care au beneficiat de familii ajutatoare vremelnice.
Dle lulachy,
Cam mare nu cred ca vei gasi unul sa faca free hosting. Trebuie sa intrebi pe cei care se stiu cu calculatoarele sa-ti spuna program sa-l imparti in 4 mai mici.Cred ca prietenul nostru bee_lover te-ar putea ajuta. Gresesc bee_lover?
Cu stima
Si eu am ceva care se poate posta, dar este doar depozitul de rame. In poza nu sunt eu.
toti cei care aveti filmulete sa ma caute in privat sau pe id de messenger.Marimea nu este o problema,plus ca daca e vointa totul se poate rezolva.
....primul salcim al meu ca apicultor..aveam un pavilion de 66 de familii, si m-am dus la salcim la Varasti undeva in jud Calarasi.Citisem eu de familii ajutatoare si dupa 2 zile de stat la salcim abia se deschise-se am dat jos de pe pavilion pe o parte jumatate din stupi pt ca albina sa se intoarca la vechiul loc si sa-mi intre in familia alaturata care ramasese sus ...Am pierdut cam o jumatate de ora sa-i dau jos ..a fost ceva vinzoleale in prima jumatate de ora apoi totul ok...
La productie a fost foarte bine adica am scos cam cu 20-30%mai multa miere pe partea care am rarit stupii la inceputul culesului decit cea unde nu am dat jos familii..
Apoi ,in anii urmatori ,nu am mai dat jos familii..pt ca am avut mai multi stupi si de multe ori cind ajungeam la salcim trageam la mierea de rapita..si m-am facut mai comod...
Acum de comoditate nici la salcim nu am mai fost de vreo 2 ani...Daca la rapita am peste 2 kg la zi nu mai plec la salcim la distanta de 100 de km ..trage mierea de rapita...trage mierea de salcim..ca sa nu se amestece...in plus deplasari care mi se par totusi stresante...
Am folosit cu succes fam ajutatoare, iernata deasupra stupului de baza. Urdinisul orientat invers. De regula, inainte de floarea soarelui, care este mai sigura, le unesc mirosurile, in loc de diafragma pun o foaie de ziar, inchid urdinisul de sus, iar lada o intorc la 90 grade. Albinele le dirijez la inceput cu fum daca e nevoie. Cu matca batrana fac un roi. Dupa o zi doua organizez fagurii si in caturile de recolta las cate 9 faguri.
O familie ajutatoare deasupra familiiei de baza inainte de cules.
Si in timpul culesului
Schimbul de culegatoare se face cu ajutorul podisorului Snelgrove.
Schimband urdinisul
Frumoasa lada. Incheiata in tincuri. Folositi podisorul Snelgrove?
Ce sistem de legare folositi la transport?
D-le PricopArthur, pozele sunt capturi de pe un film sarbesc pe care il puteti viziona in sectiunea "poze-video". Manipuleaza si transporta cate 5 stupi cu familiile ajutatoare odata. Acestia sunt presati pe postamentul din lemn cu ajutorul a 4 tije metalice prinse la randul lor de un profil metalic cu piulite, pe capace.
Asa da. Macaraua mea e stricata si la transport ma ajuta cativa baieti voinici.
La transport folosesc Carabiniere cu banda textila.
Podisorul separator Snellgrove, este putin diferit, fata de modelele cunoscute, din manuale.
Eu cred ca si la noi in tara, am putea obtine astfel de familii. Problema este alta, ca nu le putem mentine
Podisorul Snellgrove (mersi de corectie, nu voi mai uita) are la mijloc o sita de aerisire pt. unificarea mirosurilor. Dv il folositi? O poza se poate? Stiu ca aveti orice.
Am observat si eu, ale noastre (din manuale) au cele doua urdinise suprapuse, pe cand aici sunt alaturate si frontale (pe o singura latura) pentru cele doua generatii de albine manipulate.
Sita pentru unificarea mirosurilor trebuie sa fie dubla (la 10mm distanta) astfel incat albinele sa nu se atinga, altfel riscam sa ramanem cu o singura matca.
Sita trebuie sa fie dubla pt ca matcile sa nu ajunga una la alta. Albinele omoara matcile numai prin sufocare, iar cu o sita intre matca si albinele "rele" nu se poate.
Cu respect,
D-le PricopArthur,
daca podisorul are o singura sita, albinele se ating si transmit feromonii matcii familiei mai puternice celei mai slabe, riscand ca una sa fie eliminata.
De regula, unde sunt 2 matci intr-un stup, se tolereaza una pe alta, dar nici recolta nu scoti. Acolo sunt intotdeauna lupte, si se pierde multa albina. In conditii de cules bune, lupta dispare.
Am mai observat ca la 2 matci albinele trag la ceea mai buna, iar ceea slaba va avea o populatie mai slaba.
..eu inainte de floarea soarelui iau rame cu puiet de la roiuri si dau la familiile de albine de pe pavilioane --cu acestea plec la cules...Fac lucrul acesta cind apare la tija florala ''maciuca'' din care infloreste floare..De cind apare ''maciuca ''pina se deschide floarea trec cam 10 -11 zile..plus 3-4 zile pina incepe sa dea inseamna cam 14 zile inainte de inceputul culesului..
Pentru salcam trebuie pregatite familiile de albine, inainte cu 3 saptamani de inflorire. Acum se dau ramele cu puiet capacit, si daca este cazul si cu albine.
La familiile bune se da, iar de la cele slabe se ia. Inainte cu 2-3 zile se scot ramele cu puiet, de la familiile care s-au dezvoltat exagerat, si se dau inapoi la cele slabe, pentru a preveni si roitul.
Prin sita simpla se omoara matcile intre ele cand ajung in contact. Albinele omoara matcile doar prin asficsiere, ceeace prinn sita nu se poate.
Am pus intr-o lada me 2 matci la fecundat. Una jos iar alta in cat (catul are urdinis pe directia opusa celui de jos). Intre caturi doar gratie hanemman. S-au fecundat amandoua matcile. Majoritatea albinelor au ales-o pe cea de jos, in cat ramanand putina albina langa a 2-a matca. Amandoua aveau ponta in fc de albina ce o deservea. In timp ce matca de sus incerca sa treaca prin gratie la cea de jos, cea din cuib isi desfasura activitatea ca si cum nu ar fi nici o problema.
D-le PricopArthur, aceste matci sigur nu aveau nevoie de sita sau gratie pentru a putea convetui impreuna.
Eu sustin afirmatia, ca doar 2 matci mai slabe supravietuiesc impreuna.
Matcile din imagine sunt selectionate in acest sens. Sunt un caz particular (exceptia de la regula).
D-lor aveti perfecta dreptate, o familie culege cu atat mai mult nectar cu cat participa la cules cu un numar mai mare de culegatoare asigurand in acelasi timp un foarte mare nr. de albine care primesc si prelucreaza nectarul in stup.
Se poate face prin transferul anticipat de puiet capacit in familia culegatoare pt. a deveni albina culegatoare in momentul optim. (practicat de dvs., de mine si de majoritatea stuparilor ...cred).
Aceasta practica se datoreaza lipsei de albina culegatoare la nivelul corespunzator in familia culegatoare. Pentru a atinge acest nivel vom participa la cules cu albinele provenite de la doua familii sa mai multe.
De aici pana la familiile ajutatoare mai este un singur pas. Un pas pe care suntem reticenti sa-l facem , invocand diverse motive ( trebuie manipulata fam. ajut. pt. a lucra in cea de baza, sunt grei, nu le putem mentine !, si mai putem gasi cateva...). Motivatia ar fi productii ridicate de miere si polen pe seama unor familii de la care luam periodic generatii de albine. Oricum avem in stupinele noastre si familii mai putin puternice. Cu putina munca putem adopta un sistem de exploatere mult mai rentabil.
Argumentandu-va incerc sa-mi fac si mie curaj pt. a invinge acea reticenta de care vorbeam anterior.
Chiar daca acel film nu are sonor si nu este tradus (din motive obiective) , unde numai imaginile "vorbesc", acesta ne arata un sistem de exploatare a stupinei pe care putini il practica efectiv.
Citat din: PricopArthurPrin sita simpla se omoara matcile intre ele cand ajung in contact. Albinele omoara matcile doar prin asficsiere, ceeace prinn sita nu se poate.
Am pus intr-o lada me 2 matci la fecundat. Una jos iar alta in cat (catul are urdinis pe directia opusa celui de jos). Intre caturi doar gratie hanemman. S-au fecundat amandoua matcile. Majoritatea albinelor au ales-o pe cea de jos, in cat ramanand putina albina langa a 2-a matca. Amandoua aveau ponta in fc de albina ce o deservea. In timp ce matca de sus incerca sa treaca prin gratie la cea de jos, cea din cuib isi desfasura activitatea ca si cum nu ar fi nici o problema.
A-i incercat sa inversezi corpurile intre ele? Si eu am patit la fel
dar prin citeva inversari albina s-a inmultit si a trebuit sa populeze si corpul 2.
De fiecare data cind faceam inversarea in corpul 2 raminea destula albina pentru a ingriji puietul depus atunci cind corpul era in partea de jos.
Incearca la anul.
Cu respect pintilied
:rusine: O parere: nu facem economie de timp si munca daca la intrarea in iarna desfintam fam. sub 6 intervale, intarindu-le cu albina din ele pe celelalte (dintr-o fam desf. se pot intari alte 3), facandu-le capabile sa ajunga singure la max. de dezvoltare inaintea salcamului ??
Este mult mai usor, in primavara, sa ajuti cu cate 2-3 rame cu puiet, si sa ramana, 1 matca pe 2 rame, fara puiet. Inainte de salcam, din familiile prea puternice, se scot ramele cu puiet, si se redistribuie la cele mai slabuta, dar cu matca buna. Se tin doar matci bune, si este pacat sa se omoare matcile, din care se pot face familiile. Aceasta metoda, am luat-o de la "Wagner". Are cap de neamt, si este foarte econom. Dupa salcam avem toate sansele sa avem familii puternice, si in numar mare, fara sa avem teama ca vor roi. In permanenta, trebuie sa avem spatiu de manevra.
Pt. pintilied
La un stup me tocmai prin inversarea de corpuri se forteaza dezvoltarea familiei. Puietul din catul inferior radiaza caldura, iar in cat matca isi poate face de cap.
Oricum, multumesc pentru sfat.
Metoda folosiri familiilor ajutatoare (FA) nu sa mai discutat de 5-6 ani pe acest topic
Discutiile de mai sus sunt interesante si la obiect . Voi incerca sa expun metoda folosita de mine
In mare cam asa:
- ALEG 1/3 din efectiv si o numesc FA (fam.ajutatoare )
- I-au rame cu puiet capacit in curs de ecluzionare cu albina acoperitoare si ajut FB (fam.de baza ) cu 20 zile inaintea culesului vizat
- In paralel pornesc cresterea matcilor
-FA prin luare de puiet devin nuclee
-Schimb matcile la nuclee
-Dupa ce matcile incep ponta in nuclee ajut nucleele cu puiet capacit cu albina acoperitoare de la FB asta in timpul culesului sau imediat dupa cules
Aceste lucrari le fac la culesurile timpurii (rapita,salcam )
Avantaje : recolta de miere,polen mare si familii noi cu matca tanara
Pentru culesul de f.soarelui aceeas metoda cu diferanta ca o parte din FB vor ceda puiet familiilor nou formate cu matci tinere
10-15% din efectiv nu prea da satisfactie.Acest efectiv il folosesc eu in preajma culesului, ca ajutor la cules. Eu mut si familia ce ajuta pe alt loc ca sa cedeze si albina culegatoare-ea urmand sa fie un nucleu de imperechere in prima faza -,iar drept comensatie ii dau o rama cu pastura si putina apa sa-si inece amarul.
Mutarea stupilor pe alt loc pentru cedarea culegatoarelor nu este eficienta in perioada de primavara pentru ca in acel moment sunt putine culegatoare , cele mai multe sunt doici
eficienta maxima avem la mutarea stupilor la 2-3 zile dupa declansarea culesului la f.soarelui
Ce parere ai despre familiile ajutatoare sezoniere sau permanente? Avantajele si dezavantajele folosirii lor .profitul este mai bun ori mai mic?
omul cat traieste tot are de invatat :uimit: :uimit: :uimit:
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 07, 2007, 02:13:40 AM
D-lor aveti perfecta dreptate, o familie culege cu atat mai mult nectar cu cat participa la cules cu un numar mai mare de culegatoare asigurand in acelasi timp un foarte mare nr. de albine care primesc si prelucreaza nectarul in stup... Argumentandu-va incerc sa-mi fac si mie curaj pt. a invinge acea reticenta de care vorbeam anterior. Chiar daca acel film nu are sonor si nu este tradus (din motive obiective) , unde numai imaginile "vorbesc", acesta ne arata un sistem de exploatare a stupinei pe care putini il practica efectiv.
Domnu Dragos, poate dati un link ca sa vedem si noi filmul respectiv.
In ceea ce ma priveste, am mai postat despre incercarile mele de a folosi familiile ajutatoare. Reamintesc posatarile: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4267.msg92567#msg92567 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4267.msg92567#msg92567)
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=126.msg91501#msg91501 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=126.msg91501#msg91501) si ar mai fi cateva pe care nu mai imi amintesc pe ce forumuri le-am postat... Intr-una din postari domnu Dragos m-a atentionat ca stupul din poza seamana cu cel al profesorului on line. Eu zic ca e cu totul altceva si daca exista interes putem continua... Dau mai jos cate o poza poate va aduceti aminte ... :bzz:
La mutarea puietului căpăcit cum evităm răcirea acestuia , mai ales că în luna Mai , mai sunt temperaturi scăzute . Doar la formarea noilor roi.
Daca cresterea si intretinerea albinelor s-ar face dupa schema fixa toata lumea ar creste albine
Anumite lucrari se fac in functie de : temperatura ,puterea familiei,perioada din an,etc,etc
Am înțeles deci se face doar când temperaturile se apropie de cea la care puietul poate supraviețui, la fel și hrănirile dacă se anunță 3 zile de ploi e bine să facem o hrănire înainte de această perioadă , vă muțumesc eram puțin nedumerit acum am înțeles.