Mierea de mana

Creat de stefan1, Martie 18, 2009, 10:56:54 AM

« precedentul - următorul »

yulian

Mie mi-a cerut multa lume miere de mana, dar tinand cont de riscul pe care il reprezinta iernarea pe ea, nu am avut curaj sa fac experimente si sa merg la munte cu stupii...poate cu trecerea timpului si marirea efectivului, o sa inaintez si eu...pana atunci, pas. Floarea soarelui in Banat si pe urma acasa.


stefan1

#47
  Am ascultat parte din talk show-ul ultim, interesant, cu Dragos (in verva). La discutia despre mierea de mana s-au spus si lucruri inexacte. Se zicea ca acelasi gandac produce mierea de mana si deci trebuie sa aiba acelasi gust. Sunt nu zeci ci sute de specii de afide care in anumite conditii pot produce mana colectabila de albine. In principal gustul este dat de planta care este parazitata de afide si mai putin de specia concreta de afide. Mai exista si miere extraflorala din secretia unor plante, tot de culoare inchisa si tot improprie iernarii.
  Mierea de padure se spunea ca nu e acelasi lucru cu miere de mana. Eu stiu ca si sub denumirea de miere de padure se intelege tot miere de mana, dupa cum 'miere de mai' inseamna de fapt tot 'miere de salcam', desi in mai sunt atat de multe flori si surse de cules.
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1898.msg32230#msg32230
   Referitor la procentul de polen de salcam in mierea de salcam, exista un dublu standard: in Vest, unde suprafetele de salcam sunt mai reduse, un procent de 30% polen de salcam din totalul polenului din miere, inseamna ca mierea este de salcam. Pentru mieres din Est, in special din Ungaria si Romania, se pretinde ca mierea sa aiba cel putin 50-60% polen de salcam in spectrul polinic pentru a se considera miere pura de salcam.
  China are si ea paduri masive de salcam. Am scris undeva, ca cu multe zeci de ani in urma, au avut loc niste incendii devastatoare de paduri intr-o provincie chineza. Statul chinez a facut o licitatie internationala pentru reimpadurirea zonei. Licitatia a fost castigata de o firma germana. Aceasta a ales ca specie de reimpadurire, salcamul. Rezultatele au fost uimitoare, dupa 18 ani, cand s-a facut o evaluare temeinica a investitiei, chinezii erau uimiti de vigoarea padurii plantata de nemti si mai departe... voi stiti ca ei sunt maerstrii la copiat.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006


tinumaftei


stefan1

  Trec tot aici un subiect care poate ar necesita o rubrica separata.
  A aparut un nou producator de mana,asta totusi fiind un prilej de ingrijorare , nu de bucurie. Este vorba despre o cicada, numita Metcalfa pruinosa sau cicada melifera.
  E originara din estul Americii de Nord si in Europa este semnalata de mai putin de 40 de ani, pentru prima data in Italia, mai precis in zona Venetiei. De atunci s-a raspandit si acum se intalneste in toata Europa. La noi in tara a aparut dupa cum urmeaza:
- in 2006 la Eforie-Sud, parazitand vita-de-vie, rodii si plante in ghivece
- in 2012 in Timisoara si Arad
- in 2013 in Ilfov
- in 2015 in Cluj

Ca adult este ca o molie de 7-8mm lungime, de culoare variabila. Atat adultii cat si larvele se hranesc cu sucul plantelor pe care le inteapa si le sug seva.Ciclul biologic pleaca de la oua din care ies larve care trec prin 5 stadii pana la adult. Anual e o sinfura generatie, iar peste iarna trec doar ouale depuse pe vegetatie. Adultii se pot totusi vedea in multe luni de vara. O caracteristica a coloniilor de larve dar si a adultilor eate ca se acopere cu un puf alb (asemanator ca la paduchele lanos) si cu o substanta ceroasa care le face foarte greu de combatut. Ca efect al parazitarii lor, plantele, arbustii si arborii isi incetinesc dezvoltarea, reduc fructificarea, se imbolnavesc de diferite viroze sau alte boli.
  Combaterea este foarte dificila din cauza invelisului cerat care acopera coloniile. Se recomanda substante neonicotinoide, de multe ori combinate doua-trei si tratamentul sa se repete de cateva ori. Ba se recomanda si udarea cu aceste solutii, probabil pentru ca planta sa absoarba din sol pesticidul sistemic si sa-l inglobeze in toata masa plantei.

  Pentru albine este rau din mai multe motive. Larvele acestor cicade secreta multa mana, pe care albinele o recolteaza. Dar tratate cu neonicotinoide, albinele vor lua si pesticidele puternice cu care se cauta sa se combata acest daunator. Dar secretia abundenta de mana face ca aceasta sa impurifice alte culesuri, mierea recoltata devenind mai inchisa si chiar capatand gust de mana. Calitatea mierii de mana poate fi mai buna daca aceste cicade paraziteaza teiul sau artarul, dar ele pot parazita cca 200 de specii de plante si unele dau o mana de proasta calitate, reflectata in gustul mierii. De asemenea pot apare probleme cand se altereaza sorturile de miere monoflora.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tavy

Din pacate, de 2 ani, au aparut si la Pitesti. Cel mai tare mi-a parazitat smochinul si , desi am incercat foarte multe tratamente, n- am scapat.

jon baz

Buna ziua, as dori sa adresez o intrebare referitor la mierea de mana. Am extras miere ( preponderent  floarea soarelui + trifoi alb +... ) undeva in jurul datei de 23 august. Mierea avea o nuanta roscata, am presupus ca are si putina mana in ea. pana aici totul e super ok. Am lasat in stupi coronitele capacite de miere la ramele cu puiet. De vreo 5-6 zile, albinele mele au cules.... de mana, de la salcie. Culesul nu e mare, am cautat in stupi si exista foarte foarte putina miere "noua", dar daca vremea o tine tot asa, cald si frumos... Ce ma sfatuiti sa fac:
1. sa mai astept pana se termina culesul si sa extrag mierea noua, cat de putina o fi, dar o sa fie depusa in ramele cu puiet
2. sa pun siropul pentru iarna, pentru ca mierea de mana  sa se "dilueze" cu sirop si sa fie mai usor de consumat iarna
Multumesc mult!

corneliuhrom

prerea mea alegeti varianta 1  dar extrageti ramele in care e depusa mana la ultimul control [inainte de ultrimul varachet cind nu mai e puiet  si se vor da in primavara ,atentie la gaselnita ]

jon baz

Multumesc frumos pentru raspuns!!!