In unele zone din tara aceasta lucrare la ora actuala e pe terminate in alte zone acum se face din plin ,iar alti abia acum incep cu prima rama , Exista la incepatori tendinta de a introduce rama in stup atunci cind vad ca pe ultima rama se afla citeva albine e teama de a nu mai avea loc suficient albinele .s-au uni cred ca numarul de rame existente in stup e important , gresala in ambele cazuri ,eu nu ma grabesc cu prima rama mai bine prefer sa vad puiet chiar si pe ultima in cazul acesta prima rama cu siguranta nu este introdusa prea devreme ,important e si trebuie sa fim atenti cu introdusul ramelor in perioada urmatoare .
La mine in zona (ALBA) saptamina trecuta am introdus prima rama la ouat ,miine o sa bag alta ,
Chiar azi am vazut la o stupina puiet racit scos la urdinis , omul a largit prematur cuibul matca stimulata a ouat si acum in aceste nopti friguroase albinele nu au putut acoperi tot puietul si ... pericol de boli.
Eu largesc cuibul doar cand am puiet la diafragma.
Acest subiect este pus pt a remedia anumite greseli,este f.simplu sa zicem "Eu am pus" si incepatorii ramin cu intrebarea.Unde se pun ramele pt largirea cuibului?
-f. multi din nestiinta in loc sa largeasca cuibul ,trece la procedeul urmator adica spargerea cuibului si de aici vine intrebarea amintita mai sus.
Citat din: dragos2006Chiar azi am vazut la o stupina puiet racit scos la urdinis , omul a largit prematur cuibul matca stimulata a ouat si acum in aceste nopti friguroase albinele nu au putut acoperi tot puietul si ... pericol de boli.
Eu largesc cuibul doar cand am puiet la diafragma.
Un rol important la avut clima din zona ta,de aici a plecat largirea prematura.
Aici apare loteria..pierzi s-au cistigi.
Rama pentru ouat se pune linga ultima rama cu puiet.
Pastura si mierea nu trebuie incalzite pot sta linistite pe margini iar surplusul dupa diafragma.
Citat din: filipRama pentru ouat se pune linga ultima rama cu puiet.
Pastura si mierea nu trebuie incalzite pot sta linistite pe margini iar surplusul dupa diafragma.
Foarte bine d-le Filip , dar stiu ca sinteti un stupar bun mi-am dat seama dupa discutiile de pe acest forum si de pe stuparitul, pasul urmator e foarte important ,urmatoarea rama la 7-sau 4 zile s-au cind o fi unde o punem , ATENTIE MARE , rama pusa la ouat si ouata se ia si se pune in centrul cuibului acolo este incubatorul ,iar in locul ei punem o alta rama la ouat ,regina stie ca acolo are spatiu de ouat , nu spun ca e o parere personala . si eu am preluato de la un stupar si care am experimentat-o alta varianta posibila nu cred ca ar fi .
Ca o parere personala : puietul trebuie sa fie cat mai bine concentrat , cantitatea se calculeaza in decimetri patrati , una este sa ai pe o fata de rama 7 decimetri si alta este sa ai 4 decimetri , o concentrare cat mai buna a puietului inseamna si o dezvoltare mai sanatoasa .
Nu uitati ca 4 rame ouate din speteaza in speteaza inseamna 10 rame cu albina , daca tinem familia in "menghina" pana in rapita in 4 rame blana de puiet cand ii dam drumul explodeaza .Daca largim cuibul prematur matca va oua imprastiat si in familie vor apare dezechilibre.
Este doar o parere.
Am vazut multi stupari incepatori care acum iau teapa cand cumpara familii , alearga si cumpara familii cu "reclama" ca sunt pe 8 rame si 6 de puiet dar apoi vad ca nu dau inainte . Dar in acelasi timp ar putea cumpara roi pe 5 rame care la salcam defileaza. E o smecherie si cand cumperi familii !
d-le Crinul cele spuse de dv se refera la spargerea cuibului si nu la largirea lui.Puteti clarifica aceasta situatie?
Sigur ca da .nu e vorba de spargerea cuibului in nici un caz .ci e vorba tot de largirea cuibului .spargerea cuibului se face atunci cind rama goala pe care vrei sa o dai la ouat o bagi in centru . in cazul descris de mine practic muti penultima rama cu oua si eventual larve in centru .iar in locul ei pui alta goala s-au eventual o foita .
Largirea cuibului se poate face in cazul in care est albina multa si cu 2 rame o data de ambele parti ale cuibului si in cazul in care este puiet pina pe ultima rama (de linga diafragma ) e bine sa se puna o rama marginasa daca e cu putina pastura ,inainte insa de a introduce rama la ouat este bine sa analizam cuibul fie si mai in fuga ,e posibil ca in mijloc sa gasim rame cu pastura si polen mai ales in perioada cu mult polen, este bine ca aceste ram,e sa fie trase la margine pentru a nu se bloca cuibul.
Citat din: dragos2006
Am vazut multi stupari incepatori care acum iau teapa cand cumpara familii , alearga si cumpara familii cu "reclama" ca sunt pe 8 rame si 6 de puiet dar apoi vad ca nu dau inainte . Dar in acelasi timp ar putea cumpara roi pe 5 rame care la salcam defileaza. E o smecherie si cand cumperi familii !
Dragos, vino te rog cu completari la aceasta afirmatie, adica care e smecheria , eu nu am inteles.
Sunt stupari la stationar in general care scot banul din vanzarea de familii , tehnica se practica mai ales in zona Moldovei dar am vazut si in alte zone , toamna alege famiiliile , roiurile cu matca din anul respectiv si rame noi il opresc pentru ei , la vanzare scot familiile cu matci de 2 ani si rame negre , astfel scapa de matcile batrane si de ramele negre , primavara la familiile de vanzare le mai adauga o rama de puiet si il supralargeste si vinde chipurile familii pe 8 - 10 rame . Ea arata frumos dar nu prea mai are perspectiva daca nu schimbi matca .
Sa fim seriosi am mai citit pe un forum de o stupina din nordul Moldovei ca vand familii multe , tot ce vinde este numai cu matca batrana , stiu pe cineva care acum doi ani a cumparat 100 de famillii de acolo dar nu au dat inainte.
Si eu acum cativa ani credeam ca daca cumpar familii ma dezvolt rapid , dar totusi nu dadeam inainte cum imi planificam. De anul trecut fac roi din toate pozitiile plus ca am cumparat matci gata fecundate cu care am facut roi care acum defileaza.
Mai bine cumperi un roi cu matca tanara decat o familie cu matca batrana. Parerea mea.
Daca vrei sa cumperi familii verificate le cumperi in timpul culesului de rapita atunci pe loc langa lan ii vezi puterea familiiei. :wink2:
la mn am intalnit acum in primavara blocajul cu polen..pur si simplu ramele marginase full cu polen..unde sa mai oua domnule pana la diafragma?
Citat din: andrei_salajla mn am intalnit acum in primavara blocajul cu polen..pur si simplu ramele marginase full cu polen..unde sa mai oua domnule pana la diafragma?
In acest caz trebuie sa bagi cate o rama goala intre rama acoperitoare si cuib.
am rezolvat-o...stiam ce sa fac in caz ca...dar e prima data cand o patesc cu polenu'....si a fost cv special pt mine sa vad atat polen in primavara adunat pe 2 rame...vremea buna e de "vina" :)
Intradevar, anul acesta a fost foarte mult polen. Vremea era destul de rece noaptea, nu puteam sa largim cuibul, iar ele au avut o tentativa de blocare, in 4-5 zile.
Cred ca multor apicultori li s-a intamplat asa ceva.
Si acum inca mai culeg mult polen. Este semn bun pentru cei care vor sa inmulteasca familiile.
asa e...noaptea e foarte rece...nu am largit cuibul anul asta decat cu 2 rame....mi-e frica...largesc doar la critic cand albina da sa iasa afara...noaptea sunt si 2-3 grade..si se anunta racire...sper sa nu patzeasca nimic salcamu'.
O sa te autofeliciti peste 2-3 saptamani cand o sa explodeze pur si simplu stupii. Largirea precoce este daunatoare.
Salcamul, cel putin la mine in sud, nu cred ca o sa fie afectat pt ca noaptea nu scade sub 7-8 grade.
Noaptea trecuta a fost prima noapte anuntata mai rece; urmeaza inca 2 , dar azi a fost destul de cald, sper sa fie la fel si maine.
in aceasta perioada ,pomii fructiferi sunt aproape sa se scuture floarea,pot baga rame pt ouat ,in care nu au crescut nici o generatie de albine
daca cuibul e ocupat bine de albina..poti linistit..matca are retineri pt ouat in rame noi doar primavara devreme si toamna.
acum au cules la papadie...flori incep sa apara prin livezi...deci cules cat de cat au...daca vrei sa stimulezi poti da un sirop tot la 5 zile.
multumesc
vreau sa intreb apicultorii mai experimentati care sunt motivele de unele familii de allbine rod foita de ceara pusa a cladit chiar in aceasta perioada cand consider ca exista cules ,la noi salcamul a inceput de o saptamana
Citat din: istoricul80vreau sa intreb apicultorii mai experimentati care sunt motivele de unele familii de allbine rod foita de ceara pusa a cladit chiar in aceasta perioada cand consider ca exista cules ,la noi salcamul a inceput de o saptamana
In ce sens o rod?
Foita e cumparata sau facuta de tine?
e cumparata de la magazinul apicol
insa o rod pe la capat pe sarma
Citat din: istoricul80e cumparata de la magazinul apicol
insa o rod pe la capat pe sarma
Probabil foita a fost pusa in stup intr-un moment nepotrivit. De obicei albinele gauresc fagurii artificiali atunci cand in natura nu exista o sursa de nectar, vremea e neprielnica pentru cules, sau familia nu se afla in stare de normalitate.
bine , mersi de raspuns .o sa studiez cum va evolua in viitor
Si lipirea o faci cu pinten incalzit?
Probabil ca la lipire apare un surplus de ceara.Nu am mai auzit asa ceva.
am si eu o intrebare. familiile mele sunt pe 8 rame acuma. ramele sunt pline de albine acuma plus ca am mai vazut un numar destul de consistent sus in magazie. sa le mai pun rame?
ramele se pun in momentul in care numai exista spatiu ptr ca sa oua matca.eu am stupi orizontali si asa procedez.daca pui prea devreme foita de ceara risti sa nu o construiasca.
Citat din: dragos2006 din Aprilie 16, 2009, 07:39:04 PM
Sunt stupari la stationar in general care scot banul din vanzarea de familii , tehnica se practica mai ales in zona Moldovei dar am vazut si in alte zone , toamna alege famiiliile , roiurile cu matca din anul respectiv si rame noi il opresc pentru ei , la vanzare scot familiile cu matci de 2 ani si rame negre , astfel scapa de matcile batrane si de ramele negre , primavara la familiile de vanzare le mai adauga o rama de puiet si il supralargeste si vinde chipurile familii pe 8 - 10 rame . Ea arata frumos dar nu prea mai are perspectiva daca nu schimbi matca .
Se practica smecheria asta si in zona "Capitalei Culturale Europene". O stiu din experienta...
Ramele pe care le-am scos din cuib in toamna le-am extras si mierea am dat-o in pungi iarna/primavara asta. Acum am rame cam deformate de la descapacit si cu pastura in celule. Peste pastura am presarat zahar pudra si nu a mucegait.
Cum e mai bine sa largesc :
- sa bag rame cat mai putin deformate si cu cat mai putina pastura, pentru a nu uza albina batrana la indreptat rama si scos pastura din celule, sau
- sa bag rame cu mai multa pastura in caz ca o consuma
?
Americani au o vorba: Tot timpul ai ceva din care sa alegi!!!!
Acum sa revenim la oile noastre, ai de ales intre:
1. A da familiei rame proaste si ai da de lucru intr-un moment nepotrivit, deocamdată, poate in 2 săptămâni sa nu mai fie cazul. Daca alegi asta franezi putin familia.
2. A da familiei rame perfecte ( rame cu câteva generati iesite, miere si pastura).
Eu unul deocamdată aleg a doua varianta pt ca am nevoie ca familia sa se dezvolte ssi am eu timp sa dau si ramele mai strâmbe.
Asa ma gandeam si eu, sa nu le mai obosesc pe Ultimele Mohicane, dar pastura aia le-ar ajuta... Consuma pastura veche ? Toamna trecuta am scos pastura din rame negre date la reformat si le-am pus-o pe rame si nu au mancat-o, au scos-o pe urdinis...
Ce-i mai proaspat este mai bun. Daca are cules de polen nu mananca pastura veche, ba chiar fac un efort in plus sa o scoata din faguri si apoi din stupi. Sa nu mai vorbesc ca parte din pastura veche poate fi invadata de mucegaiuri si chiar toxica.
Poate daca amestecai pastura cu miere, cu niste propolis, cu niste faina de soia , lapte praf, si le dadeai in trurta,...... alta era treaba.