Am facut cateva rame de 1/2 din ramele 1/1 care erau mai vechi si bineninteles ca mierea o s-o consum eu ca se stie ca din ramele vechi mierea are o culoare mai inchisa. Am facut 20 de rame 1/2 din 10 1/1 sa nu le bag numa rame cu artificiali cand o sa pun caturile. Iata cateva poze cu operatiunea.
Rama intreaga se taie in 2-a...
Ramele si fagurii i-am taiat cu aceasta scula la viteza maxima sa nu rupa fagurele.
iata cum arata fagurele.
dupa aceea am batut leaturile lipsa la rame...
Am facut rost de la un padurar si de materia prima pentru afumatoare,iasca,una avea 3.5 kg si cealalta 2 kg.
deci la asta ii zice iasca??? :rotfl: fraier sunt.....pe vale...la bunici...fiindca acolo am stupii langa o vale...sunt rachiti groase...pe fiecare sunt de astea...si marii....... :hi: ..cand ma duk in weekend....ma duk sa culeg si eu un sac..... :rotfl: ..dar cum se prepara pt facut fum....?>??????
Citat din: andrei_salajdeci la asta ii zice iasca??? :rotfl: fraier sunt.....pe vale...la bunici...fiindca acolo am stupii langa o vale...sunt rachiti groase...pe fiecare sunt de astea...si marii....... :hi: ..cand ma duk in weekend....ma duk sa culeg si eu un sac..... :rotfl: ..dar cum se prepara pt facut fum....?>??????
o pui la uscat ,apoi tai cu securea felii si o aprinzi foarte usor apoi o pui in afumator si ia arde incet.Se gasessc si pe nuci batrani,fag ,etc
am vazut si pe fag...dar mai rar...sunt multe rachite...batrane si pe fiecare este vreo 5-6 bucati...cand ma mai duk am sa fac si o poza...la noi langa ZaLAU e vreme urata...tot ploua de o sapt si prognoza nu se arata imbucuratoare :mad: pacat...prunii sunt infloriti la maxim....o sa iasa o tuica de Ardeal anu' asta...mai cv ca anu' trecut :hi:
Daca ploua si nu se polenizeaza de unde prune? Eu as vrea daca se poate sa se faca polenizarea dar mai mult pentru polen ce zici ?
Iasca se fierbe in apa , se usuca , asfel se aprinde mai usor.
nu e prob...au fost la inceput vreo 5 zile faine...cele 2 fam. ale mele fiecare are cate 2 rame cu pastura pline..nu imi fak prob...o sa vn si timpu frumos.Daka ma duk in wekend le mai bag cate 1 kg de sirop la fiecare...polenizarea o fac ele...cand e frumos..nu trebuie numa vreo 2-3 zile daka e in apropierea stupinei zona.... :)
in zona mea...pe vremea asta e lovitura grea pe cei care se bazeaza pe polen..prunul e in plina floare si no sa tina mult......si sunt zeci de hectare..nu este om in sat sa nu aiba macar 100 m patrati livada.....este care au hectare :nod: ...multi se bazeaza pe tuica de prune...se vinde ca painea calda :razz:
Privitor la ramele de cat 1/2 cred ca era mai bine daca foloseai faguri artificiali sau macar mai noi. La cel prezentat, partea de jos e cam neagra. Pui la cladit ramele 1/2 intre cele normale si vor fi cladite rapid. Cand pui catul vei avea surpriza ca albinele sa nu urce in cat. Ridici 2 rame cu puiet (normale) in cat, chiar daca sub ele va ramane un spatiu liber (si acolo e ceara ta). In felul acesta albinele vor fi fortate sa urce in cat sa isi ingrijeasca puietul, si odata cu aceasta miscare vor ocupa mai repede catul.
Eu consider ca nu este bine sa ridicam rame cu puiet in cat. Mai ales in aceasta primavara cand vremea este asa de capricioasa.Daca dupa ridicarea ramelor cu puiet urmeaza vreme rece, exista pericolul ca albinele sa paraseasca in mare parte puietul din cat ceea ce va duce la racirea puietului.La ME eu montez al doilea corp sub corpul in care se afla cuibul si dupa ce albinele incep sa curete ramele fac inversarea corpurilor. La stupii la care nu se pot inversa corpurile pun corpul 2 acoperind o parte din ramele de jos cu folie,deoarece altfel socul termic ar fi prea mare si dezvoltarea ulterioara a familiei ar fi afectata.
In zonele cu clima mai calda probabil ca nu trebuie luate atatea masuri de precautie, dar oricum acestea nu dauneaza nicidecum albinelor.
Domnul gore a dat reclamati in loc de postati... il citez..
"Nu se prepară.. Mai întâi se taie bucăţele cu o secure pentru a intra în afumător, după care le pui la uscat să nu le ude ploaia. Cam peste 2 săptămâni poţi folosi din acele bucăţi, se usucă cam greu.Baftă."
Citat din: bee_loverDomnul gore a dat reclamati in loc de postati... il citez..
"Nu se prepară.. Mai întâi se taie bucăţele cu o secure pentru a intra în afumător, după care le pui la uscat să nu le ude ploaia. Cam peste 2 săptămâni poţi folosi din acele bucăţi, se usucă cam greu.Baftă."
ideal ar fi dupa taiere sa fie fiarta in apa cu zahar sau miere si apoi uscata si folosita.
cel putin asa mi sa spus , nu am pus in practica.
Citat din: bee_loverdupa aceea am batut leaturile lipsa la rame...
cam strimbe leai facut mai florine
Citat din: bee_loverdupa aceea am batut leaturile lipsa la rame...
daca-mi permiteti
urate cu spume .... chiar nu inteleg ptr ce atat de mult efort?
pana la urma costurile unei rame noi nu sunt chiar prohibitive
nu vreau sa socotesc banii nimanui dar ... nu aici trebuie facut economie
Chiar nu e vorba de bani am gata 200 de rame de 1/2 si 10 kg de faguri artificiali.O fac sa nu trebuiasca albinele sa construiasca atatea rame deodata(un cat intreg) plus ca mierea nu se vinde.
Parerile sunt impartite. Pentru inceput, merge oricum. Doa asa prinde omul experienta. Cand esti incepator, nu arunci nimic. Si eu am inceput tot asa. Taiam orice rama mai veche, si mai faceam inca 2 rame de cat. Cand mergi pe dezvoltare, este greu sa construiesti, fara pastoral. Chiar daca ramele sint negre, albinele curata fagurii, iar la salcam, ii albesc, parca ar fi noi.
Est e buna metoa, pana se pot construi si fagurii noi, si mai mult daca sunt si cu celule de trantor, nu mai strica fagurii din cuib.
Asa e domnule balas pe aceasta idee am mers si eu sa nu arunc nimica plus ca sunt in dezvoltare poate ajung anul asta la 15-18.