din cauze mai mult sau mai putin obiective o parte din stupii mei care se afla la o distanta mai mare de ceilalti au ramas neimpachetati .ce a-s putea sa fac sa-i salvez tinind cont de faptul ca in cuib au doar coronite cu miere ? ma gindeam sa le pun pe sita turte cu miere sau miere zaharisita inca de pe acum . apelez la colegii cu experienta pentru o reteta de hrana cit mai buna . poate in felul acesta o sa treaca peste iarna cu bine.
Turte de aprox. un kg. de miere cristalizata pui incepand cu 1 decembrie si ajunge in primavara fara probleme.
Mierea poate fi de orice fel?Rapita, floarea soarelui,mana?
Citat din: un_escuMierea poate fi de orice fel?Rapita, floarea soarelui,mana?
Mana nu e buna decat la primavara dupa zborul de curatire.
Dar mana papo tu cai de o valoare terapeutica extraordinara.
valy
da!
Sa inteleg ca mierea de mana NU,in rest orice fel de miere este buna in situatia de mai sus.<Merea de mana cade greu la stomac la albine in timpul iernii.Multe minerale>
in general da mierea de mana face incarcaturi intestinale la albine nare treaba cu stomacul :zzz:
in rest ori ce miere care e cristalizata e buna dar nu pe ghem mai de-oparte sa nu curga pe albine.
valy
e greu sa.i ti pina in primavara numai in perfuzii . daca nu ai incearca sa cumperi de la un stupar de incredere rame cu miere si cind prinzi o zi mai calduroasa cu tot riscul fa schimul a cel putin 2.3 buc pe fam.
Am si eu cativa stupi cam in aceeasi situatie. Daca le mai dau ceva apinvert(nu foarte mult(2-3kg de familie) oare gresesc prin uzura albinei si a mierii necapacita?
E asa simplu ! e vorba de lunile decembrie , ianuarie si februarie , luni in care albinele nu consuma insumat mai mult de 3 kg. de miere.
La 1 martie daca esti din zona calda intri la perfizii cu sirop in cuib si la rapita familiile explodeaza.
Citat din: dragos2006E asa simplu ! e vorba de lunile decembrie , ianuarie si februarie , luni in care albinele nu consuma insumat mai mult de 3 kg. de miere.
La 1 martie daca esti din zona calda intri la perfizii cu sirop in cuib si la rapita familiile explodeaza.
In zona mea , decembrie si ianuarie consuma putin , in februarie deja vin cu perfuzia .
Cand vii la Ramnic sa nu uiti sa vii si cu un hranitor . :hi:
in comert exista pungi de 3 litri.
Pune 1-1,5kg de APIINVERT, dar sa ai in vedere ca aceasta punga sa nu depaseasca 8-10mm sa aiba loc intre rame si podisor.
Repeta acest procedeu si vei avea succes,sau pune o turta de la ICDA Bucuresti,cu polen dupa 15-20 ian.2010 si vei avea cel mai mare SUCCES.
Succes! :hi:
Citat din: dragos2006Cand vii la Ramnic sa nu uiti sa vii si cu un hranitor . :hi:
Am inteles , altceva mai trebuie ? :hi:
multumesc pentru sfaturi . e cam tirziu sa mai prind o zi calduroasa ca rezerve in stup sunt dar nu unde trebuie. o sa le pun miere zaharisita pe sita dar mai am doar de rapita sper sa fie buna .
mai bine zahar cubic :hi: nu glumesc!!!
zaharul uzeaza albina .exista o alta regula si nu o stiu eu?
Da EXISTA O REGULA !!! Nu lua mai multa miere decit ti se cuvine!!! :rusine: :rusine: :mad: De altfel azi puteai sa muti fagurii in stupi cum vroiai , albinele zburau cu mare veselie :rotfl:
Piinea ingrasa si face rau la diabet dar decit sa mori de foame si frig .... :hi:
Daca frigul ajuta albinele sa treaca iarna la D-voastra cu zahar cubic,va rog sa-l folositi.
SUCCES!
Va rog sa nu-l oferiti prietenilor,cu siguranta va vor deveni DUSMANI!
RESPECT! :nono:
Am si eu 4 roi slabi, intrebarea mea este daca pot sa le pun miere normala in punga(de congelator), si cam cit ,o jumate de kg, un kg?????am transvazat o cosnita acu o saptamina si mi-a ramas miere , care e si lichida si in faguri....pot sa fac si zahar invertit.Multumesc.Sau turta??Mai pot pune protofil???si cit la kg??
In lunile decembrie si ianuarie este indicat sa puneti miere pentru ca este hrana LOR NATURALA. Din februarie apare ponta la albine plus zboruri de curatire iar in unele zone cules de polen asa ca se poate interveni fara pro bleme cu turte energetice gen Apifonda sau Apimel.
Nu inteleg de ce sunteti in situatia de a nu avea hrana la albine acum. Ma refer la cei care au cerut solutii acum si nu la inceputul lui septembrie.
Spun un lucru referitor la albine: DACA NU NE TINEM DE ELE, SE LASA ELE DE NOI.
Marian,
Ai facut-o asta e.
Vorbesti de coronite.
Cate intervale cu albine ai si ce inaltime au coronitele?
Un dm2 de fagure pe ambele fete are ~300 g miere, deci pe o rama Dadant cu coronita ai ~2 kg miere
Pana incepe sa ponteze matca consumul e intre 700 si 800g, asta insemnand ca esti asigurat pana spre sfarsitul lui ianuarie.
Din ianuarie candi(turte de 1 kg).- una pe luna.
Nici mierea de rapita nu e indicata pentru iernat, deoarece contine cristale care pe fondul unei lipse a zborului de curatire blocheaza rectul - deci riscuri de diaree in stup. Plus ca pentru digestia unei astfel de mieri e necesara apa.
Ideala e pasta Apifonda.
DACA NU NE TINEM DE ELE, SE LASA ELE DE NOI
De mine nu se lasa ele asa usor, si pe urma nu ma las eu de ele....
E prima iernare, am luat la inceputul lui Iulie mai multi decit puteam asigura eu,(doar albina fara rame)zona e foarte slaba incepind cu august, financiar m-a luat criza din voleu, cu o casa in constructie, asa ca......tot tacimu, dar o sa fac pe dracu in patru si nu le las, caut doar ordinea in care sa le pot ajuta.....(multumesc Dragos)
De ce nu pun miere naturala?
Din multe motive,doar cateva.
Mierea poate avea calitate indoielnica dupa extragere tinand cont de:
extractor,vase de depozitare,calitatea mierii precum continutul de apa,zaharuri direct reducatoare,de zaharoza,zaharuri nespecifice,reziduri de antibiotice,sulfonamide,derivati de nitrofuran,pesticide,metale grele si arsen,etc.
Folosesc APIINVERT fara retinere,cu mare succes.
Exista la ICDA Bucuresti produse care suplinesc cu succes lipsa de hrana,verificate din punct de vedere calitativ sanitar veterinar,etc.
Sunt doua tipuri de suplimente nutritive:cu inlocuitori de polen; cu polen.
Folositi-le si SUCCES!
Puiu in privat imi ceri sa "dau dovada de omenie fata de apicultori" dar din postarile tale reiese ca ai niscai interese in raport cu niste produse. Eu "Batrinul " am avut o femeie DOCTOR IN APICULTURA din Reghin apicultor practicant din tata in fiica la cursuri a spus asa " DECIT MIERE SAU PRODUSE INCERTE PENTRU IARNA MAI BINE ZAHAR CANDI SAU DACA NU POTI PREPARA ATUNCI ZAHAR CUBIC SI IN NICI UN CAZ ADAOSURI DE ORICE FEL PENTRU IARNA" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Puiule uite asa Din respect fata de ADEVAR. :hi:
polemica ce s-a creeat pe acest subiect a fost constructiva . din fericire am prins o zi cu soare si am rezolvat problema intrun mod nesperat caci putini se mai astepta-u ca la sfirsitul lui octombrie sa apara o zi peste 15 grade .rame cu miere avea-m suficiente dar nu erau in cuib. acum totul e ok. sper .
Multa bafta si la anul hrana si impachetatul sa fie gata la 1 octombrie, pentru ca nu se stie daca in octombrie si noiembrie vor mai fi zile la fel de calde.
Domnule Batranul
Din respect fata de apicultori,nu am interes de un cent fata de ce am scris,interesul meu e si al D-voasta,sa avem familii de albine puternice.
Am scris doar ADEVARUL din experienta mea.Restul e... :smile: