Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => BOLI ŞI DĂUNĂTORI => Subiect creat de: D006 din Octombrie 28, 2007, 03:10:14 AM

Titlu: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 28, 2007, 03:10:14 AM
o boala care sperie pe multi, o boala care este ascunsa de multi, o boala care face ravagii din lipsa de informatie.
in 77 am pierdut 10 familii (toate) din lipsa de informatie. cand am pus mana sa citesc era cam tarziu. am luat-o de la capat si m-am intalnit iarasi cu ea in 83. atunci eram pregatit si nu am mai avut nici o pierdere.
din constatarile mele boala apare in luna iulie-august si daca nu este descoperita la timp face ravagii. dar daca ati descoperit-o situatia poate fi stapanita. am invatat pe multi, iar cei care m-au ascultat mi-au multumit dupa.
in 2004 am dus stupii la f soarelui la ferma unui cunoscut care avea si el 60 familii. greseala a fost ca nu am facut o mica inspectie inainte. la o saptamana am descoperit in stupii lui loca. i-am luat imediat si i-am dus acasa. atunci nu am avut probleme, dar in 2005 mi-a aparut la un stup.
simtomele sunt clare: larva intra in putrefactie (daca luati o scobitoare compozitia se intinde ca un mucus), daca aveti mirosul fin cand deschideti stupul simtiti un miros suspect de putrefactie, rama cu puiet are aspect pestrit cu capacele puietului sparte.
boala se intinde foarte repede deoarece stupii slabesc si sunt atacati de ceilalti care preiau si boala.
in 83 deoarece locamicinul mi s-a parut f scump am folosit sirop f diluat cu o pastila de tetraciclina la 5l de sirop.
izolati imediat familiile la care ati descoperit boala, dezinfectati uneltele si aplicati cu pulverizatorul un strat fin de sirop deasupra ramelor din toti stupii (evitati pulverizarea pe caturi pentru a nu afecta mierea pe care o comercializati). repetati pulverizarea la stupii bolnavi de 2-3 ori pe saptamana, iar la ceilalti 1 data pe saptamana, 2-3 saptamani. eliminati cat mai urgent ramele afectate si distrugetile. unificati aceste familii pana obtineti familii puternice si mentineti tratamentul dupa 2 saptamani sub forma unui tratament saptamanal circa 1,5 luni. dezinfectati stupii afectati cu hipoclorit prin pulverizare sau pensulare.
in ultima vreme aud in zona de mortalitate suspecta. unii o tin la secret devenind adevarate focare pentru toti stuparii.
toti care avem cunostinte despre apicultura avem datoria sa-i ajutam pe necunoscatori pentru a nu ne afecta stupinele personale.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: frantescu din Octombrie 28, 2007, 03:03:47 AM
In urma ceva timp unei familii care ramasese orfana, i-am pus matca in timpul primaverii februarie -martie cred , dar acel stup nu si-a revenit toata vara.Greseala mea ca nu l-am desfiintat si ba mai mult in iunie i-am pus o matca tanara si performanta.Tot slab.L-am adus acasa din pastoral si dupa un timp cand l-am deschis mirosea.Era clar avea loca.Disperare !!!!Investisem mult ,pusesem suflet si nopti nedormite si asta a cazut greu in sufletul meu.Am luat familia am asfixiat-o cu spray si am eliminat pe foc tot stupul.La restul ,tratament cu sirop de zahar cu oxitetraciclina concomitent cu zahar pudra cu oxi printre rame.Cert e ca s-a rezolvat.Aveam norocul ca in perioada aceea lucram intensiv la inmultire si cresteam multe rame noi.Cele vechi fiind inlocuite.
Sfatul meu este :
"O familie care nu se dezvolta corespunzator trebuie desfiintata,altfel e focar de infectie." :nono:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 28, 2007, 05:11:29 AM
....lipsa de cules..interdictia antibioticelor... face ca incidenta acestei boli...sa creasca ...mai vorbim peste 2-3 ani...
   Si loca nu este ca o raceala simpla ..o frectie si gata ..sporii rezista multi ani...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: balasbebe din Octombrie 28, 2007, 01:29:40 PM
Nici cum nu este bine. Eu stiu ca si in perioada cand se administra preventiv teramicina, tot aparea aceasta boala. Ea ori exista in stup, si reapare, ori se transmite, fie in pastoral, fie prin fagurii cumparati. Daca se fac controale periodice, se poate elimina stupul cu probleme.
  Daca un stupar este zgarcit, inconstient, va da fagurii cu loca la unul care colecteaza si topeste ceara. De aici incepe necazul. Vineri discutam cu un mare stupar, fratele "bosului" din Salaj, ca a auzit, desprea aparitia acestei boli, la roi, pe fagurii nou claditi.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: PricopArthur din Octombrie 28, 2007, 08:50:14 PM
Acum 2 ani, la un stup al unui coleg am gasit loca. Am inlocuit lada, am ars fagurii, iar fam i-am dat faguri artificiali si parca 2 claditi. In toamna m-am dus sa-l ajut la strans cuiburile. Acel stup avea loca. Pe seara, dupa ce albina s-a linistit i-am dat un fum de sulf.
    Poate, daca atunci cand i-am dat fagurii noi ii puneam doar 1 - 2 sa-i cladeasca albina pt a isi consuma si ultimele rezerva din gusa, ii luam si ii dadeam altii, totul era bine.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 28, 2007, 09:08:43 PM
Dle balasbebe,
Loca americana-aparitia carei in stup costa pe stupar,obligat fiind sa arda stupul,care oricum o scalzi costa- are o gena care este rezistenta la teramicina anuntau mai in vara cercetatorii de la Agricultural Research Service (ARS).
Asta explica ca toate antibioticele a fost neputincioasa in fata locii.
Cu stima
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 29, 2007, 12:55:52 AM
Totusi in anii trecuti loca aparea mai rar ..acum cu noile norme de folosire a antibioticelor s-ar putea sa ne lovim de ea ...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: maximus din Octombrie 29, 2007, 02:49:04 AM
folosirea antibioticelor preventiv nu face altceva decat sa creasca rezistenta bacilului de loca la tratament.de regula cei care neglijeaza stupii din varii motive au probleme,nu cei care nu mai dau cate una mica de streptomicina ...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 30, 2007, 02:56:43 AM
Dlor,
Un mod interesant de a trata Loca Americana este prezentat de Quinby ( cu siguranta numele va este cunoscut).Prin aceasta metoda Quinby reuisea sa vindece "rapid" L A. El scutura toate albinele din stup intr-o alta cutie pe care o pune in pivnita pina sint infometate rau de tot. In acest moment el le trece intr-un stup curat cu rame cu  mincare proaspata. Se pare ca acest mod de a trata LA dadea rezultate dupa cum spun martorii la experiment, care spun ca nu s-au descoperit germeni de alte boli la verificare.Cel mai bun moment prtr a trata albinele este perioada culesului. Interesant,nu. Oare se mai aplica undeva sau e prezentata ca si curiozitate?
Cu stima
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Cristian IONITA din Octombrie 30, 2007, 03:31:10 AM
pai .... metoda de mai sus se aplica cand faci "roi la pachet" ... nu e tratamen ci preventie.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 30, 2007, 03:40:02 AM
..intr-adevar metoda expusa de dl Drone este buna dar ma gindesc cu groaza ce m-ar astepta sa fiu nevoit sa iau in acest mod vreo 200 de familii..apoi sa dezinfectez lazile sau Doamne fereste sa le ard...sa iau alte lazi....Alt an in care muncesc degeaba...
Este o metoda eficace deoarece am putea vinde mierea repede ..daca ii dam cu antibiotic-2 ani asteptam... mierea este mai greu de dat...
  Daca as fi sa aleg mi-ar fi foarte greu sa fac aceasta alegere...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 31, 2007, 02:18:11 AM
astazi mi s-a confirmat un fapt care mi-as fi dorit sa nu-mi fie confirmat. un cunoscut in urma cu o luna mi-a spus ca avea un stup si l-a gasit mort. l-am rugat sa verifice simtomele de la loca americana. dupa o luna a reusit si el sa faca aceasta verificare. ce s-a intamplat in aceasta perioada cu acel stup lasat in parasire? cred ca nu are rost sa va spun eu.
pe un alt forum am deschis un subiect legat de ignoranta celor care vor sa faca stuparit fara sa se documenteze, iar subiectul a fost deviat chiar de unii care se considera apicultori profesionisti. atunci am renuntat la continuarea postarii, dar acum vreau sa lamuresc problema.
vad pe forum inscrisi circa 70 useri, dar activi cativa. eu ma consider unul din cei cu o experienta bogata, dar nu pot sa nu urmaresc cu interes postarile tuturor. nu vreau sa dau acum cateva exemple doar din dorinta de a nu omite pe cineva, dar vreau sa lamurim cateva aspecte:
-    orcine poate gresi, chiar si eu (aici pentru mine exista o singura exceptie dumnezeu);
-    cititi cu atentie fiecare intrebare si chiar daca considerati ca este banala mai reflectati inca o data asupra ei;
-    incepatorii trebuie sa ne agaseze cu intrebari, chiar daca le este frica ca vor fi ridicoli. (in suedia aveam 43 de ani si nu mi-a fost rusine sa tot intreb, dupa ce povestisem ca am stupi de la 8 ani).
asa ca iesiti din umbra si haideti sa invatam reciproc din greselile si experientele noastre. chiar daca mai "sare careva calul" eu spun sa nu ne mai purtam ca niste domnisoare de pension si sa trecem peste micile animozitati, ca nu a fost injurat nimeni de mama (poate reusim sa renuntam si la prefixul domn, sa-l lasam doar pentru dumnezeul nostru).
acum revenind la loca americana, eu consider ca stiu sa stapanesc problema folisind tetraciclina. stiu ca multi ma vor contrazice in privinta folosirii antibioticelor si le dau dreptate partial. aici nu se pune problema utilizarii preventiv a unui antibiotic. cand ai un diagnostic clar si cand ai in pericol o stupina de cateva zeci de stupi, consider ca unica cale este sa-i salvezi. cati oameni nu ar fi murit daca nu ar fi folosit antibioticul. oare de ce ar trebui sa sacrificam albina.
da, in timp poate sa-si piarda efectul, dar noi traim in prezent si nu aruncam bomba atomica. stiinta va evolua si se vor gasi alte solutii. de ce sa ne asumam noi rolul de calai ai albinelor.
cu alte cuvinte ca sa nu lungesc subiectul:
-    renuntati la stupii slabi;
-    cand faceti verificari in stupina prioritatea sa o reprezinte acestia;
-    daca gasiti simtome in stupi este obligatorie verificarea tuturor stupilor si izolarea celor bolnavi;
-    cu 2 pastile de tetraciclina si 20 l de sirop f diluat 1:2 se poate rezolva problema;
-    daca folositi stupii verticali si tratamentul il aplicati inlaturand caturile nu exista nici un risc sa contaminati mierea din anul urmator.
daca aveti probleme va pot ajuta fara nici o obligatie.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 31, 2007, 02:29:27 AM
Dl Cristi a spus..
  ''astazi mi s-a confirmat un fapt care mi-as fi dorit sa nu-mi fie confirmat. un cunoscut in urma cu o luna mi-a spus ca avea un stup si l-a gasit mort. l-am rugat sa verifice simtomele de la loca americana. dupa o luna a reusit si el sa faca aceasta verificare. ce s-a intamplat in aceasta perioada cu acel stup lasat in parasire? cred ca nu are rost sa va spun eu.''
  FURTISAG si CONTAMINARE a stupinelor din jur...asta cred ca sigur s-a intimplat...
Legat la problema...-  ''  daca folositi stupii verticali si tratamentul il aplicati inlaturand caturile nu exista nici un risc sa contaminati mierea din anul urmator.
daca aveti probleme va pot ajuta fara nici o obligatie''..cineva care a facut un stagiu de un an in Italia spunea ca si in Italia se practica metoda aceasta...la corpul in care este familia toamna cind sunt luate magaziile de recolta...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 31, 2007, 03:36:50 AM
aicea aveti dreptate, dar la verticali e greu sa am miere trasa in jos la stupi. anul asta am pus la cativa folie intre etaj si corpul de jos si nu au tras decat o parte dinmiere, multa a ramas si sus. fara descapacit sus nu se poate?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 02, 2007, 01:02:21 AM
dca in cazul colegului meu faceam cum ascris d-l Drone, probabil ca albina nu ar fi avut aceeasi soarta. Dupa incident, colegulmeu a facut tratamentele cu locamicina. Cum am spus, in toamna mai avea loca si l-am sacrficat.
Dle Cristi, in primul rand imi cer scuze, dar cred ca ar fi o impolitete sa va spun direct numele.
Singurul caz in care m-am confruntat cu loca a fost acum 3 ani la acel coleg. Adusese stupii de la un batran de pe langa Babadag. Am inteles. Tetraciclina. Dar sper sa nu am nevoie.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: pab din Noiembrie 02, 2007, 04:25:52 PM
Pt ca oxitetraciclina sa rezolve treaba, ar trebui sa administram odata 0,3 g.
D-le Cristi, nu stiu ce pastile folositi, dar in tratamentul locilor, dozele si intervalele de tratament trebuie respectate cu strictete, daca vrem rezultate.
Aveti grija la concentratia produsului comercial, pt ca se gasesc oxi de 20%, de 50% si de 96-98%. In functie de conc, se modifica cantitatea de oxi de introdus in sirop sau zahar pudra.
Pe urma va culcati pe urechea ca ati facut tratam dar in realitate este doar administrarea unui smack ineficace.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: pab din Noiembrie 02, 2007, 05:15:39 PM
Va salut d-le drone 1952, referitor la metoda de combatere prin scuturare, este veche de 100 de ani, nu este inventata acum, doar se cauta acum sa se imbunatateasca, fara succes insa.
Da, este adevarat ca prin aducerea inh stadiul de roi sporii de pll din gusa albinei prin ingestie devin neinfectanti, dar ce te faci cu cei de pe corpul albinelor, care vor contamina noua locuinta-stup, chiar si dupa 2 transvazari succesive.
Astfel apare sansa, destul de mare ca boala sa recidiveze anii urmatori, si sa mentii focarul in stare latenta, gata sa izbucneasca in cond nefav :hi:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: balasbebe din Noiembrie 02, 2007, 07:14:18 PM
De data asta va trebui sa-i dau dreptate lui pab. Si eu am crezut ca doar gusa albinei este infectata, dar se pare ca este ceva mai mult decat atat.  Eu pana in prezent nu m-am confruntat cu loca, dar daca as gasi doar cateva cazuri izolate, as arde de tot inventarul infestat. Poate cu mici rezerve as, mai lasa lazile. De albine nu mi-ar parea rau, as considera ca si cum ar fi murit in iarna, sau au disparut de acarieni. Eu am de unde pierde. Nu acelasi lucru il va intelege si un incepator.
  Sa tinem albine puternice, si sa gandim pozitiv.
  Si iar ma intreb, ca daca metoda prin scuturare nu este buna, atunci cealalta metoda, in care noi dadeam in sirop preventiv teramicina, inseamna ca era doar o amagire.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 02, 2007, 08:59:12 PM
Dle pab,
Tin sa va asigur de pretuirea mea si sint bucuros ca pot "combate" alaturi de dv.
De la batrinul Quinby incoace metoda a fost folosita de citeva ori sub forma de noutate. Insa acum urmarind pe baietii din State m-am gindit s-o prezind si eu ca o metoda reinviata si posibil de folosit in cazuri extreme.Cel putin ptr mine explicatia dv este adevarata si din cite am citit asa se intimpla.
Repet n-am mentionat-o decit ca o metoda care poate fi folosita.
Cu stima
PS. Chiar a fost o surpriza placuta sa va reintilnesc pe acest forum.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: filip din Noiembrie 02, 2007, 10:27:49 PM
Nu am avut loca dar am discutat cu un apicultor ce facea pastoral pe vremea raposatului in pavilioane si concluzia e urmatoarea;O lada infectata chiar daca e curatata nu mai este o locuinta adecvata unei familii de albine.Familia respectiva nu va fi una de elita va avea suisuri si coborisuri si intr-o zi va dispare fara nici o explicatie.Eu personal am cumparat lazi noi,rame noi si foita desi aveam ocazia sa cumpar lazi ieftin dar riscul e prea mare.Sa presupunem ca ati avut loca daca dupa ce mor stupii vine cineva dispus sa cumpere tot iventarul ii spuneti de ce au murit albinele sau alegeti varianta ca nu iat-ti tratat si au murit de paduchi?DE la un stup mort de loca se poate infecta toata zona prin furtisag.Uneori in viata trebuie luate decizii radicale,una e sa iubesti albinele si sa distrugi raul din fasa si inconstienta este taraganarea si lipsa unei decizii motivind ca iubesti albinele.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: frantescu din Noiembrie 02, 2007, 11:09:05 PM
Pana la urma cred despre loca ce cred despre gripa.Daca albina zboara atunci oricine poate avea la un moment dat loca.Mai cred ca microbul e prezent in toate zonele geografice , mai ales cu pastoralul asta care ,vrei nu vrei ,se intalnesc albinele pe aceeasi floare.Daca stai si te gandesti bine cred ca e inevitabil,dar....Aici e un dar care tine de imunitatea familiei de albine ca si la oameni.In primul rand trebuie sa fie puternic.Adica daca noi tratam boli cu produsele stupului de ce nu ar face-o si albinele, ca oricum stiu mai multe decat noi despre propolis,miere,polen,etc.Asa ca pana la urma toti ne vom intalni mai mult sau mai putin cu sporii de loca,numai ca depinde de reactia coloniei.Eu am fost la pastoral la floare unde mai erau 16 apicultori si vreo 900 de stupi.Cine ar putea crede ca  nu sunt spori de loca acolo?Eu nu cred.Cu sguranta ca un stup palid nu se poate apara.Ceilalti daca sunt protejati e Ok.Asta e parerea mea.Daca ard tot in cazul unei familii sau doua infestate si iau altii cine imi garanteaza ca nu va fi la fel .Domnilor cu bolile bacteriene se lupta usor de la aparitia antibioticelor.A ,ca e tetraciclina in miere?Cata? Cate E-uri ne intra in corp zilnic?Ce ne facem cu virusii care nu au leac?Sa fim optimisti si sa tratam daca apare si sa nu tratam preventiv ca slabim imunitatatea.Eu am porumbei si gaini.Le dau antibiotice regulat ca altfel sunt praf.Ce sa le fac sa nu le mai tai ca au antibiotice in carne.Nici la vecini nu le dau.Toata lumea face tratamente si apoi le consuma.Pericolul pentru sanatate vine din alta parte.Scuze .am scris prea mult.Cu stima!
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Noiembrie 03, 2007, 01:42:18 PM
Sunt perfect de acord cu frantescu. Starea biologica a familiei o face rezistenta sau vulnerabila la agentii patogeni. Sigur ca depinde cat de mare e agresiunea, deci de concentratia de germeni nocivi cu care se confrunta. Albinele debilitate prin agresiunea chimicalelor luate din natura sau bagate chiar de noi in stup, sau obligate sa prelucreze in prostie sirop sau sa elimine puiet mort tot din greselile stuparului, nu mai fac fata la agresiuni la care in mod normal ar trebui sa reziste.
  O singura data m-am confruntat cu loca americana aparuta in doi stupi foarte puternici. Norocul e ca am observat destul de repede, nu erau un numar prea mare de celule afectate. Am facut tratamentul corect fara a elimina faguri. A reactionat bine si a aparut iar puietul frumos. Am fost doar mai atent cu stupii aceea, dar nu a mai aparut nimic. Doar dupa 2 ani am aflat si cauza. Un stupar a adus la socrii 6 familii bolnave, ca sa-si protejeze stupina lui. Norocul e ca au murit toti si a luat lazile.
  Agenti patogeni sunt pretutindeni in lumea vie, dar doar cei cu imunitate scazuta se imbolnavesc. Ex zona zoster este data de un agent patogen comun,dar foarte putini oameni o fac, daca au o imunitate scazuta. De asemenea herpesurile apar mult mai frecvent la persoane care au folosit multa vreme antibiotice. Acestea elimina o flora inofensiva si lasa loc uneia mult mai agresive. Deci mare atentie la folosirea de antibiotice si la albine.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 03, 2007, 02:06:07 PM
..foarte mult adevar .''.Domnilor cu bolile bacteriene se lupta usor de la aparitia antibioticelor.A ,ca e tetraciclina in miere?Cata? Cate E-uri ne intra in corp zilnic?Ce ne facem cu virusii care nu au leac?Sa fim optimisti si sa tratam daca apare si sa nu tratam preventiv ca slabim imunitatatea.Eu am porumbei si gaini.Le dau antibiotice regulat ca altfel sunt praf.Ce sa le fac sa nu le mai tai ca au antibiotice in carne.Nici la vecini nu le dau.Toata lumea face tratamente si apoi le consuma.Pericolul pentru sanatate vine din alta parte.Scuze .am scris prea mult.Cu stima''!...nu ai scris mult dl FRintescu dar din punctul meu de vedere ai perfecta dreptate ..
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 05, 2007, 11:43:37 PM
Agentul patogen al locii americane este bacillus larvae.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 10, 2007, 10:46:35 PM
...trebuie sa privim foarte serios aceasta problema deoarece sunt 2 probleme care concura ,efectiv la o explozie a imbolnavirii familiilor de albine de loca..
   1--restrictionarea drastica a folosirii antibioticilor in apicultura...nu prea avem cu ce lupta impotriva bolii..ca nu prea merge cu'' fente'' in cazul locilor..
   2--pretul scazut de achizitie al produselor apicole...multi apicultori nu prea mai ingrijesc de albine ..lipsa hraniri de stimulare,..familii slabite care sunt afectate de loca si...sunt tinta furtisagurilor...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: valter din Octombrie 14, 2009, 01:06:30 AM
Am ales acest topic si nu cel actualizat la pagina 1 deoarece mi se pare deosebit de complet si complex ca si informatie.
Anul apicol 2009-2010 debuteaza cu cateva informatii dezarmante si care erau de asteptat, astfel:
-o revista de specialitate informeaza ca in romania sau identificat si certificat loca americana la intyreg efectivul controlat;
-din contactele pe care le am in tara se pare ca ne asteapta o perioada de inflorire a locilor;
-urmeaza o iarna deosebit de dificila, dupa un sezon relativ slabut ca si dezvoltare a familiilor de albine;
-foarte multi din cei care au probleme cu prezenta boala ascund acest lucru sub pres si prin ignoranta pun in pericol si familiile din imediata apropiere a stupinei bolnave.
Personal consider ca un cumul de masuri de bun simt ar putea diminua riscul aparitiei acestei boli la fiecare dintre noi:
-divizarea marilor stupine in mai multe locatii;
-plata si angajarea efectiva a unui tehnician veterinar ''expert in patologia albinei'' la fiecare structura judeteana DSV, BINEINTELES CU FISA A POSTULUI in care controlul stupinelor e esentiala;
-izolarea in pastoral departe de marile aglomeratii de stupi, gen tei Babadag;
-prelucrarea cerii personale in faguri fara a o amesteca cu a prietenilor necunoscuti, cu sprijinul unei firme prietene serioase;
-izolarea, distrugerea si despagubirea celor care reusesc sa aiba curajul s-o declare-loca americana.
Doamne ajutane si ne pazeste...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 14, 2009, 11:02:23 AM
Si in zona mea au fost semnalate primele cazuri de loca , bineinteles la fel  ca in restul tarii a aparut in doua stupini mici de pana in 30 de familii unde propietarii nu se omoara cu ingrijirea lor.
  Vreau saptamana viitoare sa i-au legatura cu medicul veterinar zonal pentru a gagi o solutie ca impreuna cu medicii concesionari din zona Ramnicului sa luam probe din cat mai multe prisaci si a constata gradul de infectie cu loca mai ales daca ne gandim ca la salcam 1 in zona Rusetu - Largu vin mii de stupi si este deajuns o singura stupina cu loca pentru a imprastia boala la un numar foarte mare de apicultori.
Atentie !  pentru pastoralul 2010 : evitati marile aglomeratii de stupi !
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 15, 2009, 12:08:58 AM
Citat din: dragos2006Vreau saptamana viitoare sa i-au legatura cu medicul veterinar zonal pentru a gagi o solutie ca impreuna cu medicii concesionari din zona Ramnicului sa luam probe din cat mai multe prisaci si a constata gradul de infectie cu loca !
asta numai daca exista bunavointa proprietarului. iar daca chiar are musca pe caciula, sigur va face cu mana semne obscene peste gard.
:finger:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 15, 2009, 12:15:28 AM
Poate asa este in judetul tau !  Ce dracu v-au infectat tiganii cu totul ?
La mine in judet exista ordine si disciplina ! si daca un papagal cu stupi nu se supune ii rup piciorele daca il prind in pastoral sau cu miere in piata !
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Octombrie 15, 2009, 12:47:05 AM
Cel mai mare pericol in raspandirea locii vine de la apicultorii incepatori care au cateva familii infestate cu microbul bolii, le mor albinele si din nestiinta sau comoditate nu inchid stupii cu ramele infestate si focarul poate infesta stupine intregi. Si mai mare este pericolul in pastoral atunci cand certificatele sanitare sunt date de medicii veterinari fara sa vada macar stupina.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 15, 2009, 01:40:45 AM
Citat din: dragos2006
Ce dracu v-au infectat tiganii cu totul ?
si daca un papagal cu stupi nu se supune ii rup piciorele daca il prind in pastoral sau cu miere in piata !
:nono:  :nono:  :nono:  :nono:
parca tigani erau acuzati de asa comportament.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 15, 2009, 01:43:29 AM
Intamplator cunosc zona Calarasului mai ales clisura Dunarii si stiu ce spun .
  Nu stui daca ai auzit de linia Modelu , Roseti , Borcea... :uimit:
  Dar haide sa nu divagam si sa revenim la Loca !
  Am inteles din unele discutii ca daca SUA o tine tot asa pe la 2025 nu vor mai exista albine pe teritoriul SUA.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 15, 2009, 02:12:36 AM
Citat din: dragos2006
Dar haide sa nu divagam si sa revenim la Loca !
daca SUA o tine tot asa pe la 2025 nu vor mai exista albine pe teritoriul SUA.
Si care era subiectul???  :hi:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 15, 2009, 09:01:42 PM
"sa luam probe din cat mai multe prisaci si a constata gradul de infectie cu loca"
"si daca un papagal cu stupi nu se supune ii rup piciorele "
dom dragos, mai citeste o data ce-ai scris si dupa asta ataca natiunile conlocuitoare. eu stiu din putinele cunostinte despre apicultura ca prisaca = locul unde se tin stupii si nu locul de pastoral. daca este sa vorbim de zone poate acolo oamenii se sperie de bata cand te vad. la noi a inceput sa se auda de legislatia asupra proprietatii si sigur ii rup eu picioarele celui care-mi intra in curte fara acceptul meu, chiar daca este seful dsv pe tara.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 12:11:03 AM
Sunt o mie si una de metode de convingere dar cred ca nu este aici locul sa discutam despre asa ceva .   
  Sa caut in dosare si va prezint o firma din Prahova care aduce medicamente  pt. loca si nu sunt antibiotice.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Octombrie 16, 2009, 12:15:10 AM
Nu cred ca-i o atitudine corecta. Noi intelegem democratia sa facem ce vrem fara sa dam la nimeni socoteala. Libertatea personala merge pana cand actiunile tale nu afecteaza libertatea si securitatea semenilor sau ambientul comun. Un stup bolnav nu-i numai o problema personala ci e a intregii zone. De aceea trebuie sa respecti niste reguli daca vrei sa ai stupi. Si una din reguli este sa nu ai familii bolnave, mai cu seama de boli puternic contagioase cum este loca.
Creanga zicea ca fie capra cat de raioasa, tot tine coada in sus. Asa si acel stupar care are stupii infestati dar nu permite nici unui specialist sa-i vada. In Cehia era de mult instituit tratamentul obligatoriu contra la varroa, dar facut organizat, de un specialist de la filiala apicola, impreuna cu toti stuparii din zona, astfel elimina reinfestarile datorita tratamentelor decalate.
Ce rau poate sa iti faca un specialist care este autorizat sa constate sanatatea familiilor? Care ar fi motivul sa nu il lasi sa-ti vada stupii, daca nu ai nimic de ascuns? O reglementare clara poate prevedea obligativitatea de a colabora cu acesti specialisti, cu pedepse corespunzatoare pentru nerespectarea legii. Mai cu seama ca se tot vorbeste de proliferarea unor boli apicole.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 12:56:12 AM
"Sa caut in dosare si va prezint o firma din Prahova care aduce medicamente  pt. loca si nu sunt antibiotice."
daca gasesti pe cineva cu loca americana il pot ajuta si eu cu ceva special. in ultima vreme a plouat bine in zona si mi s-a umplut butoiul la streasina. pot sa-i imprumut un bidon pt tratament.
"In Cehia era de mult instituit tratamentul obligatoriu contra la varroa, dar facut organizat, de un specialist de la filiala apicola, impreuna cu toti stuparii din zona, astfel elimina reinfestarile datorita tratamentelor decalate. "
mai fratilor, astia sunt in mijlocul europei si nu ca noi care mai avem putin si ne prabusim in marea neagra.
"Ce rau poate sa iti faca un specialist care este autorizat sa constate sanatatea familiilor?"
sigur va face la buzunare si nu primiti decat o bucatica de hartie a5 pe care nu o puteti folosii nici ca hartie igienica.
"cu pedepse corespunzatoare pentru nerespectarea legii"
care lege nene stefane. legea pt catei sau legea pt dulai? cu un bidon de miere il faci pe hartogar sa-si manance legea unsa cu miere. ai predat vreodata miere sa vezi cu se ia hartia pe care o cere achizitorul de la directia sanitar veterinara?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 01:11:12 AM
Aici au dreptul sa-ti inspecteze stupi si gainile si porumbeii si porci si ....... in cazuri de probleme sanitare.
Deci drepturile proprietati personale nu sunt nelimitate.
Ca acolo este anarhie si coruptie este alt subiect.
Din cat am citit eu pe la alte forumuri tratamentul unui stup cu loca este ...... benzina si chibritul in camp.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 01:17:52 AM
...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 01:33:16 AM
Aceasta este solutia teoretica in realitate deja se simte praf de oxitetraciclina in aer.  :nod:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Octombrie 16, 2009, 09:59:31 AM
Citat din: cristi x
"cu pedepse corespunzatoare pentru nerespectarea legii"
care lege nene stefane. legea pt catei sau legea pt dulai? cu un bidon de miere il faci pe hartogar sa-si manance legea unsa cu miere. ai predat vreodata miere sa vezi cu se ia hartia pe care o cere achizitorul de la directia sanitar veterinara?
E foarte adevarat ce spui, la noi legea e usor de ocolit. In cazul asta, cu bolile, s-ar putea lua totusi masuri mai serioase. Sunt atati consilieri agricoli. S-ar putea ca la nivel de fiecare judet sa fie macar unul scolit sa se priceapa la albine (platit din alte fonduri, nu de catre stupari) si sa aiba si astfel de obligatii, iar pentru stupari sa se prevada obligatia de a permite aceste controale.
La momentul de fata, certificatele de sanatate sunt doar niste formalitati, hartii semnate de multe ori de oameni care nu pricep nimic daca vad un stup, iar esantioanele de proba pentru laboratoare le poate lua stuparul de unde vrea el, chiar dintr-o stupina straina.
Eu m-am 'agitat' la afirmatia ca nu are nimeni dreptul sa ne intre in stupina, invocand prorietatea privata. Asa nu ar trebui primiti nici cei care verifica indeplinirea conditiilor pentru primirea subventiilor prin programele europene, nici cei cu recensamantul sau cu vaccinarile obligatorii la animale.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: andrei_calinescu din Octombrie 16, 2009, 11:17:49 AM
Si in Franta, unii fermieri trateaza preventiv cu oxy, insa administreaza cantitati reduse: deasupra fagurilor cu seringa , antibioticul diluat in sirop sau peste cuib , amestecat in zahar farin(ca pe faina).
Cantitatea e insa redusa, pentru ca antibioticul sa nu iasa la control in miere sau ceara.
Pab, detaliaza te rog cantitatea administrata, in functie de concentratia antibioticului si o schema de tratament(daca poti).
Multumesc.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 12:51:06 PM
Il astept pe pab cu schema si apoi va prezint si eu una ! defapt a mea este metoda de administrare     :wink:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Guist Ioan din Octombrie 16, 2009, 09:18:09 PM
Stati ma cuminti cu oxi!
Ca... nu o mai scoti decat cu ...cheltuiala.
Ai loca? Intereseazate cum te scoti mai...'eftin.
Nu ai loca? stai linistit in banca si beleste ochii!
Scheme si permutari ce au oxi la baza sa faca cei de pe stationar si vand miere... loco.
De la procesator nu mai primesti OK.
Usor cu antibioticul ca va scade audienta.
Cum? pleaca lumea in vatra sa-si faca tratamentu' si sa aplice... schema.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 09:23:57 PM
O metoda "curata" de eliminarea unei famili vazuta aici este cea cu ghiata carbonica. Pt $5 iei un cub de ghiata si il pui pe capacul stupului peste care pui un sac de folie si in 30 de min toate albinele au adormit.
Atunci poti elimina sanitar si cutia cu continutul ei daca asta este dorinta.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 16, 2009, 09:56:36 PM
"Aici au dreptul sa-ti inspecteze stupi si gainile si porumbeii si porci si ....... in cazuri de probleme sanitare.
Deci drepturile proprietati personale nu sunt nelimitate."
urmaresc pe animal planet ce inseamna politia animalelor in usa. eu cred ca proprietatea nu poate fii incalcata fara ordin judecatoresc. daca persoana respectiva nu permite intrarea pe proprietatea sa, urmeaza ordinul judecatoresc, dar care poate fii emis numai pe baza unei legislatii.
asa ca frati romani: unde-i legislatia????????
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Guist Ioan din Octombrie 16, 2009, 10:26:00 PM
Nici aici si nici aiurea  nu trece nimeni de linia portii fara hartie sau voie de la ...tartorele din batatura.
Restul sunt povesti.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Octombrie 17, 2009, 04:49:31 AM
Daca este asa eu zic ca nu-i bine. Stupul este un exemplu pentru modul cum sa functioneze o societate. Regulile trebuiesc adaptate situatiei concrete. Cand este totul bine si e cules, nici nu se observa paza la urdinis, dar in caz de incercari de furt, paza se dubleaza, inzeceste sau chiar se insuteste. Sunt oprite si controlate si albinele proprii, chiar care vin incarcate cu polen sau nectar, evident obosite de munca. Si modul de tratare a hoatelor este diferit, in caz de 'greseala' i se ia doar mierea la intrusa si este lasata sa 'scape'. Cand e furtisag serios, hoatele se pedepsesc cu moartea.    La noi hotii ar trebui tratati mult mai dur, ca altfel hotia se inmulteste. Hotul iti rade de dupa gard, ii vezi lucrul furat dar nu-i poti incalca proprietatea. Pana faci tu formalitatile sa-l controlezi, a ascuns de mult corpul delict. Americanii, dupa 11 septembrie acela, isi permit sa controleze pasagerii la sange, sa-ti ia lucrurile personale pe timpul transporturilor aeriene, sa faca supravegheri telefonice si de alta natura. Noi, unde hotia-i in floare, ne protejam hotii, sa nu le incalcam cumva vre-un drept, sa-i stresam.
Daca este o lege care interzice unui specialist sa intervina pe o proprietate privata in probleme epidemiologice, si noi ca stupari o sustinem, insemna ca meritam sa fim macar odata afectati din cauza unui vecin nepriceput, neglijent sau chiar rau intentionat, dar capos.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Guist Ioan din Octombrie 17, 2009, 11:56:45 AM
Comparatia cu stupul este asa o ...utopie.
Ca nu traim intr-o societate bazta pe ...moral si adevar.
Nimeni , absolut nimeni nu intra fara hartie.
Dupa 11 sep a aparut intai reglementarea si doar apoi controlul pe aeroport.
Ca dumneavoastra aveti dreptate (moral si logic) este vizibil fara ochelari.
Numai ca...nu se aplica pe pamntul asta.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 18, 2009, 12:12:03 AM
"Daca este o lege care interzice unui specialist sa intervina pe o proprietate privata in probleme epidemiologice, si noi ca stupari o sustinem,"
proprietatea este aparata si garantat prin constitutie. ce lege ar putea aproba incalcarea constitutiei?
chiar daca ma repet: intrarea pe o proprietate se poate face cu acceptul proprietarului, sa in lipsa acceptului, pe baza unei decizii judacatiresi si ".".
orice abatere de la aceste 2 lucruri inseamna incalcarea constitutiei. cine vrea alte legi le propun sa incerce : cuba, rp coreea, venezuela, sau alte tari unde la exista suprematia kalasnicovului.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 18, 2009, 12:32:08 AM
Sa transformat in discutie legala si politica si .... e bine.
Moralul este subiectiv societti si culturi si educatiei personale.
Adevarul este imaginea refectata in oglinda fiecaruia.
Impozitarea este un act neconstitutional. Aici.
In realitate interesul grupului este de cele mai multe ori acceptat mai mult decat cel personal.
Adica, primaria, guvernul local, etc decid sa faca autostrada peste casa mea si imi da contravaloarea stabilita de un profesionist si asta este.
Cand a fost gripa aviara sa decis ca toti columbofili sa fie inspectati si care avea virusul a bagat toate pasarile in incerator si dezincfectat locatia.
Daca sunt in camp si nimeni in jur pot face aproape orice ca nu am pe cine afecta.
Daca sunt intr-o comunitate se aplica regulile majoritati chiar daca nu imi plce mie.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Octombrie 18, 2009, 04:28:17 AM
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 18, 2009, 02:02:50 PM
deja am deviat de la subiect. si asta este ultima postare legata de legislatie.
"Mie imi citesc contoarele angajati de la gaz,curent, apa. Nu au nici o hotarare judecatoreasca cu numele meu, data, perioada controlului."
aici este vorba despre un contract pe care trebuie sa-l respecti. nu are legatura cu ce discutam. daca nu vrei sa-i lasi nici o problema in contract exista punctul cu debransarea. si nu cred ca-ti convine.
discutia era legata de legea care-i da dreptul agentului veterinar sa-mi intre in ograda si sa-mi inspecteze stupii. deca chiar exista astept pe cineva sa-mi spuna si mie, eu nu o stiu.  :hi:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Octombrie 18, 2009, 03:58:38 PM
Cred ca discutia a pornit gresit. S-a pus problema daca il lasam sau nu pe cel care vine sa controleze sanatatea albinelor sa-si faca treaba. Trebuia sa ne spunem parerea, daca este nevoie de acest lucru. Parerea mea este ca acest lucru este foarte necesar, cu conditia ca cel care trebuie sa faca acest lucru sa-si faca cu adevarat datoria. Spun acest lucru deoarece nu toti cei care au albine stiu ce trebuie sa faca atunci cand au probleme. Un caz real din zona mea:
Cineva a cumparat 2 roi de la cineva care avea stupina infestata cu loca. Peste iarna cele 2 familii au murit. Nestiind cum sa procedeze a luat ramele si le-a aruncat la groapa de gunoi si astfel s-au infestat mai multe stupine. Asa ca un medic veterinar care sa stie meserie in bolile albinelor care periodic sa controleze starea de sanatate a albinelor dintr-o anumita zona ar fi foarte util.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Simi din Octombrie 18, 2009, 08:42:17 PM
Citat din: cristi xdeja am deviat de la subiect. si asta este ultima postare legata de legislatie.
"Mie imi citesc contoarele angajati de la gaz,curent, apa. Nu au nici o hotarare judecatoreasca cu numele meu, data, perioada controlului."
aici este vorba despre un contract pe care trebuie sa-l respecti. nu are legatura cu ce discutam. daca nu vrei sa-i lasi nici o problema in contract exista punctul cu debransarea. si nu cred ca-ti convine.
discutia era legata de legea care-i da dreptul agentului veterinar sa-mi intre in ograda si sa-mi inspecteze stupii. deca chiar exista astept pe cineva sa-mi spuna si mie, eu nu o stiu.  :hi:
Cu toate aceste lucruri despre proprietate puse la punct de la anu imi pun canepa deaia cu valoare in curte ca doar este proprietate. :rotfl:
Dar oare cand se presupunea s-au se certifica ca avem aviara gainile ce le-au fost omorate bietilor oameni nu erau pe proprietate sau erau la plimbare pe ulita'.
P.S. Sa imi arate cineva o lege despre aviara.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Guist Ioan din Octombrie 19, 2009, 12:56:37 AM
Ne facem ca nu intelegem
Nu se pune problema ca daca batatura este insamtata cu un MIG sa zicem, nu dam voie la nenea doctoru si la armata sa intre fara hartie.
Discutia a deviat de aici:
"Si in zona mea au fost semnalate primele cazuri de loca , bineinteles la fel  ca in restul tarii a aparut in doua stupini mici de pana in 30 de familii unde propietarii nu se omoara cu ingrijirea lor.
  Vreau saptamana viitoare sa i-au legatura cu medicul veterinar zonal pentru a gagi o solutie ca impreuna cu medicii concesionari din zona Ramnicului sa luam probe din cat mai multe prisaci si a constata gradul de infectie cu loca mai ales daca ne gandim ca la salcam 1 in zona Rusetu - Largu vin mii de stupi si este deajuns o singura stupina cu loca pentru a imprastia boala la un numar foarte mare de apicultori.
Atentie !  pentru pastoralul 2010 : evitati marile aglomeratii de stupi !"
Pana aici e ok.Adica ne intalnim discutam si ....
Si apoi de aici"Poate asa este in judetul tau !  Ce dracu v-au infectat tiganii cu totul ?
La mine in judet exista ordine si disciplina ! si daca un papagal cu stupi nu se supune ii rup piciorele daca il prind in pastoral sau cu miere in piata !"
Ideea este ca nu vine nenea si cu domnu' sa intre sa ia analiza.Ca asa au hotarat astazi, sa verifice toti "papagalii" la gainatz.
Vine la mine in gradina fara sa ma anunte, fara sa cadem in principiu de acord despre necesitate.Ca ...intr-o sedinta de asociatie , ca intr-o sedinta de camera agricola sau DSVA.Egal unde.Vin oameni cu hotararea locala si facem analize.
In rest, analize...din spatele curtii ca inca nu o dat inghetu'
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Octombrie 19, 2009, 03:25:20 AM
Esti apicultor priceput, cu 500 de stupi si ai constatat la 5 stupi semne de Loca Americana (Doamne fereste!). Spui "Vine la mine in gradina fara sa ma anunte, fara sa cadem in principiu de acord despre necesitate." Oare daca ai constatat necazul, vei cadea de acord despre necesitatea controlului, daca sti ca legea prevede sa nu mai pleci nicaieri cu stupii (nici nu ai putea sa tii atati stupi pe o vatra, ca e impisibil sa le asiguri cules, cat ar fi locul de bun)?? Eu cred ca ai incerca sa rezolvi singur treaba si eu cred ca chiar ai reusi daca o iei din timp. Dar sunt altii care nu stiu sa se descurce, dar nu vor nici sa piarda stupii si perpetueaza boala. Ba chiar pot ascunde stupii bolnavi daca sunt incunostiintati de un control.
Daca nu este lege sa se poata face controlul inopinat si indiferent de vointa posesorului de stupi, totdeauna vor fi speculate exceptii ca sa te eschivezi de la un control. Legea trebuie facuta clar si "daca trabe - cu placere". Acum cu aceste subventii apicole pot sa fie si mai mari pericole, ca o sa fie oameni care stiu foarte bine sa faca dosare dar ceva mai slab cu stupii. Pot aparea boli, dar pe care ar vrea sa le ascunda macar pana primesc toate subventiile, indiferent de consecintele pentru altii.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 19, 2009, 03:31:43 AM
Ai schimbat palaria nu te am recunoscut?Nici prin blana aceea nu te intapa albina.Tigara dauneaza grav sanatatii!
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Guist Ioan din Octombrie 19, 2009, 10:13:11 AM
Pot eu sa nu va dau dreptate?
Insa , din cele doua lucruri importante ce se prefigureaza,prima cu referire la garantarea propietatii si cealalta cu pericolul de contaminare, o aleg pe prima.De aceasta trebuie avut grije in primul rand.
Ca ...astia intra cu bocanci in batatura, dupa ce o noapte sau uitat la manele si telenovele.Si intre episoade , le sopteste unu mai tafnos ca un control de oua in batatura lu Giorgica nu ar strica.
Nene Stefan, nu toata tara asta e ...ARDEALU!! In pastoral am mai intalnit abuzuri ...la greu.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 19, 2009, 11:53:43 AM
La noi in Judetul Mures in timpul comunismului in cadrul asociatiei de la Tg-Mures pe langa medicul veterinar erau stupari responsabil cu sanatatea albinelor repartizati pe sectoare,in raza de 20 de km,se formau o comisie si periodic faceau inspectii la toate stupinele si nimeni nu opunea,din contra incepatorii cu cateva familii erau multumiti,ca mai primeau indrumari cum sa fereasca de boli si cum sa trateze.Si la ora actuala sant oameni la tara care detini 3-4 familii de albine nu citeste,nu umbla la sedinte nu stie sa ingrijeasca albinele,dar la toamna scoata mierea.Daca mor albinele nu intereseaza de ce au murit.La anul viitor mai prinde un roi si tot asa.Astia sant periculosi,de la astea primest orice boala.
Aici Directia Veterinara Judetena poate intervenii si are obligatia sa intervine.
Exemplu:eu am albine din 1982 dar la mine de 27 ani nu a venit nici o comisie de inspectie de-si poarta deschisa.In fiecare primavara duc proba la laborator,in rest eu sant medicul veterinar si inspetor in prisaca mea.Igiena si disciplina am invatat de la albine. :hi:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 19, 2009, 06:47:28 PM
Am recitit cu atentie toate postarile de aici si simt nevoia sa fac cateva interventii :
  - Nu intra nimeni cu japca in curtea ta dar in clipa in care te-ai apucat sa cresti animale : porci , oi , vaci , albine , etc . te supui automat controlului sanitar -veterinar . Acesta este cu atat mai necesar cu cat oamenii isi trec animalele in registrul agricol si veterinarul nu poate sa se scuze ca nu a stiut de existenta animalelor sau a albinelor in cazul nostru.
  Veterinarul are obligatia ca de doua ori pe an sa ia probe pentru analize de la albine . la fel se intampla si la vaci , cai etc. la animale este mai usor deoarece veterinarul aduna animale mari la un loc si ia probe intr-o singura zi de la toate animalele . la pasari si porci in general se ocupa tehnicianul veterinar la domiciliul fermierului .
  La mine in zona nu s-a pus problama ca vreo data veterinarul sa nu fie lasat sa intre in curte . Si la albine la fel , dar daca se gaseste vreun cretin care se crede destept si nu lasa veterinarul sa intre , acesta din urma comunica evenimentul mai departe iar cretinul va fi amendat cu cel putin 1000 de lei . Chiar daca nu plateste amenda atunci cand va avea nevoie de o hartie de la primarie intai va trebui sa achite amenda .
  Omul are de ales ori este de bun simt si intelege gravitatea situatiei si cheama el veterinarul sau poate fi vreun cretin care se va alege cu o amenda barosana .
  Ma mai repet ! la mine in zona nu s-a intamplat ca veterinarul sa nu fie lasat sa intre.  Nu am timp de povesti acum dar a fost frumos cand s-a facut incrotalierea la animale si au fost si atunci ameni ce nu doereau acest lucru dar cand au vazut cat e amenda au tacut imediat.
  Treaba cu probele le-am lamurit cum facem acum cu tratamentul ? il mai asteptam pe Pab cu lamuriri ? s-au dam drumul la schem de tratamente . Daca da cu ce schema sa incep cu cea de la Sibiu sau cu cea de la Zalau ?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Octombrie 20, 2009, 12:13:29 AM
Se zice ca libertatea este necesitate inteleasa. E o formulare comunista, dar de fapt preluata din filozofia germana si foarte adevarata. Daca intelegem ca un lucru este necesar, il acceptam si nu trebuie sa fim fortati ca sa-l suportam. Daca nu as intelege ca o injectie imi face bine, numai cu forta mi-ar putea-o da.
Sigur ca garantarea proprietatii este un principiu fundamental al unei societati bine asezate. La noi insa am sarit din extrema comunista in care nu erai sigur pe ce ai si statul vana pe toti care acumulau mai mult, chiar daca prin multa munca, am sarit deci in cealalta extrema. Am vazut sofer care s-a incuiat in automobil si nu voia sa dea actele unui politai, care nu stia cum sa procedeze, ca masina e proprietate privata si nu indraznea sa o incalce. Sunt aberante si situatiile cu exproprierile de interes public. Vezi ce se intampla cu autostrazile. Niste profitori sus-pusi afla inainte traseul acestor obiective, cumpara terenuri la un pret de nimic si apoi nu vor sa-l vanda statului decat prin negocieri foarte dure si cu preturi exorbitante. Ba se amana mult investitii ca cineva refuza sa-si vanda terenul fara un anumit pret. Alte tari folosesc evaluatori care stabilesc pretul terenului dupa zona si nimeni nu poate refuza exproprierea. O lege clara ar rezolva treaba, dar juristii din Parlament castiga prin cabinetele lor de avocatura din asemenea procese grase, in care totdeauna statul pierde, si deea nu vor sa faca o lege clara.
Intorcandu-ma la albine, cum a spus si Szlörinc, de 30 de ani nimeni nu mi-a verificat sanatatea stupilor macar o data. Si laboratoarele veterinare uneori nu-si fac treaba constiincios. O singura data am dus la analiza niste probe din doi stupi, dintre care unul avea ceva puiet varos. Mi-au spus ca totul e in regula, nu au vazut ceea ce se putea vedea cu ochiul liber.
Faptul ca ar putea sa apara abuzuri cu inspectorii care iti intra in curte, nu e motiv sa nu se dea nimanui voie sa intre pe o proprietate privata. Ce ar fi sa nu mai lasam chirurgii sa umble cu bisturiul, ca Ciomu a facut ce a facut? /  Mai cu seama in conditiile stuparitului pastoral, pericolul infestarilor este mai mare in aglomeratiile apicole, iar raspandirea ulterioara se face pe suprafete mari. Dar oare mai au legiuitorii timp si de noi?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 20, 2009, 02:48:14 AM
Da, o astfel intelegere a proprietati private poate duce la anomali serioase deoarece albinele noastre "fura" nectar sau polen de la o persoana fizica sau de la stat.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 21, 2009, 06:11:52 PM
Sa revenim la loca ...
    In anii de cand ma ocup de stuparie am avut sansa sa cunosc cativa apicultori care au trecut prin marele atac de loca de la sfarsitul anilor 70 , inceputul anilor 80 . Atunci numai cine a dat teramicina la greu a reusit sa treaca familiile prin acea cumplita epidemie , cine nu a tratat puternic a ramas cu cutiilile goale . De atunci s-a impamantenit obiceiul de a se da antibiotic la albine lucru care a dus la disparitia  clinica a acestei boli in anii 90 in Romania . dar odata inceputa campania de inlaturare a antibioticelor din tratamentul albinelor , familiile au devenit vulnerabile in fata agentului patogen.
  Dupa revolutie a inceput si importul ilegal de material biologic iar marii specialisti de la ICDA  inloc sa avertizeze de pericolul readucerii locii in Romania au tinut-o sus si tare cu distrugerea celei mai bune rase de albine din lume : apis carpatina.
  Si uite asa la Sibiu a aparut un importator si crescator de Buckfast iar la Zalau s-au adus matci la greu din Germania. Nu uit ca acum 3 ani domnul Oros venea cu puierila explicatie ca loca s-a luat de pe frunzele pomilor cand mai  simplu  si adevarat era sa se spuna ca importurile necontrolate au dus si la infectarea masiva cu loca in Ardeal .
  Urmari : mari stupari din Ardeal au coborat cu stupii in estul si sud estul Romaniei si pe unde au trecut au imprastiat loca .
   La cei din aceste zone care se plang de loca sunt oameni cu stupini stationare situate langa marile masive de salcam si tei pe unde au trecut cei din vest. Acesti apicultori mici nu merg des la stupi si nici nu sunt atenti la starea de sanatate aalbinelor asa ca acum au gasit loca in stupi . In acelasi timp cei din vest au pus la punct metode de tratament cu antibiotic astfel incat sa nu poluieze mierea.
  Atentie mare la cine vine cu stupii langa voi pt. ca s-ar putea sa va lase musafiri !
Titlu: Re: loca americana
Scris de: valter din Octombrie 22, 2009, 10:29:53 PM
Un prieten, parinte ortodox, mi-a spus astazi ca Dl. conf. dr. Iordache a fabricat un medicament care nu contine antibiotice si poate trata o mare parte din virozele albinelor.
Prietenul spune ca la folosit si ca rezultatele sunt deosebit de bune.
Nu am retinut numele preparatului, nu stiu de este acreditat in piata, cat si ce contine. Daca are cineva referinte sau poate da detalii, plase!
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 25, 2009, 11:41:18 AM
La targul de la Bucuresti m-am intalnit cu domnul Nicolae Toma din com. Berceni judetul Prahova propieterul firmei OVISAN IMPORT EXPORT srl. care printre altele importa din Spania medicamente si suplimente alimentare pentru albine. La el am vazut medicamente pentru combaterea locii care NU sunt pe baza de antibiotice.
  Aderesele dansului de mail :
  E-mail (//#)
Titlu: Re: loca americana
Scris de: milu56 din Octombrie 25, 2009, 02:09:54 PM
Nu te-ai informat de pret?Eu cred ca e mai bine sa cantarim avantajele pret-munca.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 17, 2010, 06:50:04 PM
Tratament cu plante medicinale :
grupa A : sunatoare , menta , coada soricelului , musetel

grupa B : sunatoare , coada soricelului , patlagina , roinita , urzica mare
grupa C : sunatoare , foi de porumb , fructe de maces ,  flori de tei , papadie
  10 grame  din prima planta si cate 5 grame din celelalte  , se face infuzie  10 min. pe foc si se mai lasa 10 min. si apoi se adauga zaharul.
   150 - 200 ml. de dau pe spatiu dintre rame , se fac 5 - 6 administrari la interval de 3 4 zili.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 19, 2010, 05:40:37 PM
Citat din: dragos2006Tratament cu plante medicinale :
grupa A : sunatoare , menta , coada soricelului , musetel

grupa B : sunatoare , coada soricelului , patlagina , roinita , urzica mare
grupa C : sunatoare , foi de porumb , fructe de maces ,  flori de tei , papadie
  10 grame  din prima planta si cate 5 grame din celelalte  , se face infuzie  10 min. pe foc si se mai lasa 10 min. si apoi se adauga zaharul.
   150 - 200 ml. de dau pe spatiu dintre rame , se fac 5 - 6 administrari la interval de 3 4 zili.
Ce cantitate de apa folosesti?Restul se intelege.Presupun ca zaharul merge 1/1.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 19, 2010, 06:40:01 PM
Eu am gasit aceste retete intr-un manuscris , cred ca este vorba de un litru de apa.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 19, 2010, 11:05:27 PM
Întrebări:
  Care sunt şansele ca o  familie contaminată cu loca anul trecut şi nedetectatăsă prindă primăvara?
  Poate trece iarna dacă boala este doar în stare latentă?
Cât rezistă o familie acestei boli înainte de a da semne vizibile şi a muri apoi?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 20, 2010, 12:44:13 AM
Loca este o boala a puietului deci dezvoltarea ei este legata de prezenta puietului . Un alt factor favorizant il reprezinta temperatura crescuta deci atentie la familiile puternice in timpul verii care sun mult mai expuse la loca.
  In principiu sporul de loca este prezent in orice cutie veche si rezista cel putin 20 de ani dar asta nu inseamna ca boala se va declansa . In general familia reuseste sa scape de larvele izolate contaminate cu spori inainte sa se inmulteasca. In clipa in care apar semnele clinice mai ai doar sansa antibioticului plus inca ceva metode biologice.
  Nu e problema ca moare o familie , problema o reprezinta riscul ridicat de contaminare a tuturor coloniilor din jur pe o raza mare deoarece sporul este carat si de trantori.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 20, 2010, 12:56:41 AM
Deci riscul de a cumpăra în primăvară familii infestate este scăzut?
Iar apropo de tratament ştiam că în astfel de cazuri se tratează toată stupina plus vecinii.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 21, 2010, 05:12:38 PM
Rog sa-mi spuna cineva daca pot trata  fam. de albine  de loca folosind turte din miere cristalizata+ zahar pudra+ oxitetraciclica ? Deci ,acum, iarna ?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 21, 2010, 05:15:10 PM
[quote author=E-mail (//#)]Rog sa-mi spuna cineva daca pot trata  fam. de albine  de loca folosind turte din miere cristalizata+ zahar pudra+ oxitetraciclica ? Deci ,acum, iarna ?[/quote]
Tratamentul se  face  in  prezenta  puietului.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 21, 2010, 05:25:43 PM
[quote author=E-mail (//#)]Rog sa-mi spuna cineva daca pot trata  fam. de albine  de loca folosind turte din miere cristalizata+ zahar pudra+ oxitetraciclica ? Deci ,acum, iarna ?[/quote]
Cine si cand a pus diagnosticul de loca? Loca este o boala a puietului si se manifesta in sezonul cald. Tratamentul medicamentos nu e suficient pentru a scapa de boala.
Spune mai multe despre situatia in care se afla stupii.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Bătrânul din Ianuarie 22, 2010, 03:22:14 PM
Am apucat sa citesc si asta : LOCA SE VINDECA CU CEAIURI .  Asa este dar  trebuie UN FOC MARE peste care se pune STUPUL CU TOT si peste stup se prepare ceaiul din LACRIMILE SI DUREREA DE SUFLET a Stuparului. :mad:  :mad:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: ioanardelean55 din Ianuarie 23, 2010, 11:47:26 PM
daca nu mai e voie cu antibiotice ? ce sa facem sa lasam albinele sa moara ? trebuie incercat cu ceva .chiar si unele boli la om se trateaza cu ceaiuri .
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Ianuarie 24, 2010, 02:40:28 AM
Citat din: ioanardelean55daca nu mai e voie cu antibiotice ? ce sa facem sa lasam albinele sa moara ? trebuie incercat cu ceva .chiar si unele boli la om se trateaza cu ceaiuri .
Ceaiurile, poate, sunt eficiente pentru cresterea imunitatii albinelor si evitarea aparitiei bolii. Odata boala instalata, este in pericol intreaga stupina cat si toate din zona lor de zbor. De aceea trebuie mare seriozitate intr-o asemenea situatie.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Ianuarie 24, 2010, 05:41:38 AM
Citat din: BatrinulAm apucat sa citesc si asta : LOCA SE VINDECA CU CEAIURI .  Asa este dar  trebuie UN FOC MARE peste care se pune STUPUL CU TOT si peste stup se prepare ceaiul din LACRIMILE SI DUREREA DE SUFLET a Stuparului. :mad:  :mad:
Total de acord.
Cine se joaca cu asa boala nu analizeaza situatia rational ci sentimental.
Doar cenusa trebuie sa mai ramana din un astfel de stup.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: ioanardelean55 din Ianuarie 24, 2010, 12:04:23 PM
cel mai important este sa prevenim aparitia boli fie ea de orice natura .aici trebuie mare atentie ,si grija dupace sa instalat boala e grav ,si cind ne gindim ca totul pleaca de la noi (adica de la stupari) ,neglijenta ,in servici mai pe romaneste la uni ,la altii lipsa de cunostinta , si uite asa lantul slabiciunilor , sa ne fereasca D-zeu de boli mai ales de cele infectocntagioase .
Titlu: Re: loca americana
Scris de: piti din Martie 21, 2010, 12:54:42 PM
In luna mai 2007, o familie intr-o lada cu 10 rame 1/1. Vremea era prea rece ca sa pun magazia (cel putin asa am crezut eu atunci), familia era frumoasa, eu imi facusem lazi noi pe 12 rame. Asa ca am transvazat familia respectiva intr-o lada noua. Aceasta a fost singura familie pe care am transvazat-o. In luna iunie am gasit semne de boala la aceasta familie. Mi-am zis prima data ca a racit puietul la transvazare, dar in wek-endul urmator semnele erau clare ca este mai mult decat racirea puietului, asa ca am facut sirop cu tetraciclina (ce am avut atunci acolo la mine) si le-am administrat 500 ml sirop in hranitor si le-am si stropit printre rame cu sirop. Am dus fagure cu puiet la laboratorul de la USAMV Cluj, unde se vede un inceput de loca americana. Am scos toti fagurii cu puiet din stup si am inlocuit cu faguri noi necladiti si am tratat intreaga stupina cu oxitetraciclina, 3 administrari la 7 zile cu sirop si 2 cu zahar pudra. Familia respectiva si-a revenit si nu am gasit urme de boala de atunci dar de la familia respectiva nu am extras miere in anul urmator si nici nu am pus magazia ci am lasat-o sa vad ce se intampla cu ea. In 2009 a roit. Au trecut aproape 3 ani de atunci si ma intrb si acum de unde s-a imbolnivit acea familie cu loca si daca mai exista acel virus la mine in prisaca sau la vecini. Mentionez ca in primavara 2009 am transvazat familia intr-o alta lada.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: filip din Martie 21, 2010, 01:46:54 PM
Citat din: pitiIn luna mai 2007, o familie intr-o lada cu 10 rame 1/1. Vremea era prea rece ca sa pun magazia (cel putin asa am crezut eu atunci), familia era frumoasa, eu imi facusem lazi noi pe 12 rame. Asa ca am transvazat familia respectiva intr-o lada noua. Aceasta a fost singura familie pe care am transvazat-o. In luna iunie am gasit semne de boala la aceasta familie. Mi-am zis prima data ca a racit puietul la transvazare, dar in wek-endul urmator semnele erau clare ca este mai mult decat racirea puietului, asa ca am facut sirop cu tetraciclina (ce am avut atunci acolo la mine) si le-am administrat 500 ml sirop in hranitor si le-am si stropit printre rame cu sirop. Am dus fagure cu puiet la laboratorul de la USAMV Cluj, unde se vede un inceput de loca americana. Am scos toti fagurii cu puiet din stup si am inlocuit cu faguri noi necladiti si am tratat intreaga stupina cu oxitetraciclina, 3 administrari la 7 zile cu sirop si 2 cu zahar pudra. Familia respectiva si-a revenit si nu am gasit urme de boala de atunci dar de la familia respectiva nu am extras miere in anul urmator si nici nu am pus magazia ci am lasat-o sa vad ce se intampla cu ea. In 2009 a roit. Au trecut aproape 3 ani de atunci si ma intrb si acum de unde s-a imbolnivit acea familie cu loca si daca mai exista acel virus la mine in prisaca sau la vecini. Mentionez ca in primavara 2009 am transvazat familia intr-o alta lada.
Se poate sa fi furat miere de la un stup contaminat.Inclusiv stup stabilit in scorbura unui copac
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Martie 21, 2010, 02:47:41 PM
De cele mai multe ori focarul de loca se afla in stupii incepatorilor carora le-au murit albinele si care din neglijenta sau nestiinta nu inchid acesti stupi si ii lasa cu ramele infestate in ei. Mai ales acum in primavara cand nu exista cules in natura albinele gasesc acesti stupi si astfel contaminarea e realizata.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Martie 22, 2010, 04:30:34 AM
Si eu am avut un asemenea caz cu vre-o 15 ani in urma. La doi din cei mai buni stupi am gasit cateva celule suspecte. Stiam de loca numai din teorie, dar semnele erau clare. Imediat am luat la purecat toti stupii, dar nu am mai gasit nimi la altii. Am facut tratamentul cu teramicina, dupa prescriptii, de 5 ori. Nu am distrus fagurii ca erau doar cateva celule pe care albinele le-au curatit rapi. Am insemnat toti fagurii stupului inclusiv de cat si cativa ani am avut grija sa ii dau aceluiasi stup. Am avut mare grija si la puietul din fagurul crescatori de la acesti stupi, pe care ii cercetam amanuntit. Nu a mai aparut nici n semn si nii de atunci incoace.
  Curand am aflat si cauza imbolnavirii: un stupar dintr-o localitate vecina a adus la socrii 6 familii suspecte de loca americana!!!!Una din ele a fost atacata de acei doi stupi ai mei. Deci nu numai incepatorii pot raspandi boala, ci si stupari inonstienti.
  N-as vrea sa induc in eroare in special pe incepatori. Sansa mea a fost ca am vazut rapid, cand au fost doar cateva celule afectate. Tratamentul sigur la loca americana este focul la ramele si fagurii stupilor infectati, un tratament preventiv la toata stupina si masuri de igiena si mai stricte in ce priveste schimbul de faguri cu puiet, cu miere sau chiar de faguri goli de l o familie la alta. De asemenea sa se renunte la pastoral sau la mutari de familii, sa nu mai vorbesc de vanzari de material biologi sau chiar de lazi dintr-o astfel de stupina. Doamne, fereste!!
Titlu: Re: loca americana
Scris de: piti din Martie 22, 2010, 10:14:47 PM
Stefane mi-ai mai ridicat putin moralul cand ai spus ca au trecut 15 ani si nu a mai aparut nici un semn de boala.Oricum frica de aceasta tot nu a disparut si stii vorba aceea din popor ca dupa ce te frigi odata cu ciorba pe urma suflii si in iaurt. Cam asa sunt eu acum. Ma gandesc ca am prin vecini niste asa zisi apicultori care au mostenit niste familii de albine si in afara de a scoate niste miere de la ele altceva nu mai stiu. Ca sa nu mai spun ca intrun an pe la sfarsitul lui august au inceput sa scoata mierea, pe la amiaza. Ce sa va spun, au declansat un furtisag de toata frumusetea, norocul meu a fost ca eram si eu acasa ca altfel cred ca se termina cu un macel in masa. Numai bine si sanatate.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: mate1 din Mai 16, 2010, 10:58:25 PM
:hi:  :hi:  :hi:  :hi:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: mate1 din Mai 16, 2010, 11:00:06 PM
sall am nevoie de sfat am depistat l.a in stupina
:mad:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Mai 16, 2010, 11:49:22 PM
ia legatura cu medicul veterinar concesionar si du probe la laborator .
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 25, 2009, 11:35:06 AM
subiectul este in dezbatere in urmatorul topic :
http://www.apiardeal.3xforum.ro/post/21 ... americana/ (http://www.apiardeal.3xforum.ro/post/218/1/loca_americana/)
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Octombrie 25, 2009, 09:13:31 PM
Stuparii  trebuie sa inteleaga ca trebuie sa ia masuri de preventie deoarece loca este o boala infecto-contagioasa :
    Schimbarea la max. 2 ani a tuturor fagurilor din stupi ;
                              Dezinfectarea anuala a stupilor, ramelor, fagurilor de la rezerva ;                   
Dezinfectarea de cate ori este nevoie a uneltelor;
 
Prevenirea furtisagului ;
   Realizarea unui efectiv omogen de colonii de albine (cele slabe se unesc sau se distrug);
procurarea de material genetic indemn de boli ;
   Rationalizarea pe cat posibil a pastoralului ;
   Hranirea stimulativa si de completare a rezervelor de hrana se executa uniform  si in perioade optime.
   Diagnosticul bolilor se poate executa periodic  de cel putin doua ori pe an prin actiuni bine organizate si expeditiv.
  Executarea  organizata a tratamentelor in stupini  , se pot respecta cu strictete  prescriptiile  sanitar - veterinare si se pot institui masuri eficiente de carantina.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 04, 2009, 07:37:05 PM
In dezvoltarea acestui subiect trebuie mare atentie deoarece vorbim de o boala carantinabila iar aici suntem pe un forum public.
  La Craiova pentru ca am fost intr-un mediu privat problema s-a discutat cu sinceritate iar concluziile au fost ingrijoratoare .
   Atentie mare , mirositi cu atentie familiile si daca va pare ceva suspect apelati la oameni cu experienta.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: milu56 din Noiembrie 05, 2009, 10:57:55 AM
Poate nu toti stie cum arata un stup bolnav de loca americana:miros si puiet putred in celule,deoarece nu il poate scoate albina,daca suntem atenti nu confundam loca americana cu cea europeana,mai ales care sunt mai tineri in apicultura nu au avut ocazia sa vada un stup bolnav de loca americana,in ultima vreme a cam disparut.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 05, 2009, 02:47:18 PM
mai spuneți câteva deosebiri între cele 2 și ceva tratament preventiv  :hi:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: milu56 din Noiembrie 06, 2009, 12:15:57 AM
Loca americana:atunci cand vezi ca puietul nu este uniform,capacelele celulelor gaurite,si larva lipita de peretii celulei,de culooare cafeniu inchis si cu un miros de mizerie foarte tare si urat miroase,si aceasta larva trecuta in putrefactie se intinde cand incerci sa o scoti din celula,albinele nu pot sa curete ramele fiind lipite larvele de peretii celulelor.Ori loca europeana e cu totul alceva,e ceva cum e si puietul varos sau in sac, aici nu este pericol pentruca albinele pot curata fagurii.Tratamentul natural este un cules bun de la salcam de exemplu.
Pentru loca americana este o problema cu tratarea,fiind foarte cantagioasa,este ikndicat ca un stup bolnav sa fie scos din stupina,mutate albinele cu matca in alta lada pe faguri noi si se trateaza cu teramicina sau oxitetraciclina pulbere orala pentru uz veterinar.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Decembrie 08, 2009, 07:14:51 PM
In revista " Romania apicola " pe decembrie apare un articol foarte interesant despre loca americana semnat de  Kirsten Traynor .
   Voi reda cateva pasaje :
   " Apicultorii  sunt adesea foarte confuzi  cand coloniile lor sunt atinse de loca americana pt. ca , in subconstientul lor , se simt vinovati. Este o mare greseala pt. ca , in general, cele mai afectate sunt coloniile cele mai puternice  si mai sanatoase .  Doar ele sunt indeajuns de puternice  pentru a aduce  in stupii lor  milioane de spori  existenti in stupii pe care ele i-au pradat . daca nu vreti sa aveti  LA , pastrati coloniile slabe  ! ele nu sunt destul de puternice  pentru a le prada pe celelalte , dupa cum ii place unui inspector  german sa afirme ."
  Ce sa facem cu o colonie , care in urma analizei s-a constatat ca are un numar de spori ?
   " Daca un esantion arata un numar mic de spori  pentru unul din stupii dumneavoastra puteti sa extrageti mierea  pentru a fi data in consum uman , dar aceasta NU trebuie  data albinelor . ramele de unde aceasta miere a fost extrasa nu trebuie sa fie refolosite in stup ci topite si apoi dezinfectate. Ceara NU trebuie sa fie refolosita pt. ca ea contine spori , dar este perfecta pentru confectionarea lumanarilor . "
Titlu: Re: loca americana
Scris de: milu56 din Decembrie 10, 2009, 09:14:54 AM
Citat din: dragos2006In revista " Romania apicola " pe decembrie apare un articol foarte interesant despre loca americana semnat de  Kirsten Traynor .
   Voi reda cateva pasaje :
   " Apicultorii  sunt adesea foarte confuzi  cand coloniile lor sunt atinse de loca americana pt. ca , in subconstientul lor , se simt vinovati. Este o mare greseala pt. ca , in general, cele mai afectate sunt coloniile cele mai puternice  si mai sanatoase .  Doar ele sunt indeajuns de puternice  pentru a aduce  in stupii lor  milioane de spori  existenti in stupii pe care ele i-au pradat . daca nu vreti sa aveti  LA , pastrati coloniile slabe  ! ele nu sunt destul de puternice  pentru a le prada pe celelalte , dupa cum ii place unui inspector  german sa afirme ."
  Ce sa facem cu o colonie , care in urma analizei s-a constatat ca are un numar de spori ?
   " Daca un esantion arata un numar mic de spori  pentru unul din stupii dumneavoastra puteti sa extrageti mierea  pentru a fi data in consum uman , dar aceasta NU trebuie  data albinelor . ramele de unde aceasta miere a fost extrasa nu trebuie sa fie refolosite in stup ci topite si apoi dezinfectate. Ceara NU trebuie sa fie refolosita pt. ca ea contine spori , dar este perfecta pentru confectionarea
lumanarilor . "
Foarte bine spune.Dar o familie puternica intotdeauna invinge,mai putin loca americana.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Martie 12, 2010, 07:26:37 PM
Bine...
A si eu o intrebare...
Daca o familie de albine intra peste iarna cu loca mai are sanse sa traiasca pana la primavara????
nu stiu pt ca sunt incepator....
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Martie 12, 2010, 08:01:47 PM
Locca este o boala a puietului. Se manifesta  in timpul sezonului activ, cat timp familia de albine are puiet in crestere. Familiile afectate de aceasta boala slabesc datorita faptului ca puietl crescut nu mai ajunge la maturitate si moare inainte de a ajunge in faza de adult. Boala poate fi observata foarte bine spre sfarsitul sezonului activ, in lunile iulie august. Diagnosticarea se face prin urmatoarele:
-la deschiderea stupului se simte un miros specific asemanator cu mirosul cleiului de tamplarie.
-familia este slabita,are mai putine albine care nu pot acoperi bine ramele cu puiet.
-puietul are aspect imprastiat, se observa celule cu puiet capacit amestecate cu celule in stare larvara si cu celule din care puietul a fost eliminat.
-se observa celule de puiet capacit care nu are forma normala bombata si au capacelul gaurit.
- daca intr-o asemenea celula se introduce un betisor de chibrit se observa ca in acea celula se afla un continut vascos care se intinde sub forma de filament.
Acum sa revenim la intrebarea de mai sus:
De obicei familiile afectate de aceasta boala mor inainte de a intra in iarna. Daca insa au fost indopate cu antibiotice e posibil ca in aparenta sa dea impresia ca s-au vindecat, dar boala va reveni odata cu un nou sezon activ. Deci  daca au avut boala si au fost tratate numai cu antibiotice, fara sa se ia si celelalte masuri impotriva bolii familiile respective vor trece iarna, dar boala poate sa se reactiveze in vara urmatoare.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Aprilie 15, 2010, 09:52:53 AM
LOCA AMERICANA
Citez dint-un articol interesant din ,,Romania Apicola" nr 2/2010, preluat dupa o revista franceza.
  Desi lucrurile sunt in general cunoscute, e bine o subliniere a unor aspecte peste care se trece usor.
  Boala este produsa de o bacterie Paenibacillus larvae sp. larvae (prescurtat PII). Sunt atacate larvele foarte tinere, dar puietul ajunge in general sa fie capacit. Boala se detecteaza tocmai in clulele capacite, spre deosebire de Loca europeana, care afecteaza larvele necapacite. Nu mai insist asupra semnalmentelor bolii, ci a modului ei de instalare.
  Sporii constituie forma infectioasa. La scurt timp dupa ingerare, sporii germineaza in intestinul mijlociu al larvei, transformandu-se in bacili vegetativi care se multiplica. Acesti bacili migreaza apoi in hemolimfa, unde se inmultesc mereu, producand septicemie si moartea larvei. SPORII REZISTA LA RADIATII, LA TEMPERATURI RIDICATE SI LA DEZINFECTANTI. Deci NUMAI STADIUL VEGETATIV AL BOLII POATE FI TRATAT CU ANTIBIOTICE.
  Cele mai expuse la infestare sunt larvele foarte tinere, sub 24 de ore, care se spune ca se imbolnavesc daca ingereaza mai mult de 12 spori de loca. Larvele mai in varsta capata o rezistenta la infectie pe care o poate incetinii sau chiar oprii.
  Dupa ce larva a murit, bacteria sporuleaza in cadavrul in descompunere, care se innegreste si capata o consistenta cleioasa. In final, daca nu este curatata de albine, larva se usuca, formand un solz intunecat pe fundul celulei. In larva filanta si in acel solz sunt milioane de spori care vor fi raspanditi de albinele care curata celulele, ajungand si la doice si apoi la alte larve, dar si pe toate suprafetele stupului, cat si in miere. In stare de spori, boala se poate mentine zeci de ani, sporii germinand imediat ce conditiile devin favorabile.
   Pentru a induce boala trebuie sa fie o anumita concentratie de spori. Sunt familii in care este o destul de mare concentratie de spori ani de zile, fara a fi vre-o forma de manifestare clinica.
  Raspandirea sporilor pe albinele adulte.
  Nu toate albinele sunt cu aceeasi concentratie de spori nici in interior (intestin, punga rectala), nici pe corp, pe perisori sau picioare. Din ce numarul de celule din stup afectate de boala este mai mare, si concentratia de spori de pe albine este mai mare si numarul de albine puternic infestate cu spori este mai mare.
  Sensibilitatea  comparata la boala a reginelor, lucratoarelor sau trantorilor.
Alimentarea cu hrana contaminata a larvelor din cale 3 caste au relevat ca larvele de regine au fost cele mai sensibile, cu o mortalitate de 93 %, urmate de cele de lucratoare cu o mortalitate de 82 % si la urma de cele de trantori, cu mortalitate de 68 %. Deci matcile sunt cele mai sensibile si trebuie avut grija in crescatoriile de matci.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Aprilie 15, 2010, 09:53:48 AM
Rezistenta la infestare
  Cercetatorii au observat ca albinele adulte care intretin larve chiar bolnave, nu sunt afectate de boala. De asemanea nu toate larvele care au primit spori au dobandit boala. S-au gasit substante care inhiba dezvoltarea sporilor de loca in cantitate mare la larvele de 4 zile, mai mica la cele de o zi, dar nu se mai gaseau in larvele de 6 zile (la capacire). In intestinul albinelor au gasit in general o mai mare cantitate de inhibitori de dezvoltare a stadiului vegetativ al locii decat la larve. Cea mai mare cantitate de inhibitor s-a gasit la albinele de 8 zile, dar mai putin la cele de o zi sau la culegatoare.  Aceiasi autori au studiat puterea inhibitorie a intestinului de albine de varsta medie (care curateau celulele afectate de boala) sau ale albinelor de iernare si au constatat ca ambele aveau acest inhibitor care impiedica aproape complet sporii sa treaca in stadiul vegetativ. Puterea inhibitorie s-a pastrat 65 % si dupa ce aceste substante s-au tinut 15 minute la 125 grade.
   Si cercetari mai vechi aratau acelasi lucru, ca la albinele adulte se gaseau in tubul digestiv multi spori de loca, dar nici un bacil nici in tubul digestiv nici in hemolimfa.
  S-a studiat ca la albinele care au ingerat spori de loca, acestia au ajuns cam in 40 de minute in intestinul mijlociu, stand in acesta cam 7 ore. Dupa 2,8 zile, majoritatea sporilor se gaseau in punga rectala. Acestia insa aveau intacta capacitatea de germinare pentru cel putin inca o luna. De aici se pot trage o seama de concluzii, la care voi revenii.
  S-a testat si influienta introducerii de spori in hemolimfa albinelor. S-a constatat ca albinele injectate cu spori mureau in medie la 2,54 zile, fata de lotul martor la care li s-a injectat doar apa, care au trait in medie 5,92 zile. Deci daca sporii patrund in hemolimfa , declanseaza boala. Se trage concluzia ca este posibil ca ranile produse in cuticula albinelor de Varroa ar putea fi cai de infestare a hemolimfei cu spori de loca.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Aprilie 16, 2010, 05:24:14 AM
CONTAMINAREA
    In interiorul coloniei:
S-a pornit in studierea raspandirii sporilor in stup fie de la o rama cu miere infestata, fie de la introducerea unei rame cu 100 de larve moarte de loca. Concluziile, pe scurt, au fost: propagarea sporilor in masa de albine s-a produs rapid in cazul fagurelui cu larve moarte, si mai lent, pe masura consumarii mierii, in cazul administrarii de miere infestata. De retinut insa ca si mierea poate fi sursa de infestare cu loca.
   In interiorul stupinei:
-Prin roi. Roiul poate transporta prin albine un numar mare de spori, care se regasesc apoi in noua familie cat si in familia de baza. Daca insa boala nu se manifesta in faza vegetativa, concentratia de spori scade atat in roi cat si in familia-mama. Deci grija la roii veniti.
-Furtisagul este un factor foarte serios in raspandirea bolii. Familiile slabe slabesc si pot cadea victima hoatelor, care duc apoi pe corp sau prin mierea furata, spori in propria familie.
- Schimbul de rame sau corpuri de la un stup la altul. Fagurii cu puiet bolnav sunt cei mai periculosi, dar si fagurii cu miere. Chiar si caturile pot fi sursa de infestare, mai cu seama daca nu a existat gratie Hanneman si matca a avut puiet si in cat. Si fagurii dati la lins sau descapacitura poate fi sursa de raspandire a bolii.
   Prin regine sau albine:
Unele cercetari au aratat ca prin aport de albine contaminate se poate induce boala in fasmilii sanatoase. Se apreciaza la 6 saptamani intervalul de la introducerea albinelor bolnave pana la primele semne clinice de boala..
In cazul unei matci infestate cu spori, se constata propagarea acestora la albine intr-un interval de 1-19 zile. Explicatia este ca albinele preiau excrementele reginei, care contin sporii .
   In timpul iernii sau perioadelor fara zbor, albinele pastreaza reziduurile in punga rectala, unde se acumuleaza o cantitate tot mai mare de spori (provenind din mierea infestata). Daca aceste reziduri sunt eliminate in stup, contaminarea este mare, dar si in afara stupului se poate contamina zona cu spori de boala.
   TRATAMENTE
  Antibioticele sunt metoda clasica de tratare a locii, cu mentiunea ca nu pot actiona decat asupra formei vegetative a bolii.
  Cercetari genetice recente arata ca albinele au un sistem de aparare imunitara impotriva formei vegetative a locii. Acest caracter este mostenit pe linie materna si consta in producerea unei proteine numita ABACINA, prezenta in diferite proportii in larve si in albinele adulte.
  Cum se tinde ca antibioticele sa nu mai fie deloc folosite la albine, s-au cautat unele solutii alternative. In articol se mentioneaza uleiuri esentiale cu potential antimicrobian, cum ar fi cel de cimbru, lamaita sau de scortisoara.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: milu56 din Aprilie 16, 2010, 05:29:56 AM
Citat din: OroseugenBine...
A si eu o intrebare...
Daca o familie de albine intra peste iarna cu loca mai are sanse sa traiasca pana la primavara????
nu stiu pt ca sunt incepator....
Are sanse sa traiasca daca se schimba fagurii din toamna si se trateaza albinele prin pulverizare cu teramicina.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Aprilie 16, 2010, 09:46:12 AM
Riscurile mi se par mult mai mari decat beneficiul salvari unei familii bolnave.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Kiwi Bee din Aprilie 16, 2010, 04:52:33 PM
Citat din: AndreiRNRiscurile mi se par mult mai mari decat beneficiul salvari unei familii bolnave.
Corect!
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Aprilie 18, 2010, 04:03:23 AM
Cateva concluzii dupa cele scrise in articol:
   Nu orice spor de loca produce boala. Se zice ca larvele mai mici de o zi se pot imbolnavi si de la 12 spori de loca. Asta inseamna ca daca sunt, sa zicem, doar 6 spori, acea larva nu se imbolnaveste.Trebuie sa fie deci o anumita concentratie de spori ca sa apara boala. Se spune ca intr-un stup sau un roi purtator de spori, daca boala nu se manifesta, concentratia de spori scade cu vremea, deci riscurile de contaminare se diminueaza. Riscurile insa sunt corelate si cu starea biologica a indivizilor coloniei. Familiile suprasolicitate, cu albine uzate si cu imunitate scazuta se pot mai repede imbolnavi.
   Cantitatea de spori se poate mari fie prin miere infestata, fie prin diaree de la albine infestate, fie - cel mai consistent - prin larve moarte, care au milioane de spori. De aceea se recomanda arderea fagurilor cu boala, dar si a albinelor care au venit in contact cu ei si a stupului care i-a gazduit, si in care concentratia de spori este foarte mare.
  Albinele mature nu au bacili de loca (au in tubul digestiv inhibitori ai acestora), dar sunt purtatoare de spori fie in tubul digestiv fie pe corp. Prin consumul de miere infestata concentratia de spori creste in punga rectala, mai cu seama daca ele nu ies la zbor mai mult timp. Diareea poate contine deci o mare concentratie de spori de loca, perfect viabili. Deci pericol cu petele de diaree.
  Si daca dejectiile sunt eliminate in natura, tot pot fi periculoase, ca pot ajunge in sursele de apa sau pe plante si sol de unde albinele iau apa necesara pentru cresterea puietului. Cu cat incarcarea cu stupi a unei zone este mai mare, cu atat concentratia de spori de loca (dar si de alte boli) din zona este mai mare si poate atinge acel prag critic care declanseaza boala.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Septembrie 01, 2010, 03:58:22 PM
   Din ce citesc pe diferite forumuri la ora actuala e jale mare cu loca in tara si  mai ales in vest .
   Putem lua masuri de preventie ?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: andrei_calinescu din Septembrie 01, 2010, 06:07:42 PM
Daca a explodat acum , boala are un ascendent in pregatirea iernatului de anul trecut, cumulat cu conditiile de cules de anul acesta(mai ales in acea zona).
Chiar saptamana trecuta am gasit intr-un roi puternic, pe care am vrut sa-l transvazez, puietul ciupit.
L-am bagat in carantina, tratament cu oxy imediat si-l tinem sub observatie.
Daca putem sa prevenim, as spune ca TREBUIE s-o facem.
Cum?

Hraniri artificiale, completare cu sirop si hranire de stimulare primavara cu produse glucidice specifice(gen apifonda). Deci renuntarea la administrarea de miere, polen,
acestea fiind purtatoare de agenti patogeni.
Atentie la ceara, faguri artificiali.
Analiza atenta a puietului larvar&capacit.
Tratamente antivaroua corect executate.

Si mai e o chestie pe care-o facem sistematic in Franta: tratarea roiurilor si uneori chiar familiilor preventiv cu Oxytetraciclina.
Spre ex daca revenim cu familiile din pastoral unde s-a observat un focar de loca(furtisag intens, aspect specific al puietului), tratam preventiv.
Aici intervin insa mai multe conditii:
- lucurl in sezonul viitor cu matci tinere
-schimbarea fagurilor cu faguri articiali sau nou construiti, pentru a evita contaminarea cu antibioticul.

Din pacate chestia tratamentelor la albine e ca si cu agricultura bio.
Unii canari(ca sa nu zic papagali) isi imagineaza ca daca fac agricultura bio(au o parcela bio), detin secretul suprem.
Fac insa abstractie de faptul ca mediul inconjurator este obligatoriu contaminat cu diverse substante care dauneaza. Deci treaba cu bio e ceva ipotetic.
Asa au facut si cu antibioticele. Nu le mai dam la albine, ca asa vrea Europa.

E de ajuns sa vedem ce se intampla in Italia,Franta si Spania cu loca americana si nosemoza(fie ea Apis, sau Ceranae).
Au fost si in Franta naivi care au crezut ca au invins Nosemoza. Si primaverile cautau disperati FumidilB.
Au si antibioticele rostul lor, important e sa stii cat , cand si cum sa dai.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Septembrie 01, 2010, 07:15:52 PM
 In utimii ani au aparut foarte multi producatori de faguri artificiali. De cele mai multe ori acestia folosesc ceara din faguri achizitionati de la apicultori carora le-au murit albinele. Cine poate garanta ca acele albine nu au murit de loca si cine controleaza daca acea ceara este sterilizata corect?
Odata cu aparitia noilor apicultori datorita fondurilor europene, va fi o adevarata pandemie.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: filip din Septembrie 01, 2010, 07:19:11 PM
Ai punctat bine,cine si cum produce faguri artificiali?
Un subiect la care ar trebui sa raspunda firmele ce produc faguri.
Dar cine-si taie craca de sub picioare singur fiind corect.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Septembrie 01, 2010, 08:03:10 PM
  Eu procedez simplu : adun toata ceara de la mine si de la cativa prieteni de incredere , i-o dau lui Rascanu care stiu sigur ca o sterilizeaza si-mi iau faguri inapoi.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 05, 2010, 10:01:24 PM
   Care mai este situatia cu loca pe la noi prin tara ?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: ilalexandru din Noiembrie 08, 2010, 11:24:03 PM
Crezi ca o sa-ti raspunda careva? In nici un caz! Unii habar nu au ce e aia loca sau cum arata. Ieri am fost cu un vecin pana la stupi....face un fel de stationar si ii are izolati intr-un satuc in varf de deal. Are o zona super misto, nici un stup pe o raza de vreo 3 km. Doar ce am tras putin cu ochiul la un stup mai slabut al sau la care am vazut cateva celule de puiet racit, ramas in celule...si printre acestea erau si celule cu loca. Tipu, incepator, habar nu avea. Si cum avem multi incepatori in tara noastra....o sa fie, nu rau, ci foarte rau anii urmatori. Sa vedeti explozie a locii in vara anului urmator...DOAMNE FERESTE
Titlu: Re: loca americana
Scris de: orbanstefan64 din Noiembrie 08, 2010, 11:52:31 PM
da mai in detaliu ca ii interesant
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 09, 2010, 11:44:58 PM
  Deja este expozie de loca !  de varooa nu  mai zic ca deja face ravagii !
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 10, 2010, 01:21:48 AM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 09, 2010, 11:44:58 PM
  Deja este expozie de loca !  de varooa nu  mai zic ca deja face ravagii !
Sa intelegem ca la tine in stupina 60% au loca?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 10, 2010, 07:06:48 AM
  Loca nu se cuantifica in procente , este sau nu !  am gasit 3 familii care imediat au fost excluse din stupina si sacrificate . Nu exista cale de mijloc.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 10, 2010, 07:13:25 AM
Da, asa stiam ca se face si aici.
Seara un cub de ghiata carbonica pe cutie si un sac de plastic peste stup.
Dimineata ceva motorina pe lada si un chibrit.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Kiwi Bee din Noiembrie 10, 2010, 01:54:06 PM
Pacat pt. acei stupi Dragos dar asa a fost mai bine.Din pacate nu poti sati dai seama unde ai primit boala dat fiind ca voi umblati in pastorale in multe locuri si nu sti la ceilalti in stupi ce este.
Aici la noi legea spune clar ce este de facut in detaliu.Pe linga ca trebuie sa instiintezi autoritetile in cauza in 7 zile trebuie sa arzi stupul in cauza.De obicei comercialii mari isi cer aprobari ca sasi poata pastra partea lemnoasa pe care o sterilizeazaa in baie de parafina(160 grade celsius), dar albinele si ramele trebuiesc distruse si atunci.
Metoda de aici consta in inchiderea completa a stupului seara dupa ce culegatoarele au sosit si nu mai vezi miscare.Se sigileaza toate crapaturile, de obicei cu banda scotch.
Podisoarele la noi de obicei au o gaura dar daca nu o ai atunci o faci inca ziua.Odata totul sigilat (seara) torni prin gaura aceea 1L de cherozina(este de cumparat la alimentara).Albinele mor in 15 minute dar poti sa vi ziua urmatoare sa faci restul lucrului.
Stupul in cauza nu poate fi transportat in alt loc decit cu permisiunea in scris de la autoritatile in cauza.
Deci ramine sa faci o groapa de minim 20-30cm adinca si minim 1m in diametru.Stupul in cauza se arde in acea groapa si este interzis sa mai pui orice material inflamabil pt. a porni focul.
Garantat se va scurge miere din faguri de aceea este nevoie de groapa.Cind operatia sa terminat se astupa groapa imediat, altfel dupa ce zona se raceste albinele din stupina vin la mirosul de miere si cara sporii de loca la alti stupi.
Autoritatile in cauza vor fi cu ochii pe tine inca 18 luni de zile.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: valter din Noiembrie 10, 2010, 08:06:01 PM
Intr-un sistem privat...parte dintre cei ce activam in piata mierii primim informatii, in general in timpi reali, asupra pretului mierii, tendintelor din piata, influienta productiilor din tari vecine...si de oriunde, ce stupi sunt la moda, cu ce tratam varroa, cum stam cu stare epidemiologica, cum sa ne tundem la primavara, ce sosete se poarta in adidasi.

Totusi...sunt informatii sigure ca sudul e ''greu'' la loca americana...si se mai face ''greu, de greu''.De-ar muri macar cei ce-s bolnavi...la cati incepatori au intrat in bransa.Sa ma ierte ai' destepti.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 10, 2010, 08:25:45 PM
Daca intr-o stupina aper cazuri de familii bolnave de loca, e foarte greu de eradicat definitiv boala. Chiar daca sunt distruse acele familii nu e deloc sigur ca nu va aparea boala la altele cu tot tratamentul si dezinfectia facute la toata stupina. Asa ca odata aparuta loca in stupina vom fi mereu cu sabia lui Damocles deasupra capului. Oricand pot sa apara noi cazuri. De obicei boala apare la cei cu familii putine, care nici nu stiu prea multe despre albine si este raspandita de cei care fac pastoral si nu tin familiile in stare de curatenie desavarsita si pleaca in pastoral cu familii bolnave. Certificatele sanitar veterinare privind sanatatea albinelor sunt date de medic fara ca macar sa fi vazut stupii cu atat mai putin ce este in interior.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 10, 2010, 10:21:19 PM
  Este o utopie sa crezi ca tu nu ai loca iar la vecinul este stupina plina de loca. Deja infectia este raspandita la nivel national si toti care am avut stupi in pastoral suntem afectati , totul este sa stim sa luam masuri si sa limitam efectele bolii.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Noiembrie 11, 2010, 02:19:50 AM
  Exploatarea intensiva a stupilor face albinele mai vulnerabile la boli. Ma refer aici la uzura cu multe transporturi, la administrarea de cantitati foarte mari de stimulente sau hranirile masive de completare mai cu seama in conditii de penurie de polen. Densitatile prea mari de albine pe un anumit areal creste foarte mult riscul aprinderii unor astfel de focare. Arderea unor astfel de familii bolnave este justificata in special pentru ca daca se insista tratarea, albinele acelor familii scot resturile de puiet bolnav si le cara in zonele invecinate stupilor, de unde pot fi duse in alti stupi, de albine pe picioare sau cu apa. Stupii puternici, cu albina neuzata, rezista la praguri mai inalte de incarcare microbiana, dar si la acestia este pericolul de a ataca si jefui stupii bolnavi si atunci imbolnavirea este foarte probabila.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: viorel_v2000 din Noiembrie 11, 2010, 03:35:54 PM
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 10, 2010, 07:06:48 AM
  Loca nu se cuantifica in procente , este sau nu !  am gasit 3 familii care imediat au fost excluse din stupina si sacrificate . Nu exista cale de mijloc.

Ati facut analize? Cum v-ati dat seama?
Parca va vad peste un timp spunand c-a fost o alarma falsa.

Daca a fost intradevar LA, eliminarea celor trei familii nu a fost suficienta.
Restul trebuie tratati preventiv cu antibiotic.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 11, 2010, 04:42:19 PM
  sa dea Dumnezeu sa fie o alarma falsa !
  daca dau cu antibiotic , unde mai vand mierea ?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: D006 din Noiembrie 11, 2010, 06:09:51 PM
Este imposibil ca din 350 de familii doua sa aiba loca.
Dar .......... fiecare citeste printre randuri.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: nicolaivictor din Ianuarie 08, 2013, 04:27:22 PM
Buna ziua,

Am sa va impartasesc din multi ani de experienta de lucru in laborator in UE, si de lupta in stupina cu loca americana (in afara UE).

Sper sa ajut pe cineva, multe scrise in acest forum despre loca sunt adevarate, altele sunt departe de a fi adevar in doua Cuvinte:

Loca americana este o boala a puietului produsa o bacterie sporulata (sporii pot supravetui 50-60 ani in miere ceara etc...).
Transmiterea sporilor de la stup la stup se face cel mai fregvent prin
1. furtisag (cel mai fregvent)
2. mutare a ramelor cu puiet sau albina de la stup la stup (o rama intunecata chiar si fara albina este o posibila sursa de spori, chiar daca nu e la fel de masiva ca una cu miere..)=cumparare de albine la colt de strada si roi hoinari....
3. Alte surse de contaminare ceara (fagurii) neautoclavati (la care nu s-a ajuns la 120 grade timp de 30 minute...) atentie la fagurii cumparati in plin sezon.... fregvent se lucreaza la volum si nu se respecta tehnologia.......

Diagnosticul se pune de stupari cu experienta care au mai avut asa ceva, diagnosricul de laborator e util doar pentru a diagnostica bacteria si sporii prezenti masiv in larvele moarte, pentru ca spori asemanatori se pot gasi si in stupi ce nu au forma clinica, si familiile par sa nu fie afectati deloc de forma clinica....

Ce facem?

- In primul rand ne schimbam modul de comportament in stupina- gata cu ramele cu miere sau puiet ce circula intre stupi..... orice incercare de furtisag trebuie propt oprita si prevenita.... stiti voi...
- Nu mai mergeti in zone aglomerate de pastoral, ramanind sa extrageti si dupa ce culesul s-a terminat cu siguranta veti lua si un bagaj de spori suficient pentru a incepe focarul de loca anul acesta sau la anu....
- Nu mai introduceti miere din alte stupine in hrana albinelor voastre...... e un focar sigur .... mai bine mergeti pe apifonda sau alt produs care nu contine miere....
-Tratamentul cu antibiotice a la long nu e o solutie, este doar o solutie aici si acum de a combate un varf de boala...
- Viteza de topire a fagurilor in urmatoarele sezoane trebuie crescuta astfel incat in fiecare 2 ani sa topiti totul..... controlul locii este un proces de durata.....
- familiile care au loca se noteaza in caietul stupinei, nu se mai fac roi din ei, si la cele ce slabesc mult nu se administreaza hrana toamna lasand-o sa moara in iarna de inanitie- cel mai bun procedeu de omorare pentru ca dispare si mierea buclucasa si nici albina nu se muta la stupii vecini.... dar atentie topiti toate ramele si dezinfectati acele lazi prin flambare pina a incepe zborul de curatire....
- din experienta personala pot spune ca loca americana reapare dupa scuturare in noul stup pe rame noi, chiar daca s-a scuturat pe faguri artificiali (contrar unor publicatii mai vechi care recomanda aceasta metoda ca metoda de rezolvare a problemei) de aceea nu vad sensul scuturarii...
- daca mergeti pe mina antibioticelor sa stiti ca exista sarje de bacili rezistenti la oxitetraciclina.... sau faceti o cultura la laboratotul DSV (daca aveti oameni care stiu sa tina limba dupa dinti .....) sa hotarati sensibilitatea la antibiotice si puteti merge si pe lincomicina sau tilozina... sau incercati singuri..... iar mierea va merge la tuica, sau pocloane (se extrage ultima .....).... iar fagurii nu uitati sa ii topiti...
Alt mod de folosire a antibioticelor este in turta cu talk si vazelina pusa pe podeaua stupului ca albina ce iese din stup sa vina in contact cu turta, aceasta solutie e mai eficienta ca siropul, si este mai putin invaziva.....
- matcile si roii se fac doar din familii fara semne clinice, in defavoarea celor problematici... astfel decimati populatia sensibila in favoarea celei ce e mai rezistenta (se pare ca ph-ul laptisorului joaca un rol important si unii stupi nu se imbolnavasc aproape deloc.... multiplicatiii..)
- boala nu se transmite prin matci sau botci.....
-

Programul riguros de control va tine 3-4 ani si aveti sanse sa scadeti populatia de spori la un nivel nedetectabil, dar sa fiti intodeauna in garda pentru ca daca boala a disparut clinic la dumneavoastra asta nu inseamna ca si la vecin a disparut, si periodic, anumiti stupi "mai activi la furtisag" vor arata semnele clinice, treceti la pasii indicati mai sus....

Atentie boala este declarabila si carantinabila .... si teoretic trebuie sa vi se arda toata stupina ..... si sa primiti despagubiri ...... cand statul va avea bani.....

Daca mai aveti intrebari.......nu mai discut pe forum....
Spor ...........
http://www.apivetsrl.ro/cumpara/consultatii-veterinare-on-line-si-telefonice-2457038 (http://www.apivetsrl.ro/cumpara/consultatii-veterinare-on-line-si-telefonice-2457038)
Titlu: Re: loca americana
Scris de: nicolaivictor din Ianuarie 08, 2013, 04:41:11 PM
Dragos2006,

Poza care ai pus-o pe forum este al liptospirei spp, nu a lui Paenibacillus larvare var larvae (noua cliasificare conform taxonomiei internationale.....)

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2558.msg127313#new (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2558.msg127313#new)
Titlu: Re: loca americana
Scris de: NiKoN din Ianuarie 08, 2013, 04:56:07 PM
Va dau un telefon pentru a va informa cu privire la forma corecta a cuvantului freCvent? Cat costa consultatia?
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Ianuarie 09, 2013, 01:53:57 AM
  Multumim, Nicolaivictor! Interesant, documentat.      :thanks:
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 09, 2013, 09:50:29 AM
Eu asastiu ca loca se transmite prin orice, fie ea matca sau o botca sau si cu dalta apicola. De aceea pe la noi  in NZ nu se admite decit un singur tratament - focul. Este lege facuta de politicieni si metoda de exterminare este un STAS.
-seara inchizi stupul sa fi sigur ca tiau venit toate albinele acasa si omori familia cu kerozina.
-daca ai lucrat bine peste o ora albinele sint moarte.
-nu ai voie sa duci stupul niciunde fara aprobare in scris de la autoritatile in cauza deci sapi o groapa minim 1mx1m cu adincimea de minim 20cm si stupul va fi ars in acea groapa in stupina cu continua supraveghere din partea apicultorului.
-groapa are rolul ca nimic sa nu ramina la suprafata solului ulterior.Mierea se scurge din faguri in momentul arderii si nici mierea arsa nu are voie sa ramina pe undeva de unde alte albine hoate o pot -teoretic- fura. Deci dupa ce a ars totul apicultorul va astupa groapa.

Ceea ce au scris multi asa cum a facut si Nicolai mai sus putem afla cum se transmite boala dar eu inca nu am citit niciunde despre declansarea bolii fara ca aceasta sa vina din exterior. In NZ acest subiect este foarte discutatt in continuu de parca sa blocat acul la picap si auzi din nou acelas lucru.

Din cit am studiat subiectul(in NZ esti nevoit sa te informezi despre acest subiect pina cind traiesti in continuu) am ajuns la concluzia ca bacteria care declaseaza boala este prezenta in intestinul albinei de milioane de ani deci ea are si un rol important pe care inca oamenii de stiinta nu au descoperito.

Problema este daca echilibrul dintre sistemul imunitar al albinei si numarul de spori se rastoarna. Evident acest echilibru se poate rasturna foarte rapid daca soprii vin din exterior(de la o alta familie infectata, miere, polen etc care provin de la o familie infectata sau dupa ce am lucrat la o familie infectata si nu sterizam dalta apicola etc).

Cercetatorii al acestui subiect au aratat ca larva infectata nusi arata boala pina cind aceasta nu are intestinul dezvoltat si ca sporii sint de gasit in primul rind in intestin.... in matz. Si precum se dezvolta larva ez se dezvolta bolnava si moare in timp scurt lasind in urma un focar imens care poate duce la infectarea unei stupine intregi.

Eu incerc sa pun accentul pe acele lucruri care duc la slabirea sistemului imunitar al albinei si incerc sa ma feresc de alti apicultori in special de necunoscuti.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: nicolaivictor din Ianuarie 09, 2013, 10:16:13 AM
Salut kiwi Bee,

Mult din ce ai spus tu e adevarat, mai ales in privinta echilibrului intre prezenta sporilor si nedeclansarea bolii la anumite familii in functie de ce se afla in intestinul larvei in acel moment critic cand boala se declanseaza sau nu (depinde de numarul de spori, de compozitia chimica a intrstinului (inclusiv prezenta sau absenta antibioticului acolo....)) scoala Neozelandeza e foarte buna pe aceasta bacterie, bazele cultivarii de laborator le-am luat de acolo cand m-am lovit de partea practica......

In ceea ce priveste transmiterea prin botci sau matci - inexistenta - aceasta vine din practica de peste 10 ani de miscare intre o stupina pozitiva si mai multe negative..... si nimic.... nu s-a transmis..... evident din cauza ca nu sunt spori pe botca sau matca, ca ele(matcile) nu sunt responsabile cu igiena- deci nu prea vin in contact cu celulele infectate.., si nici nu fac provizii in gusa de miere.... 

Ce e scris in legislatia neozelandeza.... e treaba lor.... la fel cum ce e scris in legislatia romina e treaba legislativului din Romania....

Nu stimulez sa faca experiente de acest tip (mutat botci sau matci) doar constat un fapt.......  care pentru mine nu mai este noutate..... e important sa aducem ceva nou si practic sa avansam in activitatea noastra de zi cu zi...
Titlu: Re: loca americana
Scris de: nicolaivictor din Ianuarie 09, 2013, 10:30:43 AM
Acu am vazut  remarca in pivinta declansarii bolii fara ca ea sa vina din exterior.......
Kiwi bee- in 90% din cazuri ai dreptate, declansarea are loc la venirea din exterior.....

Dar...... sporii pot sta in rame (ceara) sau mierea din stupi ani buni fara sa declanseze boala, e valabil mi ales in cazul anilor foarte buni climaterici, cu cules bogat , mai ales cu polen, cand boala clinic parca dispare...... dar este acolo..... daca centrufughezi mieerea, si face o insamantare pe medii de cultura bacilul creste..... insa e suficient sa vina o caldura mare cu nik cules=seceta pe la un iunie-iulie si boala reapare in toata floarea........ si stupina poate fi stationara.... si departe de altele in toata perioada sus mentionata......
de aceea si lipsa clinica de larve moarte cu modificari specifice in momentul vanzarii familiilor nu este o garantie a lipsei locii americane din acele familii, boala poate fi sublinica, sau "cosmetizata" de antibiotice....... stirea naspa o afli la urmatoarea luna iunie-iulie a anului urmator (sau chiar in acelas an daca ai cumparat in mai de exemplu....) lunile le-am folosit pentru clima din Romania, in NZ bineinteles vor fi alte luni......
Asa ca atentie maxima...... cereti vanzatorului sa va includa in scris in contractele de vanzare faptul ca stupinele de provenienta nu au avut loca americana in ultimii 3-4 ani......

Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Ianuarie 10, 2013, 02:31:08 AM
  Am admirat totdeauna procedurile foarte precise si foarte judicioase prescrise in Noua Zeelanda (probabil dupa englezi, care si ei actioneaza dupa proceduri)! Foarte interesant ce ai scris, Kiwi Bee.
  Cat priveste transmiterea bolii prin regine sau botce, eu stiu ca se poate si chiar am citat in acest sens un studiu, tot pe acest topic. Dau numai doua citate :"Alimentarea cu hrana contaminata a larvelor din cale 3 caste au relevat ca larvele de regine au fost cele mai sensibile, cu o mortalitate de 93 %, urmate de cele de lucratoare cu o mortalitate de 82 % si la urma de cele de trantori, cu mortalitate de 68 %. Deci matcile sunt cele mai sensibile si trebuie avut grija in crescatoriile de matci." si "Unele cercetari au aratat ca prin aport de albine contaminate se poate induce boala in familii sanatoase. Se apreciaza la 6 saptamani intervalul de la introducerea albinelor bolnave pana la primele semne clinice de boala.
In cazul unei matci infestate cu spori, se constata propagarea acestora la albine intr-un interval de 1-19 zile. Explicatia este ca albinele preiau excrementele reginei, care contin sporii." si concluziile:"Nu orice spor de loca produce boala. Se zice ca larvele mai mici de o zi se pot imbolnavi si de la 12 spori de loca. Asta inseamna ca daca sunt, sa zicem, doar 6 spori, acea larva nu se imbolnaveste.Trebuie sa fie deci o anumita concentratie de spori ca sa apara boala. Se spune ca intr-un stup sau un roi purtator de spori, daca boala nu se manifesta, concentratia de spori scade cu vremea, deci riscurile de contaminare se diminueaza. Riscurile insa sunt corelate si cu starea biologica a indivizilor coloniei. Familiile suprasolicitate, cu albine uzate si cu imunitate scazuta se pot mai repede imbolnavi.
   Cantitatea de spori se poate mari fie prin miere infestata, fie prin diaree de la albine infestate, fie - cel mai consistent - prin larve moarte, care au milioane de spori. De aceea se recomanda arderea fagurilor cu boala, dar si a albinelor care au venit in contact cu ei si a stupului care i-a gazduit, si in care concentratia de spori este foarte mare.
  Albinele mature nu au bacili de loca (au in tubul digestiv inhibitori ai acestora), dar sunt purtatoare de spori fie in tubul digestiv fie pe corp. Prin consumul de miere infestata concentratia de spori creste in punga rectala, mai cu seama daca ele nu ies la zbor mai mult timp. Diareea poate contine deci o mare concentratie de spori de loca, perfect viabili. Deci pericol cu petele de diaree.
  Si daca dejectiile sunt eliminate in natura, tot pot fi periculoase, ca pot ajunge in sursele de apa sau pe plante si sol de unde albinele iau apa necesara pentru cresterea puietului. Cu cat incarcarea cu stupi a unei zone este mai mare, cu atat concentratia de spori de loca (dar si de alte boli) din zona este mai mare si poate atinge acel prag critic care declanseaza boala."
  Aici era tot studiul: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1.30 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1.30)
Titlu: Re: loca americana
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 10, 2013, 10:45:45 AM
Da Nicolai asa este fiecare tara isi are legislatia si trebuiec respectate legile locale nu cele de peste ocean.

Asai Stefane cu procedurile si multe altele caci tara asta sa format "de la zero" din experienta europenilor in primul rind si mai ales bazat pe principii britanice.

Acum numi aduc aminte niste date dar voi cauta cartea in care am citit. Este vorba despre perioada in care o larva infectata(
100% loca) cu loca nu este contagioasa. Deci in acea perioada scurta trebuie ca albinele sa recunoasca larva bolnava, spoi so descapaceasca si so scoata din stup.... dar voi cauta cartea sa dau date mai exacte. De aceea familiile cu instinct de curatenie ridicat pot juca un rol foarte important la eliminarea larvelor bolnave iar picultorul nu va sesiza ca a avut citeva celule/larve cu loca. Evident daca sursa de loca este continua albinele cit or fi ele de harnice cu curatenia nu vor face fata.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: nicolaivictor din Februarie 07, 2013, 02:34:52 PM
Buna ziua,

Stefan1, teoretic ai dreptate, dar am o intrebare:
Ai lucrat vre-o data vre-o mai multi ani de zile in stupina de mai mult de 100 familii de albine, ca sa nu zic mai mult?
Ai vedea atunci ca nu 6 spori fac legea..... cantitatea de spori din fecalele albinelor si matcilor este infima, si acesta se dilueaza pentru ca albina care face curat dupa matca nu merge imediat si varsa toti sporii in gusa larvei... si le nimereste bineinteles in varsta larvei care este cea mai sensibila..... atentie nu toate varstele larvelor sunt maxim sensibile la spori.... banuiesc ca stii ca la varsta de 4-5 zile larvele ce obtin si milioane de spori nu se infecteaza.......

deci ..... nu botcile (care au supravietuit varstei critice) si nu matcile = care au prea putini spori infecteaza familiile..... daca aveti bugete haideti sa facem un studiu.... un laborator gata sa cheltuie banii bugetati de dv gasim.....

D-le Kiwi daca tot asta e legislatia nu e spune nimeni sa nu o respecte..... eu am stupina de multiplicare autorizata, indemna..... doar afirmam un fapt, nu de toti cunoscut de altfel.....

Apropo cei ce au dubii pot testa singuri in conditii de stupina absenta/prezenta locilor si a pune un diagnostic prezumptiv, detaliile le gasiti aici:
http://www.apivetsrl.ro/cumpara/kituri-de-testare-loca-americana-si-loca-europeana-in-conditii-de-4914068 (http://www.apivetsrl.ro/cumpara/kituri-de-testare-loca-americana-si-loca-europeana-in-conditii-de-4914068)
Titlu: Re: loca americana
Scris de: abeja din Februarie 07, 2013, 10:19:13 PM
Sa  nu  fiu  rau ......mai  bine  tac ....si  totusi  dl  nicolaivictor o  fi  prof  in  bacilul pubian lotus?
Cu  dl  Stefan , nu  am  avut si  nici nu  am  curajul  sal  intreb  de  sanatate  ,cati  stupi are  sau  a  vazut.Daca  matale  domn Nicolai  vii  cu  fite .......cred  ca,ai  gresit  locul  ....pt  ca  posturile  de  smecheri  sunt  ocupate .Imi  pare  rau ,nu  te  lua  de  profesori si  fii  un  pic  mai  maleabil si  nu  casant  ca  ceara  cu  spori  de loca.Ok  si  vin  cu  scuzele  de  rigoare  pt  cele  mentionate  de  mine.
  Am  vazut  ca  fam  de  albine  duse  la  munte au  un  procentaj  mai  mare in  contaminarea  cu  loca ,comparativ  cu  cele  care  stau  in  calduri  de  40-45 grade. De  ce ?
O  fam  de  albine  se  poate  vedea chiar  la  prima faza  de  contaminare si  cu  mult  timp  inaite  ca  boala  sa  fie vazuta  de  ochiul apicultorului.Oglinda  stupului  iti  da  vestea chiar  si  cu  cateva  luni  inaitea chitului .PRO si CONTRA isi  au  locul  in  toate  discutiile asa  ca ....se  poate .Un  sfat :am  vazut in  mag(on-line)  dumitale miere  cu  catina si nu  stiu  daca  nu  ar  fi  mai  bine sa  faci  miere  crema .Mierea  crema  nu  lasa fructele,vanilia,scortisoara sa  pluteasca  deasupra  ei si  se  omogenizeaza  bine.IN  REST  SCUZE  SI  SPER  SA  NU  TE  SUPERI.
Titlu: Re: loca americana
Scris de: stefan1 din Februarie 08, 2013, 02:45:29 AM
  Nu ma supara discutiile contradictorii.
  Nu am facut eu experientele, insa e sigur ca datele pe care le-am postat sunt in urma unor experimente. Credeti ca procente de 93, 82 sau 68% au fost scoase asa, din burta? Se poate discuta doar de conditiile experimentelor, de eventuali factori de care nu s-a tinut cont. E de la sine inteles ca daca mierea infestata poate fi sursa de inbolnavire (cred ca stii metoda de infometare cu care unii autori recomanda sa se salveze albinele unei familii bolnave), deci daca mierea e sursa de inbolnavire, mult mai periculoasa este diareea, care contine suma sporilor mancati de o albina in urma consumului de miere pe toata perioada iernii.Infestarea larvelor se poate produce nu numai prin hrana ci si prin sporii aflati pe corpul albinelor doice. Ori albinele iau pe 'ghiarele' de la picioare din mizeria din petele de diaree si o pot introduce in celulele larvelor.