Forum discuții apicole Apiardeal

STUPINE => ÎNTREŢINEREA ALBINELOR => Subiect creat de: frantescu din Octombrie 16, 2007, 11:56:27 PM

Titlu: polistiren
Scris de: frantescu din Octombrie 16, 2007, 11:56:27 PM
E sezonul impachetarilor si cred ca ar fi bine sa discutam mai mult pe tema asta.E clar ca o familie trebuie bine stransa in vederea iernarii.Bun si apoi?Eu locuiesc in Costesti Arges.Vremea e bunicica iarna, dar am invatat de la tatal meu ca stupii trebuie protejati ca nu se stie niciodata ce iarna ne asteapta.Anul trecut i-am lasat mai lejeri,dar a fost o iarna atipica.Mai ales la roi ,folosesc polistiren de 2 cm dupa diafragma si peste podisor. Ce parere aveti?
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Octombrie 17, 2007, 12:25:53 AM
Dle frantescu,
Costesti Arges e locul unde s-au busit minierii cu jandarmi in urma cu citiva ani si unde scorul a fost egal1-1?
Dar sa revenim la lucruri serioase. Eu nu impachetez cu nimic stupi.Singurul lucru la care sint f atent este mincarea. Daca albinele au mincare destula poate sa fie gerul gerurilor ca nu au nimic.Este parerea si experienta mea si de acea cind am vorbit de turta am spus ca o pun preventiv (sa fie acolo ca daca au nevoie-iarna f grea- si apoi stimulare).Fratii Pedersen din Canada ierneaza pe un singur corp de ME, cu multa mincare(am sa scriu cum ierneaza,e interesant),si invelesc corpurile asezate pe paleti cite 4 cu folie de solar(la noi) si ies in primavara ok.Socot ca impachetatul e munca in zadar. Poate cred gresit dar nu mi s-a intimplat sa moara stupii numai din cauza lipse de mincare.
Cu stima
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Octombrie 17, 2007, 04:23:23 AM
...ani in urma l-am folosit si eu...erau timpuri cind le faceam  ..manusi si fulare la albine...glumesc cu manusile si fularele..dar mi-am dat seama ca de multe ori exageram cu impachetatul..
Acum le impachetez mai lejer..folosesc doar o cirpa asezata peste familie si care vine dupa diafragma si peste cirpa o salteluta facuta de mine ,din vata minarala ..fara podisor..asta in pavilioane.. La stupii de jos, in plus vine , evident capacul.
Am si acum in depozit poliesterul folosit la stupi..bucatile de poliester le bagam in huse de cirpa sa nu-l roada albinele primavara..
Titlu: poliester
Scris de: frantescu din Octombrie 17, 2007, 04:26:52 AM
Carpa o puneti peste latetii ramelor sau peste podisor.Cam ce fel de carpa de nu o rod albinele?
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Octombrie 17, 2007, 05:33:44 AM
cirpa o asez peste rame direct...ca material este un fel de tercot..dar il mai rod si pe acesta..Dl Balasbebe ne-a dat un pont bun; sa cumparam de la second hand blugi care nu-i mai vind ..sunt cam 10 000 perechea...este un material ok...
cirpa o asez peste rame direct surplusul il dau pe linga difragma ..peste vin cu salteluta din vata minerala,care o dau si pe ea pe linga diafragma apoi pe linga diafragma sa tina salteluta mai pun o salteluta de papura ..dar nu la toti stupi ..ca n-am pt toti..
rame dupa diafragma nu am ..ramele iarna le bag in magazia de rame...
Titlu: poliester
Scris de: maximus din Octombrie 18, 2007, 12:58:23 AM
nu va complicati fratilor cu saltelute si carpe care mai de care...folositi folia cu respectarea prioritatii condensului,iar lateral singurul accesoriu sa fie diafragma.cu cat creati locuri in care aerul umed sa "stea"-intre saltelute,carpe,etc,cu atat mucegaiul va fi la el acasa mai ales dupa diafragma.in rest,cuibul strans bine,si asta e pregatirea pentru iernare.
  de-a lungul anilor am folosit si eu materiale de tot felul, podisor,polistiren,paturi,chiar si ziare.dar am renuntat pe rand la toate,dupa ce le-am vazut inutilitatea si mai mult,inconvenientele.
Titlu: poliester
Scris de: frantescu din Octombrie 18, 2007, 01:28:29 AM
Domnule Maximus,
Cum se foloseste folia la stupii fara fund antivarooa.Nu se face condens?Am mai vazut pe net si nu stiu cum se foloseste.Merci!
Titlu: poliester
Scris de: maximus din Octombrie 18, 2007, 01:52:13 AM
am prieteni care ierneaza stupi de tipul dadant 1/1 cu magazia pe ei,si folie intre.folia se pune deasupra cuibului pe niste betisoare,nu direct pe rame,pentru a asigura un spatiu de "primenire " a aerului,si se lasa cate 2 degete in fatza,spate si lateral liber.daca dati si cateva gauri de 2-3 mm in centru succesul este garantat.
     obligatoriu capacul trebuie sa aiba fantele de aerisire deschise .
    dupa ce incepe cresterea de puiet folia va fi cel mult umeda pe fata interioara,actionand ca un magnet pentru apa,dar acest lucru este cu atat mai benefic cu cat daca le puneti turte au de unde sa-si ia apa necesara pentru inmuiere.de fapt,pentru cei care pun turte folia este recomandata,tocmai din acest punct de vedere,prevenind astfel uzura albinelor.
    mare parte din umezeala este eliminata prin lateral,iar pe centru prin condensarea pe folie se realizeaza in interiorul ghemului un climat uscat,datorita existentei spatiului de primenire,care curata aerul.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Octombrie 21, 2007, 12:43:01 AM
..eu personal sunt foarte multumit de saltelutele din vata minerala deoarece ;;
  -condens nu se formeaza in stup..apa trecind fara probleme ..iar saltelutele nu se umezesc...
  -totusi pt primavara trebuie pastrata caldura pt familia de albine..iar saltelutele sunt foarte bune..
  In timpul iernii cind familia nu creste puiet este o poveste ..dar cind familia incepe sa creasca puiet se schimba totul ...
  Eu le folosesc in conditiile de Baragan si sunt foarte multumit...
Folosesc suplimentar sub saltelute cirpe deoarece familia propolizeaza saltelutele...iar primavara se mai da la ele si le mai strica deoarece string familiile primavara foarte mult..
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Octombrie 21, 2007, 02:46:24 AM
iarna trecuta am facut si eu un experiment...am lasat o familie pe 8 rame fara diafragma intr'un stup orizontal, iar pe podishor nu am pus nimic...cu alte cuvinte, nu am impachetat in nici un fel.
   drept este ca nu a fost o iarna grea...totusi la mine , in zona montana a fost rece.
    familia a iernat ft bine...nici urma de mucegai, umezeala sau diaree.
    personal n'am folosit  poliesterul sub nici o forma, doar sac de iuta sau o bucata de patura pusa pe podishor...si aceasta mai mult cu scop de a nu da voie la albine sa iasa in eventualitatea ca scandurelele podishorului s'ar departa si ar permite acest lucru.
     am citit candva dsp un apicultor rus -nu'i mai retzin numele- el zicea ca albina nu incalzeste interiorul stupului, cat ar fi de izolat, ci mentzine o temperatura constanta in ghem si ca nu ar conta din ce'i facut stupul doar sa fie bine incheiat pt a proteja impotriva vantului si implicit curentului excesiv.
    incerc sa aplic lucrul acesta....parerea mea
Titlu: poliester
Scris de: PricopArthur din Octombrie 21, 2007, 03:03:46 AM
Si eu le strang albinele, din cate rame ocupa acum - 2 rame. Ca diafragma folosesc carton de ambalaj taiat cat golul stupului. Dar ma gandesc cu taste tari si va intreb si pe d-v: de milioane de ani cine le-a impachetat pe albine? La o ferma langa oras era un roi intr-o teava de otel de 200 mm diametru de 3 -4 ani. Cei 4 m de teava inaltime erau plini cu faguri, miere si albine. Din pacate ingrijitorul de la ferma intai a omorat albinele si apoi a luat mierea.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 15, 2007, 02:05:45 AM
ehttp://www.apiardeal.3xforum.ro/img/smilies/hi.png
:hi:u folosesc polistiren dela colorat acela nul rod albinele nu credeti incercati :hi:
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 15, 2007, 02:07:13 AM
poza aceasta am avuto dar promit sa va arat si cea cu cel colorat
Titlu: poliester
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 15, 2007, 09:43:35 PM
Am inteles ideea. Dar de ce nu lasi fam langa peretele lazii? Cand bate soarele in ea, albinele vor iesi mai repede la zbor de curatire.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 17, 2007, 04:17:36 AM
..albina arunca,.. cred mai multa caldura decit un soare timid de primavara timpurie...trebuie ceva care sa opreasca caldura sa se piarda...
Titlu: poliester
Scris de: balasbebe din Noiembrie 17, 2007, 01:06:48 PM
Citat din: PricopArthurSi eu le strang albinele, din cate rame ocupa acum - 2 rame. Ca diafragma folosesc carton de ambalaj taiat cat golul stupului. Dar ma gandesc cu taste tari si va intreb si pe d-v: de milioane de ani cine le-a impachetat pe albine? La o ferma langa oras era un roi intr-o teava de otel de 200 mm diametru de 3 -4 ani. Cei 4 m de teava inaltime erau plini cu faguri, miere si albine. Din pacate ingrijitorul de la ferma intai a omorat albinele si apoi a luat mierea.
Se ia in calcul doar economia de hrana. Albinele mor de foame, sau de boli. Ele stiu sa se gospodareasca, dar stuparul, este lacom, sau nu este darnic. Mai bine pune un polistiren, decat 2 kile de miere in plus.
Titlu: poliester
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 17, 2007, 02:29:34 PM
Dle Marius, sau dl Balas, ati facut vreodata diferenta intre iernarea cu si fara polistiren?
Nu mai sti pe unde, citeam de rusi ca au iernat albinele cu fata catre nord. In primavara ies mai slabite, dar explozia in primavara a fost mult mai puternica. Prin comparatie cu fam iernate normal, le-au ajuns si le-au depasit numeric si ca productie. Ma gandesc ca in acest fel, albinele au fost mai bine integrate in mediu, mulandu-se mai bine pe el.
Titlu: poliester
Scris de: alt stupar din Noiembrie 19, 2007, 04:49:44 PM
Polistiren ?  Apa sfintita...nu face rau da nici bine ! Ce frumos condens va fi in primavara pe ramele marginase....pastura fermentata...ce mai, o mare descoperire incercata si de mine (se putea ?) Am avut apoi ce curata pe rame !
Titlu: poliester
Scris de: alt stupar din Noiembrie 19, 2007, 04:54:27 PM
Am auzit odata o poveste de la un batran cu cateva familii (insa onest...) ca intr-o iarna, avand lazile de-o varsta cu el, la o familie nu tocmai f.puternica  i-a putrezit fundul si au cazut scanduritele. Poate a avut noroc ca n-au intrat soareci, insa iernarea a fost...PERFECTA !
Titlu: poliester
Scris de: alt stupar din Noiembrie 19, 2007, 05:11:12 PM
Pai imi dau si eu cu parereade impachetaj.... Pana aveam sub 40-50 de fam. am strans toate zdremtele de prin casa, izmenele lu`mosu, paturi, etc. de ma lua groaza cand trebuiau depozitate peste vara... Rezultatul ma multumea, nimic de zis, dar fam s-au inmultit intre timp si alte carpe nu mai aveam... asa ca am inceput sa iernez fam. doar cu ceva sumar pus pe podisor (un prosop, de ex. )iar in lateral diafragma de lemn.  Rezultatul ? Acelasi !
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 19, 2007, 06:25:59 PM
Citat din: alt stuparPolistiren ?  Apa sfintita...nu face rau da nici bine ! Ce frumos condens va fi in primavara pe ramele marginase....pastura fermentata...ce mai, o mare descoperire incercata si de mine (se putea ?) Am avut apoi ce curata pe rame !
fiecare face ce vrea a fost o parere, eu sunt multumit de ia
eu nu cred ca tot una ii sa dormi afara si alta in casa
de ce acum tot mai multi folosesc polistirenul si la casele lor.IN LEGATURA CU MUCEGAITUL NU CRED pt ca eu am albine dintr-o parte in alta iar albinele nu se mucegaiesc
     cu stima marius          si te invit la primavara sa vezi
  ne intilnim daca nu la faget ce spui
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 19, 2007, 08:50:52 PM
Citat din: alt stuparPai imi dau si eu cu parereade impachetaj.... Pana aveam sub 40-50 de fam. am strans toate zdremtele de prin casa, izmenele lu`mosu, paturi, etc. de ma lua groaza cand trebuiau depozitate peste vara... Rezultatul ma multumea, nimic de zis, dar fam s-au inmultit intre timp si alte carpe nu mai aveam... asa ca am inceput sa iernez fam. doar cu ceva sumar pus pe podisor (un prosop, de ex. )iar in lateral diafragma de lemn.  Rezultatul ? Acelasi !
Nu esti singurul care facea asa...parca ma vad pe mine cind eram la inceputuri...In cei orizontali bagam dupa diafragma in spatiul gol din stup saci cu paie...
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 19, 2007, 09:14:03 PM
:hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:  :hi:
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 19, 2007, 09:18:42 PM
Citat din: bio
Citat din: alt stuparPai imi dau si eu cu parereade impachetaj.... Pana aveam sub 40-50 de fam. am strans toate zdremtele de prin casa, izmenele lu`mosu, paturi, etc. de ma lua groaza cand trebuiau depozitate peste vara... Rezultatul ma multumea, nimic de zis, dar fam s-au inmultit intre timp si alte carpe nu mai aveam... asa ca am inceput sa iernez fam. doar cu ceva sumar pus pe podisor (un prosop, de ex. )iar in lateral diafragma de lemn.  Rezultatul ? Acelasi !
Nu esti singurul care facea asa...parca ma vad pe mine cind eram la inceputuri...In cei orizontali bagam dupa diafragma in spatiul gol din stup saci cu paie...
In primul an am bagat si paie cu bratul..nu cu sacul...
Parca erau gaini albinele mele...
  Din al doilea an am bagat cu sacul
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 20, 2007, 02:01:42 AM
Dupa cum nici noi nu semanam unul cu altul tot la fel si inpachetarile nu vor fi niciodata facute la fel .Fiecare sasi spuna parerea e foarte bine si pe urma face care cum vrea si cum crede cai mai bine pentru el.  Eu folosesc atat polistiren dupa diafragma cat si folie peste rame, nu pot sa spun ca sant uscate toate dar nici mucegaite difera de la o lada la alta in functie de cata albina este inauntru si ce mai pui peste .Cred ca difera foarte mult de la o zona la alta.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 25, 2007, 02:25:57 AM
Citat din: mariuspoza aceasta am avuto dar promit sa va arat si cea cu cel colorat
asa cum am spus va arat si cea cu polistiren colorat sa tare cum zic alti
la un roi am facuto azi 24 11 2007
            cu stima marius
   sper sa va placa
Titlu: poliester
Scris de: balasbebe din Noiembrie 25, 2007, 03:42:09 PM
asa arata polistirenul propolizat
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Noiembrie 26, 2007, 08:31:34 PM
..In perioada iernii, se spune in manuale ca familia de albine incalzeste doar ghemul, dar la sfirsitul iernii si inceputul primaverii cind familia incepe dezvoltarea familia incalzeste mai mult decit gemul...Am observat la familiile iernate cu poliester in lateralul familiiei ca familia incepe cu cresterea de puiet de la rama marginasa poliesterului...inseamna ca simt faptul ca este mai cald in zona respectiva.,..si albinele apreciaza acest lucru
Titlu: poliester
Scris de: alt stupar din Decembrie 28, 2007, 03:57:57 AM
Marius, e departe Zlatna de mine, altfel nu as declina invitatia, dar la Faget nu lipsesc, bem o bere si discutam, da ?
Cat despre polistiren: m-am mai gindit nitel...uite ca primavara e bun - ridici capacul sa stimulezi, daca ai hranitorul intr-o margine a cuibului folia iti pastreaza caldura sub ea, cam asa e !
Titlu: poliester
Scris de: bee_lover din Ianuarie 07, 2008, 09:20:32 PM
Am fost atentionat ca titlul topicului e gresit, poliester e materialul din care se fabrica si imbracaminte daca nu ma insel si coret se spune polistiren . asta ca o mica paranteza
Titlu: poliester
Scris de: gore din Ianuarie 10, 2008, 01:55:53 AM
Eu nu folosesc polistiren, împachetare simplă cu ceva cârpă peste podişor. Totul este OK, dar revenind la imaginea prezentată remarc faptul că albinelor nu le plac acest material, de aceea nici nu propolizează pe el, acesta însă iarna ţine de cald iar vara le fereşte de căldura care bate pe capac. Eu pun vara peste capacul stupului o foaie de polistiren groasa de 4 cm şi nu am problemă cu soarele sau topirea fagurilor.
Titlu: poliester
Scris de: piti din Ianuarie 31, 2008, 11:48:20 PM
Eu am folosit polistiren prima data iarna trecuta si am fost multumit. O singura remarca nu am pus polistiren deasupra pe podisor ci numai pe lateral dupa diafragma, pe podisor  punand carpe. Anul acesta mi-am confectionat diafragme din polistiren pe mijloc, pe laterale placaj din acela folosit la traforaj iar deasupra o rigla de lemn de 20x20 mm. Ce am observat primul lucru in toamna a fost faptul ca aproape toate familiile au facut ghemul linga diafragma indiferent de pozitia urdinisului. Pe la sfarsitul toamnei ghemul s-a mai restrans, dar tot in directia diafragmei, astfel ca am mai scos din ramele din partea peretelui lateral, opus diafragmei, si am pus si in partea aceea o diafragma cu polistiren iar deasupra pe podisor am pus carpe ( haine, patura, etc.), cu mentiunea ca intre scandurele de la podisor am lasat o mica distanta de cca 3-5 mm in partea opusa urdinisului. Acum astept sa vad ce o sa am in primavara, deocamdata traiesc toti. Cu respect Adi.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Ianuarie 31, 2008, 11:53:45 PM
Pt la impachetarea de iarna viitoare vreau sa i-mi confectionez plapamioare din vata minerala.
Titlu: poliester
Scris de: PricopArthur din Februarie 01, 2008, 12:05:08 AM
Piti, in primul rand, bine ai venit! Eu nu am folosit polistiren extrudad. Chiar daca il mai rod albinele, am folosit carton de ambalaj taiat cat golul stupului, iar deasupra am pus caiete vechi, ziare, carpe. Cred ca e mai bun polistirenul. Albinele aleg intotdeauna locul mai cald pt formarea ghemului.
Florin, vata minerala din ce e facuta? Nu erau mai bune saltelute din papura?
                          Cu stima,
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Februarie 01, 2008, 12:20:53 AM
sunt ferm convins ca saltelutele din papura sunt mai bune, dar cele din vata minerala sunt mai usor de obtinut si confectionat.
Cat despre polisteren am senzatia ca produce condens, iar eu cand ma duc la vanatoare ma imbrac mai subtire pt a nu transpira, pt ca o data ud, in padure nu ai sanse multe.
Titlu: poliester
Scris de: crombra din Februarie 01, 2008, 12:47:26 AM
Florine,
Nu polistirenul produce condensul ci insuficienta circulatie a aerului pe timpul iernii. Pana iarna trecuta si eu impachetam stupii si pe lateral si sus sa stea la caldura. Si asa am gasit si soareci in stup(ca am uitat sa pun gratia). Vorbind cu D-ul Ardelean (user apicultorul) mi-a impartasit din experienta dansului in iernarea "cu fundul gol" a stupilor(am mai scris despre asta). In concluzie daca respecti 4 mari reguli: Cuib cat mai restrans, hrana suficienta, tratament antivarooa si aerisire corecta nu ai voie sa iti moara stupii iarna. Si inca ceva, daca temperaturile sunt mai ridicate in unele ierni si cuibul este si el izolat regina incepe ponta mult prea devreme si de aici apar probleme mari. Un prieten al meu a pierdut iarna trecuta (care la noi a fost foarte calda) 10 stupi(din30) pentru ca s-au dezvoltat mult , nu a avut mancare suficienta, a avut ghinionul sa prinda si o perioada mai rece si ....ghinion. Deci ideea este sa le cocolosim mai putin iarna pentru ca din vremuri ancestrale nu le invelea nimeni iarna. O folie de plastic si doua, trei cartoane ondulate (de la ambalaje) sunt arhisuficiente. In stupii din polistiren sau poliuretan nici de astea nu mai e nevoie.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Februarie 01, 2008, 02:57:41 AM
O sa tin minte, mai ales ca are logica  :
4 mari reguli:
Cuib cat mai restrans,
hrana suficienta,
tratament antivarooa
aerisire corecta.
:hi:
Titlu: poliester
Scris de: PricopArthur din Februarie 01, 2008, 03:12:41 AM
Prima e greu de respectat.
cand il strangi in toamna, ai tendinta sa gandesti: cum , din stupul meu pe 20 de rame sa ramana doar 5?
si intri in iarna pe 7 rame.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Februarie 01, 2008, 03:48:56 AM
Citat din: florinpngPt la impachetarea de iarna viitoare vreau sa i-mi confectionez plapamioare din vata minerala.
mare atentie la vata minerala. dupa cum stim se fabrica din firicele de sticla. daca acele "plapamioare" nu sunt etanse sigur vei altera mirea si propolisul.
Titlu: poliester
Scris de: stefan1 din Februarie 02, 2008, 01:37:04 AM
Are dreptate Cristi. Nici sa nu te gandesti la vata minerala. In mod sigur particole din ea vor ajunge in stup. Ar putrea afecta chiar albinele, dar produsele stupului sigur le afecteaza. Nu uita ca e cancerigena.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Februarie 02, 2008, 02:32:15 PM
" Nu uita ca e cancerigena."
trebuie sa te contrazic. azbestul este cancerigen. in occident s-a renuntat de mult la el, inclusiv la renumitele placi de azbociment des folosite la noi. vata minerala este din firicele de sticla, dar plasata in locuri neizolate poate duce la afectiuni respiratorii, iritatii al pielii si ochilor.
si eu o folosesc la izolarea capacului-podisor, dar nu exista posibilitatea sa ajunga in stup din cauza modului de asamblare al capacului. inital am folosit polistiren expandat, dar dupa tamperaturile din vara trecuta, m-am trezit cu el ca "a intrat la apa" si am fost nevoit sa-l inlocuiesc cu vata minerala.
consider ca folosirea este o solutie, dar avand grije cum o facem.
Titlu: poliester
Scris de: PricopArthur din Februarie 02, 2008, 07:00:29 PM
Personal nu inclin catre vata minerala.
Am avut acum 2 sau 3 ani "diafragma" dintr-o patura veche. Albinele, primavara, in extinderea cuibului au incercat sa o roada, si cateva au ramas cu capul prins intre firicelele paturii, unde au murit.
Sunt atatea materiale naturale, ieftine si la indemana.
Titlu: poliester
Scris de: stefan1 din Februarie 03, 2008, 12:23:46 AM
Stiu ca vata de sticla e mai periculoasa ca vata minerala, dar nici aceasta nu poate fi folosita deschis ci doar in spatele la tencuieli sau invelita in plastic etans. Cei care lucreaza cu vata minerala se plang de iritatii si mancarimi ale pielii. Ce se intampla cand intra in tubul digestiv sau in plamani?
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Februarie 03, 2008, 06:01:48 PM
majoritatea stupilor mei au ghemul linga polistirenul gros oare de ce?
eu cred ca este un semn bun ca sa pun si in alti ani
mierea cu ramele mai pline o pun in viitor linga polistirenul gros
       cu stima marius
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Februarie 09, 2008, 03:14:28 AM
am sesizat şi eu acest lucru.
dar, oare in cazul stupilor din poliuretan cum o fi?
Titlu: poliester
Scris de: crombra din Februarie 09, 2008, 04:51:11 AM
Pot sa va spun eu. Din 8 stupi iernati cu fata catre sud pozitia ghemului este aleatorie dar mai mult catre peretele catre care este orientat cuibul. Si toti fara exceptie catre peretele sudic.
Titlu: poliester
Scris de: stefan1 din Februarie 09, 2008, 01:09:33 PM
Intreb si eu: oare daca se inchide un asemenea stup una sau mai multe zile, in cazul tratamentelor fitosanitare de ex , nu e pericolul ca albinele sa roada ladain zonele mai vulnerabile? Acelasi lucru pt nuclee, care trebuiesc tinute inchise o vreme daca nu le mutam de pe vatra de unde le-am populat.
Titlu: poliester
Scris de: crombra din Februarie 09, 2008, 10:30:59 PM
La stupii din poliuretan nu sunt probleme ei avand fund cu plasa. Eu am tinut inchisi vara trecuta doi stupi cu rezerva suficienta de apa deasupra cuibului in hranitor sii nu am avut probleme.
Iar mininucleiele de imperechere au o sita de aerisire .
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 01, 2008, 10:53:34 PM
Citat din: alt stuparPolistiren ?  Apa sfintita...nu face rau da nici bine ! Ce frumos condens va fi in primavara pe ramele marginase....pastura fermentata...ce mai, o mare descoperire incercata si de mine (se putea ?) Am avut apoi ce curata pe rame !
a inceput ouatul la albine oare de ce or inceput linga polistiren de ce nu sau apucat de la mijloc?
asadar acum isi face efectul poliustirenul;  caldura necesara puietului ,pierderile de caldura si multe alte valori
              cu stima marius
Titlu: poliester
Scris de: filip din Martie 01, 2008, 10:58:05 PM
a inceput ouatul la albine oare de ce or inceput linga polistiren de ce nu sau apucat de la mijloc?
asadar acum isi face efectul poliustirenul;  caldura necesara puietului ,pierderile de caldura si multe alte valori
Marius eu am diafragme de scandura si placaj si curios mi sa parut ca am gasit puiet pe ultimul ram si nu la putini ci majoritatea.Am reformat cuiburile acum nu pot da o explicatie pana acum nu mai mam confruntyat cu asa ceva
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 02, 2008, 04:12:07 PM
Iernarea unei regine cu aprx. 1000 de albine in lazi captusite cu polestiren.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 02, 2008, 04:14:48 PM
Alta.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 04, 2008, 11:12:21 PM
Un dezavantaj,soarecii prefera polestirenul pt cuib.Interesant este faptul ca nu am pierdut niciodata fam. de albine protejate cu diafragme de poliester si atacate de soareci.Presupun ca odata ce au facut cuibul,soarecii nu ,,prea"mai au treaba cu albinele.
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 06, 2008, 02:27:11 PM
POLIESTER = material de sinteza
Nu am incercat cu cel colorat (o avea coloranti care nu ii priesc albinelor) cert este ca pe cel alb il rod cu viteza . Am incercat folosirea lui invelit cu o musama pentru diafragme dar concluzia mea este ca cel mai economic si unul din cel mai bun izolator este aerul . APICULTORI incercati sa construiti diafragme goale la interior (pline cu aer) . Mai vorbin ....
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 06, 2008, 11:03:59 PM
domnu enu incearca si cel colorat
Titlu: poliester
Scris de: D006 din Martie 10, 2008, 09:43:41 AM
Am discutat cu un apicultor ucrainian cum impacheteaza ei familiile iarna - "pun doar un sac de iuta deasupra" fara paie , fara altceva . E drept ca ale lor zboara la cca 5 grade ....
Titlu: Re: poliester
Scris de: Allan din Septembrie 29, 2011, 12:36:44 PM
Citat din: drone1952 din Octombrie 17, 2007, 12:25:53 AM
Dle frantescu,
Costesti Arges e locul unde s-au busit minierii cu jandarmi in urma cu citiva ani si unde scorul a fost egal1-1?
Dar sa revenim la lucruri serioase. Eu nu impachetez cu nimic stupi.Singurul lucru la care sint f atent este mincarea. Daca albinele au mincare destula poate sa fie gerul gerurilor ca nu au nimic.Este parerea si experienta mea si de acea cind am vorbit de turta am spus ca o pun preventiv (sa fie acolo ca daca au nevoie-iarna f grea- si apoi stimulare).Fratii Pedersen din Canada ierneaza pe un singur corp de ME, cu multa mincare(am sa scriu cum ierneaza,e interesant),si invelesc corpurile asezate pe paleti cite 4 cu folie de solar(la noi) si ies in primavara ok.Socot ca impachetatul e munca in zadar. Poate cred gresit dar nu mi s-a intimplat sa moara stupii numai din cauza lipse de mincare.
Cu stima

Buna domnule Drone, stiu ca postarea dv este mai veche, insa sper ca nu va deranjeaza faptul ca reiau oarecum subiectul. As vrea sa stiuce tip de stupi folositi si daca puneti diafragme dupa rame.
Titlu: Re: poliester
Scris de: apicmd din Septembrie 29, 2011, 08:41:55 PM
Salut. intrebarea  suna astfel)diafragma din poliester trebuie sa  fie lipita etans de  peretii si  podisorul stupului sau    trebuie/se permite  lasarea unei dispartituri!? :hi:
Titlu: Re: poliester
Scris de: CRISTIAN71 din Septembrie 29, 2011, 09:05:48 PM
Voi faceti confuzie intre poliesteri si polistiren care sunt doua produse diferite. :)
Titlu: Re: poliester
Scris de: Bistriteanul din Septembrie 30, 2011, 09:26:59 AM
A atras cineva atentia in paginile anterioare, ca denumirea corecta a produsului folosit ca diaframa si izolatie este polistiren si nu poliester. Nu ar fi rau sa se modifice macar denumirea din titlul topicului.

Daca tot se folosesc denumirile de "alb si cel colorat", sa spunem ca cel alb se numeste polistiren expandat, iar cel colorat este polistiren extrudat.
Polistirenul expandat avind o densitate mai mica (15-20kg/mc) este ros de albine daca nu este protejat( husa de pinza), pe cand cel extrudat fiind mai dens (aproape dublu, 28-30kg/mc) si avind fetele mai netede (din procesul tehnologic) este mai bine tolerat.

Stupii existenti pe piata, facuti in jud. Mures, sunt din spuma poliuretanica (cu densitate cel putin 40kg/mc), iar fetele placilor au in plus un strat mai dur si neted, absolut necesar atit la interior dar si la exterior, spuma poliuretanica simpla nefiind rezistenta in timp la actiunea soarelui.
Titlu: Re: poliester
Scris de: marius_vfp din Septembrie 30, 2011, 12:31:45 PM
salut, ca tot vine frigul si subiectul e bine de dezbatut , am sa va dau ceva sfaturi poate utile din viziunea unui constructor si proaspat apicultor,
deci , polistirenul dupa cum se stie e folosit si in constructii dupa cum se vede fenomenul caselor izolate cu polistiren a luat amploare si la noi , dar eu vreau sa subliniez faptul,
de ce credetri ca se face izolarea cu acest material pe exterior, are vreun sens ca blocurile chiar si de 10 etaje sa fie imbracate pe dinafara , oare nu e mai comod sa se imbrace pe interior, pai nu , tocmai pentru ca odata peretele imbracat pe interior(si cazul stupilor)caldura ambianta din casa nu va mai ajunge la perete si peretele astfel ramane rece , subliniez faptul ca polistirenul ca material permite trecerea vaporilor de apa prin el dar nu si a caldurii, astfel peretele daca e rece si umed va face condens , condens de care apicultorii vor sa scape cu siguranta, astfel peretele umed in casa va face mai mult decat sigur mult mucegai , dar daca polistirenul e plasat pe exterior caldura interioara incalzeste peretele si il mentine cald fiindca e imbracat pe exterior, deci  ar fi ca peretele sa fie cald cat de cat si  va fi si uscat , sunt sigur ca multi nu o sa fie in total deacord dar asta e , si sigur pe multi dintre noi nu o sa ne deranjeze aspectul unui stup cu cateva placi de polistiren pe dinafara date cu banda-izoler .
spor la treaba si numai bine iernare usoara.
Titlu: Re: poliester
Scris de: Bistriteanul din Septembrie 30, 2011, 02:36:02 PM
Nu cred ca cineva si-a izolat stupul pe interior, pe toti peretii nu e posibil din cauza ramelor.
Asa cum ai zis, nu se izoleaza casele, cu polistiren, pe interior, pentru ca nimeni nu doreste sa-si reduca suprafata camerelor, dar cel mai important (asa cum ai precizat) sa nu apara condensul pe interior. Daca polistirenul se monteaza la interior, condensul va apare pe fata interioara a peretelui (peretele fiind rece), daca se monteaza la exterior atunci "punctul de roua" se muta la exterior. Daca izolatia nu este continua, apar zone punti termice si condensul se formeaza exact acolo.

Umezeala, care oricum apare in stup, se elimina printr-o buna ventilatie,(fund antivarroa).
Titlu: Re: poliester
Scris de: bucovineanu din Septembrie 30, 2011, 04:23:18 PM
Folosesc diafragme din polistiren de vreo 20 de ani bineinteles numai la peretii laterali.Bucata de polistiren e bagata intr-o rama din leturi din lemn care pe o fata are batute sipci subtiri din lemn. Niciodata nu se formeaza condens pe acesti pereti. Daca se formeaza putin condens, acesta apare pe ceilalti pereti.
Titlu: Re: poliester
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 30, 2011, 05:14:22 PM
Pina la urma miam facut timp si am citit putin pe siteul familiei Pedersen din mijlocul Canadei.Cei care nu au citit: -De vreo 2 ani buni au avut un viscol mare si fiind nepregatiti toti stupii dintro stupina au fost astupati cu zapada.
Dea lungul anilor(incepind de prin anii '80) au avut multe modificari in felul de a ierna stupii atit in interiorul cladirii cit si afara.In totdeauna era normal o mortalitate de la 8% pina chiar la 25%.

Ei , atunci cind stupii au ajuns sa fie astupati cu zapada doar o familie a murit.Restul au fost bine.Cum spun ei prin zona lor sint schimbari mari de temperatura si asta nu e bine.
De cind cu viscolul, ei in fiecare an isi acopera stupii cu zapada cu venirea primei zapezi si le lasa asa pina primavara.Binenteles cu mincare multa.Nu am inteles cum primesc albinele aer.
Stupii sint imbracati cu folie si apoi zapada cit este.Dar aer........?...... sau imi era mie somn si am sarit rindul  :D
Zapada mentine o temperatura rece constanta si nu conteaza fluctuatia de temperatura de afara.Albinele se misca pina la mincare dar in cazul unor nopti mai reci (chiar si -40 de grade) la ele nu se simte.Zapada izoleaza si e pe gratis..... mai exact angajatul platit lopateaza.
Ei se declara multumiti.Nu mai au mortalitate ca si pe vrenuri astfel nu trebuie sa inceapa sezonul cu recladirea familiilor pierdute peste iarna.

Apoi mam gindit la PO din Suedia care are dea face cu ierni frumoase si probabil ca nu din greseala are toti stupii (cuibul) din polistiren.

Raminid putin la zapada mam intelectuat un pic despre iglul construit de eskimosi.Chiar daca afara sint -45 de grade intrun iglu temperatura se mentine la +16 grade datorita temperaturii date de oamenii din iglu si aerul din cristalul de zapada izoleaza perfect.

Deja vad precum stuparii din Baragan se duc la iernat in inima Harghitei  :rotfl:
Titlu: Re: poliester
Scris de: marius_vfp din Septembrie 30, 2011, 07:52:06 PM
salut, kiwe bee,  stupii sunt protejati de zapada precum culturile de grau , atunci cand e zapada si graul e acoperit mai toata iarna va fi o cultura buna anul ce vine , problema e aerul intradevar  albinele mai trebuie si sa respire .
spor la treaba o iarna bune .
Titlu: Re: polistiren
Scris de: gudas valentin din Octombrie 05, 2011, 10:43:58 PM
Zapada afanata permite aerului intre si sa iasa,iar la urdinise sub zapada nici o data nu se va forma dop de gheata pt ca iese caldura din stup (stupi in Canada au 2 urdinise si sus si jos daca au si FA cu atat mai bine)


                  Valy
Titlu: Re: polistiren
Scris de: ciucur din Octombrie 19, 2011, 06:02:11 PM
Salutari!

Sunt curios cum izolati fundul stupului. Ma refer aici la cel antivarroa.
Bagati polistiren intre sibar (tabla) si plasa?
Daca nu bagati nimic, cat lasati sibarul deschis pentru ventilatie? Intreb pentru ca sunt incepator si vreau si eu sa imi pregatesc cei doi stupi de iernare.

Multumesc.
Titlu: Re: polistiren
Scris de: orbanstefan64 din Octombrie 19, 2011, 07:40:39 PM
la fundul antivaroa eu nu folosesc siberul numai la tratamente. atentie cu polestirenul bagat pe fundul stupului !!! daca stupul nu are in capac fante de aerisire se formeaza condens  :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: polistiren
Scris de: piti din Octombrie 20, 2011, 07:48:15 PM
Cand apare condensul ?
Condensul apare cand apare asa numitul punct de roua. Urmatoarea intrebare ar fi: care este temperatura la care apare acest punct de roua ?
Temperatura punctului de roua este temperatura la care trebuie racit, sub presiune constanta, un amestec de vapori si gaze cu continut constant de vapori, pentru ca, din cauza saturatiei cu vapori, sa apara primele picaturi de lichid. Mai concret, daca intr-o camera (al carei volum e constant) umiditatea aerului ramane aceeasi, exista o anumita temperatura sub care vaporii de apa condenseaza pana cand temperatura se ridica peste nivelul critic.
Aceasta este explicatia relativ stiintifica, caci in practica cu totii stim ce este temperatura punctului de roua si efectul de disconfort ce-l are asupra noastra. De aceea este de preferat ca acest punct de roua sa poata fi oarecum controlat, iar acest lucru nu este tocmai imposbil atata timp cat avem in dotare un deumidificator sau daca se elimina acele conditii care duc la aparitia acestuia.
Tabelul alaturat va este de folos sa detectati suprafetele pe care se poate forma condens. In sezonul rece, peretii au temperatura ceva mai scazuta decat aerul din incapere si, de aceea, aceste zone sunt predispuse la igrasiei si mucegai.
Pentru a exemplifica, daca intr-o camera avem 20ºC si o umiditate relativa de 50%, conform tabelului, pe suprafetele cu o temperatura mai mica de 9,3ºC se formeaza condensul. 
Titlu: Re: polistiren
Scris de: gore din Octombrie 22, 2011, 09:40:50 PM
Am stupi cu fund antivarooa, in dreptul cuibului sita e trasa la max. iar dincolo de diafragma unde nu am albina tabla de la sita e bagata. Practic de deasupra vad pamantul printre ramele cuibului. Va spun ca se ierneaza perfect, fara pic de condens.
Titlu: Re: polistiren
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Octombrie 23, 2011, 12:33:41 AM
Citat din: gore din Octombrie 22, 2011, 09:40:50 PM
Am stupi cu fund antivarooa, in dreptul cuibului sita e trasa la max. iar dincolo de diafragma unde nu am albina tabla de la sita e bagata. Practic de deasupra vad pamantul printre ramele cuibului. Va spun ca se ierneaza perfect, fara pic de condens.

fara suparare... e naspa
daca vezi pamantul printre ramele cuibului, inseamna ca ai albina putina
mai strange-l
Titlu: Re: polistiren
Scris de: johnysibiu din Martie 07, 2012, 11:36:49 PM
Pt @kiwi bee pot sa te lamuresc cum este cu iernarea sub zapada.

Cosnitele vechi aveau urdinisul in treimea superioara. Iata de ce: cuibul este scufundat intr-o atmosfera de dioxid de carbon deci albinele vor hiberna intr-o stare de narcoza.Acest lucru le permite sa -si reduca metabolismul si sa treaca iarna fara sa se uzeze.

Cand eram student am facut un studiu asupra iernarii unor stupi carora l-em inchis jos urdinisele si le-am facut o mica gaura in lada, sus, de cca 8mm.Stupii au iernat foarte bine  si au consumat hrana mai putina. Sub zapada se intampla cam acelasi fenomen.