Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

saltelele din padoc sunt umplute cu melana .
Paturica de pe stupii de afara este un material de lana cumparat la ocazie , este de foarte buna calitate.

sorinma

Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

bio

#6812
Citat din: bismark din Decembrie 07, 2013, 03:11:53 PM
    Acei ,,pisoi ,,sint foarte buni sa inlocuiasca babaciunile dupa prima transa de puiet care iese prin aprile, astfel toate familiile vor fi in mai la dezvoltare maxima si cu matci tinere din ,,pisoi,,.Asa procedez si eu cu roii care nu se dezvolta prea bine pina in toamna. In primavara iti dai mai bine seama de starea unor familii si daca ai niste roisori de schimb sau completare este foarte bine, daca nu-i nevoie ii lasi sa creasca.Cu respect

...asa faceam si eu cind m-am apucat de apicultura.

Acum, merg la iernat pe premisa: "mai bine mai putini, dar BUNI". Decit sa bag 350 la iernat mai bine bag 300....
Consuma mai putin, ies mai putin uzati in primavara si apicultorul  care aduna polen primavara a simtit cit polen aduna o familie BUNA decit 2 pisoi care de multe ori nu stii daca trec  iarna amindoi...plus productia de miere de la rapita si  salcim.


Nu inseamna ca ce fac eu este de nota 20....poate ca este mai bine../...poate ca este o metoda mai neproductiva, naiba stie..
..totul este sa ai un plan, chiar si mai putin bun, dar care sa ai grija sa-l pui in practica intocmai.


Citat din: dragos2006 din Decembrie 07, 2013, 03:26:10 PM
....  urmeaza sa foloseasc material textil , dar ce vreau eu sa folosesc costa ceva bani asa ca intra pe bugetul de la anul.


..eu am gasit la EUROPA un tercot cu rezistenta ca a docului de care sunt multumit si l-am luat foarte ieftin,  mai ales daca nu vrei factura si iei citeva valuri de material.





bucovineanu

Citat din: bio din Decembrie 07, 2013, 08:09:10 PM


...asa faceam si eu cind m-am apucat de apicultura.

Acum, merg la iernat pe premisa: "mai bine mai putini, dar BUNI". Decit sa bag 350 la iernat mai bine bag 300....

Sunt de aceeasi parere. Pana sa se dezvolte acei "pisoi" a trecut sezonul.
Se pot ierna totusi cativa pentru regine de rezerva.

mape 48-petru manea

Asa este ---dar cum poti lamuri un incepator sa ierneze doar 3 si nu 6 cati are el ?
Eu ma stiu pe mine acum vreo 35 de ani  :razz:

D006

  Cu ceva zile in urma m-am intalnit cu unul dintre cei mai "grei" apicultori din Romania cu care am purtat o discutie despre adaptarea stuparitului autohton la noile conditii de mediu si de piata . Cand am ajuns la discutia despre "pisoi " acest om , un profesionist desavarsit , nu a bagat invechita placa cu unificatul sau desfiintatul ci a expus metoda de lucru in care coloniile foarte mici aduc un profit important la nivel de stupina. Astfel incat omul la ora asta are 700 colonii de productie si 300 colonii sa le spunem liliputane . Nu mai intru in amanunte dar sa stiti ca orice regina manageriata cum trebuie , chiar si cu populatie mica, aduce plusvaloare.

bio

Dragosh, asa o fi   ...fiecare cu stilul lui de exploatare . Nu intru in discutii privind tehnologia proprie a fiecarui apicultor.
Cind eram incepator mergeam pe 30% din productia marfa, venitul anual, sa-l realizez  pina dupa salcim ...
....acum merg pe 70% din productia marfa, venitul anual, sa-l realizez pina dupa salcim.

Intimplator o "pasarica" de aici ,dupa Forum-ul nostru, mi-a soptit ca multi baga "pisoii" la numar..... ca le trebuie numarul pentru  control .... ca au luat banii si nu au numarul de FAMILII de albine.




marius_vfp

#6817
bio , fii sigur ca asa se intampla mai peste tot , confirm acest lucru  =)) vara la control ai 200 de pisoi iar pe toamna faci 50 de taurei buni de iernat.

dar , sa vezi cum vor disparea pisoii , cand numarul trece de 74  :D :D
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

D006

  Mentalitate tipic romaneasca ...  omul despre care vorbesc eu produce la 50 tone de miere pe an si i se cam rupe de proiecte.
  Nu uitati un lucru : ce este in mintea voastra nu e musai sa fie adevarat si la altii. Sau mai bine spus , ce faceti voi nu e regula si la altii.

marius_vfp

dragose e adevarat ce zici ca ala care face 50 tone de miere anual  i se rupe lui de proiectale europene (el castiga banii care i-ar fi dat europa doar dca declara in loc de 1000 familii doar 500 si nu plateste impozit pe ele  :lol:), nu are el timp de asta , insa si el a pornit de jos ca nu i-a dat tata zestre la nunta 300 de familii , iar noi astia care plecam de jos acuma poate dorim sa fim ajutati sub o anumita forma sau alta , dar vezi tu,  toti si peste tot iti baga bete in roate si biruri cat mai multe de iti vine sa te ca.i in ele proiecte si bani europeni , eu raman la aceeasi idee statul iti da cu o mana, apoi iti ia cu 2 .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Dragos, sti si tu foarte bine ca la multi dintre cei  care au accesat fonduri conteaza numarul familiilor si nu productia pe familie. Eu vreau sa ne dovedesti cu argumente cum poate o familie care intra la iernat pe 2-3 rame poate sa produca profit in sezonul urmator.

D006

  Ca orice indeletnicire si apicultura are secretele sale . Nu ca nu vreau sa fac public anumite aspecte dar mesajul poate fi perceput distorsionat si efectul sa fie negativ. Prefer sa aplic mai intai la mine in stupina , sa filmez si sa prezint . Sa avem rabdare si poate in cativa ani si in Romania vom schimba putin fata apiculturii .

  Pana atunci va anunt ca Duminica viitoare - 15 dec-  la Ramnicu Sarat punem piatra de temelie la Sindicatul apicultorilor romani.  Va asteptam cu mare drag sa discutam despre problemele apiculturii romanesti.

bucovineanu

Cu "familiile" pe 2-3 rame vad ca esti de aceeasi parere cu Ursu. Ori eu stiam ca va situati pe pozitii opuse.  :smile:

romikele

Citat din: bucovineanu din Decembrie 08, 2013, 01:10:50 PM
Dragos, sti si tu foarte bine ca la multi dintre cei  care au accesat fonduri conteaza numarul familiilor si nu productia pe familie. Eu vreau sa ne dovedesti cu argumente cum poate o familie care intra la iernat pe 2-3 rame poate sa produca profit in sezonul urmator.

Una singura nu poate, dar mai multe impreuna, DA.
Daca la altii se poate la noi de ce nu s-ar putea?

Vom prezenta la momentul potrivit si CUM se face asta, nu ne limitam doar la vorbe.


bucovineanu

Astept cu mare nerabdare. Mult succes.