Vine iarna, daca nu chiar a dat peste noi. Cum eficientizati zborurile de curatire?
A facut cineva zbor de curatire in casa?
Zborul de curatire se fac in zilele cu soare si fara vint.Zborul de curatire nu se face in casa.Daca aveti un stup rasturnat s-au deranjat acesta se duce in casa pentru aranjarea si formarea ghemului cu urdinisul inchis apoi se pune intr-o camera neincalzita si ultima data se scoate usor afara dupa care se deschide urdinisul dupa o jumatate de ora.La zborul de curatire daca e zapada e bine sa presarati paie sau fin in fata urdinisului pentru a preveni caderile in zapada.Daca iernati stupi in adaposturi atunci e obligatoriu sa-i scoateti in aer liber sa faca zborul de curatire dupa care pot fi dusi inapoi.
..am citit despre zboruri de curatire in spatiu inchis si incalzit iarna ..dar este unul din putinele lucruri pe care nu le-am incercat macar...
...
...ieri si azi pina pe la 11 au zburat albinele..nu multe dar au miscat...apoi a inceput ploaia...
Acum 5 ani, am tras ceva miere la strugure. La sfarsitul lui ianuarie mi s-a parut in neregula zgomotul la mai multi stupi. Si pe letisoarele superioare erau pete mari de diaree. Am facut zbor in casa. Din 15 stupi, cred ca as fi ramas cu 2, poate 3 stupi. Am respectat instuctiunile din manuale si nu am avut probleme.
Baieti, la mine astazi a fost extrem de frig, dimeneata a plouat, iar pe seara a inceput lapovita, cred ca o sa ninga.
Eu am in rame cam 50% miere de strugure, sper sa pot face zbor de curatire.....................
:hi:
Fara zbor de curatire poti sa ai probleme mari.
Un stupar batran spunea: "daca ai castigat, continua. Daca ai pierdut, continua."
Cam cate zboruri de curatire sunt nevoie intr-o iarna.
Cat timp trebuie sa treaca intre zboruri, ca sa fie in regula ?
Florin.
Citat din: pngflorinCam cate zboruri de curatire sunt nevoie intr-o iarna.
Cat timp trebuie sa treaca intre zboruri, ca sa fie in regula ?
Florin.
florin, nu incerca sa-ti faci o schema generala in stuparit. stuparitul nu este matematica si este mai necesar sa intelegi care sunt necesitatile unei albine si sa le adaptezi la situatie.
legat de iernare zborurile de curatenie vor trebuii sa fie mai dese:
- daca le deranjezi prea des tu sau alticineva;
- daca hrana nu este de calitate;
- la sfarsitul iernii cand isi intensifica activitatea si incep cresterea de puiet.
asa ca stai mai aproape de forum pana prin februarie si nu le mai deranja. :rotfl:
La zborul de curatire daca e zapada e bine sa presarati paie sau fin in fata urdinisului pentru a preveni caderile in zapada----filip
Domnule filip daca daca ar fi sa cada ce ar pati ? Noi nu punem nimica si nu avem probleme.
..care se aseaza pe zapada ..acolo ramine...Cind are ceva paie ,frunze uscate,fin...se aseaza pe acest ''suport'' si apoi reusesc sa zboare...
Cam la ce distanta se pun fata de stup, as pune o patura....
Dupa ce se linisteste zapada, eu curat in fata stupilor. Si cum iarna la noi e mai blanda, la zborul de curatire acel loc va fi uscat.
Florin, daca ai miere buna, pot sta in lada si 5 - 6 luni fara probleme. Nu e o distanta la care sa pui patura. Oglnda stupului trebuie sa fie uscata. Si apropo: cand ies la zbor de curatre, sa nu ai rufe pe sarma la uscat.
Din nefericire am multa miere de stugure, bunul Dumnezeu cu mila......... :hi:
Mai adune aminte prin februarie. Dumnezeu cu mila, si forumistii cu tine!
...dupa cum au zburat astazi se pare ca iarna nu e departe...cu toate ca si in zilele trecute a fost caldut, azi au iesit la zbor mult mai energic...sa fie oare semn ca nu vor mai avea conditii de zbor in zilele urmatoare?...Iarna se apropie...
La mine nici macar nu au scos nasul, au fost intre 1-5 grade si ceata.
simbata pe 24 a fost cald si le-am ghadilit un pic, aveam 5 vizati care mai aveau puiet si au cam mancat din rezerve, asa ca le-am scos rama din margine le-am pus cate una babana capacita, sa le ajunga pana in februarie, dupa care i-am provocat la zbor pe toti asa ca pana dupa anul nou somez.
Citat din: moc_sorsimbata pe 24 a fost cald si le-am ghadilit un pic, aveam 5 vizati care mai aveau puiet si au cam mancat din rezerve, asa ca le-am scos rama din margine le-am pus cate una babana capacita, sa le ajunga pana in februarie, dupa care i-am provocat la zbor pe toti asa ca pana dupa anul nou somez.
Cum ne pregatim familiile pt iernat asa ''iernam'' si noi...Fara teama si griji, fara interventii in plina iarna de a completa rezervele de hrana....Doar... ''usoare miscari de dezmortire''...prin stupina...
Ramane intrbarea : a facut cineva zbor de curatire in casa?
io nu stiu de ca place sa va legati la cap daca nu va doare...zborul de curatire in casa este foarte costisitor,si nu se face,in zilele noastre nu mai are rost.era aplicabil pe timpurile lui pazvante,cand de-abia se inventasera stupii sistematici,acum zeci de ani.in conditiile zilelor noastre discutam altfel
Citat din: PricopArthurRamane intrbarea : a facut cineva zbor de curatire in casa?
Eu nu am incercat...m-am gindit doar atit...
Acum cativa ani, dupa ce am tras si ceva miere din bobul de strugure, daca nu le fortam sa zboare in casa, in timp ce am facut si curatenie in lazi, ramaneam cu 4 - 5 stupi din 15. Albinele erau asa pline, incat nici nu se puteau misca pe rame.
Citat din: PricopArthurAcum cativa ani, dupa ce am tras si ceva miere din bobul de strugure, daca nu le fortam sa zboare in casa, in timp ce am facut si curatenie in lazi, ramaneam cu 4 - 5 stupi din 15. Albinele erau asa pline, incat nici nu se puteau misca pe rame.
Dl-e Arthur si cum ai facut?...Ce fel de camera ai folosit?..avea geamuri camera, adica cu lumina naturala sau la lumina becului?...Temperatura cum ai ridicato--sursa de caldura folosita?...Le-a ajuns camera sa zboare?...cum au intrat in stup?...
E o intrega poveste.
Am folosit bucataria incalzita, cam 20 grade, si o alta camera la 14 grade.
In bucatarie am delimitat cu perdele o bucata din ea, ce are si o fereastra. Fereastra se poate astupa, dar nu am folosit-o.
Am avut pregatiti faguri calzi, ce au stat la caldura, in casa cateva zile.
Operata in sine s-a desfasurat cam asa:
1 - Am bagat 10 lazi in casa, la rece.
2 - Dupa 1/2 ore, am luat prima lada, si am deschis-o. Trebuia sa mai astept poate inca 1 ora, deoarece aerul din lada era rece.
3 - Am ales rama cu matca, iar pe celelalte le-am scuturat pe un sac ce statea cu un capat pe scandurica de zbor.
4 - Intre timp am inlocuit fagurii cu altii calzi, am razuit petele de diaree si le-am pensulat cu formol 1/4. Poate trebuia mai diluat, ca ma ustura nasul de la el.
5 - Apoi, cu peria, am dirijat albinele catre urdinis.
6 - Albinele ce au zburat la geam, le-am adunat la 2 - 3 stupi cu un carton si le-am pus in lada.
7 - Am acoperit lada, si am dus-o in camera rece ( 14 grade), la intuneric.
Sacul pe care am scuturat l-am inlocuit la fiecare stup. Nu puteai sa pui degetul pe el de pete de diaree.
Dupa ce am facut primii 5 stupi, am mai adus altii.
Pe seara, dupa cateva ore, cand am presupus ca albina s-a urcat pe faguri, am dus stupii la locul lor, afara. Acum, reconsiderand, puteam sa ii las la intuneric pana a 2 a zi.
Albinele scuturate au zburat in camera?...au intrat repede in stup?...de ce poate fi influentat timpul pe care albinele il petrec in camera; temperatura?...lumina?..
Daca as lua un stup din curte si il bag intr-o camera pt zbor , ...albinele nu cauta sa iasa pe fereastra sa se duca la locul de unde le-am adus, pe care il au in memorie?..sau in camera, pleaca din stup intra in stup...
Albinele in primul rand trag la lumina. Cum la mine lumina a fost de la fereastra, destul de multe au tras aici. Le-am adunat cu peria pe un carton si le-am rasturnat in lada. Dar marea majoritate au ramas pe sac, si s-au indreptat pe jos spre urdinis(ca la simulacru de roire).
Dupa cateva saptamani de claustrare, albinele uita fostul amplasament. Dar in casa ele trag la lumina.
In literatura, pt zbor de curatire in casa scria ca se lasa doar o raza de lumina ce sa bata pe urdinis. Eu nu am incercat asa. Mi s-a parut mai simplu si mai rapid sa le scutur pe jos. Erau asa de pline ca nu se mai puteau misca.
...albine azi...
Nu stiu cum e pe la voi prin zona dar la mine a fost placut azi, un zbor de curatare de cateva ore aprox 4/5 ore, soare frumos, toate albinele au iesit la plimbare...in asteptarea zilelor de primavara.
:rotfl:
Astazi si-n Baragan a fost caldut..albinele au zburat ceva, pina acum este bine...
Si la noi, ieri mai cald ca inainte, totusi numai putin sub 5 grade. Doar putine albine au iesit la o mica plimbare.
Pt D-l Pricop: Daca ai scuturat albinele asa de incarcate de reziduuri, nu s-au murdarit reciproc la scuturare? Poate tot era ma bine sa le lasi sa iasa singure si inlocuirea fagurilor sa o faci dupa zbor. Eu am incercat o singura data zbor de curatzire in camera cu un nucleu pe sferturi de rama . Nu a iesit prea bine, majoritatea albinelor nu s-au mai intors la nucleu, a trebuit sa le adun eu . Se vedea ca aveau nevoie de spatiu mai mare de zbor. De fapt zborul faciliteaza procesul defecarii. Geamurile trabuiesc protejate cu perdele, ca altfel albinele se lovesc cu viteza de ele.
Duminica in Dobrogea centrala au iesit albinele la zbor.
Vorba lui Cristi: haideti sa nu mai ne domnim.
Pt Stefan: Daca nu asi fi scuturat albinele, in primavara asi fi avut lazi goale. Au mai intrat si patate, dar grosul a ramas pe sac. La fiwcare stup a trebuit sa pun alt sac.
Stiu ca zborul faciliteaza golirea intestinului, dar in situatia in care eram nu mai aveam ce face.
Per ansamblu a fost un succes.
Arthur, dar albinele au si zburat sau au stat pe sac in fata stupului apoi au intra usor in stup...
Foarte putine au zburat. De fapt nu a fost un zbor de curatire, a fost o scuturare de curatire.
Si ma gandesc; atunci cand din diferite motive scuturi o rama sau mai multe in fata stupului, albina nu zboara. Se deplaseaza spre urdinis si intra in lada.
:)
astazi 17 01 2008 ora 12si 30 minute
Ce s-a intamplat ? : astazi 17 01 2008 ora 12si 30 minute
sunt mari pozele si nu sau descarcat dar mai incerc sa le pun
dupa o ora toti stupi zburau afara
:mad:
:rotfl:
Felicitari.La mine nici nu poate fi vb de zbor de curatire la 1-2 grade.
Cate grade erau afara , Marius ?
La mine de dumineca pana ieri adica joi tot afara au fost am prins si 15 grade cu+ a fost super......un sfat de la cei mai in varsta in ale apiculturii.... am 5 stupi in care am ramas fara albina .... ma asteptam la asta .... ramele au ramas acolo cu mierea pe ele , zilele trecute au navalit care cum la stupi in care nu mai era albina .... nu stiu daca fac bine sa-i las acolo sau sa iau macar ramele cu miere daca a mai ramas ceva?
Citat din: clausLa mine de dumineca pana ieri adica joi tot afara au fost am prins si 15 grade cu+ a fost super......un sfat de la cei mai in varsta in ale apiculturii.... am 5 stupi in care am ramas fara albina .... ma asteptam la asta .... ramele au ramas acolo cu mierea pe ele , zilele trecute au navalit care cum la stupi in care nu mai era albina .... nu stiu daca fac bine sa-i las acolo sau sa iau macar ramele cu miere daca a mai ramas ceva?
Inchide lazile,iar mierea poti sa o pui in primavara daca au murit de paduchi.Ma refer la stupii morti.
Pentru Claus,
Stupii goi trebuie inchisi cu atentie, ramele depozitate la un loc sigur sa nu mai ajunga albinele la ele si foarte mare atentie in continuare: odata furtisagul declansat o sa continue. Daca in zilele urmatoare o sa fie cald s-ar putea sa fie atacati si alti stupi chiar daca sunt albine in ei. Trebuie evitat a se umbla in stupii cu albine,redus urdinisul la maxim(1 cm) si trebuie observat daca nu vin albine din alta stupina. Daca continua zborul si dupa ce temperatura scade, e semn ca furtisagul continua. Daca temperatura e peste 12 grade se poate face un tratament cu Varachet.
Scuze, întrebam ceva la care s-a dat răspunsul.
Multumesc pentru sfaturi...de ce au murit ... eram sigur ca o sa se intample... nu am avut timp sa-i aranjez .... ei au ramas cam pe 2 rame chiar 3 si nu am reusit sa fac ultimul tratament cu varachet sigur au murit de la paduchi. Daca aveam o lada sa-i pun impreuna la iernat si sa fi avut timp era ok. :nod:
in rest toti sunt bine ... au mancare e ok.
Astazi am fost la stupina. Desi erau 12 grade la umbra, au zburat foarte putine albine. Nu au ramas pete pe zapada sau pe acoperisurile stupilor.
la mine au zburat foarte bine,la un control sumar la toate familiile la aceasta ora exista puiet in peste 90% din cazuri.consumul a inceput sa creasca,cu rezervele nu stau rau
Tinere maximus,
Ma bucur ca ca stupii sint bine. Ce ma intriga este faptul ca la toti stupii (mei)consumul de hrana, mult mai mare in ultimi ani. Vi s-a intimplat sa constatati consumuri mari de hrana in aceasta perioada?Acumraspund unui coleg care ma intreba daca nu hranesc prea repede in mijlocul lunii decembrie. Ai, Ati sezizat asa ceva?
Cu stima
Citat din: maximusla mine au zburat foarte bine,la un control sumar la toate familiile la aceasta ora exista puiet in peste 90% din cazuri.consumul a inceput sa creasca,cu rezervele nu stau rau
Problemele cu hrana ar putea incepe daca va veni si in februarie o perioada cu temperaturi scazute, la fel ca cea care tocmai a trecut.
Astazi zbor foarte bun(primul).Semne de primavara.Au incoltit crocusii,laleaua Turkenistanka,muscarii.Cartita a inceput activitatea.
HAI PRIMAVARA...
ce am facut din scanduri cu multe noduri.
sorry...nu a mers ''submitul''.
Dle bucovineanu,
Stiu asta, dar ma gindesc la faptul ca de vreo citeva ierni consumul de pina acum este prea mare, din cite cunosc eu,vizavii de stupii mei. Zic astea pe baza unor masuratori de "one side" cu un cintar de mina.Ati remarcat?
Cu stima
Citat din: drone1952Tinere maximus,
Ma bucur ca ca stupii sint bine. Ce ma intriga este faptul ca la toti stupii (mei)consumul de hrana, mult mai mare in ultimi ani. Vi s-a intimplat sa constatati consumuri mari de hrana in aceasta perioada?Acumraspund unui coleg care ma intreba daca nu hranesc prea repede in mijlocul lunii decembrie. Ai, Ati sezizat asa ceva?
Cu stima
am estimat un consum mediu/familie pana la ora actuala de 3,5 -4 kg de miere maxim.nu am avut familii cu consum marit,au puiet de o palma pe cate 2-3 rame.familiile au urcat recent in corpul de sus,unde au inceput si ponta,iar ramele sant pline de miere in proportie de 80%.cred ca sant pregatite pentru inca 2 luni de ger ,ca pana acum.
Citat din: drone1952Dle bucovineanu,
Stiu asta, dar ma gindesc la faptul ca de vreo citeva ierni consumul de pina acum este prea mare, din cite cunosc eu,vizavii de stupii mei. Zic astea pe baza unor masuratori de "one side" cu un cintar de mina.Ati remarcat?
Cu stima
Se pare ca unele familii au consumat mai mult decat in alti ani.Eu nu imi fac probleme deoarece in fiecare toamna asigur o cantitate de hrana din care ramane o parte si pentru dezvoltarea din primavara pina la culesul la salcie. La revizia din martie egalizez hrana in functie de consum si puterea familiei.
Ieri cea mai faina zi din acest an, cu un max de 9,8 grade. Din pacate cand a fost mai cald s-a innorat. A fost un zbor frumusel de curatire, au scos si albine moarte. Ba chiar am vazut albine care furau de undeva, probabil de la un stup mort din zona. Am mai scos albine moarte, de la 2 stupi mai multe, iar la unul am vazut ceva pete de diaree in fatza. Pana acum nu am pierderi.
Ma ingrijoreaza ca e consum mare. Luna asta a scazut cantarul 1,9 kg. Din principiu nu desfac stupii iarna, dar cred ca mai multi au puiet si dupa zdrobiturile de ceara trase cu albinele scoase.
La unul dintre stupi am gasit multa rosatura de ceara, nu cred ca este soarece pt ca am gratii, ce ar putea fi sau ce inseamna ?
are puiet si maninca mai mult dai pace florine
22 ian 2008 pe valea Ramnicului la stupina
stadiul alunului la 22 ian
domnu dragos2006 nu ii cam mare urdinisu la dumneavoastra
dupa parerea mea cred ca trebuie redus putin,,sau lai deschis pt a bate razele de soare
cu stima marius
Dlor,
V-as intreba cum stimulati,zborul de curatire intr-o zi frumoasa cu temperatura intre 11-12 gradeC.
Cu stima
eu ridic capacul sa se incalzeasca perna si podisorul iar in juma de ora albinele sunt afara
Zbor de curatire in mijlocul Dobrogei azi
Si un stup me
roiul ce ierneaza deasupra fam de baza
Ghemul intre rame
Urdinisul roiului e in partea opusa fam de baza
Si matca. Acum nu are puiet.
Aici se vede mai bine plasa dintre cele 2 fam
Rasarit de luna, dupa un control sumar la albine si un zbor bun.
Am uitat sa pozez si un detaliu cu rufele mamei, patate ici colo dupa o zi calda.
Detaliu in fata unui urdinis.
De ce ramele mele au podisoare de ceara si ale dv nu au si sunt curate., ( d. Pricop).
Trebuia sa le curat in toamna sau nu e nici o pb daca fac pod de ceara ?
Eu am curatat letisoarele superioare si nu numai in toamna. Macar o data pe an iau fiecare rama la mana ca atunci cand aveam cateva lazi.
Nu e nici o problema daca ai punti de ceara intre rame, decat ca trebuie sa fii atent cand, dupa ce ai umblat in lazi, pui ramele la loc. Poti prinde intre 2 punti de ceara albine, ce daca nu se pot elibera, sau matca, si atunci ar fi belea.
Inainte de a pune fagurele artificial in rama, intinde bine sarma.
Miere dulce si vanat in catare!
eu le-am avut micsorate dar pasarile cerului au scos buretii .
Citat din: mariusdomnu dragos2006 nu ii cam mare urdinisu la dumneavoastra
dupa parerea mea cred ca trebuie redus putin,,sau lai deschis pt a bate razele de soare
cu stima marius
De ce ramele mele au podisoare de ceara si ale dv nu au si sunt curate., ( d. Pricop).Zise pn florin.
Ma faci sa rad spunand'' ramele dv''- alea's rame dragutule ? Alea's niste rapciugi mostenite de la mos Cristea ,fiei tarana usoara?
Arture cauta dragule swi tu o familie unde ai bagat anu trecut 2,3 rame noi si nu ofilitele dobrogei.
Revin rugandu-te sa stergi macar judetul, ca municipiul oricum il reprezinti cu cinste.
D-le Valter, ma mir ca va cramponati de aspect. Principalul e ca ramele sa nu fie purtatoare de boli si fagurii sa nu fie exagerat de vechi. Daca stupul se dezvolta bine si produce miere multa chiar nu conteaza de cand are ramele. Stiti ghicitoarea biblica a lui Samson:"Din cel ce mananca a iesit ce se mananca si din cel tare a iesit dulceatza.", referitoare la roiul care si-a facut cuib in scheletul unui leu.
Eu zic chiar ca a acordat prea multa atentie acelor rame. Nu au nici o crescatura de ceara si nici un pic de propolis pe ele. Cel putin propolisul e si un mijloc de lupta contra mucegaiurilor. Eu am nailon pe faguri si propolis pe speteze.
Valter, dragutule, din pacate tu nu ai nici o adresa. Sa inteleg ca esti de nicaieri?
Eu am adresa asta cu mult inainte ca sa te fi nascut, darminte sa mai fi auzit de Dobrogea.
In afara de 4 rame, in prisaca mea nu sunt decat rame facute de mine.
Esti sigur ca dupa ce il pomenesti pe cineva decedat (fie bun sau rau) e normal sa pui semnul intrebarii?
Ar fi bine sa nu scrii niciodata de unde esti.
In livada la cais.
Dupa cais urmeaza piersicul
Si apoi ciresul.
Mai jos de cires este si marul, dar nu am ajuns sa-i fac o poza.
Ciresul azi
Piersicul
caisul, sau ce a mai ramas din el.
O fam ajutatoare
Rama 1
Rama 2
Rama 3
Rama 4
Rama 5
Scuturata usor, din rama pica nectar.
Pana sa iau cantar, era cea mai sigura metoda de a vedea culesul.
sincer va invidiez ca deja aveti asemenea cules de polen si chiar si de nectar. bravo. se anunta un an promitator!
Sunt singur intr-o livada de cateva zeci de ha.
Anul ar fi promitator daca nu s-ar anunta calduri in iunie, iulie si august de 40 grade.
:sad:
La noi acum a inceput sa ninga s-a asezat un pic si pe iarba da cred ca pana maine se duce,sper.
Imi cer scuze, am pus o poza mai veche.
Admin, te rog sterge postarea.
mi cer scuze, am pus o poza mai veche.
Admin, te rog sterge postarea.
mi cer scuze, am pus o poza mai veche.
Admin, te rog sterge postarea.
Ciresul azi. Din cauza frigului e intarziat.
Piersicul
Si ce a mai ramas din cais.
Totusi vom manca si caise.
Aclesi roi de data trecuta.
Rama 1
Rama 2.
In general au mancat f mult din mierea de rezerva.
Rama 3
Detaliu rama 3
Rama 4
Si rama 5.
Cand uiti afumatorul acasa merg si improvizatii.
Nu-mi dau seama, sunt faguri de ME?
Foarte putina miere, dar rezerve faine de polen. Si puietul este surprinzator de regulat pentru aceasta perioada.
Da sunt me. Mi-au mancat aproape toata rezerva de miere . In afara de coronite au mancat si 2 rame de dupa diafragma.
Sunt nevoit sa apelez la ramele de rezerva.
Visinul astazi.
Marul dulce ieri.
se poate vb acum de extractie, in ideea amplasarii stupinei langa o livada de pomi fructiferi, cais, piersic, cires,etc.............
sdau este doar p perioada de fortificare a familiei.
Eu de obicei fac o mica extractie inainte de salcam,acum conteaza si cum e vremea.Daca prinzi2 saptamani vreme buna ai rezolvat problema .Eu ma bucur sa zic asa ca ploua si noaptea e inourat caci tine putin timpul pe loc si poate scapa salcamul sa nu inghete.
Va invidiez si nu o spun cu rautate la noi anul asta albinele nu cred ca au iesit la zbor mai mult de 20 de zile. Da e bine cum spune si domnul filip ca nu au inflorit inca pomii sa inghete si salcamul la cine este.
In cartile de specialitate se zice ca la pomi si salcie se poate face extractie. E bine macar daca se intaresc. Privitor la extractie, pot sa spun ca le-am dat cate o turta pe rame (de fapt, miere de rapita cristalizata). Nu am avut timp sa selectez ramele din magazie care au mai multa miere pe ele, si sa fac sirop iar imi ia mai mult timp. Dar vreau sa imi iau o parte din concediu la salcam.
Pana la salcam mai e rapita care, in functie de vreme, perioada de semanat, ingrasaminte,..., va inflori peste o saptamana sau 2. Anul trecut la rapita am facut 2 extractii, a doua dupa mutarea la salcam, si a prins si ceva salcam in ea.
Salcamul va fi afectat daca in perioada infloririi va fi inghet, bruma, negura, sau din contra, prea cald.
Au inceput sa infloreasca visinii si soiurile mai timpurii de mar.
Rapita semanata mai devreme a inceput sa se deschida.
Am uitat sa iau camera si nu am avut cum sa fac poze.
La rapita.
Arthur, ai cantar sa ne spui productia / zi ?
In zona mea cred ca mai dureaza 7-10 zile.
Am cantar dar stupii sant intr-o ferma paziti. Nu stau zi de zi cu ei.
Rapita astazi.
Roisorul din pozele de mai sus.
fara sa fiu catusi de putin rautacios,consider ca roisorul din 29.03 si familia ajutatoare au fost mult prea largi.eu le bagam cu indulgenta pe 3 rame,si acum aveam 5-6,dintre care minim 4 de puiet capacit.sa traim
Nu e nici o suparare. Am pus poze tocmai pentru ca ele vorbesc cel mai bine. Orice critica e constuctiva. Va rog sa ma atentionati oricad fara menajamente. Imi lipseste practica pe langa un apicultor cu experienta.
Acelasi roisor din pozele de mai sus.
Parca ar fi ceva si pentru apicultor.
Este este :smile: miere multa!!!
Arata-ne si etaju' :hi:
Citat din: alinndiaconuArata-ne si etaju' :hi:
Asta e etajul. Cuibul e jos. De regula. :smile: