Intrebari de incepatori

Creat de vdingo11, Aprilie 09, 2018, 08:26:52 AM

« precedentul - următorul »

un OM

1 Daca dai cu otet repede, se umfla mai putin.
2 Combinezonul este mai bun, albinele intra mult mai greu la fata, decat cu ajutorul unor gauri, sau o folosire neadecvata, de exemplu nu este bine strans pe corp, este cutat. La masca este bine de fixat sarma interioara sa nu cada, sa lase tulul sa atinga fata. Nu te gandi ca este mare deosebire la intepaturile prin panza mai subtire sau mai groasa. Trebuie sa-ti faci pielea...putin mai groasa.
Manusile de piele sunt mai bune. Cele groase te pot incomoda. Folosesc unele din piele de porumbel, scrie pe ele PIGEON, sunt mai subtiri, acele intra prin ele, dar baba sufera la frumusete.
3 Sertarul antivaroua il tin deschis total, sau jumatate, pana in februarie, il obturez apoi, iar din jumatate aprilie deschis pana in februarie.
4 Varoua are culoare maronie. resturile sunt tocatura de ceara, albine.
5 Orice ai pune ca plutitoare in adapator se vor inneca ceva albine. Ca sa nu am prea multe alge pe plutitoare folosesc expandat rupt bucatele 2-6 cm. Dupa 2 saptamani le arunc, schimb.
6 Hranirea de stimulare, sau completare o fac doar cu zahar 1 parte apa, 1 parte zahar, rece, cantitati mici functie de puterea familiei, roiului, 200-500 ml.
Nu inventa roata, ulucul este f.bun, chiar daca se mai inneaca cateva. Eu folosesc hranitorul de podisor, nu mai ridic podisorul omorand albine la asezarea acestuia, nemaifiind intepat la turnarea siropului etc. il folosesc chiar si la temperaturi mai mici, exemplu primavara devreme cand dau uneori sirop ziua, cand este putin caldut. Caldura familiei se ridica si in hranitor.
7 Nu as mai da rame la cladit acum.
8 Este cald inca.
Chiar daca ti s-a spus ca au fost tratate mai fa 2-3 tratamente in septembrie si 2 la sfarsit de octombrie. In octombrie ochii pe prognoza meteo daca sunt temperaturi peste 14 grade. Functie de temperatura faci dimineata sau spre seara.

Closcutz

Nu te sfătuiesc să dai banii pe mănuși din vinilin. Ia mănuși din piele! Referitor la înecarea albinelor la adăpători, eu utilizez 4 ligheane de 40litri fiecare și înainte aveam polistiren(cam 65-70% din suprafața ligheanului) pe care așezam un prosop (prosopul se umezea și albinele trăgeau apa de pe prosop fara sa se înece). Acum vreo 3 ani am înlocuit sistemul de polistiren și prosop peste cu o pâslă izolatoare de parchet in care am făcut orificii cu foarfeca( avantaje: se poate curata f ușor cu un burete de bucătărie, se îneacă și mai puține albine, apa se menține proaspătă mai mult timp, pasla rezistă cel puțin un sezon în stare perfecta).

vdingo11

Multumesc mult OM
Acum evident intrebarile la ce nu imi este clar:

2. Eu credeam ca daca este mai gros nu te mai pot intepa chiar daca ele doresc acest lucru.
Totusi 135 este destul de mult pentru mine si am vazut ca mai sunt doar pluze cu masca detasabila pe la 50-60 ron. Cred ca voi merge pe aceasta varianta (sper sa fie una buna si sa nu fiu nevoit sa iau ulterior si combinezon complet)  iar in partea de jos cu niste pantalani mai grosi cred ca se rezolva. Oricum cele mai tari mi le-am luat in partea superioara. La picioare chiar daca m-au intepat nu a fost mare lucru.
Si am mai observat un lucru: nu stiu daca este intamplare sau nu: intepaturile din partea dreapta a corpului s-au unflat mai putin decat cele din stanga. Foarte ciudat - in stanga ca painea in dreapta doar rosu si putin unflat.

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
3 Sertarul antivaroua il tin deschis total, sau jumatate, pana in februarie, il obturez apoi, iar din jumatate aprilie deschis pana in februarie.
Deci din aprilie, apoi toata vara, toamna si iarna pana in februarie tragi sertarul de tabla de tot sau pe jumatate? Daca sunt -20 grade nu este frig chiar si cu tabla trasa? Eu ma temeam ca si acum le este frig daca sunt familii mici.
Ce inseamna ca din februarie pana in aprilie il opturezi? Pui izolatie polistiren?
Crezi ca nu este bine sa le pun izolatie intre fund si sertar?
La mine se mai intampla ceva: in prima zi nu am avut sertarul pus si permanent am sub fund vreo 50 de albine. In loc sa intre pe urdinis se strang dedesupt.

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
6 Hranirea de stimulare, sau completare o fac doar cu zahar 1 parte apa, 1 parte zahar, rece, cantitati mici functie de puterea familiei, roiului, 200-500 ml.
Si de cate ori le dai. Sa zicem ca este 1 septembrie, le pun o tura de 500 ml.
Dupa ce il consuma le dau din nou?
Sau se face o pauza de x zile si apoi repet. De cate ori repet si pana cand?
In afara de sirop se mai da ceva?

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 03:46:52 PM
Chiar daca ti s-a spus ca au fost tratate mai fa 2-3 tratamente in septembrie si 2 la sfarsit de octombrie. In octombrie ochii pe prognoza meteo daca sunt temperaturi peste 14 grade. Functie de temperatura faci dimineata sau spre seara.
Legat de tratament: ce am spus mai sus este pentru varroa? Se mai face si pentru altceva?

Multumesc.

vdingo11

#33
Multumesc de sfaturi.
Citat din: Closcutz din Septembrie 02, 2018, 04:47:19 PM
Nu te sfătuiesc să dai banii pe mănuși din vinilin.
Intr-adevar cand te uti la pret zici ca merita mai ieftine ca ce iti trebuie scump. Problema este ca atunci cand utilizezi acel lucru iti dai seama ca este ineficient si mai bine mai puneai ceva si luai ceva folositor.
Asa am patit eu cum masca: am zis ca ce are una simpla la 18 lei. Cand am folosit-o am vazut ca nu ajuta absolut deloc un incepator. Sper sa nu dau gres la salopeta cu masca detasabila si sa fie si asta un mare fass.

Citat din: Closcutz din Septembrie 02, 2018, 04:47:19 PM
o pâslă izolatoare de parchet in care am făcut orificii cu foarfeca
Foarte interesenta ideea. Acum imi dau seama ca se poate impaturi si perfora cu un perforator de hartie. Ies gauri uniforme, nu foarte mari. O sa incerc.

Si daca tot este vorba de sfaturi doresc sa va mai intreb ceva: de ce as lua o perie apicola care costa 10-15 ron si nu un penson de 7 cm la 5 RON. Care este avantajul la aceste perii apicole?

un OM

Gasesti si combinezoane pe la 40 lei, parca Apiluk.
Intre fundul antivaroua si subar nu bag nimic, chiar daca este bagat subarul total sau jumatate. Eu am taiat subarul in jumatate, cele doua parti le-am prins in trei puncte cu niste sarme. Pt ca atunci cand bagi un subar doar pe jumatate trepideaza. La mine sunt vanturi puternice iarna. De aceea daca il pliez pe jumatate nu mai trepideaza.
Majoritatea au fund mobil si iernez cu o magazie 1/2 sub cuibul le 6-7 rame Dadant. Nu am observat mari diferente la iernarea stupior cu fund fix cu suberele la fel de neizolate, distanta de 6 mm intre subar si fundul de orice fel.
Daca albinele au fost tratate corect si au mancare capacita destula le doare unde le doare pe ele.
Siropul l-am dat din august la 2-3 zile. voi continua pana prin 20 septembrie. Unde va mai trebui, mai voi descapaci din ramele cu mierea mai necapacita sau din care a eclozionat puietul si coroana este mica.

un OM

Ai primit vreun mesaj de la mine?

vdingo11

Citat din: un OM din Septembrie 02, 2018, 05:46:37 PM
Ai primit vreun mesaj de la mine?
Da multumesc, dar imi place mai mult varianta forum, deoarece pot reciti mesajele cand ma lovesc de anumite probleme si am uitat solutiile.

Closcutz

Îți recomand să nu te scumpești la tarata și să te ieftinești la făină! Cumpăra perie apicola... Ai să vezi cat de mult contează!

un OM

Am mai multe feluri de perii. Cele mai bune mi se par cele de la ACA, cu varful curbat.

vdingo11

Closcutz am folosit acea pasla in care am dat guri cu un letcon. Nu s-a mai innecat nici una. Este foarte buna ideea.
Intre timp mi-am cumparat manusi de piele si combinezon si este alta viata.
Totusi nu am mai gasit celule capacite. In aceasta perioada nu se mai depun oua? Pana cand ar trebui sa depuna matca oua?

Closcutz

Mătcile depun oua în funcție de abundenta hranei(nectar și polen), temperatura, vârstă mătcilor, prezența benzilor cu tratament in familii....etc

vdingo11

1. astazi am vazut vanzoleala la urdinis. Cand m-am uitat am vazut ca pe suportii pe care sunt stupii sunt furnici. Am deschis stupul si dupa diafragma am gasit furnici. Cu ce as putea elimina furnicile? Sa dau cu un insecticid pe suporti si pe la baza lor? Nu am vazut musunoi dar poate au sub boltarii pe care ii am
2. hranitorul cu sirop se pune dupa diafragma sau inaintea sa (in cuib)

Closcutz

Că sa nu se mai urce furnicile pe picioarele stupilor da cu motorină și apoi cu vaselina pe picioare (suporții stupilor). Hrănitoarele tip uluc se așează după diafragma.

vdingo11

Cred ca m-am exprimat eu gresit cand am spus suporti pentru stupi.
Am cate 2 boltari unul peste altul peste care am pus doua bazii de lemn iar stupii nu au picioare sunt direct pe bazii.
Sa dau boltarii cu motorina si apoi cu vaselina?

Lukyan


Nustiu daca trebuia sa postez aici dar cred ca dupa trei ani de la inceputul acestei frumoase activitati ,eu tot incepator ma consider si multumesc  si respect pt. ajutorul dat de membri acestui forum  , doresc  sa va intreb daca este necesar sa fac cursuri de apicultura si daca da unde stiti ca se vor organiza cursuri , bineneteles mi-as dori cat mai aproape eu fiind din Magura , jud. Bacau.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!