Noua lege a apiculturii

Creat de D006, Noiembrie 22, 2012, 04:25:07 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Si ce s-a discutat de stupii Batranului? De bine sau de rau?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

  Problema a aparut cand s-a discutat definitia stupului . Un bratz de scandura nu se numeste stup . Definitia va specifica ca stupul este  asamblat ...

morozan simion

stimati concetateni din punctul meu de vedere nu definiti ale stupului , albinei, utilajelor etc ne doare ne doare continutul legii care sa contureze activitatea stuparului , care sa stabileasca clar drepturi si masuri pecuniare in cazul in care se incalca, o lege care sa sprijine activitatea nu sa o ingradeasca, o lege care sa-i dea drepturi si sa-i creeze bligatii, olege care sa-l sprijine financiar si chiar sa-i reduca unele taxe si impozite sau chiar eliminarea acestora pe o perioada determinata de timp o lege care sa stopeze furtul
de asta avem noi nevoie nu de definitii

romikele

E normal, la decontarea prin PNA se iau in considerare stupii, nu kitturile de asamblare.

romikele

Orice lege trebuie sa respecte anumite tipare. Nu poti prevedea ceva atat timp cat nu e clar ce reprezinta acel lucru.
Functionarii care aplica de obicei legea nu sunt specialisti asa ca totul trebuie sa fie pe intelesul lor, fara a da nastere la interpretari.
Orice virgula are importanta ei...

D006

Citat din: romikele din Noiembrie 27, 2012, 09:42:38 AM
E normal, la decontarea prin PNA se iau in considerare stupii, nu kitturile de asamblare.

  Atunci cum iti explici ca  la PNA a intrat la decontat facturi cu lazi a caror pret este format numai din doua cifre ?  Chiar seful tau spunea ca pretul de productie la o lada este de aprox. 120 lei .

romikele

Daca pe factura scrie stup, normal ca intra la decont.
Nu conteaza pretul mic, deoarece in caz ca suma decontata va fi mai mare, acele facturi se platesc la suma reala, asa mica, iar celelalte in raport cu valoarea lor.

filip

Dupa esecul de anul acesta,sa vedem cine mai pune botul la produse care vor fi decontate prin PNA.Azi discutam cu o vanzatoare a unui magazin apicol.Era foarte trista datorita faptului ca apicultorii se cearta cu ea.Am recomandat produsele stiind ca vor fi decontate mai putin TVA.Acum apicultorii zic ca iam mintit sa am vanzare.Eu una nu mai zic nimanui nimic,fiecare sa faca cum crede.Alt apicultor injurade zor,a zis presedintele asociatiei ca totul se va deconta mai putin TVA.Daca cumparam sirop din targ eram mai castigat.Legea apiculturii trebuie sa protejeze apicultorul ce produce miere nu cel care cumpara sirop.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

pharaonu75

Citat din: filip din Noiembrie 27, 2012, 04:37:22 PM
...Legea apiculturii trebuie sa protejeze apicultorul ce produce miere nu cel care cumpara sirop.

Problema este ca PNA nu il ajuta nici pe apicultorul care cumpara sirop, ci pe vanzatorul de sirop! Asa cresc peste noapte preturile la toate torocalele, doar pentru simplul fapt ca au fost introduse pe lista cu produse decontabile prin PNA. Lupta cea mare este a comerciantului, pentru ca produsul pe care il vinde sa fie inclus pe lista cu produse decontabile, caci pe urma are el grija sa dubleze pretul.
Banii din PNA ajung in buzunarul comerciantului, nu al apicultorului... daca sunteti atenti, se deconteaza aproximativ diferenta dintre un produs vandut fara factura si unul cu factura, mai putin TVA. (exemplu: un roi pe 5 rame s-a vandut fara factura la 200 lei, iar cu factura s-a vandut la 350 lei. La aceasta suma TVA inseamna 84 lei, iar decontarea a fost de 63 lei. 84+63=147 - adica aproximativ diferenta dintre 350 si 200. Asadar si cu factura si fara factura, apicultorul a scos din buzunar 200 lei, comerciantul si-a luat pe langa aceasta suma inca 63 lei de la PNA, iar statul a luat 84 lei de la apicultorul care a muscat momeala si a cumparat cu factura.

Deci statul a dat, comerciantul a luat, iar apicultorul a ramas cu banii dati si fara sa simta in vreun fel subventia.
Pai in cazul asta mai bine cumperi "la negru", fara factura, iar statul nu mai ia TVA dar nu mai da nici subventie. Comerciantul sa isi regleze oferta in asa fel incat sa fie atractiva, fara a mai flutura iluzia decontarii prin PNA)
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Mihai Sergiu

 Din pacate aveti  mare dreptate  :sad:!
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

morozan simion

PNA-ul reglementeaza finantatea si nu are treaba cu legea apiculturii. Legea apiculturii trebuie sa reglementeze modul de functionare al acestei laturi a zootehniei, apicultura in cel mai mic amanunt iar problemele de finantare si decontare al cheltuielior ar trebuii alta lege separat pentru ca decontari de cheltuieli si subventii se fac in toate ramurile agricole

filip

@morozan simion,Aici te iseli,soarta apicultorilor si a PNA-ului depind de legea apiculturii.La cine cat si cum se doreste sa ajunga banii ,aici e bataia pestelui.Banii nu trebuie sa ajunga la apicultor ci la asociatii,procesatori,etc.Daca ajunge si la apicultor ceva sa fie multumit.Ori a conditiona apicultorul de a fi membru al unei asociatii e primul pas.Al doilea sa cumperi tot prin asociatie.Al treilea sa fii ingradit astfel incat sa poti vinde doar prin procesator..Daca se reuseste,atunci e dictatura.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

  Sa va mai spun un amanunt din spatele usilor inchise : am intrebat pe o persoana importanta de ce musai apicultorul trebuie sa fie membru intr-o forma asociativa ? raspunsul a fost simplu : GLOBALIZARE . nu esti inregimentat in norme esti exclus !

pharaonu75

Soacra-mea are trei vaci si nu este inscrisa cu ele in nicio asociatie. Cu toate astea primeste subventie de la stat, pe cap de bovina! Deci se poate!
In apicultura de ce nu se poate?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

sas angelica

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 27, 2012, 10:21:05 PM
Soacra-mea are trei vaci si nu este inscrisa cu ele in nicio asociatie. Cu toate astea primeste subventie de la stat, pe cap de bovina! Deci se poate!
In apicultura de ce nu se poate?

acesta ar fi unul din articolele care ar trebui introdus in noua lege: subventionarea apicultorului chiar daca nu este membru al unei asociatii.  bineinteles, trebuie lucrat juridic, dar aceasta este esenta. :hi:
Carpe diem!