Astazi am fost la un batran dintr-o comuna vecina care are o stupina cu stupi din stuf.
Inca o poza
Componentele stupului, fundul din stuf:
Corpul cu diafragma pentru 2 familii
Corpul 2 cu rame 1/2
Podisorul cu orificii pentru hranire:
Capacul din stuf:
Stupul complet
Inca una
Stupul fara capac. Sunt confectionati acum 25 de ani de catre proprietar
Cabana pentru pastoral:
Centrifuga din inox confectionata de proprietar
Alta
Nucleu pentru regine
Inca una
Si o imagine neclara din apropiere pentru Florin,
inventivitatea romanului. felicitari dumnealui.
Cum ierneaza? Are vreo particularitate comporatamentul unei colonii in astfel de stup?Pb cu soarecii? Cum ii dezinfecteaza ?Face pastoral?
Ierneaza in conditii exceptionale.Nu se formeaza niciodata condens. Pentru pastoral are un alt rand de stupi din lemn. Cu soarecii nu au fost probeme, mai mult cu ciocanitorile care incearca sa gaureasca peretii. Dezinfectarea cu soda. Acum nu mai face pastoral, batranul are 75 de ani si este bolnav.
Domnule bucovineanu esti o comoara. multumesc.
Cand eram copil strabunica mea mai avea 5familii in lazi din papura si trestie.
sanatate multa omului care are stupii.
m-au impresionat..pacat...tara asta e un adevarat muzeu...iar noi nu stim sa o pretuim.
klumea din stuf renteaza adevarate opere create de mana omului :nod: :nod:
Va rugam publicati cum il chema pe acel stupar si de unde este pentru ca acesti oameni sunt adevarate genii populare .
Mare rabdare a avut sa faca asemenea cutii !
De fapt nu este o stupina , este o lucrare de artizanat.
Citat din: dragos2006Va rugam publicati cum il chema pe acel stupar si de unde este pentru ca acesti oameni sunt adevarate genii populare .
Mare rabdare a avut sa faca asemenea cutii !
De fapt nu este o stupina , este o lucrare de artizanat.
Cat ai da , sa ai un stup din acesta /
Eu unul as da mult .
Ecologic 100% , CE AR MAI PUTEA ZICE " TANTI EUROPA " ?
Uitam ca-i made in Romania 100 % , pacat ca nu pretuim trecutul .
:nod:
Domnul Cristi, tanti Europa ar zice ca nu sunt inregistrati la O.S.I.M.
Atunci ar fi % made in Romania.
Citat din: dragos2006Va rugam publicati cum il chema pe acel stupar si de unde este pentru ca acesti oameni sunt adevarate genii populare .
Mare rabdare a avut sa faca asemenea cutii !
De fapt nu este o stupina , este o lucrare de artizanat.
Cel care a confectionat si are acesti stupi este din comuna Fratautii Noi, satul Costisa.Nu stiu numele de familie.Toata lumea il stie de mos Olivian Albinarul.
Este intradevar un om deosebit. Producea laptisor de matca si crestea regine prin tranzvazare acum 30 de ani. Deasemenea folosea inca de atunci gratii Hanneman.
De meserie este tamplar. De la el am modelul de spatula pentru transvazare si un model de capcana pentru regina.Desi putea sa faca mult mai usor stupii din lemn a avut rabdarea sa-i cofectioneze din stuf. Din pacate a suferit o hemipareza si acum se deplaseaza greu. Pe aceasta cale ii multumesc si eu si ii urez multa sanatate.
Detaliu cu incheierea ramei pentru fund.Se observa ca este facut in "coada de randunica".
Domnule Bucovineanu si eu subscriu la cele postate de alti membrii, stupii prezentati de dumneavoastra, propietatea lui Mos OLIVIAN ALBINARU sunt extraordinari. Este de remarcat durata de viata foarte mare cit si materialul ecologic din care sunt confectionati! OLIVIAN ZAMFIRESCU
(Am facut aceasta postare pentru ca am acelas prenume ca al venerabilui apicultor din Fratautii Noi) Va salut!
Zona Bucovinei a avut mari stupari si frumoase traditii in cresterea albinelor. In 1869 s-a infiintat Asociatia Albinarilor din Bucovina, afiliata la Wiener Bienenwerein. Chiar din Vicovul de Jos era invatatorul Ion Vicoveanu, care a introdus deja din 1907 primii stupi Dadant, adusi din Austria si raspanditi apoi in tot tinutul. Acelasi vestit stupar a fost trimis la cursuri sezoniere la Viena in 1909 pe cheltuiala statului (ausriac).
Foarte adevarate cele relatate de colegul Stefan in postarea de mai sus. Ion Vicoveanu a fost ales itr-o anumita perioada presedintele Asociatiei Albinarilor din fostul judet Radauti care acum este partial ocupat . Inca mai exista o parte din utilajele si sculele de fabricatie austriaca folosite de invatatorul Ion Vicoveanu. A construit un stup care era o macheta a Manastirii Putna.
Domnilor, trebuie scoasa palaria adanc de tot in fata lui MOS OLIVIAN ALBINARUL ! Daca la ce am vazut prin bunavointa d-lui Bucovineanu, am mai putea face sa dispara zicala aia "inteleapta", cu capra vecinului, atunci " tanti Europa" ne-ar putea pupa undeva..! Pacat ca talentul si intelepciunea nu se intalnesc pe acelasi taler al balantei!!
Vlzitand cativa apicultori am ajuns si in prisaca pe care o detine mos Ion Poienaru de 82 ani,Grinties, Neamt.
Face tratamente.
Are centrifuga eco.
interior
Vine afinata.
Prisaca.Foloseste rame cu lungimea de 42cm.
Superb! Vazand cele aratete de teinegru64, imi dau seama ca noi cautam sa ne conformam normelor pentru apicultura bio, si ea face parte din traditia poporului nostru.
Faguri de plastic, stupi din poliuretan, centrifuga din inox, si cate mai sunt pe la targuri.
Nu stiu ce ar insemna (e un gand care trece ca o adiere acum pe langa mine) sa putem impune un stup vertical din papura, numai cu faguri salbateci, miere extrasa intr-o centrifuga ca cea expusa mai sus.
Pentru cei ce fac pe langa casa ecoturism, ar fi ceva deosebit sa aiba cativa stupi astfel confectionati. Nu stiu. Sunt multe posibilitati.