Cum dati apa la albine? In apa din primavara folositi si sare?
La mine deja au inceput sa bea de la adapatorul meu. Acum cativa ani, nu le-am pus la timp apa si au navalit pe apa de la gastele puse la ingrasat ale vecinei.
Cum convingeti albinele sa vina la adapatorul vostru?
Eu am in apropierea stupinei la circa 50 m un parau, care delimiteaza frontiera dintre Romania si Ucraina asa ca am scapat de grija apei pentru albine. Ele isi iau apa atat din Romania cat si din Ucraina.
Citat din: bucovineanuEu am in apropierea stupinei la circa 50 m un parau, care delimiteaza frontiera dintre Romania si Ucraina asa ca am scapat de grija apei pentru albine. Ele isi iau apa atat din Romania cat si din Ucraina.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Citat din: bucovineanuEu am in apropierea stupinei la circa 50 m un parau, care delimiteaza frontiera dintre Romania si Ucraina asa ca am scapat de grija apei pentru albine. Ele isi iau apa atat din Romania cat si din Ucraina.
Inseamna ca albinele tale au pasaport!
La noi, in granita cu Bulgarii au fost probleme cu tratamentele facute la bulgari, si albinele moarte la romani.
Eu spun in gluma ca ele importa miere fara taxe vamale.
Dincolo este padure. O singura data am avut probleme cu tratamentul. Era primavara, ciresii infloriti si au stropit padurea din elicopter. Au disparut mare parte din culegatoare,dar avand mult puiet sau refacut.
Citat din: PricopArthurCum dati apa la albine? In apa din primavara folositi si sare?
La mine deja au inceput sa bea de la adapatorul meu. Acum cativa ani, nu le-am pus la timp apa si au navalit pe apa de la gastele puse la ingrasat ale vecinei.
Cum convingeti albinele sa vina la adapatorul vostru?
In vara anului trecut podul de la Vama era rupt de ape si traseul era deviat prin Solca, asa ca am vazut niste frumuseti nemaipomenite in acea zona in drum spre Campulung, foarte frumoase, dv unde stati ?
Sursele de apa necontrolabile sunt un pericol adevarat . Mai simplu ati construi un adapator dintr-o scandura de cca 2 m pe care , prin picurare cu un mecanism de la o perfuzie (se gasesc la Tehnicomedicale) si un bidon de 5 litri ati improviza un mecanism grozav . Controlabil (Apa , putina miere pentru ademenire , sirop sau necesarul de sare (1g / bidon))
Ingenioasa ideea cu perfuzia. Eu folosesc un bidon cu robinet, dar este greu de reglat debitul.
simplu tata , la cauciuc
Am mai folosit 2 caturi goale in care am pus o folie, ca si o groapa in pamant, tot cu folie. Cativa plutitori rezolva problema albinelor grabite.
Si eu am in apropiere surse de apa la indemana albinelor, unele curate(izvoare, mlastini ) , altele mai putin...( paraiase , vase cu apa pentru gaini, caini, etc. ).Nu -mi place cand le vad ca trag la surse de apa de unde eu n-as bea...Dar trebuie sa recunosc ca preferintele mele nu coincid totdeauna cu ale lor ! Si totusi , insist sa le obisnuiesc la o sursa de apa curata.
Pentru aceasta instalez adapatorul pe care-l voi prezenta mai jos imediat de la zborul de curatire cam din 15-20 febr., pun in el apa calda cu un adaos de o lingura de sare la 10 litri de apa. Am o mare satisfactie cand vad scandurile adapatorului pline cu albine ! Desi ,cum spuneam , mai umbla si la alte surse.
Dar este o conditie obligatorie ca adapatorul sa fie instalat de la primul zbor, altfel se obisnuiesc la alte surse si sunt mult mai greu de atras ! Se mai poate pune putin zahar pe scandura la inceput , trag mai multe.
Iata si adapatorul in functie, intr-un loc insorit :
Inca o vedere. Debitul il reglez cu un betisor pe care-l introduc in tubul de plastic.Scandura nu trebuie sa ramana fara apa penru ca isi cauta alta sursa !
Adapatorul meu azi.
Si un detaliu.
Asa cum am spus, nu sunt multumit de reglarea debitului. Trebuie probabil un robinet cu bila.
Adaugati si altceva pe scandura?(sare, zahar)
Cum ati realizat santuletele? (cu ce "scula":wink:?
VV
Apa o pun calda, si cu putina sare (in apa nu pe scandura) cand incep sa zboare primele albine.
Santuletele le-a facut fezorul pe freza.
Am incercat initial sa le fac cu dalta, dar nu au iesit suficient de adanci, si de multe ori apa o lua razna pe langa santuri.
Pe mijloc se vede o bucata de sfoara,care coboara in adapatorul de jos.Este cel mai bun ,,robinet'' din cati am folosit.
Butoi bagat in pamant.
Ceva mai traditional.
Citat din: teinegru64Pe mijloc se vede o bucata de sfoara,care coboara in adapatorul de jos.Este cel mai bun ,,robinet'' din cati am folosit.
Nu am inteles modul de folosire. Te rog, detaliaza.
Citat din: PricopArthurCitat din: teinegru64Pe mijloc se vede o bucata de sfoara,care coboara in adapatorul de jos.Este cel mai bun ,,robinet'' din cati am folosit.
Nu am inteles modul de folosire. Te rog, detaliaza.
Se uda toata sfoara (bumbac) se introduce un capat in butoi iar celalalt capat se coboara in adapator. Apa va curge picatura cu picatura.Se pot folosi mai multe bucati de sfoara.
la mine in stupina le dau apa cam asa
Asa arata adapatorul astazi la ora 14.Ce bine ar fi sa arate asa pana la toamna.
la mine
inca una
frumos. numa sa nu ramaneti fara apa ca le-ati pierdut. numa bine
inca de la zborul general de curatire se vor folosi neaparat doua adapatoare,unul pentru apa curata de fintina si unul cu apa sarata 5% pentru a nu avea neplacerea sa vedem albinele cautind saruri minerale ,prin diferite gunoaie si dejectii animaliere de prin tarcurile vecinilor .
pentru pricop arthur ,se pun citiva stropi de miere pe scindura adapatorului, inca din prima zi.
pentru viorel-v2000,dacu dispui de un fai si cu ceva cunostinte elementare de desen tehnic ,nimic mai simplu.
apropo eu le mai scap la prut ca ma desparte doar 150 m.
in plan indepartat se poate vedea padurea din basarabia
tin sa mentionez ca astazi la adapatorul cu apa sarata arau la adapat de vreo cinci ori mai multe albine decit la celalalt ,doar stim ca apa necesara o pot obtine din nectarul proaspat recoltat,pe cind sarurile minerale!!!!!!!!!
noapte buna la toata lumea si ziua de miine sa ne bucure mai mult decit cea de azi
costeasrl, multumesc pentru sfat. Eu pun pe adapator cativa fagurasi cu miere pentru ca sunt vazuti mai repede de albine.
Citat din: costeasrltin sa mentionez ca astazi la adapatorul cu apa sarata arau la adapat de vreo cinci ori mai multe albine decit la celalalt ,doar stim ca apa necesara o pot obtine din nectarul proaspat recoltat,pe cind sarurile minerale!!!!!!!!!
este buna o oarecare cantyitate de sare in apa care o dam la albine dar parca stiu ca nu este bine sa se depaseasca 5 la mie concentratia deoarece devine toxica pt albine,...
Albinele la felia de branza.
Si la mine apa cu sare
Citat din: bucovineanuEu spun in gluma ca ele importa miere fara taxe vamale.
Dincolo este padure. O singura data am avut probleme cu tratamentul. Era primavara, ciresii infloriti si au stropit padurea din elicopter. Au disparut mare parte din culegatoare,dar avand mult puiet sau refacut.
si n-ai omorat pilotul ? :mad:
eu am dupa rame adapator "halau" din lemn, de aprox. 1-1.5 litri, dar dupa 3 zile ii gol.
si la fiecare 3 zile le puneti apa? la 36 de familii? nu aveti o sursa de apa in zona?