Iernare si diagnostic

Creat de leonardus, Februarie 23, 2017, 04:03:08 PM

« precedentul - următorul »

leonardus

Citat din: oroles din Februarie 23, 2017, 10:11:20 PM
Azi am facut o revizie sumara. Din 52 au murit 3. Am mai gasit unul care cred ca nu are matca. Albina cam pe 2 rame. Am mai gasit vreo 5-6 cu uzura mare. Tot albina putina (2-3 rame) cu matci prezente. Din ăstia doar unul cam epuizase mancarea. Aveau pete de diaree pe rame.  Condens asa mare nu am gasit. Pe rame am vazut miere de mana (resturi de cristale fara gust dulce). Curios e ca si la alti stupi fara probleme am observat ca se organizasera pe doua rame cu ghemul , desi ar fi ocupat lejer 5. Nu aveau rame albe in cuib cum a sugerat @bucovineanu. Bănuiesc e ca albinele au încercat sa evite mierea de mana. Pe unul l-am scuturat pe rame cu mâncare si l-am strans. Mana a fost stransa in septembrie.  Azi, cand au iesit la zbor au patat foarte tare stupii.

Concluzia mea e simplă: de vina e mierea de mana coroborată cu vremea rece si imposibilitatea de a iesi la zbor de curatire.
Iti dau dreptate. Sigur e miere de mana; dupa ce m-am documentat vreo 3 ore pe net, 'miere de mana' nu inseamna ca albinele au cules 100% mana ci si ca in compozitia mierii de pentru iarna se regaseste o cantitate anumita de miere de mana. Am citit ca si felul de mana de la care culeg e foarte important. In vreme ce mana de conifere e mai putin periculoasa pentru iernare (se admite un maxim de 30% la care albinele pot supravietui), cea de foioasee mult mai daunatoare. Spre exemplu mana de stejar se admite in maxim 10%, peste care albinele mor daca o consuma intr-o iarna grea si lunga.
Asta este......se pare ca nu m-am invatat minte sa ......iau aminte la propriile constatari si sa nu mai iau aminte la tot ce se spune pe forumuri si de la ''stupari cu experienta''..Astfel, eu cata vreme am mers pe miere de zahar 'invertit' cu adaos de suc de ceapa si usturoi (scos absolut toata mierea culeasa de albine din faguri) n-am avut NICIO pierdere. Cum am zis sa incerc si metoda traditionala, 'logica' si mult trambitata, iernare pe miere de cules, cum s-au dus familiile; si dupa cum am mentionat cele mai tari. Acuma sa nu se creada ca iernarea clasica e gresita, nu e, dimpotriva, dar nimeni nu stie conditiile de cules, conditiile de iernare si mai ales care este proportia de miere de mana per total. Intr-adevar exista 2 metode de determinare, cu apa de var si alcool etilic, dar CATI STUPARI FAC ASTA DE FIECARE DATA LA FIECARE FAMILIE ? Daca ai 300 de familii iti trebuie 1 saptamana sa le verifici pe toate. Si chiar si asa, daca observi prea tarziu ca ai mana prea multa ? Oricum sa o recunoastem, majoritatea merg pe 'ochiometru', si de aia apare nosemoza.
Este exact cum ai zis: o iarna grea si lunga, aici la mine din 1 noiembrie pana ieri, deci aproape 4 luni de zile, albinele n-au avut nicio zi de iesire la curatire, plus miere de mana, plus ceva condens (factor adjuvant pentru sporii de nosema) si s-au bulit familiile.
Eu 'stimati tovarasi si pretini', nu ma mai las pe miere de stransura VECI. Pentru a n-a oara, nu m-am invatat minte dar acum m-am saturat. Punct.

leonardus

Citat din: tinumaftei din Februarie 24, 2017, 01:00:01 AM
1. Suntem aproape în martie și continuați voios cu turtele? Efectul de uzura produs de turte e mai mare decât beneficiul așteptat. Doar daca nu este picătură de miere în stup și nu dispunem de nici o ramă de rezervă cu miere este justificată turta..
Cu ce poate fi de folos o turtă comparat cu miere in fagure?
2. @Leonardus: dacă albinele au făcut cuib in partea de sus a ramelor și mierea a rămas neconsumată jos, asta înseamnă că pe acel interval nu a fost albină suficientă, iar ramele din cuib au fost aranjate aiurea.
Ba nu. Tin sa precizez ca nu aveam cum sa aranjez 'aiurea' ramele cu miere intrucat TOATE aveau miere pe ele, unele mai mult altele mai putin. Deci varianta se exclude. Ramane CLAR cea spusa de @Oroles si @Stefan1, miere de mana pe care albinele s-au ferit sa o manance. In plus, aveam clustere albine moarte direct pe miere fara sa o fi descapacit/consumat.

leonardus

Citat din: oroles din Februarie 24, 2017, 06:23:51 AM
@tinumaftei, ce uzeaza mai mult, mierea de mana sau turtele de zahar?
Domle', ai pus punctul pe I !!!!!!!!!! Albinele sesizeaza intotdeauna mana si incearca sa se fereasca de ea daca au alternative.
Eu personal m-am saturat de sfaturi 'clasice'.

leonardus

Citat din: stefan1 din Februarie 24, 2017, 07:49:43 AM
  Daca albinele pot iesi la zbor fara perioade mari de stat in stupi, mierea de mana nu mai e asa daunatoare. Dar daca familiile sunt mai mici si daca au inceput puietul, pericolul sa moara pe puiet cu miera la doua degete de ghem, este un pericol real si o turta ii poate ajuta.
Foarte corect. Iarna moale, cu ferestre de curatire e 'sfanta' pentru iernare. De aia unii merg 'la pacanele' cu miere de stransura si zic ca ei n-au patit nimic. Evident ca nu, e suficienta o singura iesire in masa intr-o zi ca sa reduci puternic riscul nosemozei datorita mierii de mana.

leonardus

Citat din: tinumaftei din Februarie 24, 2017, 08:12:05 AM
Citat din: stefan1 din Februarie 24, 2017, 07:49:43 AM
  Daca albinele pot iesi la zbor fara perioade mari de stat in stupi, mierea de mana nu mai e asa daunatoare. Dar daca familiile sunt mai mici si daca au inceput puietul, pericolul sa moara pe puiet cu miera la doua degete de ghem, este un pericol real si o turta ii poate ajuta.
Nu e logic. Turta este pe spetezele superioare, urmează coronița cu miere, spațiul liber de care vorbiți și apoi suprafața cu puiet. Dacă ghemul se strânge pe puiet va fi la o distanță mai mare de turta decât de coronița de miere!!
Fara suparare, matale nu vezi ce scrie: ''albinele se feresc de mierea de mana si nu o consuma decat la necesitate''. Intotdeauna prefera o turta fata de o miere nepotrivita. Albinele nu sunt proaste.

leonardus

Citat din: stefan1 din Februarie 24, 2017, 08:24:45 AM
  Ma refeream la situatia cand se justifica sa se dea acum turte la stupi. Chiar si o saptamana de frig poate duce la moartea unei familii cu puiet si populatie mica. De obicei (depinde si de felul stupului (cu fund compact sau cu sita, cu doua urdinise, cu aerisire pe lateral sau deasupra ghemului etc) albinele prefera sa plaseze puietul mai sus pe fagur, deoarece caldura se urca in sus. Asa se ajunge ca ghemul se fi consumat toata mierea pana la speteaza ramei, dar mai in fata ramei, iar rezerva de miere pe aceeasi rama sa fie numai in spate. Sigur, la stupii bine staransi, fagurii sunt acoperiti aproape ii intregime de albine si contactul cu mierea atunci nu se mai pune in discutie.
Inca o data, dumneata ai perfecta dreptate. Trebuie sa o spun.

filip

Sa presupunem ca mierea nu e buna pentru iernare.Dar doar mierea sa fie vina?
Uitam sa spunem ca facem roi in AUGUST,dam sirop dar lipseste polenul.In lipsa de polen adio corp gras.......
Sub capaceala se ascunde de multe ori pastura,aceasta nu e sesizata de un incepator.
Echilibrul e solutia.
Nici sa tragi toata mierea si sa iernezi doar pe sirop ,nici sa iernezi pe miere de mana si sa stai linistit......
In apicultura trebuie sa te pregatesti de iarna astfel incat sa reziste la cea mai groaznica iarna,iar in primavara sa fii pregatit pentru salcam ca si cand ar fi singurul in urmatorii 10 ani.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

leonardus

Citat din: filip din Februarie 24, 2017, 09:50:40 AM
Sa presupunem ca mierea nu e buna pentru iernare.Dar doar mierea sa fie vina?
Uitam sa spunem ca facem roi in AUGUST,dam sirop dar lipseste polenul.In lipsa de polen adio corp gras.......
Sub capaceala se ascunde de multe ori pastura,aceasta nu e sesizata de un incepator.
Echilibrul e solutia.
Nici sa tragi toata mierea si sa iernezi doar pe sirop ,nici sa iernezi pe miere de mana si sa stai linistit......
In apicultura trebuie sa te pregatesti de iarna astfel incat sa reziste la cea mai groaznica iarna,iar in primavara sa fii pregatit pentru salcam ca si cand ar fi singurul in urmatorii 10 ani.
Da, corect spus. Totusi daca ar fi sa punctam cel mai grav factor, mierea de mana se situeaza pe primul loc. Nu ai cum s-o inlocuiesti pe loc daca nu ai rame de rezerva, si chiar daca ai, cand apare nosemoza (daca o sesizezi si ai cand) e prea tarziu, mai ales in toiul iernii. De bine de rau polenul se poate inlocui cu turta proteica; stiu, clar nu e totuna, dar face fata in situatii de extrema. Eu intr-un an am lasat de experienta o turta usor proteica de toamna pana primavara in cuib (ma saturasem de N pareri, majoritatea contradictorii) si in primavara am vazut cum albinele scoteau punga ferfenita pe urdinis; plus ca a fost una din cele mai tari familii care le-am vazut iesind din iarna (iarna a fost grea). Asta nu inseamna totusi ca acum ma apuc sa fac asa.
De fapt apicultura am invatat ca nu este o stiinta exacta, cum majoritatea fabuleaza cand dau sfaturi, ci ceva de genul asta:
in situatia x avem urmatoarele optiuni daca intervine Y (posibil Z) si urmatoarele optiuni daca nu intervine Y....si asa mai departe. E un fel de logica digitala dinamica si asa am de gand sa o consider de-acum incolo. Stima.

P.S. Merg numai pe miere de zahar 'invertit' (cu ghilimele pentru ca la metoda clasica cu sare de lamaie, nu se inverteste decat maxim 70%, de aceea e practic impropriu scris invertit) cu adaosuri de ceaiuri si suc de ceapa/usturoi, plus evident rame cu pastura. Altceva nu mai trebuieste pentru iernare.

filip

#23
Nuantele ne omoara pe noi.
Ok,dam turta proteica in toamna,dar ea e pusa in celula alaturi de miere.
Daca nu avem zboruri de curatenie ,aceasta incarca intestinul albinei.
Deci,Roi cat mai timpurii,rezerva de rame capacita din miere de calitate,asigurarea hranei pentru iarna in iulie -august,tratamente.
Cam asta e sintetizat diferenta unui apicultor de succes,sigur ca mai apare si neprevazutul.......
Apropos eu in primavara salt rame  cu polen in cat (formez caturi de 1/1 cu rame din mai multi stupi,astfel asigur in cuib spatiu de ouat),polen e din abundenta.
La formarea roilor artificiali dau 1-2 rame din aceste rame cu polen la fiecare roi.
Astfel ca are un start bun roiul fiind asigurat polenul.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Eugen B

Daca avem miere suficienta din toamna nu prea se justifica turtele.
Dar in caz ca nu suntem siguri putem intervenii in februarie cu o turta de preferabil facuta de noi.
Toamna trebuie sa le asiguram mancare de calitate.
Stuparul trebuue sa stie ce sa faca. Ce facem toamna la stupi conteaza foarte mult anul urmator.

leonardus

Citat din: filip din Februarie 24, 2017, 10:20:50 AM
Nuantele ne omoara pe noi.
Ok,dam turta proteica in toamna,dar ea e pusa in celula alaturi de miere.
Daca nu avem zboruri de curatenie ,aceasta incarca intestinul albinei.
Deci,Roi cat mai timpurii,rezerva de rame capacita din miere de calitate,asigurarea hranei pentru iarna in iulie -august,tratamente.
Cam asta e sintetizat diferenta unui apicultor de succes,sigur ca mai apare si neprevazutul.......
Apropos eu in primavara salt rame  cu polen in cat (formez caturi de 1/1 cu rame din mai multi stupi,astfel asigur in cuib spatiu de ouat),polen e din abundenta.
La formarea roilor artificiali dau 1-2 rame din aceste rame cu polen la fiecare roi.
Astfel ca are un start bun roiul fiind asigurat polenul.
Nu am specificat clar ? Turta proteica doar la nevoie toamna (si numai cat sa o consume/formare corp gras pentru iarna, nu depoziteze) si oricum pe iarna trebuie pastura din stoc.

leonardus

Citat din: Eugen B din Februarie 24, 2017, 10:55:53 AM
Daca avem miere suficienta din toamna nu prea se justifica turtele.
Dar in caz ca nu suntem siguri putem intervenii in februarie cu o turta de preferabil facuta de noi.
Toamna trebuie sa le asiguram mancare de calitate.
Stuparul trebuue sa stie ce sa faca. Ce facem toamna la stupi conteaza foarte mult anul urmator.
Da, si eu am avut miere suficienta din toamna, atat de ''suficienta'' incat a ramas aproape toata neconsumata si familia a murit de ....nosemoza. Cum spunea colegul: nuantele, bata-le vina ! Si dupa cum spuneam si eu: apicultura- stiinta interpretativa algoritmic progresiva.....

filip

Citat din: leonardus din Februarie 24, 2017, 11:38:07 AM
Citat din: Eugen B din Februarie 24, 2017, 10:55:53 AM
Daca avem miere suficienta din toamna nu prea se justifica turtele.
Dar in caz ca nu suntem siguri putem intervenii in februarie cu o turta de preferabil facuta de noi.
Toamna trebuie sa le asiguram mancare de calitate.
Stuparul trebuue sa stie ce sa faca. Ce facem toamna la stupi conteaza foarte mult anul urmator.
Da, si eu am avut miere suficienta din toamna, atat de ''suficienta'' incat a ramas aproape toata neconsumata si familia a murit de ....nosemoza. Cum spunea colegul: nuantele, bata-le vina ! Si dupa cum spuneam si eu: apicultura- stiinta interpretativa algoritmic progresiva.....
Conteaza si rasa de albina,unele sunt mai rezistente la nosemoza...........
Cand pierzi 2-3 stupi din 20-30 nu poti invoca neaparat nosemoza,parerea mea.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

leonardus

Citat din: filip din Februarie 24, 2017, 11:49:43 AM
Citat din: leonardus din Februarie 24, 2017, 11:38:07 AM
Citat din: Eugen B din Februarie 24, 2017, 10:55:53 AM
Daca avem miere suficienta din toamna nu prea se justifica turtele.
Dar in caz ca nu suntem siguri putem intervenii in februarie cu o turta de preferabil facuta de noi.
Toamna trebuie sa le asiguram mancare de calitate.
Stuparul trebuue sa stie ce sa faca. Ce facem toamna la stupi conteaza foarte mult anul urmator.
Da, si eu am avut miere suficienta din toamna, atat de ''suficienta'' incat a ramas aproape toata neconsumata si familia a murit de ....nosemoza. Cum spunea colegul: nuantele, bata-le vina ! Si dupa cum spuneam si eu: apicultura- stiinta interpretativa algoritmic progresiva.....
Conteaza si rasa de albina,unele sunt mai rezistente la nosemoza...........
Cand pierzi 2-3 stupi din 20-30 nu poti invoca neaparat nosemoza,parerea mea.
. Cine poate determina 'rasa de albina' ? Intr-adevar adevar ai grait. Dar rase pure sunt vise si hibridarea omniexistenta la toti nu este de bun augur; desi prin hibridare au fost create rase de albine (Buckfast de exemplu) dar asta inseamna proces controlat.
2. Ba poti. Daca probele sustin acest lucru.

filip

Selectia cuprinde:
1 Cum ierneaza fam de albine
2 Productivitatea  fam de albine
3 Rezistenta la boli si virusi.
Din toate aceste criterii se formeaza hibridul perfect.
Eu nu sunt adeptul unei rase pure ...........trebuie valorificate partile bune din fiecare rasa.
Albina care nu percepe iarna nu intra in aceste criterii. :D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)