CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

hur

P90914-185443.jpg
 
asta am gasit ieri intr-un stup.
 care sa fie cauza?
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

NYK74

Ai puiet văros la greu,cu forma agravatã,adicã ciupercile au înflorit deja.

stefan1

 Din pacate ai un caz urat de puiet varos.
 Dintre cauzele posibile enumar:
  - ai extins cuibul peste puterea familiei (bagi faguri goli intre cei cu puiet)
  - ai schimbat ordinea fagurilor in stup, din dorinta de a obliga regina sa oua mai mult
  - familia a stat infometata si nu si-a mai facut curatenie
  - ai depopulat familia prin luarea de puiet matur sau prin scindare, creind dezechilibre in stup
  - s-a depopulat din cauze diferite (albine afectate de tratamentele agricole sau chiar de propriile tratamente, albine suprasolicitate sa prelucreze mult sirop  si sirop acrit, atac masiv de pradatori cum ar fi prigoriile, vespile sau moliile
  - umezeala mare in stup datorita amplasamentului stupinei sau a lazii
  - asezarea necorespunzatoare a lazii, cu inclinatie spre spate, incat mizeriile de pe fund se acumuleaza
  - faguri artificiali nesterilizati sau faguri de adaus vechi, posibil cu spori
  - ajutorarea familiei cu faguri cu puiet peste capacitatea ei. Parca imi amintesc de familia fosta bezmetica, la care am accentuat sa ii dai 2-3 faguri de puiet matur, la interval de 4-5 zile. Ai spus ca i-ai dat doi faguri de puiet, deodata. Paradoxal, uneori vrand sa ajutam putem face rau. Pana acel puiet eclozeaza, trebuie incalzit si supravegheat, in sensul ca albinele sanitare sa elimine din celule larvele cu probleme si alte albine sa le care de pe fundul lazii. Daca populatia stupului nu reuseste sa mai faca fata acestui volum de munca, larvele moarte in anumite stadii pot dezvolta ciuperci de puiet varos sau de alte boli de puiet si boala se instaleaza.

  Citeste ce s-a mai scris de puietul varos si de modul de combatere. Grija sa nu imprastii boala prin schimb de fasguri intre stupi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

hur

Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

NYK74

Mai bine încearcă cu eliminarea familiei,dacă e doar una,nu te juca,îți va părea rãu.
Ești pregătit dacã Nistatina nu dã rezultate,și în timpul acesta sã te trezești și cu celelalte familii infestate ?

MOTANUL

Eu am schimbat cutia, ramele si boala a persistat in albine. (le-am scuturat in cutie noua si rame noi).
In plus am tratat albinele de 3 ori cu micostop.(Puiect Varos).

Nu degeaba scrie sa elimini familia in cazurile grave de boala.Tot tratamentul cu ramele si cutia e mai scump decat un roi sănătos. Am vorbit cu cineva la care s-a intins boala in toata stupina. Asta ar fi riscul.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

hur

dupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

MOTANUL

Nu te bucura prea repede. Si la mine au scos mult puiet bolnav la primul tratament. La al 2-lea mai putin. La al 3-lea deloc. Dupa o perioada problemele au revenit.

Trebuie sa schimbi matca. La mine matca era de vina ca oua pana in colturile de jos ale ramei si exact puietul ala neacoperit se imbolnavea. Am schimbat si matca - sa vad la anul ce se intampla. Asta nou-introdusa oua normal.

Eu am avut forma mult mai usoara de boala.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bucovineanu

Citat din: hur din Septembrie 27, 2019, 08:57:45 AMdupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.
Acea familie trebuie lichidata in mod categoric, inclusiv fagurii, stupul trebuie dezinfectat si flambat cu flacara.

NYK74

Citat din: hur din Septembrie 27, 2019, 08:57:45 AMdupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.
Cu așa rezultate de la primul sirop vei ajunge la un mare cîștig.
Se numește " experiențã",este cea mai bunã cale,atunci cînd sfaturile nu te mulțumesc.
Și este normal să  îți faci un pic de experiențã a ta,personalã.
Așa poate ne vei spune și nouã  anul viitor la ce concluzie ai ajuns.

ady_n

Citat din: hur din Septembrie 27, 2019, 08:57:45 AMdupa primul sirop puietul mort a scazut cu95%. sa vedem dupa al doilea.mai are puiet pe trei rame.o sa le dau si la ceilalti preventiv.
Salut! imi poti spune, te rog, reteta tratamentului cu nistatina ? Multumesc.

hur

am pisat o tableta ,între doua linguri,foarte fin, dupa care am pus putina apa in lingura si am amestecat bine . am adaugat-o la un litru de sirop (in sirop nu se dizolva). eu am facut sirop din zahar 2/1 cu apivirol si apifitovit.tratamentul se repeta la 7 zile. 
  dupa al doilea sirop n-am mai vazut puiet mort dar îi mai dau unul si pe urma mai vad, daca ciuperca asta e asa pacatoasa mai trebuie facut ceva.in mule cazuri de boala tratamentul trebuie continuat si dupa ce semnele dispar, ma refer la oameni.inca nu cunosc destul despre ciuperca asta
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

hur

daca nu as cunoaste cazuri in care problema sa nu fi fost rezolvata le-as fi anihilat fara ezitare.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

stefan1

#3298
Nu stiu daca ai citit ce s-a mai scris pe forum despre acest subiect. Daca nu dau aici un link:
 
  https://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2556.msg43920#msg43920

  Si un pasaj de acolo:


 
Citat din: D006 din Aprilie 22, 2010, 10:00:02 PMAscosferoză este o micoză ce atacă puietul căpăcit şi necăpăcit şi apa­re în familiile insuficient îngrijite, de regulă în lunile aprilie-mai, creşte ca intensitate în iunie şi regenerează în iulie-august.
Etiologie
Agentul patogen este o ciupercă numită Ascosphaera apis care are micelii de ambele sexe. Când cele două tipuri de micelii se întâl­nesc rezultă ascele, nişte formaţiuni capsulare care conţin spori şi a căror viabilitate este foarte mare. Ciuperca se dezvoltă foarte bine la tempera­tura de 20-30°C, sporii având o mare putere de conservare (10-15 ani); rezistă la acţiunea vaporilor de formol şi a fumului de sulf.
Contaminarea se face pe cale bucală, prin intermediul albinelor care îndepărtează puietul bolnav şi transmit astfel boala altor larve sănătoase. Dezvoltarea micozei este favorizată de temperatura şi umiditatea care se întâlnesc în familiile de albine slabe. Primul puiet atacat de Ascosphaera apis este cel de trântor, deoarece acesta se află la periferia fagurilor, unde umiditatea este mai crescută şi căldura mai redusă, apoi se extinde asupra puietului de lucrătoare şi chiar pe cel din botci.
 
Simptome
 Larvele se înnegresc, îşi pierd segmentaţia, pielea se aspreşte şi se acoperă pe tot corpul cu un miceliu alb, rămânând liber numai capul larvei, care apare ca un buton uscat. Larva moare, iar în urma evaporării apei, îşi reduce volumul, se usucă, devine dură asemănătoare unor pietricele de var, de unde şi denumirea populară de "puiet văros". Culoarea ei este albă-gălbuie, atunci când a fost parazitată cu un miceliu de un singur sex, fie verde murdar, atunci când miceliile s-au contopit şi au dat naştere la corpi fructiferi.
Puietul mumifiat este răspândit neregulat pe suprafaţa unui fagure şi nu aderă de pereţii celulei, putând fi scos de albine. Larvele îndepărtate din celule sunt răspândite în faţa urdinişului sau pe scândura de zbor, boala fiind astfel foarte repede recunoscută de apicultor.

  Ce am vrut sa subliniez? Chiar daca tratezi forma vegetativa, adica cea care se dezvolta atunci in larve si acestea nu mai mor, in stup si in special in fagurii unde a fost masiv puiet varos, raman in special in celule milioane de spori, care ai vazut ca sunt foarte rezistenti in timp si care in primavara sau chiar in anii urmatori, cand gasesc conditi favorabile, reaprind boala in stup. De aceea se recomanda eliminarea cel putin a fagurilor cu puiet varos si dazinfectarea lazii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Un aspect important este cã acum în toamnã de regulã boala regreseazã,dã impresia de multe ori cã dispare,deoarece familiile intrã într o perioadã în care puietul scade p8nã la dispariție.
Dar în primãvarã,albina infectatã și sporii din fagurii infectați în colaborare cu alți factori favorizanți,timp cu ceațã,multã umezealã,cuiburi largi,ventilație defectuoasã,albina slãbitã e.t.c,fac ca boala sã reaparã.
Familia dacã nu se trateazã în timp scurt,existâ riscul îmbolnãvirii celorlalte familii prin prelungirea perioadei în care se menține infecția în stupinâ,iar o familie care e ținutã mereu cu antibiotice și tratamente nu meritã sã trăiascâ,nu acoperã costurile,nu este productivã.