cum ne ferim de cei care vreau sa scape de lazile infestate cu toate bazaconiile?
sau mai bine zis cum ii deosebim de apicultorii care vand lazi mai vechi cu un motiv bine intemeiat...nu doar sa scape de ele...
si...cum recunoastem aceste lazi care au avut diaree,loca etc?se mai pot recunoaste dupa cv daca au fost curatate si flambate?
hai k imi era de mult timp in cap intrebarea... :smile:
Nu ai certitudinea ca apicultorul e corect.
Ce sanse ar avea un apicultor sa vanda daca ar spune ca a avut LOCA?
cumparind lazi noi
sau confectionind uti lazi noi
Andrei eu nu as avea curaj sa cumpar nici de la mine cu toate ca stiu ce tin in batatura.Daca ai urmarit postarile lui fc.Vaslui stii la ce sunt bune lazile vechi.Recomandarea mea .....noi, noi si iarasi noi.
Un subiect fff interesant pt mine acuma.
Un apicultor profesionist vinde cateva sute de lazi vechi.
Unele au si rame mai vechi si pretul e $3 bucata.
Cu inca cativa insi vrem sa cumparam 100 de lazi.
Planul e sa le curatam si sa le scufundam intr-un vas cu apa sarata si un gallon de bleach (clorine) pt a le dezinfecta.
Dupa ceva timp la soare fiecare le vopseste dupa plac.
Este buna ideea?
aha...bun deci......m-am lamurit...noi noi...da io am intrat in criza.. :zzz:
Andrei lasa criza lecumperi secand si la anul le arunci ca numai sint bune .
atunci care e criza/
Orice lada sau utilaj poate fi dezinfectat bine si refolosit.
Chiar anual e bine sa se dezinfecteze lada si ramele daca e posibil.
dai un ban dar stii cas bune si tin alea noi
:hi:
Pai noi vor fi doar o zi.
Si in functie de cheltuieli apicultura merita sau nu.
Daca in fiecare an iei lazi noi ...... dai faliment.
Eu nu am avut probleme cu lazi vechi, desi am folosit unele. Eu foloseam o metoda foarte primitiva dar cred ca eficienta de dezinfectare si anume afumarea puternica la foc de paie. Cu cativa baloti se pot igieniza multe zeci de lazi. Se aprind pe pamant o mana de paie, peste care se pune lada de dezinfectat, cu fundul in sus. Se creeaza fum puternic si temperatura destul de ridicata. Lada se mai ridica putin pe cate o ladtura, pentru a revigora focul, care altfel se stinge daca se consuma aerul din interior. Cu putina experienta arderea interioara se face destul de uniform si fara a deteriora lada. Lemnul tratat astfel va fi mult mai greu atacat de ciuperci si viata lazii chiar se prelungeste.
Sunt si solutii de tratare prin spalare, prezentate in unele forumuri. Daca se stie ca in lada au fost stupi bolnavi de o boala cum este loca americana sau nosemosa, este nevoie de mai multa atentie sau mai bine sa se renunte la astfel de lada.
pai asta ii buba...k nu cred ca respectivu o sa zica k a avut loca...ar fi culmea....e vreo chestie dupa care sa iti dai seama ca vrea sa scape de ele ca au avut cv?in afara faptului ca insista cu ardoare sa le iei? :uimit:
de fiecare data cand curat o lada...dupa ce rad si flambez....dau pe interior cu o pana de gasca(nu se mai poate folosi) pe peretii stupului,pe podisoare si pe fund....cu o sol concentrata de propolis 50%..nu imi aduk aminte de unde am luat ideea
Bleach (clorine) este singurul produs din lume calificat pt dezinfectarea virusului HIV si pe hepatita B. In cateva ore se evaporeaza si tamane totul steril. Culmea este ca la albine le place apa din piscine ca are clorina.
Primele 15 lazi ale mele au fost de ocazie. De la un coleg care le luase si el de la un fost CAP. Dezinfectate, reparate, mai sunt folosibile si acum. Si daca ma uit bine, cu inca o mana de vopsea, mai tin 10 ani.
Dintr-un mc de cherestea am pornit in lucru 30 de lazi pe 10 rame 1/1 insemnand fund, corp si capac si am dus la gata 25.
Acum daca as avea de reparat si dezinfectat 20 de lazi si de facut 20, as alege varianta a 2 a.
Da, un apicultor profesionist vinde lazi de 4-5 ani vechi cu $3 si impreuna cu alti am hotarat sa alegem 100 de lazi.
Avem deja un vas de inox plin cu apa sarata la saturatie in care puem un gallon de Bleach si le scufundam pe rand dupace razuim bine ce trebuie razuit.
La soare cu ele si un cui doua daca e nevoie sau o margine si o noua vopse exterioara si mai sunt bune inca 5 ani.
Daca vreti sa cumparati familii de albine impreuna cu lazile aferente cumparati de la stupari care fac doar stuparit STATIONAR unde riscul de imbolnavire este mai mic decat la cei care fac pastoral !
Cumpara numai de la stupari cu recomandari bune si care cu asta se ocupa : vand roii si familii.
aici aveti mare dreptate.....asta e sing varianta pe care as accepta-o...cumpar doar de la cei care fac stationar..klar....nici nu se pune alta problema :)
Sunt de aceeasi parere. Daca cunosti sau iti este recomandat omul, cu atat mai bine.