Tratamentul cu acid oxalic dizolvat in glicerina

Creat de stefan1, Iunie 23, 2017, 08:10:26 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

 Preiau aici un articol de la americani, pe care l-am gasit interesant. Este totusi o cercetare recenta, care trebuie validata de timp, desi se spune ca metoda se utilizeaza cu neasteptat succes si in tari din America de Sud.
  Am sa postez treptat fragmente din acel studiu, tradus din pacate aproximativ, prin Google, dar trebuie vazut si articolul originar, unde sunt poze si grafice.

http://scientificbeekeeping.com/beyond-taktic/

" Miticidul Taktic a fost salvatorul industriei comerciale a albinelor încă de la începutul anilor 2000. Dar poate că este timpul să mergem mai departe. Am experimentat un înlocuitor potențial promițător.

Situația noastră

După cum am subliniat recent, există semne că acarienii din zonele din S.U.A. manifestă un anumit grad de rezistență la ingredientul activ al lui Taktic - amitraz. Din moment ce Taktic a fost retras de pe piața americană, unii apicultori sunt îngrijorați de faptul că EPA ar putea să nu mai caute altceva în privința folosirii ilegale a produsului (Canada a lovit deja un apicultor cu o amendă gravă; Face un exemplu de apicultor american).

M-am întors proaspăt de la Asociația Apicultorilor de Stat din California. , Unde Dr. Juliana Rangel a prezentat rezultatele studentei Liz Walsh (care a descoperit anterior efecte negative asupra reginelor din reziduurile miticidelor din faguri). Recent, Liz a constatat că reziduurile realiste de amitraz din ceara de celule regină au scăzut rata de creștere a ouălor regine crescute în acele celule. Am bănuit ceva de genul acesta, deoarece problemele reginei par să fi crescut de la adoptarea pe scară largă a amitrazului ca miticid. O preocupare suplimentară este că reziduurile de amitraz sunt detectate din ce în ce mai mult în mierea americană. În orice caz, apicultorii comerciali sunt (sau bănuiesc că vor fi în curând) căutând alternative la Taktic.

Tratamentul ideal

În aceeași problemă a ABJ, împing industria noastră pentru a deveni serioasă în ceea ce privește trecerea la albine rezistente la acarieni, astfel încât să putem renunța la tratamente cu totul. Dar știu că propria mea afacere s-ar prăbuși dacă aș încerca o tranziție bruscă și nu am nici o îndoială că și ceilalți ar fi. Deci, deși nu folosesc amitraz în propria mea stupina, am un interes comun cu frații mei profesioniști pentru a găsi tratamente pentru acarieni care sunt ieftine, nu dăunează albinelor, reginei sau puietului, și nu intră în miere .

Fiii mei și cu mine am reușit până acum să folosim gelul de timol Apiguard, benzile de acid formic din MAQS și acidul oxalic dribling (încă nu se înregistrează încă în California, făcându-mă din nefericire și eu un pesticid). Am raportat anterior studiile din vara trecută, în care am descoperit că Apiguard este destul de eficient dacă este aplicat pe o suprafață de 1½ ". MAQS poate oferi, de asemenea, o reducere excelentă a acarienilor, deși există probleme ocazionale în ceea ce privește eliminarea rechinilor săraci sau vârstnici (poate nu este un lucru rău). Ne place acidul oxalic, dar nici driblingul, nici vaporizarea nu sunt eficiente dacă colonia conține mult puiet.

După cum am raportat anul trecut, am încercat o nouă formulă cu eliberare prelungită de acid oxalic pentru a depăși această problemă [1]. În testul nostru inițial, rezultatele au fost atât de promițătoare încât abia aștept până în această vară să lucrez mai serios cu el. Rezultatele sunt atât de încurajatoare încât am scris acest articol lung, pas cu pas, bogat în imagini, pentru a împărtăși pe deplin ceea ce am învățat."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Aici este linkul lui Randy Oliver.

http://scientificbeekeeping.com/oxalic-shop-towel-updates/

Pe la Feb 2017 scrie reteta pe care am folosito si eu. Toamna nu este prea bun tratamentul. Aici in NZ presupunem(caci pina acum citeva luni nimeni nu a incercast tratamentul) ca cel mai bine ar fi sa se foloseasca tratamentul in timpul sozonului cind familiile bubuie. Este nevoie de multe albine sa roada stergarul.

La coloniile formate dintro cutie(1/1 Langstroth) nu au ros cu un succes prea mare.
La coloniile formate din doua cutii au ros steragrul dintre cele doua cutii dar cel de sub podisor nu lau luat in lucru asa de mult. Mai degraba dupa 1,5 luni de zile au inceput sal propolizeze.

Aici in NZ cineva a mai mentionat ca metoda/tratamentul ar putea fi bun si la unificare(metoda ziarului folosind stergarul).

mape 48-petru manea

Foarte interesant articolul  :bravo:
Prima intrebare ---De unde cumparam glicerina ?--Intentionez sa incerc pe cateva fam.dupa culesul de f.soarelui

stefan1

  Mersi, @Kiwi, pentru link! E mai recent decat cel pus de mine. Se pare ca omul e bine intentionat dar o face (cercetarea) ca amator, fara o rigoare prea mare.
  E prea devreme sa trag eu concluzii, dar e interesant ca a cerut sfatul altor interesati si se poate ca in timp sa se gaseasca o solutie cat de cat buna. Totusi vad ca anul asta Randy s-a mai moderat fata de articolul prezentat de mine. Atunci vorbea de rezultate de exceptie, acum spune ca a gasit la unele familii tratate inca multi paduchi. Vad ca vorbea de solubilitatea in glicerina mai buna decat in apa, acum zice sa se dizolve in apa fierbine (inainte nici nu era apa intre ingrediente). E greu si ca dizolvarea in glicerina presulune un termometru special, ca nu trebuie sa se depaseasca 60 grade. De asemenea pentru noi nu stiu de unde gasim hartia respectiva. Iarasi cantitatea de acid oxalic, 12 g/familie este mult mai mare fata de  tratamentele prin sublimare sau prin picurare. Timpul de roadere a servetelelor impregnate in mod clar e diferit de la familie la familie si spune ca doar prin roadere si transportul hartiei printre albine se imprastie acidul sa ajunga la varroa. De asemenea daca nu ai doua corpuri, de sub podisor ia mult mai greu hartia. Din pozele de anul trecut se vedea suprafete mai mici de servetele. Acum acopera aproape integral ramele, dovada ca probabil efectul trebuia marit. As putea sa-i dau si eu o idee, ca se plangea ca albinele rod greu servetelele si vrea sa mareasca ritmul prin introducerea de substante iritante, cu miros de putrefactie! Eu i-as da ideea sa practice unele gauri in servetele suficient de mari ca albinele sa poata trece prin ele. Acelea ar fi fronturi de lucru pentru albine si hartia va fi mai repede eliminata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Stefan, noi aici in NZ deja am dezbatut aceste intrebari. Dar a venit iarna si nimeni nu mai poate experimenta.... pina la primavara.

Peste 2 saptamini avem conferinta anuala apicola - asa stiu ca si Randy Oliver este invitat(eu nu ma pot duce). Noi nu avem tirguri apicole deloc, doar aceasta conferinta anuala unde se mai vind si produse apicole(cica in fiecare an este mai mare si mai fain...... poate)

Intreadevar cum am mai scris hirtia asezata sub podisor este mai greu luat in lucru, cel putin in toamna, darrrrrrr eu miam facut si capace ca si cele folosite in Canada cu gaura si folosesc si galeata de 2L pt sirop. Albinele au trebuit sa urce pe hirtie sa ajunga la gaura si la sirop deci au luat hirtia in lucru.

La cantitatea de AO nu este nici o problema. Tu ai comparat cantitatea cu metoda de fumigare. Nu este aceiasi. La fumigare/sublimare imprastii AO prin tot stupul(cutia, cutiile) in doar 2-3 minute. La aceasta metoda cu hirtia imbibata in mixtura AO ajunge la albine/puiet in zile, saptamini. La mixtura mea a iesit cca. 16g AO per hirtie. Da, saisprezece grame.

Am mai scris acum citeva luni pe alt topic pe aici despre aceasta metoda. Eu nu am reusit sa dizolv tot AO in glicerina. Am amestecat apa cu glicerina(am cumparato de la alimentara) si am puso la incalzit. Scrie pe pagina aceea ca nu trebuie sa fiarba - cind apar bule inainte de fierbere se ia de pe foc. In prealabil am cintarit exact cit AO am nevoie intro cutie de plactic(una de inghetata) si am turnat amestecul de apa/glicerina fierbinte peste. Am amestecat mixtura dar nu sa dizolvat complet. Cu 5-10 minute dupa amestecare sa depus AO la fundul cutiei. In timp ce imbibam hirtiile una cite una mai invirteam mixtura cu un batz. Alti colegi apicultori de aici din NZ spun ca lor li sa dizolvat tot AO in cca. 10-15 min - nu au indepartat oala de pe foc doar au tinuto sub punctul de fierbere si au tot amestecat mixtura continuu si nu au folosit termometru. Eu nu am avut oala in care sa pun AO.

La imbibare mai este un punct sensibil al acestei metode. Hirtia se stoarce sa nu curga mixtura din ea. Eu am stors hirtia cu o singura mina - cu manusi - aproape la maxim. Unii spun ca am storso prea mult....... nu stiu cit este mult, asta trebuie experimentat pe viitor.

Stefan, uite ce am gasit in 5 secunde pe google:

http://www.igienaphs.ro/176-Consumabile-hartie/203~Role-hartie-industriala/

https://www.pieseauto.ro/rola-hartie-service.htm

Defapt ideea acestiu tratament este ca albinele sa scoata hirtia sau ce o fi din stup in cca. 4 saptamini - ciclu in care avem o noua generatie de albine, deci AO ajunge si la puiet si la albinele ce vor ecloza in aceasta perioada(sa ne aducem aminte de ce la tratamentele prin fumigare cu AO sau varachet tratamentul trebuie repetat de 3-4 ori la un interval de 7 zile).
Daca hirtia are multe gauri si albinel o scot din stup prea repede nu am rezolvat nimic. Daca o scot in 6 saptamini in loc de 4 nu este o probl;ema dar dupa aceasta perioada mai degraba o propolizeaza, cel putin in toamna.

Unii apicultori de la noi au incercat si alte materiale. In loc de hirtie au folosit acele cirpe sintetice folosite la spalat vase(alea subtiri de pina la 1mm) dar albinle nu leau scos din stup. Altii au folosit fashii de carton imbibate in mixtura si atirnate intre rame ca benzile de plastic(APIVAR, BAYVAROL, APISTAN, etc). Acestia spun ca sint multumiti cu rezultatele obtinute, dar eu cred ca in primavara ne putem exprima mai bine despre eficacitatea tratamentului din toamna.

Si aici topicul pe care am mai scris despre metoda:

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=9270.msg248793#msg248793

stefan1

  M-am ramolit!  :sad:  Am uitat ca ai dezbatut subiectul pe topicul pe care mi l-ai indicat acum. Oricum, repet, vad ca tratamentul este in probe, inca nu s-a stabilit reteta optima. Iarsi remarc ca la americani aceste cautari au aparut dupa ce la ei s-a interzis tratamentul cu Amitraz, dupa ce multi ani acesta a fost tratamentul de baza. Oare de ce s-a interzis?
  La tratamentul cu aceste servetele cu acid oxalic sunt cu un rezultat variabil dupa cum familia roade servetelul mai repede sau mai incet sau deloc. Daca ritmul cu care roade acesta este prea mic, doar o parte din paduchi vin in contact cu medicamentul si restul isi urmeaza ciclul de inmultire. Se mai vorbeste de cristalele de acid care se formeaza pe servetele. Intr-un loc Randy spune ca aceste cristale pot afecta aripile albinelor si da chiar grafice cu temperatura de condensare care trebuie sa fie mai joasa decat temperatura din stup. Tu imi spui ca se vad frecvent cristale sub stupii tratati.
  Ar mai fi un lucru de care nu se face deloc vorbire. Se spune ca unul din efectele acestui fel de tratament este ca glicerina cu acidul dizolvat adera la tegumentele albinelor si de acolo se fixeaza pe papilele tarsiene (ventuzele de pe picioare) ale paduchilor si acestia cad de pe albine. Arata si o fotografie in link-ul pus de mine. Dar daca adera la tegumente inseamna ca adera si la aripile albinelor, ori acest lucru ar afecta performantele de zbor ale albinelor si deci va afecta culesurile.
  Oricum e bine sa ascultam mai departe parerile stuparilor care il incearca .
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

ursulescu

   Așa cum am promis vin cu precizările despre acidul oxalic

Aceste precizări reprezintă sinteza unui studiu făcul la Universitatea din Bologna - Italia și față de alte cercetări aceasta mi se pare a fi complet. La studiu au participat chimiști, radiochimiști, farmaciști, biologi. Am adăugat și date din alte studii mai vechi dar actuale. În baza acestora constatăm că:
- eficiența AO este totuși scăzută
- nu se poate utiliza la temperaturi mai mari de +5grade, în mod excepțional maxim 10 grade din cauză că la temperaturi mai mari AO se transformă în HMF (hidroximetilfurfurol). Acesta în doze foarte mici există în miere, în mod natural, dar în doze mari este toxic.După efectuarea tratamentului temperaturile nu trebuie să depășească 5 grade în următoarele 10 zile.
- albinele tolerează cel mai bine o soluție de zahăr de 400-600g zahăr la litrul de apă
- când se lucrează cu AO se folosește apa distilată (nu dedurizată)
- conținutul de AO optim este de 3,6-4,2%, reapectiv la 964 ml sirop se adauga 36g AO - 958 ml sirop se adaugă 42g AO. Acestea sunt concentrațiile la care se înregistrează maximul de efect. o dază mai mare este foarte toxică iar una mai mică are efect minim.
- efectul AO este de maxim 10 zile și nu o lună
- administrat prin picurare (5ml interval bine ocupat) nu are efect asupra reginelor; prin sublimare are efect asupra reginelor
- picurarea rămâne singura metodă optimă, respectând cele de mai sus
- se poate depăși doza de 5ml/interval la 7-8ml/interval fără nicio problemă dacă temperatura rămâne sub 5 grade în următoarele 10 zile, respectiv maxim 10 grade în mod excepțional - acum există prognoze de precizie
- când se aplică soluția trebuie să aibă 25-30 de grade
- dacă sunt stupi multietajați se tratează fiecare corp ocupat cu 5ml/interval
- intervalele trebuie să fie foarte bine ocupate cu albine, efectul cel mai bun când nu este puiet
- nu utilizați AO la familiile depopulate ori slab populate
- puteți păstra la frigider restul de soluție ori soluția preparată un an fără pierderea efectului

-

bucovineanu

Avem aici http://teoalbina.bluepink.ro/v.htm#aspersive , traducerea unui filmulet facut de un apicultor din fostul spatiu sovietic in care explica cu amanunte folosirea acidului oxalic pentru tratarea varrozei.