Forum discuții apicole Apiardeal

STUPINE => STUPI => Subiect creat de: filip din Octombrie 07, 2007, 04:57:52 PM

Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: filip din Octombrie 07, 2007, 04:57:52 PM
Va rog fiecare sa specifice si zona unde are stupii. :hi:
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 07, 2007, 05:56:13 PM
zona; fetesti jud ialomita...
stupii de pe pavilion:folosesc niste saltelute confectionate de mine din vata minerala, cea folosita in izolatii in constructii,si altele facute din papura astea le-am cumparat odata cu stupii...
peste familia strinsa asez o cirpa dintr-un material care nu-l roade albinele dar da voie condensului sa treaca ,..cirpa acopera in intregime familia si mai ramine o margine care o dau dupa diafragma in jos....apoi tot deasupra  asez salteluta confectionata din vata minerala tot sa acopere familia iar ce ramine o dau dupa diafragma in jos si apoi pe lateral unde este si diafragma vin cu salteluta de papura care imi prinde bine salteluta din vata minerala...
peste familie asez un sac de iuta si asta e tot nu folosesc podisor sau capac...
Iernez asa de 4 ani si totul e ok ..mai inainte cind foloseam tot felul de materiale aveam probleme cu condensul in stup...acum doar cu salteluta deasupra si un sac de iuta sa o tina totul e ok ...cirpa o pun pe stup sub saltelut de vata minerala  sa o protejeze pe salteluta de albinele care propolizeaza si citeodata o mai rodeau..
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: filip din Octombrie 07, 2007, 06:16:51 PM
Am stupii in judetul Arad aproape de Savirsin[la rege,tin reginele :zzz: ]Am dadant1/1 iar magazii 3/4 podisoare cu plasa.Peste care pun un ziar si sac de iuta apoi capac de tabla.Impachetarea o fac de la dreapta inspre stinga cum stau in spatele lor.Primul ram sa fie cam jumatate cu miere ,al doilea plin cu miere si polen,al treilea jumatate [sa fie numai coroana circa 2 kg miere],al patrulea tot jumatate ,al cincilea plin cu miere si polen al saselea trei sfert daca nu se poate mai mult.Ramele se stabilesc in functie de puterea familiilor.Diafragma iar dupa diafragma las un ram sau doua departate pentru a se consuma pina la impachetarea definitiva.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 07, 2007, 06:42:46 PM
neamtz, in zona montana....stupi orizontali-20 rame-...dadant -12 rame +magazii...multietajat -12 rame 3/4...
nu conteaza modelul...in mare sunt aceleas reguli...personal ,in 6 ani de stuparit am incercat diferite metode.
   -regula nr 1....nu ''sufoc'' familia...o las cat mai aerisita
   -mancare suficienta ...ramele centrale cu 1/4 faguri liberi
   -tratament de calitate si la timp
....am citit mai sus ca unii pun ziar pe podishor...nu sunt de acord..eu pun doar un sac de iuta sau o bucata de patura intr'o singura foaie, nu dublu...este suficient...si la mine sunt temperaturi destul de scazute iarna
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: filip din Octombrie 07, 2007, 06:48:32 PM
Am,podisoare cu plasa si de aceia pun ziarul pentru reducera curentilor de aer
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: balasbebe din Octombrie 09, 2007, 02:33:17 PM
Indiferent cum aranjezi cuibul, trebuie scoasa rama goala de pe margine. Ramele cu polen, sa nu se puna la margine, ca se formeaza condens si mucegaiesc. Chiar dece nu avetzi suficienta miere in stup, in momentul in care ghemul ajunge la mijloc, sus, se va intervenii cu miere sau turta.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: maximus din Octombrie 09, 2007, 06:26:01 PM
judetul valcea,zona dealurilor de sub munte,muntii sant la mai putin de 20 de km in linie dreapta.
      cum impachetez:am stabilit cuiburile de la sf lui august,cand le-am strans otzarica ,iar acum doar ridic capacul si la familiile care au nevoie le scot cate doua rame dintr-o parte(de sus si de jos).apoi pun diafragma din pfl la margine.
      sus:folie,unde las 2 cm in fatza pentru aerisire
      jos:plasa ,le iernez in fundul gol
      capacele au gauri de aerisire in fatza si in spate.
      am verificat in diminetile mai reci,cu temperaturi de 5-6 grade,nu exista condens.in rest nu mai pun absolut nimic.toata pregatirea de iernare imi ia maxim 2 min/familie :nebun:
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 10, 2007, 01:41:04 AM
20 km nord de Vaslui.
  un stup puternic necesita:
-aerisire
-gratie soareci
-organizare buna a fagurilor
-diafragma
    fara tot felul de saltele.carpe.ziare,polestier,perdele de protectie si alte materiale care de multe ori chiar fac rau unei bune iernari
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 10, 2007, 02:47:49 AM
Dle maximus,
Doream demult sa pot sta de vorbe cu cineva care ierneaza' in fundul gol".Doream de mult sa incerc dar acei criminali cu numele de soareci m-au speriat.Poti sa detailezi putin? Te rog.
Cu stima
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: maximus din Octombrie 10, 2007, 03:39:17 AM
tocmai aici e problema,daca fundul este neacoperit,soarecii nu se mai baga,pentru ca  spatiul nu intruneste conditiile necesare pentru ei.la ME cuibul se formeaza intre corpuri,deci sus,si jos este aer,iar lor nu le place asta.nu au cum sa ajunga la caldura,pentru ca ar insemna sa se cocoteze mereu si sa styea intre faguri,ceea ce nu e posibil,si daca stau jos,degera.
  in stupii dadant clasici intra tocmai din acest considerent,intai ca este un adapost bun,si-apoi au acces facil la rezervele de miere,pe cand la ME cu plasa dedesubt,alta e treaba.
  nu am avut soareci niciodata,dar am vazut pe la altii la care am fost in vizita de lucru.cred ca si impachetarea excesiva atrage soarecii,gen ziare,saltelute,pernite,etc.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: stefan1 din Octombrie 10, 2007, 12:51:37 PM
Un mod de a atrage soarecii din stupina e un cos de porumb-stiuleti pus in zona, protejat de ploaie si cu acces al soarecilor (chiar cu locuri bune de cuibarire). Din cand in cand, cu o pisica langa tine, feresti toti stiuletii si soarecii sunt prinsi usor.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 10, 2007, 01:02:00 PM
Dle maximus,
Da,am inteles logica.Ai dreptate.Crezi ca dac iau fundul de la un stup acum ar fi pre tirziu?
Cu stima
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 10, 2007, 11:21:25 PM
Dle maximus,
Revin cu o intrebare: cind faci completari de hrana, toamna ai probleme cu furtisagul daca esti in"fundul gol"?
Cu stima
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: filip din Octombrie 11, 2007, 12:53:31 AM
E bine sa ai magazii cu acelasi fel de ram ca si in cuib,la ultimul cules nu se extrag si se lasa sa fie capacita[mierea sa nu fie de mana].Cind se face impachetarea ai cu ce o face.Daca ramin faguri capaciti pina in primavara nu-i nicio problema .In primavara se descapacesc si se pun pe un stup puternic cu ce mai aduna si transforma mierea de anul trecut iese o miere de calitate si nu ai nimic de pierdut.Eu asa procedez.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: PricopArthur din Octombrie 12, 2007, 02:42:34 AM
Din Medgidia jud. Constanta. Iernez de regula pe 2 caturi a cate 4-6 rame in cat, puse intr-o parte a lazii. Sus am numai miere . In lateral, dupa 2 diafragme partiale indes un carton de ambalaj cit golol stupului. Deasupra, o plasa de tantari (de plastic, cele de carpa sunt roase de albina), peste ea o carpa, caiete vechi sau ziare.
    Dle maximus, de frig se apara singure albinele dar curantul excesiv nu dauneaza iernarii?
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: maximus din Octombrie 12, 2007, 03:33:30 AM
nenea drone,depinde ce intelegi sa iei fundul de la un stup.daca e sa-i pui plasa,nu,nu ar fi tarziu.niciodata nu e tarziu,numai sa respecti regula condensului,in sensul ca trebuie sa potrivesti ce e jos cu ce e sus.
  completarile de hrana le-am facut sub forma de stimulare pana la inceputul lui septembrie,cu sirop de zahar si nu am avut nici cea mai mica problema.in plus,nu am avut o irascibilitate mai mare la albine in stupina,nu am avut tendinte de furtisag.
  datorita pozitionarii inalte a ghemului,nu poate fi vorba de curenti care sa ajunga pana la el.eu am stupii in zone impadurite,unde nu bat vanturi puternice.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 12, 2007, 03:43:57 AM
Dle maximus,
Eu ma gindesc ca "la fundul gol" ca nu ai nici un fel de plasa.E metoda pe care o practica Charle Ch.Simons in America.Corpul e rezemat direct pe niste bucati de lemn si nu are nici un fel de plasa.E ceea ce ai numesc "bottomless".La asta ma gindesc.
Cu stima
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: maximus din Octombrie 12, 2007, 04:00:13 AM
mda...pai ori ca ai plasa ,ori ca bucati de lemn,e acelasi lucru din punctul de vedere al iernarii.poti sa o faci cand vrei,nu conteaza.e un lucru f. bun,care merita facut .albinele iti vor multumi pentru asta in primavara.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Decembrie 04, 2007, 04:30:20 PM
Cine a facut impachetarea ca la carte..a facut tratamente si a lasat rezerve de hrana suficiente sta acum fara grija...Pina acum iarna a fost bunicica ,  nu a venit iarna adevarata dar ...pina acum este bine...
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: crombra din Decembrie 04, 2007, 05:51:45 PM
Am stupii la 20 km distanta de Braila spre Rm. Sarat.
Nu voi prezenta modul de impachetare la stupii din lemn pentru ca este cam la fel cu ce au prezentat fratii mei.
Vreau sa ma opresc la impachetarea stupului din poliuretan.
Incepand cu sfarsitul lui August restrang treptat cuibul scotand progresiv ramele care sunt goale.Iernez(pana acum) pe un singur corp1/1.
Ramele le aranjez bilateral cu ramele cu polen a doua de la margine.
In rest scad progresiv pana la minim 1/3 din rama cu miere.
Functie de puterea familiei las pana la 20 kg miere(iernare pe 10 rame).
La capatul ramelor pun diafragma ,acolo unde e cazul.
Deasupra, folie de polietilena. Jos, urdinis la 1/2 cu gratie soareci si pe parcursul iernii reglez aerisirea de sub stup miscand tava antivaroa care este din poliureta gros de 10 mm astfel sa nu am condens.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: viorel_v2000 din Decembrie 05, 2007, 01:38:49 AM
Citat din: crombra
Incepand cu sfarsitul lui August restrang treptat cuibul scotand progresiv ramele care sunt goale.Iernez(pana acum) pe un singur corp1/1.
Ramele le aranjez bilateral cu ramele cu polen a doua de la margine.
In rest scad progresiv pana la minim 1/3 din rama cu miere.
Functie de puterea familiei las pana la 20 kg miere(iernare pe 10 rame).
La capatul ramelor pun diafragma ,acolo unde e cazul.
Deasupra, folie de polietilena. Jos, urdinis la 1/2 cu gratie soareci si pe parcursul iernii reglez aerisirea de sub stup miscand tava antivaroa care este din poliureta gros de 10 mm astfel sa nu am condens.
Desi practic apicultura din '92, ma consider inca un incepator.
Am inca semne de intrebare la care nu pot sa raspund.
De exp. de unde aveti fratilor albina sa iernati pe 10 rame?
Nu cumva le tineti prea "aerisite"?
Eu strang cuibul la 7, 6 sau chiar 5 rame. Nu am avut niciodata albina pentru 10 rame.
Majoritatea i-am strans in aceasta toamna pe 5 rame, fortat "obligatoriu, n-au avut ce face si s-au bagat acolo. Oricum primavara asi fi scos una doua rame. acum nu o sa le mai scot. M-am uitat la cativa, acum la inceput de decembrie si se "asezasera" bine sub coronita de miere.
Cu stima
VV
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Decembrie 05, 2007, 02:11:56 AM
Si eu am mai bagat la iernare si 12 rame...rar, dar pe 10 mai des...In mod normal de la 8 rame in jos...Primavara le string...''sa roada diafragma''...Iarna vorba dvs....mai ''aerisite''..
  Din ce a spua dl Crombra ..''Functie de puterea familiei las pana la 20 kg miere(iernare pe 10 rame).
La capatul ramelor pun diafragma ,acolo unde e cazul.''--reiese ca ierneaza si pe mai putine rame ..nu numai 10...
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: crombra din Decembrie 05, 2007, 04:09:32 PM
Asa cum a scris si Nelu(bio), iernez si pe mai putine.
Pe zece rame am iernat 3 familii(din 20). In medie iernez pe 7-8 rame.
Functie de puterea familiei.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Ianuarie 17, 2008, 01:09:39 AM
rog precizati in ce tip de stup sau pe ce tip de rama iernati, altfel se pot crea confuzii
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: crombra din Ianuarie 17, 2008, 04:55:23 PM
Rama 1/1
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Septembrie 27, 2008, 07:41:28 PM
Pt iarna deasupra podisorului am pus o paturik si peste ea  poliestiren de grosime 2cm.mai se pune ceva?am inchis numai o aerisire in partea cu roiul cealalta ramanand libera,pt ventilatie.oi fi facut bn? :sad:
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Septembrie 27, 2008, 11:20:11 PM
mai bine ai folosii doar paturele si ziare, care le vei schimba doar daca se umezesc.
polisterenul are dezavantajul ca schimbul termic este mic si poate aparea mucegaiul.
dar totusi nu cred sa fie pb.......
iti recomand saltelute de papura.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: balasbebe din Septembrie 28, 2008, 11:59:31 AM
Papura, este riscanta. Se pot baga soarecii, daca nu ai conditii de pastrare. Rod papura, isi fac cuiburi, si toamna, ai asigurati soarecii in stup.
Cel mai bine, este sa fie albina in lazi, si doar la cateva familii, pentru matca de schimb, sa se intervina cu invelitori.
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Septembrie 28, 2008, 03:30:22 PM
Dor,
Eu nu impachetez. Sigurul lucru de care tin seama(cind nu ma dau intelectual) e ca albina sa aiba miere adica mincare si lucrurile se rezolva.
Cu stima
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: D006 din Octombrie 05, 2008, 11:28:00 AM
Citat din: drone1952Dor,
Eu nu impachetez. Sigurul lucru de care tin seama(cind nu ma dau intelectual) e ca albina sa aiba miere adica mincare si lucrurile se rezolva.
Cu stima
nu faceti nici macar o repozitionare a ramelor ?
adica nu interveniti deloc in cuib ?
Titlu: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: PricopArthur din Octombrie 05, 2008, 09:45:48 PM
Citat din: florinpng
Citat din: drone1952Dor,
Eu nu impachetez. Sigurul lucru de care tin seama(cind nu ma dau intelectual) e ca albina sa aiba miere adica mincare si lucrurile se rezolva.
Cu stima
nu faceti nici macar o repozitionare a ramelor ?
adica nu interveniti deloc in cuib ?
Daca lasi rezerve suficiente, nu ai treaba cu ele. Intotdeauna resursele necesare pt ele vor fi bine pozitionate.
Eu am mai gasit insa in caturi miere necapacita in rame, si le-am scos. Am lasat deasupra cuibului 5 rame ful cu miere, si pastura acoperita cu miere. In cuib nu sunt decat coronite la ramele marginase, macar o rama  sau 2 in migloc nu au nimic. Astfel, ghemul se va organiza intre cele 2 caturi.
Titlu: Re: Cum faceti impachetarea pentru iarna?
Scris de: lozanuoleg din August 30, 2010, 09:26:17 PM
D- le Bio spuneti va rog ce fel de material folositi pentru ca albinile sa  nu - l roada, si de chind sepoate de facut impachetarea de iarna