Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Citat din: filip din Noiembrie 12, 2016, 12:31:02 PM
Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 12, 2016, 12:19:39 PM
Din experienta mea :---mierea capacita in zilele de cules maxim are un continut mai mare de apa in conditiile in care suprafata de depozitare din stup este prea mica ---si mierea capacita (in timp mai indelungat )unde spatiul de depozitare este mai mare are un continut mai redus de apa
In alta ordine de idei ,o familie puternica si buna culegatoare poate avea mai multe caturi de stransura ,dar asta nu inseamna ca toate caturile sunt ful de albine ---pe caturile in care mierea este deja capacita nu mai sta multa albina pentru simplu motiv ca nu are ce face acolo ---acolo gasim putina albina care de obicei este doar in trecere
bmdna eu citesc cu interes postarile tale pertinente si te rog sa continui mai departe indiferent daca uni ......
Sa o luam incet:
Unde punem urmatorul cat?
Intodeauna intre cuib si catul plin.
Culmea e ca dupa cules mierea capacita apare in corpul pus ultim.
Deci intodeauna la un cules puternic trebuie capacitate dubla de stocare pentru a fructifica la maxim culesul.
Cand nu am magazii destule inlocuiesc ramele pline cu altele goale de la stupii medii.

Cand adaug un cat cu rame cu faguri atificiali il pun deasupra cuibului ,cand pun un cat cu rame cu faguri construiti il pun ultimul ,tocmai pentru a nu se cara miera in catul de deasupra cuibului

bucovineanu

S-a intrebat cum se poate ajunge la familii pe mai multe corpuri. Nu e nici un secret. In primul rand trebuie sa avem familii sanatoase. Acest lucru se obtine facand tratamentele la timp, schimband cat mai multe rame vechi cu rame noi, atatea cat putem in  fiecare an. Se spune ca daca dam faguri la crescut se diminueaza productia de miere. Nu este adevarat, o spun din proprie experienta. Albinele subtiaza fagurele artificial folosind ceara respectiva la construirea celulelor. Ele nu adauga foarte multa ceara in plus. Pastrarea igieniei in stupi si in general in stupina e foarte importanta pentru a avea familii sanatoase.
Asemenea familii nu se pot dezvolta facand pastoral ci numai in stationar. In pastoral ar fi si greu de administrat si mutat asemenea familii. Trebuie sa te ajute si potentialul  zonei atat in ce priveste polenul cat si nectarul.
Desi s-a mai spus, repet inca odata: nu vom putea avea familii puternice in sezonul urmator daca vom intra la iernare cu "mate lesinate". Daca vom faramita familiile, inmultind excesiv,  nu vom avea rezultate care sa ne multumeasca.
Foarte important este ca mai ales la inceputul sezonului  activ, reginele sa aiba tot timpul spatiu suficient pentru ponta.  La stupii ME cuibul trebuie sa fie pe 2 corpuri in perioada de dezvoltare.
Foarte importanta este si calitatea reginelor. Trebuie sa avem regine tinere cu instinct slab de roire.
Referitor la adaugarea de corpuri cu rame goale pentru nectar. In perioada culesului familiile au nevoie de rame suficiente pentru depozitarea nectarului. Ele depoziteaza nectarul, care de obicei contine o mare cantitate de apa, punandu-l in celule fara sa umple aceste celule.  Abia dupa ce nectarul este ventilat si transformat in miere ele muta aceasta miere si umplu celulele, incepand sa le capaceasca. De aceea in timpul culesului trebuie sa aiba spatiu suficent pentru depozitare. Altfel desi ramele nu sunt pline, culegatoarele vor incepe sa someze. Eu adaug intotdeauna corpul cu rame goale, sau cu faguri artificiali si rame cladite, deasupra cuibului.


bmdna

Imi permit sa intervin si eu sa spun cum conduc familiile mele sa ajunga pe 24-30 de rame dadant. Folosesc gratia haneman si ridic puietul in corpul de sus. La inceputul dezvoltarii ridic ramele cu puiet necapacit, chiar si cu oua. Inainte de cules le ridic pe cele capacite. Se stie ca albinele au o deprindere in a pune nectar de unde a iesit puiet. Jos in cuib fiind in mare parte rame ocupate cu miere sau cupuiet necapacit, franez ponta matcii, matca neavand prea multe cellule in care sa oua. In corpul de sus, pe masura ce iese puietul, se depune nectar. Metoda are hibe. Este un pic laborioasa, necesita muschi sau apilift si vreme buna. Daca vine vreme rea ramele de unde va iesi puietul se vor transforma in rame goale si va fi nevoie de hranire. Am patit asa in 2014. In schimb 2015 a fost foarte bun, 2016 a fost bun. Si mai sint niste elemente de finete, pe care poate le voi prezenta alta data.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Daca se ridica rame cu puiet deasupra gratiei, trebuie controlat stupul respectiv dupa 8-10 zile deoarece de cele mai multe ori acolo vom gasi botci, albinele avand impresia ca sunt orfane si din aceasta cauza, daca nu le distrugem exista pericolul ca familia respectiva sa intre in friguri.

bmdna

Da, este adevarat, unele familii trag botci de salvare, pe care eu le distrug. Dar nu toate le trag. Cred ca daca matca produce multa substanta de matca, aceste botci nu se mai trag. Necesitatea de a distruge aceste botci este unul din dezavantaje. Dar acest dezavantaj este compensate de faptul ca oricand pot sa iau o rama cu puiet capacit cu siguranta ca pe ea nu se gaseste vreun ou. De fapt, sistemul asta de a ridica rame este o tehnologie care are niste operatii ce trebuie facute. Distrugerea eventualelor botci este una dintre ele. Eu le verific la 7-8 zile, cand mai ridic o rama - doua.

Mai este o varianta, mai putin laborioasa a acestui system, varianta Tsebro. In aceasta varianta nu se pune de botci. El a zis asa: cand familia se afla pe un corp bine ocupat de albine si are de la 8 rame de puiet in sus, se ia al doilea corp, se pun in acesta 4 din cele 8 rame, cu puietul cel mai batran. Se completeaza restul de rame, pana la 10, cu rame cladite. In corpul de jos se completeaza cele 4 goluri cu faguri artificiali. Nu se cauta matca. Se lasa familia asa 10 zile, timp in care matca va avea sufficient loc de ouat. Nu se foloseste la aceasta faza gratia haneman, Matca nu va avea ce face in corpul de jos si se va duce sus sa oua in ramele goale, construite. In timpul asta albinele construiesc ramele de jos.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Daca se pun faguri artificiali in corpul de jos, iar regina urca in corpul de sus, foarte greu se  vor hotari albinele sa cladeasca  acei faguri. Mult mai usor vor fi claditi acei faguri daca vor fi pusi in corpul in care se afla regina.

mape 48-petru manea

Daca punem faguri atificiali in cuib  vor trage multe celule de trantori

bmdna

Varianta propusa de Tsebro eu nu am incercat-o. Inainte de problema unde ar fi bine sa fie pusi fagurii artificiali se naste problema extinderii extraordinare, cu un corp complet 1/1. Mie de asta mi-=e cel mai teama, pentru ca ar putea intrerveni cateva nopti reci si gata boala. Asa ca nu am aplicat-o. Poate pe viitor am sa o incerc, sa vad ce iese. In prezent eu pun fagurii artificiciali in corpul in care este si regina. Folosesca rama crescatoare si nu mi se fac prea multe celule de trantor pe ramele cu FA, desi uneori se intampla ca albinele sa prefaca faguri intregi.

Tsebro zicea ca manevra propusa de el este un mijloc de a intarzia intrarea in frigurile roitului cu cel putin 10 zile. Dupa aproximativ 10 zile el facea un roi artificial din familia respectiva si indepata si mai mult intratul in friguri.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Gemma

Azi am fost la stupina si am deschis cativa stupid. Incerc sa pun cateva prize.

Gemma


Gemma


MirceaCalin

@ CiprianBretean:
Poate ar fi mai bine să nu foloseşti topicul d-lui bucovineanu pentru poze, ce zici ?
:wink:

Gemma


Gemma

Roi

Gemma

Alt roi