Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

roi_ag


oroles

Citat din: mape 48-petru manea din Iulie 06, 2016, 08:21:12 AM
Oroles ,
Metoda cu mai multe caturi am folosito si eu ,dar din cauza durerilor de spate am renuntat
Din cele 1000 de amanunte stiu 51--tu cate ?
Din cauza unuia ca tine care le sti pe toate renunta multi sa mai posteze din experienta lor
N-am stat sa numar. Promit sa o fac.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

G. Iulian

Citat din: mape 48-petru manea din Iulie 06, 2016, 08:21:12 AM
Oroles ,
Metoda cu mai multe caturi am folosito si eu ,dar din cauza durerilor de spate am renuntat
Din cele 1000 de amanunte stiu 51--tu cate ?
Din cauza unuia ca tine care le sti pe toate renunta multi sa mai posteze din experienta lor
Pentru unul care anul trecut a facut trecerea la verticali la o parte din stupi trebuie sa recunoastem a invatat multe. De ce oare nu a inceput cu cateva intrebari simple: cum ati ajuns la stadiul asta de dezvoltare, ce metoda folisiti si dupa daca ii da cu virgula sa puna sub semnul intrebarii ce a fost postat.

gheghe

     Te astepti din partea unei persoane care, prin aluzii sau direct,face trimitere la pregatirea profesionala,la cultura si educatia pe care o presupune aceste calitati, sa fie un gentleman si cu regret constati ca nu este.

oroles

Ceea ce a vrut sa fie o gluma s-a transformat intr-o galceava inutila. Eu imi cer scuze (sincer!) pentru prejudiciile de imagine aduse domnului @bucovineanu. Se putea raspunde sincer si la obiect : "Nu dau niciun fel de substitut pentru nectar!"  si era de ajuns. Ingerinta celorlalti in discutie nu isi avea rostul. Sa nu mai spunem postarea cu "gustul amar" de la pagina 32 care l-a facut pe dl. @bucovineanu sa adopte pozitia de victima. Sincer m-am simtit ca si cum i-as fi luat jucariile unui copil, De aici a inceput linsajul meu in mediul online.

Eu nu cred ca are vreo legatura tipul de stup pe care il folosesti cu calitatea profesionala a stuparului. Nu cred ca daca folosesti vertical sau MER sau mai stiu eu ce model exotic devii mai stupar decat altii. Pot spune (pentru G. Iulian) ca stii putine despre mine. Am in stupina si stupi cu rama inalta (FYI). Iti schimba cu ceva parerea despre mine?  :D 
Oricum ma declar fan orizontali si urmatorii pe care ii fac zilele astea vor fi tot orizontali.



Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Cei carora li se pare ireala dezvoltarea familiilor lui bucovineanu trebuie sa inteleaga ca in acest an suprapopularea a fost favorizata de conditiile meteo ale acestui an.
Nici noi nu am avut pana acum familii asa de puternice, dar unele deja cer catul al cincilea.
Chiar daca nu am avut placerea sa-l cunosc personal pe bucovineanu, sunt ferm convins ca tot ce ne arata este doar din propria experienta cumulata in ani de munca si selectie, iar sinceritatea si corectitudinea sa nu poate fi pusa la indoiala.
Problema unora e ca nu stiu sa fie gentlemani atunci cand li se pare ca o informatie e incorect prezentata de altii si se folosesc de glume mai nesarate, ironii ieftine, sau pur si simplu au interventii neinspirate.... cred ca in acest caz avem de-a face cu ultima categorie !
Adevaratii apicultori profesionisti stiu sa treaca peste unele dezamagiri si continua sa posteze, ca de ex. calmusdaniel.
Sunt convins ca si bucovineanu va trece peste toate acestea si va continua sa ofere sfaturile sale pertinente incepatorilor, care au mare nevoie de ele.

Multumesc tuuturor celor care au ramas alaturi de Apiardeal !!!

ioanardelean55


Inca nu am intilnit nici-un  apicultor profesionist abonat al forumului care sa nu fi avut probleme de genul asta , , unii au disparut de tot altii mai apar din cind in cind ,au fost intrerupte multe discutii importante ,unele in faza avansata de dezbatere altele la inceput , cine a pierdut ? in nici-un caz profesionistul el isi vede linistit de treaba lui . :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:amatorii sint lasati si ei la rindul lor sa faca baie in apa tulbure .

tinumaftei

Citat din: bucovineanu din Iulie 03, 2016, 11:55:38 PM
Intradevar, in acest an culesul in prima parte a sezonului a fost destul de slab. Nu a fost atat de slab incat sa faca foame albinele. In primavara au avut ceva cules la salcie, pomi si papadie. In perioada cand in sud era inflorit salcamul au avut ceva cules la paltin. Apoi pana sa vina ploile reci incepuse  secretie de mana care a disparut odata cu perioada rece. Faptul ca au avut totusi un cules bunisor de intretinere a facut ca familiile, care au iesit din iarna pe 8-11 rame sa se dezvolte in continuare foarte bine, avand in marea majoritate regine din anul anterior. Corpul doi a fost pus devreme in primavara. Al treilea corpa fost pus cu rame cladite intercalate cu foi, intre primele doua pentru a preveni roitul.  Si a venit culesul la tei, care in zona noastra a beneficiat si de vreme excelenta. In zona noastra sunt foarte rari anii cand teiul secreta masiv. In acest an secretia a intrecut orice asteptari. Unele familii au cerut si corpul patru. Ma ghidez dupa principiul ca daca avem familii puternice in oricare perioada a anului, putem avea si rezultate care sa ne multumeasca. La asemenea familii se poate ajunge numai in stationar.
Am înțeles explicația, dar nu si utilitatea. 40 de rame pentru o familie înseamnă un efort de logistica deosebit, pentru că ele nu sunt utilizate decât cel mult o lună pe an. În restul timpului trebuie depozitare (volum, găselniță).
În al doilea rând, 10 rame de cuib pot oferi 20 de rame acoperite bine de albine. Pentru o familie bine întreținută cu un cules de întreținere ar putea fi 25-27 de rame. Asta înseamnă că din 4 caturi, probabil pline cu miere, albina acoperă aproape 3. Sigur, dacă mierea se extrage la sfârșitul sezonului se mai pot adăuga caturi, asta va reflecta cumva plastic producția stupului si mai puțin puterea lui la un moment dat.
În stationar se poate obține mai multă impresie artistica si asta da culoare apiculturii. În pastoral doar macaraua si o statură gigantică dublată de o sănătate pe măsură te poate face să te bucuri de o așa imagine.
Mult succes!!

Alutus

Citat din: tuturicius din Iulie 05, 2016, 04:57:28 AM
Sau barem pentru faptul ca v-am fost client la matci la un moment dat ma asteptam ....
O nimicnicie morala cu radacini in trecutul de slugi, al unei mari parti a acestui popor. 
Cu siguranta Bucovineanu nu stie tot. Dar ceea ce stie el si nu va sti niciodata un neam prost, cu apucaturi de potaie dresata  pe internet, este bunul simt.
Sa nu uiti Darie!

stefan1

  Bine ai revenit, Alutus!
Nu sunt insa de acord cu limbajul dur folosit fata de un coleg. Si criticile se pot face cu blandete. Tuturicius a fost frustrat ca a fost suspectat ca da prea multe stimulente la albine. Mai multi stupari, printre care si eu am spus ca acestea vor ajunge in miere. Pe urma el a revenit si a explicat ca doar primavara pana la infloritul pomilor da sirop si eu am fost multumit de explicatie. El a vrut insa ca toti cei care l-au suspectat sa revina si sa-i spuna ca au inteles. Sigur ca-i o pretentie exagerata, ca nimeni nu e obligat ca dupa postare a cuiva sa intervina si sa-i spuna ca a inteles sau nu ce a scris.
  O alta nemultumire a mai multor incepatori este ca li se pare ca cei mai cu experienta ii trateaza cu superioritate. La randul lor ei nu sunt dispusi sa accepte ca dupa o practica de zeci de ani, se acumuleaza totusi mai multe cunostinte fata de un incepator. Este ca si cum ar spune ca ei in 1-2 ani au invatat tot ce trebuie in domeniu, iar in urmatorii 30 de ani - sa zicem - nu mai au cum sa progreseze. Eu zic ca de la un om cu experienta sunt multe lucruri pe care tinerii le pot invata fara a mai fi nevoie sa le invete din proriile esecuri.
  A propos de experienta, imi aduc aminte o parabola. Stiti ca Phidias a fost poate cel mai mare sculptor al antichitatii. El a avut un rol important in construirea Acropolelui, prin sec V i.Ch. Printre altele le a sculptat statuia lui Zeus, care este una din cele 7 minuni ale lumii antice. Pentru ca era un perfectionist, se spune ca dupa ce a terminat statuia si atenienii veneau sa o vada, el obisnuia sa se ascunda in apropierea statuii ca sa asculte parerea cetatenilor. Astfel a auzit pe cineva care critica modul cum era facuta o curea de la sandalel lui Zeus. Spre surprinderea lui, venind iar dupa cateva zile, acel cetatean care era un vestit pantofar, a vazut ca ceea ce a criticat el la sandalele statuii, a fost indreptat si era totul perfect. Prinzand curaj, a inceput sa bage vina din nou, de data asta la fata lui Zeus, ca trebua sa fie altfel nasul, buzele. A revenit iar dupa un timp si a fost foarte nemultumit ca statuia nu a mai fost modificata dupa parerile lui si-si exprima vehement aceasta nemultumire fata de amicii cu care a venit. Atunci Phidias a iesit din ascunzatoarea lui si i-a explicat: "Prima data te-am ascultat, ca stiam ca esti priceput la incaltaminte si sfatul tau este valoros. Dar la ce nu te pricepi, fereste-te sa emiti judecati de valoare!"
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Cristel

Citat din: stefan1 din Iulie 09, 2016, 03:48:20 AM
   A propos de experienta, imi aduc aminte o parabola. Stiti ca Phidias a fost poate cel mai mare sculptor al antichitatii. El a avut un rol important in construirea Acropolelui, prin sec V i.Ch. Printre altele le a sculptat statuia lui Zeus, care este una din cele 7 minuni ale lumii antice. Pentru ca era un perfectionist, se spune ca dupa ce a terminat statuia si atenienii veneau sa o vada, el obisnuia sa se ascunda in apropierea statuii ca sa asculte parerea cetatenilor. Astfel a auzit pe cineva care critica modul cum era facuta o curea de la sandalel lui Zeus. Spre surprinderea lui, venind iar dupa cateva zile, acel cetatean care era un vestit pantofar, a vazut ca ceea ce a criticat el la sandalele statuii, a fost indreptat si era totul perfect. Prinzand curaj, a inceput sa bage vina din nou, de data asta la fata lui Zeus, ca trebua sa fie altfel nasul, buzele. A revenit iar dupa un timp si a fost foarte nemultumit ca statuia nu a mai fost modificata dupa parerile lui si-si exprima vehement aceasta nemultumire fata de amicii cu care a venit. Atunci Phidias a iesit din ascunzatoarea lui si i-a explicat: "Prima data te-am ascultat, ca stiam ca esti priceput la incaltaminte si sfatul tau este valoros. Dar la ce nu te pricepi, fereste-te sa emiti judecati de valoare!"

Felicitari pentru exemplu! Sper sa se abtina cei care dupa 1-3 ani de stuparit (uneori chiar aiuristic) au pretentia de a da lectii sau de a se erija in purtatori de opinie cat timp nimeni nu-i deleaga...
Multumim domnului Bucovineanu pentru exemple si sfaturi! Sanatate multa si sa nu se uite la cei care urla inutil, sunt multi dar prosti, adeseori. Cei care au minte, cugeta si asimileaza, ceilalti resping din start.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

bismark

   Copilu, nu sint multi pe acest forum ca Vasile ca e mai tinar ca mine  :razz: dar ce e de invatat nu se comenteaza ,,niciodata,, daca ai ceva de invatat de la cineva baga la ,, cap ,, si atit.Multi se dau mari pe aici dar nu spun nimic din ce stim, meseria este ,,bratara de aur,, daca o faci corect si nu duci in eroare.Eu o viata am convetuiat cu albina de la 7 ani si inca nu pot spune ca stiu tot despre aceasta electronica fabrica.De multe ori albina nu face cum vrei tu.Pui rama noua si ia construieste faguri pe rama alaturi pe acea rama.Da cineva o explicatie=nimeni.Si multe alte lucruri care omul nu le-a descifrat.Cu respect  ^:)^ :bzz:
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

marian sima

#507
Sa va spun o intamplare.
Un var a prins acum doi ani un roi insa in iarna a murit (era prea mic),cutia data de mine pentru acel roi nu a innapoiat-o a lasat-o pe sala unui patul,anul trecut in primavara in acea cutie s-a trezit cu albina ,alt roi intrase singur in cutie.

Am avut grija de acel roi si l-am dezvoltat suficient ca sa intre bine in iarna ,a trecut iarna a umplut cu albina un stup de 20 de rame dadant,toate bune si frumoase cu exceptia unei caracteristici a acestor albine,sunt foarte agresive ,zici ca e albina africana ,are stupul in gradina ,de la stup ne-a urmarit pana peste drum ,undeva la 70-80 de metri distanta .

Acest var a zis sa inmultesc  asa ca l-am dat in trei si am luat doua matci de la nea Bucovineanu ,a treia zi am dat drumul la matci si in ziua a patra am verificat daca au fost primite ,matcile deja pontau frumos ,ce m-a uimit este ca albina din acei stupi nu mai sarea sa intepe,eu stiam ca ,caracterul agresiv al albinei se schimba atunci cand e schimbata generatia de albina si in stup sunt ficele acelei matci.

Varul meu imi zice hai sa ne uitam si la cel cu matca bastinasa,zis si facut deschid podisorul si sari albina pe masca direct la fatza ,verific stupul un pic deja varul meu o luase la fuga ,era duminica si erau femei pe banci la strada,razi acele femei de varul meu pana a ajuns albina si la ele ,va dati seama ca la gesturile lor albina mai rau s-a intaratat ,acum sa pus pe ras varul meu care e un tip mai glumet.

Trebuie sa-i schimb matca si la acel stup .

Tot respectul pentru nea Bucovineanu ,din pacate sunt unii incepatori care zic ei ca intra in forta in apicultura,ne e ceva rau ca omul sa studieze cat mai mult despre albina dar din pacate unele lucruri oricat le-ai studia intelegerea deplina a lor vine in urma experimentari lucrand cu albina si asta dupa mai multi ani ,ca anul acesta un factor natural poate sa fie diferit de ce a fost anul trecut sau de ce va fi la anul.Sa aveti spor si butoaie pline.

mape 48-petru manea

Bismark si Marian =BINE PUNCTAT
Cu cat aflam mai mult despre viata albinelor  ,ne dam seama cat de putin stim

dan sebastian

Poate doriți să reveniți la Snelgrove.
De ce ?
Cât de eficient este?
Merita ca fiecare stup să fie dotat cu așa ceva ?
Mulțumesc!
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.