Vindecarea in spitale - disperare

Creat de Kiwi Bee, Octombrie 12, 2015, 01:48:45 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Dragi colegi,
sint putin.... tare disperat in urma unor stiri primite din RO.
Poate au mai trecut si altii prin situatii asemanatoare si ami pot dar ceva sfaturi.

De nici 2 saptamini socrul meu a suferit o comotie cerebrala si a fost transportat la un spital din Oradea(locuind la tara). Soacra la putut vizita doar cu citeva zile mai tirziu si a stat doar citeva ore - probleme de transport.
In urma atacului socrul a suferit o paralizie partiala dar memoria ai este perfecta. Asi aminteste totul si se gindeste limpede fara probleme. Poate comunica foarte bine doar vorbirea ai este putin greoaie.

Dupa mai mult de 1 saptamina a ajuns si cumnata mea in RO(avind un concediu de urgenta pt doar 2 saptamini). Ceea ce a urmat sa aflam de la ea a fost de necrezut.

Timp de o saptamina socrul nu a fost miscat din pat si nici din pozitia de culcat pe spate. A facut constipatie si nu a primit nici un fel de medicament pt aceasta problema. Socant dar nici patura nu a avut.
Cumnata a inceput sa imparta niste bani pt infirmiere si sa vezi ca peste nici 5 minute a aparut una din ele cu o patura. Ziua urmatoare patura era disparuta. Cica noaptea se fura paturile. Mai degraba as crede ca atunci cind platesti infirmiera se duce si ia patura de pe alt pacient si acest fenomen nu se mai termina.

Avind in vedere ca sint mai multi pacienti in camera evident ca este foarte mare nevoie de aerisirea incaperii asa ca geamul este mai tot impul deschis. Astfel socrul a facut si o aprindere pulmonara.

Deja in prima zi cumnata a intrebat de ce nu sa schimbat lenjeria de pat timp de o saptamina si raspunsul a fost precum acest lucru ar fi trebuit so faca soacra mea cind a fost in vizita. Defapt, spune cumnata, ca si pt colegii de camera al socrului lenjeria de pat si cea de corp este schimbata de catre membrii de familie al acelora(zilnic).
Sincer, ce rol au infirmierele?

Socrului nu i sau efectuat nici un fel de test - sa nici nu vorbim de MRI sau CT la creier.
In prima saptamina i se administra somnifer caci a dorit sa se ridice din pat si sa plece.
Nici oxigen nu i se administra dar infirmiera ia spus ca daca nu se simte bine sasi administreze oxigen de unul singur. Totodata mina dreapta(pe cea stinga nu o poate misca) ia fost imobilizata nu cumva sa mai aibe chef de plecari.

Nu primeste nic un fel de medicament cu toate ca este vizibil precum i se acumuleaza apa in tesuturi. In urma unui astfel de atac pot fi afectate si unele organe din corp si un punct comun la astfel de pacienti este faptul ca organismul insista pt mai multa apa(dar este o alarma falsa data de creier) iar creierul da comanda la stocarea apei in tesuturi - un fel de panica al organismului. In astfel de cazuri se administreaza un medicament care ajuta la eliminarea apei excesive din organism in paralel cu un alt medicament pt a lucra impreuna cu primul medicament(sotia lucreaza aici in NZ cu astfel de pacienti si a trebuit chiar sa invete la niste cursuri despre ce si cum trebuie facut).

Nici eu nu sint din Oradea si sintem chiar disperati despre ce si cum in continuare. Aveam o cu totul alta imagine despre conditiile din spitalele din RO.

Socrul depune eforturi foarte mari pt asi recupera capacitatea de a inghiti. Cumnatei i sa spus ca pina socrul nu va putea inghiti nu va fi lasat acasa cu toate ca ar fi in conditii mai bune decit in spital.

Va multumesc anticipat pt sfaturi sau recomandari.

dinupaltinis

Asa o sa-l tina pina ori ai saturati de bani ori moare.Fata mea anul trecut a stat 3 zile in spital cu piciorul rupt si nu s-a uitat nimeni la ea pina nu am sarit cu banii,si era si gravida.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

bio

Dl-e Kiwi, .....mare parte profesionistii din sistemul medical au plecat sa lucreze afara ... iar in Ro au ramas prea putini cu adevarat profesionisti.

Sistemul medical este, in mare parte, format din  "resturile"  sistemului .

D006

  Totul de datoreaza actualului model de calcul al banilor pentru spital . Un astfel de caz este o mană cereasca pt. bugetul spitalului , cum ati  vrea sa dea pacientul acasa , adica gasca cu oua de aur ?

stefan1

  E una din cele mai umilitoare situatii, sa santajezi o familie in necaz ca sa o storci de cat mai multi bani, in plus, contrar juramantului depus, sa nu-ti faci datoria pentru care esti angajat. Cred ca la noi sunt si spitale bine organizate si in care se lucreaza constiincios, dar acestea sunt spitale private. Sistemul actual este clar neviabil in special tinand cont de putina constiinta la multi din romani. Multi medici au si cabinete particulare, iar activitatea din spital este doar una de canalizare a pacientilor spre propriile cabinete. Si medicamente si consumabile din spital cred ca iau drumul cabinetelor particulare, iar pacientii din spitalele de stat raman netratati sau trebuie sa-si cumpere ei medicatia.

  In cazul unui atac cerebral, viteza cu care se intervine pentru inlaturarea urmarilor accidentului este decisiva. Cum sa tii un asemenea om o saptamana fara a-i administra tratamentul necesar?? Vai de noi!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Eu am fost internat in 2012. Sistemul arata accente tragice, semne de incompetenta si nepasare. Totusi, pot sa spun cu siguranta ca in spitalul ala, cel putin in 2012, mai erau doctori, asistente, infirmiere care se purtau ca oamenii. E adevarat ca am cumparat medicamente. Ba la internare mi-au pus o branula de copil (ca de asta au avut) si cand am ajuns in sala de operatii anestezistul a zis ca el nu risca cu branula aia, au scos-o, au aruncat-o si dupa aia s-au chinuit jumatate de ora sa-mi gaseasca un alt loc pentru branula normala, asistenta, doctor, din nou asistenta.... Si au fost multe alte momente de cascadorii rasului daca ai privi de pe margine, daca nu ai fi tu pacientul. Dar am supravietuit. In primul rand am supravietuit pentru ca nu a fost ceva grav. De fapt nici acum nu stiu ce a fost si sint convins ca m-am facut bine pentru ca viata mea nu depindea de acea interventie, altfel... . Dar totusi, una peste alta, vreau sa spun ca inca mai erau oameni dedicati muncii in spitalul ala.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

D006

  Eu locuiesc intr-un oras mic cu un spital municipal banal. In urma cu vreo 5 ani a venit mamager general un economist. Prima data a instalat camere de filmat in tot spitalul si monitoarele in biroul sau.  Apoi control strict pe cheltuieli. Astfel incat azi in Rm. Sarat nu se poate intampla sa ceva . Dimpotriva s-a reusit si achizitionarea unui tomograf . Curatenia este strica iar ingrijirea bolnavilor exemplara. Totul este sa fii gospodar .

Kiwi Bee

Va multumesc pt raspunsuri.
Intre timp am mai primit informatii noi si se pare ca asi face efectul faptul ca , cumnata este acolo in spital zilnic si .... banii.
Socrul primeste ceva antibiotic pt infectia pulmonara si a reusit cu ajutor sa se ridice in fund pt a consuma 2 linguri de mincare.

Da Stefane, interventia cit mai rapida joaca cel mai important rol in vindecare. Sotia mea lucreaza cu persoane care au suferit atac cerebral(dar nu recent ci mai cu 2-4 sau chiar 10-15 ani in urma) si stie foarte bine ca timpul este important.

Si mama mea a fost in spital in urma cu vreo 2 ani(Arad). A suferit un accident despre care nici in ziua de azi nu asi aduce aminte. Ea tine minte ca merge pe un trotuar si unde mergea si tot iar imaginea urmatoare ai este ca este culcata pe spate pe trotuar si un domn aplecat asupra ei vorbeste cu ea.
"... doamna, doamna siti ca ati avut un accident cu o bicicleta????" Mama pe moment nu stia cum de a ajuns pe jos. Domnul sa oferit so conduca pina acasa - 5 min - si spre noroc mamei i sa facut rau chiar in fata blocului. Domnul a sunat la ambulanta imediat care a sosit in timp scurt. Domnul nu a lasato sa intre in bloc spunind ca ambulanta va sosi in citeva minute si daca ea nu este acolo atunci ambulanta va pleca. Ajunsa la spital a fost luata in ingrijire imediat si doctorul speriat de cucuiul formast la zona creierului mic a trimiso la test de CT. Mama a fost transportata imediat mai departe si peste 1 ora era deja la Timisoara unde sa efectuat testul - fara sa se traga de timp. Deoarece singe nu curgea niciunde doctorii de la Timisoara erau ingrijorati si nu au lasato acasa ba chiar au tinuto o luna acolo.
Evident ca mama tine minte totul (exceptie acel minut al accidentului) si chiar sa simtit in miini bune atit la spitalul din Arad cit si la cel din Timisoara. Conditii bune, ingrijire buna si mincare buna. Nu a avut bani la ea deci nu a putut sa dea la nimeni nici un banutz. Mama nu stie din cap decit numarul ei de telefon deci nu a ptut contacta pe nimeni si astfel nimeni(prieteni, vecini, neamuri sau eu) nu stia de ea.
Totusi am fost surprins placut sa aud de la ea despre conditiile de spitalizare si serviciile oferite.

Chiar din acest motiv neam socat cu sotia cind am auzit despre conditiile in care sa aflat socrul la Oradea.

Kiwi Bee

In saptaminile trecute sau intimplat multe.
La nici o saptamina dupa sosirea cumnatei in RO socrul a fost transportat la spitalul din Marghita unde dupa alte 10 zile era in stare acceptabila pt a fi lasat acasa. Intre timp sau facut si analize si acum stim cam care este situatia.
Iar fi trebuit demult un stimulator cardiac dar cica la virsta lui(75) guvernul nu mai sponzorizeaza aceasta operatie si trebuie sa sari cu banul.
Nu ai mai functioneaza bine inima de vreo 1,5-2 ani cind a suferit un infract si de aici se trage acest accident cerebral.

Intre timp am devenit si noi mai emancipati in ceea ce priveste realitatea.
O prietena al sotiei a avut mama ei anul trecut in aceiasi situatie ca si socrul meu dar mai grav. Doamna a fost ingrijita(la spital) de catre neamuri din prima zi si dupa 2-3 zile a sosit si fiica ei in RO care a stat acolo citeva luni. Doamna in cauza nu a fost nici o zi fara cineva din familie. Nea spus prietena sotiei ca la fiecare schimb de scutec dadea 10 Lei la asistente si teste sau facut numai ce a cerut ea. Daca nu cerea.....???
Si la doctor..... extra.
Dupa ce doamna a fost in stare buna pt transport a fost dusa la Baile Felix la un tratament de rehabilitare....cca €1500(nu stiu cint a stat acolo). Dupa o rehabilitare buna a fost dusa la Marghita. Aici exista un "spital" privat pt batrini si dupa un an doamna deja umbla de una singura cu toate ca initial in urma accidentului cerebral nu putea sasi miste nici un membru. Numai ca acest loc costa cca. 1500-1600 Lei/luna (1400 + ce fel de tratament este nevoie extra).

Pensia socrului ar acoperi jumatate. Momentan incercam sa aflam daca i sar acorda vreun ajutor pt a acoperi restul sumei. Cumnatul meu nu are posibilitatea sa colaboreze si nici cumnata si eu cu sotia pe moment nu putem acoperi acea suma luna de luna.

De citeva zile socrul este acasa si se simte mai bine caci cumnata era linga el dar azi si ea a plecat inapoi la familia ei. Acum soacra ai are de grija dar la virsta ei(73) nu are putere sai acorde ajutorul necesar.

MOTANUL

Trebuie sa te interesezi - nu toti medicii sunt la fel. Sunt medici la care nu am dat spaga ani de zile (deci nu poate fi vorba de exceptie). Altii lucreaza doar pe spaga. Depinde pe mana cui nimeresti (din pacate peste 3 sferturi lucreaza bine doar cu spaga);
Si mama si tata s-au operat de f. multe ori si niciodata nu au vrut bani inainte de operatie. In acelasi salon alt doctor de pe aceeasi sectie daca nu primea banii inainte nu ii opera (gasea in fiecare zi un motiv sa-l amane).

Daca erai din Bucuresti iti puteam recomanda un spital de patologie cronica - dar pe tine nu te ajuta cu nimic.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Kiwi Bee

Ai dreptate Motane. La Marghita a gasit cumnata o doctorita(fosta colega de scoala al ei) si aceasta a acordat multa atentie socrului..... dar infirmierele...... fluierau.
Cumnatul nu ne tine la curent si nu stim detalii dar intre timp socrul a fost dus din nou la spital(de la acel camin privat). Se pare ca ar fi un efect secundar de la medicamnete - deci doctorii in cauza nu ar fi reusit sa nimereasca dozajul optim si supradozarea a cauzat alte probleme.
Din pacate cumnatul nu se descurca cu niste hirtii care ar fi bine de facut. Socrul ar putea beneficia de un mic ajutor financiar in fiecare luna dar pt acest lucru sint nevoie de citeva acte care trebuiesc pornite cu doctorii. La Oradea o doctorita care ar trebui sai dea aceasta hirtie cumnatului nu doreste sal ajute pe cumnatul meu - cel putin aceasta este informatia primita mai recent de la un alt membru de familie.


MOTANUL

In spitalul asta de care iti spun de la doctor la infirmiera toate erau bine. Schimbau asternuturile curatau tot; si asistentele erau receptive. Mai rar sa se intample asta - e adevarat.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Kiwi Bee

Iatama si la aceasta postare. Miam adus aminte de o intimplare care mi sa povestit de mai multe ori despre un tinar Bihorean care era plin de vise, putere si vointa ca sa si le indeplineasca.
Tinarul provenea dintro famile de tarani si era cel mai tinar dintre cei trei frati. Avea vise si planuri mari si era fascinat de lucruri moderne. Sa hotarit sa nu urmeze exemplul parintilor si al fratilor astfel ca sa apucat de studii si dorea sa devina macaragist.
Intimplarea sa petrecut prin 1961-1962 cind acest tinar avea cca 21-22 de ani. Astfel a plecat departe de satul natal sasi faca studiile, la Resita.
Intro zi de practica el se afla intro pivnita pe un santier impreuna cu alti sase colegi. Deodata tavanul pivnitei sa surpat si ia ingropat pe cei sapte tineri. A fost un accident, sa pus o greutate prea mare peste platforma pivnitei ceea nu ar fi fost voie si tragedia sa intimplat.
Dupa incercarile de salvare corpul celor sapte tineri a fost transportat la morga. Inca in acea seara o femeie de servici a auzit gemete la sectia de morga si spre mirarea ei unul din cei sapte tineri inca traia. Dar nu oricare ci unul care era din acelasi sat Bihorean ca si ea. Tinarul Bihorean a fost astfel salvat si a petrecut un an la spital in Resita pe jumatate in ghips. Nu a suferit nici o fractura dar sa ranit grav la coloana.
Dupa acel an posibil ca era speriat si sa hotarit sa se reintoarca in satul natal si sasi urmeze parintii si fratii cu lucru la pamint.
Mai tirziu sa insurat si a facut trei copii pe care ia crescut oameni de nadejde.
Am avut onoarea sal intilnesc si eu pe acest tinar Bihorean ba mai mult mam insurat cu una din fetele lui.
Viata ia pus multe alte obstacole dar lea trecut cu bine.
Insa anul trecut santatea lui nu mai era aceiasi ca si in urma cu 50 de ani si dupa o suferinta lunga a cedat. Pe data de 29 Martie sia inchis ochii pt totdeauna la doar 76 de ani.
Odihneascase-n pace.
Va multumesc pt atentie.

MirceaCalin

Condoleante... Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească !

Cipi

Condoleante! Impresionanta povestea.