despre rame

Creat de antiopa din ardeal, Februarie 02, 2011, 11:02:39 PM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

 De mult ma bate gandul sa prezint cate ceva despre ramele pe care le produc (nu de vanzare). Vreau sa fie o incurajare pentru incepatori (nu numai) sa-si produca propriile rame. Implica sacrificii (financiare si de timp) dar eu zic dupa parerea mea merita. Odata devenit obicei, este greu sa renunti la folosirea sculelor de tamplarie. La inceput am facut-o din lipsa de bani, acum o fac din placere, dar cine nu simte placere nu este mare lucru sa renunte. Se pune o singura problema foarte importanta-respectarea normelor de protectie a muncii- pentru ca sculele de tamplarie, avand turatie f. mare sunt foarte periculoase si nu iarta. Intotdeauna am privit sculele cu frica si respect si totusi trebuie sa recunosc ca si eu am fost ciupit de circular, nu doresc nimanui aceasta experienta. Fiind ardelean nu ma grabesc, sper intr-un final sa termin subiectul, pentru cei interesati contez pe rabdarea dv.

Calin Catalin

Eu astept cu nerabdare postarile dumneavoastra.
Sunt la inceput de drum si sunt recunoscator pentru orice ajutor, mai ales ca iau si eu in calcul varianta aceasta pentru viitor.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

antiopa din ardeal

  Multumesc de incurajare d-le clncatalin, sper sa pun lucruri interesante si utile pentru dv. Nu stiu cu ce sa incep asa ca o sa povestesc cum am inceput eu. Bineinteles cu un circular artizanal pe care il folosesc si acum suficient sa fac rame pentru primii cativa stupi. Acum se gasesc in comert scule cu multe posibilitati de reglare la preturi nu grozav de mari (cele de hoby pana in 1000 lei).

antiopa din ardeal

  O prima intrebare care apare este daca circularul e suficient pentru a face rame. Si sunt de parere ca se pot face rame doar cu circularul fara alte scule de tamplarie. Dar este mai mult de lucru si ramele sunt putin diferite de cele din comert. Diferenta apare la forma leaturilor laterale care se intampla cateodata sa deranjeze la introducerea ramelor in stup. Slefuirea ramelor nu este obligatorie, la mine aceasta operatie au facut-o intotdeauna albinele. Mai mult, in cazul folosirii de panze de circular armate cu placute mineralo-ceramice (placute videa), suprafata rezultata este aproape la fel de fina ca si la prelucrarea pe abricht. Cel mai important lucru este respectarea dimensiunilor ramei.
  Conditia sa putem prelucra rame este ca semifabricatul sa aiba o suprafata cat de cat plana (suprafata de asezare). Am folosit astfel de rame pana cand necesarul pe an a trecut de aprox. 150 bucati.

antiopa din ardeal

 Daca nu sunteti multumiti de aceasta forma a leaturilor laterale, nu aveti abricht dar aveti in apropiere un atelier de tamplarie, cu un borcanel de miere cu siguranta rezolvati rapid problema.
Intre timp aceste rame la mine au devenit istorie, au fost folosite pentru arderea cuptorului de paine

antiopa din ardeal

 Dar pretul ramelor confectionate din cherestea de molid cumparata din comert este destul de mare, din cauza nodurilor apar multe rebuturi astfel incat cand tragi linia si faci socoteala realizezi ca nu e o afacere prea mare. De aceea m-am hotarat sa trec la rame din lemn de tei. Si cel mai convenabil am ajuns la concluzia ca este sa cumpar lemn de tei ca lemn de foc scos la marginea padurii si vandut la metru ster (70-90 lei m.s. taiat la lungimea de 1 m). Dar pentru prelucrarea lui este neaparat necesar sa aveti pe langa circular si un abricht.

CRISTIAN71

O rectificare am si eu de facut. Pinzele de circular nu sunt placate cu placute mineralo-ceramice ( nu am auzit de asa ceva ) . Placutele pentru placare  sunt din carburi metalice .
Am vazut pe aici un dispozitiv de perforat lateralele ramei pentru insirmare . Ieri am muncit la el de dimineata pina pe la orele 14 , si daca am vazut ca tot nu reusesc sa-l fac functional , am renuntat si operatia am executato pe masina de scobit mecanic unde in 2 ore am gaurit 200 rame.

roi_ag

Da, cu un circular cumparat de la moldoveni fabricat in transnistria caruia i-am facut un postament si o masa reglabila confectionez nu numai rame ci si funduri, caturi, site , capace ,hranitoare uluc si
de podisor(5l),gauresc ramele si lateralele caturilor ptr tije, putina vointa si imaginatie 

roi_ag

........si dintr-un teanc de panze (cu vidia diferite grosimi) o folosesc pe cea originala pe care o
ascut eu cu pila si taie ca-n branza :hi:

CRISTIAN71

Stai ca nu inteleg !  :uimit: Tu vrei sa zici ca ascuti o pinza vidia cu pila ?
Cu putina imaginatie si bazindu-ma pe experienta pot face ce zici folosind doar o rindea electrica si o bormasina . Problema este alta , timpul si precizia !

roi_ag

Originala nu are vidia :wink: Cu sculele alea sigur nu o sa ai precizie si pierzi timpul degeaba :hi:

Calin Catalin

Deci se pot confectiona rame functionale doar cu circularul.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

CRISTIAN71

Intr-un fel da , dar e vaidecapul lor cum ies !

tassevasi

Citat din: clncatalin din Februarie 16, 2011, 07:16:57 AM
Deci se pot confectiona rame functionale doar cu circularul.

Ca sa faci o rama ca la carte mai trb si abriht, pt obtinerea  degajarii necesare  distantierelur ,altfel pui distantiere sepatat .
  Numai bine  :hi: :hi:

orbanstefan64