Albine rezistente genetic la varroa

Creat de dragos2006, Martie 03, 2010, 09:05:19 PM

« precedentul - următorul »

desprealbine

in mod normal nivelul de infestare trebuie sa fie sub pragul in care poate influenta familia  deasta facem tratamente

Nea Costica din Buzau

Pe Stuparitul e un topic [celula naturala o arma naturala impotriva varroa], azi Bambusa a pus un filmulet polonez [din pacate netradus], care arata cum albina decapaceste puietul, scoate larva afara si paduchele moare. Ar fii important  sa vada si colegii de pe acest forum filmuletul, se pricepe cineva sa-l puna si aici?  :thanks:

Am citit pe Stuparitul vechi o postare a cuiva [n-am retinut numele], care sustinea ca un tratament naturalist aplicat toamna la completarea de hrana si primavara la hranirea de stimulare, albina va capata imunitate mai mare la paduche. Tratamentul consta in diluarea zaharului invertit cu infuzii si tincturi. Plantele folosite fiind cele folosite de om pt tratarea diferitelor boli [musetel, coada calului, coada soricelului,rastopasca, urzici, sunatoare, pelin], adaugand sucul a unor legume [usturoi, ceapa]. Spunea ca paduchele poate sa si moara dupa ce aplica intepatura. O influienta mare o au ;usturoiul, pelinul, rostopasca.
Mai mult indemna apicultorii, sa puna hrean uscat in afumator, si plante cu iz puternic intre ramele de la rezerva.

La stupii mei am aplicat trei tratamente, ultimul fara puiet, dar nu am vazut niciun paduche , cei drept am controlat numai tablitele pe care au ars fitilele, in schimb am gasit cate 1-2 la niste stupi capatati. Oare sa si-o fi facut efectul ceaiurile din o gramada de plante, suc de ceapa si usturoi, bagate in sirop, sau nu ?  :wink2:
Iertare pt plictiseala  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

romikele


Nea Costica din Buzau

Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

Obombo

Rezumatul (partial si tradus in mod aproximativ) unui articol aparut in numarul din iunie al revistei Abeille de France:
Recent, suse de albine resistente la Varroa destructor au aparut in satupine unde nu au fost folosite tratamente. Unele di anceste suse au dezvoltat strateggi pentru individuarea si eliminarea puietului infestat, dar se pare ca aceste strategii, luate separat, nu sunt suficiente pentru a explica fenomenul de rezistenta. Un prim studiu efectuat in laborator pe suse cu diferite grade de rezistenta a incercat sa determine daca si alti factori, cu mar fi imunitatea, sunt implicati in fenomenul de rezistenta la varroa. Rezultatele acestui studiu demonstreaza ca albinele di familiile cu o infestatie minora au o emolinfa dotata de o imortanta activitate antibacterica. Imunocompetenta (raspunsul imun) al acestor albine este legata si de o majora activitate oxidanta.
Aceste observatii sugereaza o implicare a unor factori de imunitate individuala in fenomenul de rezistenta a albinelor la varroa si deschide noi perspective de studiu a mecanismelor molecolare care dau origine acestei resistente.


Aici articolul integral: http://labeilledefrance.com/index.php/articles-apicoles/117-sante-des-abeilles/572-quid-du-lien-entre-immunite-individuelle-de-labeille-et-varroase

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

comi

SMR-suppressed mite reproduction(suprimarea reproducerii paduchelui varroa) una din denumirea albinelor rezistente genetic la varroa
Aceasta albina o gasim si in Slovenia la apis mellifera carnica
www.apis-mellifera-carnica.eu/
Aceasta albina a fost selectionata de Matija Kostomaj

vali_szabo

Foarte interesant subiectul! Nu de mult am vazut un documentar care trata intr-o anumita masura subiectul asta si nu numai. Il recomand tuturor celor care nu l-au vazut. Se numeste Queen of the Sun(Regina Soarelui). Mie unul mi-a ridicat ceva semne de intrebare si in acelasi timp m-a lamurit in anumite chestiuni. Merita vazut!

Un mic sumar:


Regina Soarelui - Ce ne spun albinele? [2011] - Trailer

xvader


feerary

Dan Margarit spunea intr-o filmare ca a observat ca s-a dezvoltat acest instinc de aparare impotriva varroa la rase care nu au avut acest instinct( a specificat rasa dar nu mai stiu exact care). Din cate am citit aici vad ca si voi ati observat la rasa locala ( corcitura romaneasca pt ca nu cred ca carpatina mai exista orice ar spune altii!)o anumita rezistenta care cred ca se datoreaza corcirii cu alte rase.
Intr-un documentar (disparitia albinelor...ceva de genu) spunea un apicultor ca albina, in timp isi va dezvolta acest instinct de autoaparare.
Acum, daca intr-o incapare este intuneric, aprinzi lumina sau pur si simplu tragi ruleta sau draperia sa beneficiezi de lumina soarelui. Eu as opta pt a doua varianta deoarece nu costa si e si benefica deoarece soarele degaja si caldura. Cam asa e si cu varroa doar ca noi apicultorii tre sa avem in vedere si aspectul acesta in vederea selectiei doar ca asta necesita multi ani si munca.
    Eu, anu asta am cumparat niste matci de la institutul de cercetare si am observat un aspect zic eu important:
          1. matcile desi sunt tinere si ma asteptam sa oua pana tarziu, au incetat ponta cu mult inaintea celorlalte, lucru care stopeaza    inmultirea paduchelui
          2. desi ma asteptam  ca populatia din stup sa scada drastic, nu a fost asa deoarece si-au facut din timp rezerva si pregatirile de iarna in asa fel incat albina nu a mai fost ocupata cu maturarea nectarului si capacit. Acum le am bine stramtorate pe 11 respectiv 9 rame si asa o sa si ierneze( sunt intr-o zona de deal, muntii sunt f aproape );
    Sunt curios cand vor incepe ponta si ce treaba va face anu viitor.
   

Obombo

Citat din: feerary din Septembrie 29, 2013, 08:11:23 PMIntr-un documentar (disparitia albinelor...ceva de genu) spunea un apicultor ca albina, in timp isi va dezvolta acest instinct de autoaparare.
Nu exista nici o sansa ca asa ceva sa se intample in mod spontan. Rezistenta sau toleranta la varroa pot aparea "spontan" doar in cazul selectiei naturale, lucru care dealtfel s-a si intamplat acolo unde au existat populatii de albine "salbatice" dar care nu se poate intampla in conditiile in care la albinele "domestice"se fac din ce in ce mai multe tratamente. Mai mult, acestu mod de a face apicultura are ca rezultat selectia de albine debile si de suse de varroa virulente.

feerary

Nici decum nu sustinea ca aceasta caracteristica va fi dobandita spontat ci in timp. Mai exact, spunea ca va dura mult timp si el nu o sa apuce sa prinda acele vremuri.
        Eu sincer, as cumpara matci selectionate care sa aiba aceasta caracteristica dar nu am vazut si nici nu am auzit pe niment sa intereseze acest aspect in selectie. Pe majoritaatea ii intereseaza productia  dar  productia depinde si de sanatatea familiei si varroa influenteaza mult.
       Parerea mea este ca trebuie sa ne punem bine pe treaba si sa urmarim familiile care au infestatia cea mai mica si din acelea sa selectionam; pt ca am observat si eu ca varroa a inceput sa dezvolte rezistenta la tratamentul cu vf.
      Am mai observat un lucru: familiile la care matcile ponteaza pana tarziu si incep devreme, au un grad de infestare mai mare( datorita puietului). La multi nu le plac matcile care incep ponta tarziu, altii se lauda cu matcile lor care oua pan la sf lui Octombrie dar sunt si familii care se dezvolta exploziv si cu care poti face productie buna.
Exemplu, nea Marin ( lelea Marin si Mari) spunea ca cu cat matcile incep ponta mai tarziu, cu atat mai bine. Familiile lui nu sunt atat de dezvoltate la salcam ca a altora dar totusi are aceeas productie de miere si nici nu roiesc cum se intampla cu a celorlalti apicultori ( asta a spuso chiar el si a si demonstrat-o).

Obombo

Citat din: feerary din Septembrie 30, 2013, 05:03:51 PM
Nici decum nu sustinea ca aceasta caracteristica va fi dobandita spontat ci in timp.
Nu confunda "spontan" cu "imediat". Rezistenta la varroa nu poate aparea spontan, adica de la sine, in mod natural, nici la anu' si nici peste o suta de ani, din motivele pe care le-am amintit mai sus.
Orice fiinta vie, fie vegetala, fie animala, poate dobandi noi caractere folositoare supravietuirii specie doar sub influenta unei presiuni selective, nici intr-un caz in mod spontan. Natura nu face lucruri inutile.
Cat despre selectia albinelor, se poate face, exista apicultori care fac asa ceva, fiecare cu metodele lui, dar nu e usor.

Kiwi Bee

Citat din: feerary din Septembrie 30, 2013, 05:03:51 PM
............Eu sincer, as cumpara matci selectionate care sa aiba aceasta caracteristica dar nu am vazut si nici nu am auzit pe nimeni sa intereseze acest aspect in selectie. .............

In NZ am citit de 2 grupuri(private) care lucra asupra problemei. Unul din aceste grupuri au albinele izolate pe insula Mercur(o insula privata - proprietarul a dat insula la dispozitie acestui plan).

In America si in Marea Britanie tot asa minim un grup respectiv in Germania. Mai peste tot in lume (in multe locuri) se fac "experimente" sa dezvolte acest instinct de autoaparare contra varroa.

Americanii au incercat ceva cu apis cerana dar unii zic ca nu au procedat bine si rezultatul nu a fost satisfacator. Pt acest motiv(sau poate ca nau mai fost finantze) au abandonat planul. Unii spun ca planul ar trebui reluat si mers pe apis cerana.

In China coloniile de apis cerana nu au nevoie de tratament si tot Chinezii au o specie de apis melifera lingustica(o italiana dea lor)  mai mica la marime si tot asa nu are nevoie de tratament.

In NZ sa ajuns la concluzia ca oricit de bun sa fie rezultatul nu se va putea face apicultura fara un minim de tratamente.

Undeva pe forum Stefan1 a mentionat de un apicultor din Germania care de ani de zile nusi trateaza familiile deloc dar nu am mai citit alte detalii(cica trebuiesc respectate vreo 12 reguli).

feerary

Se pare ca in lume sunt cativa care sunt interesati de acest aspect si chiar au rezultate. Am putea importa cateva matci dinastea dar problema e ca sunt sanse mici sa faca fata climei:| Sa zicem ca am reusi sa aducem din Germania ( am pe cineva acolo :) ); din acele regine obtinem alte regine si sa speram ca se va transmite instinctul de aparare, acestea din urma vor face productie?