Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Foarte frumoasa stupina.
Să vă bucurați de ea zi de zi.
Cât despre polemici, rugați un prieten cu un tel. performant sau o camera video să vă facă un filmulet lucrand in câțiva dintre stupi si ați inchis gura tuturor.
Eu apreciez postările dvs.
Sunteți bărbat adevărat și consider că puteți suporta orice critică indiferent de la cine vine si puteți oricând să oferiți contraargumente irefutabile.
p.s.
Aștept filmuletul dvs. Pe iarna m-ar încălzi să văd o asemenea familii foarte dezvoltate. Mulțumesc !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

dan sebastian

Oroles, nu mai fi răutăcios!
O să ne explice ce și cum. Fiecare are secretele lui. De ce vrei să le dibui fără a lăsa omul să explice ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Pustu

Citat din: yulian din Iulie 05, 2016, 06:18:29 AM
Pun pariu ca habar nu ai ce a vrut sa spuna @bucovineanu prin "pregatire pentru un mare cules" - aici este toata smecheria, sa fi pregatit inainte de un cules cu albina...nu dupa. Toti marii supari, din toate timpurile, au pregatit familiile pentru cules...si nu cu zahar  :nono:. Manuiesti dalta in asa fel incat sa nu ai 100 stupi pe 2 rame...mai bine 2 pe 10 rame, dar asta inseamna experienta.
Am spus de la bun inceput : am 20 de stupi si 3 ani cu albinele , sunt incepator . Eu asa vad lucrurile . Normal ca n-am inteles . Ce sari asa in sus ? Acu zi tu la ce iti trebuie la un stup 2 urdinisuri si 2 gratii hanneman ca eu ma gandesc la 2 regine . Repet sunt incepator si din ce am citit eu gratiile alea se folosesc pentru a separa matcile .

Pustu

Citat din: stefan1 din Iulie 05, 2016, 05:41:09 AM
Pustule! Eu te stiam ...
Sunt acelasi . Aici era vorba de atitudine . " Uite ca merge " SI " carpatina , dar trebuie sa stii sa bagi dalta exact cand soarele face 73 de grade si sa ai 5 urdinisuri ,neaparat 2 in fundul stupului si , si , si , . Daca stati cuminti va zic daca nu va las sa muriti  prostii . "
Nu am nimic cu nimeni . Unii dau sirop ca mine , altii nu dau deloc . Unii au buckfast ca mine , altii carnica ,caucasica , ligustica . Eu , in general , incerc sa-mi vad de patratelul meu .
Dumneavoastra credeti ca daca in fiecare an imi cumpar un F0 de 300 de euro sa zicem o sa devin dependent de un anumit crescator sau de o anumita rasa . Basca o sa stric si zona . E parerea dumneavoastra , o respect si nu sunt de acord cu ea . Acu nea Stefane ce faci ? Te duci in munti ? Eu cred ca stuparii din jur or sa aiba plus la cantar si or sa zica uite ca merge " SI "  carpatina . Asta genetic vorbind .
" SI " -ul asta ma deranjeaza cel mai mult . Nu am spus niciodata ca autohtona nu e buna , poate sa fie cea mai buna din lume , am spus doar ca NU-MI PLACE . Am avut stup cu 30 de rame de 1/1 si 10 de 3/4 .
Sa traiesti nea Stefane

yulian

Citat din: Pustu din Iulie 05, 2016, 11:09:20 AM
Am spus de la bun inceput : am 20 de stupi si 3 ani cu albinele , sunt incepator . Eu asa vad lucrurile . Normal ca n-am inteles . Ce sari asa in sus ? Acu zi tu la ce iti trebuie la un stup 2 urdinisuri si 2 gratii hanneman ca eu ma gandesc la 2 regine . Repet sunt incepator si din ce am citit eu gratiile alea se folosesc pentru a separa matcile .
2 urdinisuri iti trebuie ca sa nu iti inghesuie matca in culesuri puternice, daca citeai, ai fi vazut ca si eu am pus intrebarea "cum a rezolvat cu al doilea urdinis"?? Nu am folosit niciodata gratie hanneman, asa ca nu stiu la ce o foloseste. Una este a folosi doua matci si alta este acuza ca a folosit sirop. Si eu sunt apicultor de 5 ani si imi caut luminita de la capatul tunelului in viata apicola si cand cred ca am gasit solutia perfecta...intr-o luna, nimic nu mai bate cu nimic. Primii 2 ani au fost un real dezastru pentru mine cand am scos 1 borcan/an...dar din anul 3, cand m-am intalnit cu Adi - altstupar mi-am schimbat optica...apicola. M-a intrebat simplu...cati stupi ai? Aveam 20...mandrie mare. Mi-a zis...fa-ti 5 bucati si aia super buni si cu aia vei face productie, nu te mai plimba cu lazile ca o faci degeaba...si iaca. Din anul ala n-am avut sub 35kg miere/familie...pana anul asta, cand momentan am doar 7kg. Sfatul meu pentru tine si toti incepatorii este cel pe care l-am primit si eu. Decat 20 vai steaua lor, unu si bun, pregatit din timp pentru cules, cu albine  :D

Pustu

Citat din: yulian din Iulie 05, 2016, 04:19:08 PM
2 urdinisuri iti trebuie ...
Am si eu 2 urdinisuri si nu am nici o gratie . 2 urdinisuri si 2 gratii ma duce cu gandul ca trantorii ambelor regine  sa iasa afara . O gratie si 2 urdinisuri nu ma ducea cu gandul la nimic , e ceva normal  . Asa vreau sa lucrez eu si daca nu ma insel asa are si Adi . Tine bine pe langa Adi ca are multe de zis si toate in interesul tau

romikele


romikele

Treaba cu urdinisurile la alte nivele si gratiile hanemann e foarte importanta si numai cine o practica de cateva sezoane o poate pricepe.
Gratia nu se pune pentru a separa 2 regine, ci pentru a impiedica urcarea celei existente in caturile de stransura.
Urdinisurile faciliteaza albina de la nivelurile superioare sa plece la cules, fara a fi nevoita sa ia liftul de fiecare data  :wink2:

Mai exista o tehnologie, folosirea podisorului snellgrove:P

bucovineanu

Daca se citeau postarile mele anterioare cel putin una dintre nelamuriri nu exista. Nici un stup nu are mai mult de o gratie Haneman. Fiecare gratie la stupi pe 10 rame are urdinis. Acolo unde aveti impresia ca ar fi doua a doua, nu este gratie ci podisor Snellgrove. Acele podisoare au cel putin 4 urdinisuri. Folosesc astfel de podisoare la familiile care au tendinta sa roiasca, facand un roi cu regina batrana a familiei respective, deasupra acestui podisor, aplicand metoda Vasenco. Am explicat in alte postari din anii trecuti despre ce e vorba si cum se previne roitul, folosind aceasta metoda.
" Uite ca merge " SI " carpatina , dar trebuie sa stii sa bagi dalta exact cand soarele face 73 de grade si sa ai 5 urdinisuri ,neaparat 2 in fundul stupului si , si , si , . Daca stati cuminti va zic daca nu va las sa muriti  prostii . " Vad Pustule ca ai pus ghilimele. Ai citat cumva dintr-o postare a mea?
Dupa felul in care mi te adresezi, chiar crezi ca sunt obligat sa dau mai multe explicatii?
Daca s-ar ajunge la asemenea familii numai manuind dalta la nu stiu cate grade si facand stupului nu stiu cate urdinisuri ar fi simplu de facut apicultura. Am vorbit eu despre asa ceva? Daca vrei sa afli mai multe, cauta pe net si o gasesti mai multe despre metoda Vasenco, podisorul Snellgrove si gratia Hanemann.

Pustu

Sa traiesti nea Mihai . Dupa postul matale o sa dorm ca ....... hoitul  =)) =)) Ai ceva lemne de taiat ?? :rotfl:

Pustu

Domnule Bucovineanu cer scuze pentru interventia mea pe topicul dumneavoastra . Nu e obligat nimeni sa face ceva anume . Multumesc pentru sfaturile si experienta pe care o impartasiti cu noi .
Multa sanatate si numai bine

stefan1

Citat din: Pustu din Iulie 05, 2016, 11:52:31 AM

Sunt acelasi . Aici era vorba de atitudine .
1.  " Uite ca merge " SI " carpatina ,
2. dar trebuie sa stii sa bagi dalta exact cand soarele face 73 de grade si sa ai 5 urdinisuri ,neaparat 2 in fundul stupului si , si , si , .
3. Daca stati cuminti va zic daca nu va las sa muriti  prostii . "
Nu am nimic cu nimeni . Unii dau sirop ca mine , altii nu dau deloc . Unii au buckfast ca mine , altii carnica ,caucasica , ligustica .
4  Eu , in general , incerc sa-mi vad de patratelul meu .
5. Dumneavoastra credeti ca daca in fiecare an imi cumpar un F0 de 300 de euro sa zicem o sa devin dependent de un anumit crescator sau de o anumita rasa . Basca o sa stric si zona . E parerea dumneavoastra , o respect si nu sunt de acord cu ea .
Acu nea Stefane ce faci ? Te duci in munti ?
6. Eu cred ca stuparii din jur or sa aiba plus la cantar si or sa zica uite ca merge " SI "  carpatina . Asta genetic vorbind .
" SI " -ul asta ma deranjeaza cel mai mult . Nu am spus niciodata ca autohtona nu e buna , poate sa fie cea mai buna din lume , am spus doar ca NU-MI PLACE . Am avut stup cu 30 de rame de 1/1 si 10 de 3/4 .
Sa traiesti nea Stefane

  Nu este chiar timpul din an cel mai potrivit pentru polemici. Deea iti raspund doar pe scurt la ce ai scris mai sus.
1. Abia daca spunea ca DOAR Carpatina e buna, puteai sa iei pozitie. Sigur ca Buckfastul are niste calitati pe care nu le-am contestat. Problemele pe care toti o sa le vada o sa fie dupa mai multi ani. Optimistii dar si inconstientii zic: "Azi sa-mi fie MIE bine! Maine ma voi descurca eu cumva." Nu cred ca e cea mai buna atitudine.
2. Astea le-au spus altii, nu @Bucovineanu si nici nu avut postari in acest spirit (adica "Stiu eu dau nu vreau sa va spun").
3. Nici tata Google care le stie pe toate nu spune tot ce stie si trebuie sa-l intrebi daca vrei sa afli ceva. E absurd sa pretinzi cuiva:"Spune tot ce stii, altfel meriti sa fii porcait!" cum s-a intamplat si cu DM.
4. Spui ca iti vezi de patratelul tau. La albine nu e chiar asa. Rasa ta va influenta rasa albinelor din alte stupine vecine, deci tu te-ai amestecat in 'patratelul' lor fara a le cere voie. Si faptul ca se da pe scara larga zahar, afecteaza stuparii care nu au asemenea 'tehnici'. Se stie ca mierea romaneasca era cotata printre cele mai bune din Europa si era cautata din acest motiv. Cu cat vom produce mai multa 'miere' din zahar cu atat mierea romaneasca se va cere mai putin in strainatate si se va plati la un pret mai scazut, care afecteaza iarasi in primul rand pe cei care produc miere miere (la un pret de productie mai mare).
5. Da si Da O sa explic la 6
6. Iti spun o poveste: Dupa '90, fratele meu a primit niste samanta de porumb de la francezi. De atunci, cunoscand proprietatile hibrizilor, i-am atras atentia fratelui sa cultive macar un loc cu samanta de-a noastra, sa ne pastram soiul. A cultivat acel porumb de la francezi. A iesit o minunatie: toata sola a crescut la aceeasi inaltime, parca varfurile erau retezate. Fiecare fir de porumb a facut doua tulee, la aceeasi inaltime, perfect aliniate. Se opreau oamenii in drum sa se minuneze. Productia a fost foarte buna. Au inceput sa vina oameni si din comune vecine sa ceara porumb de samanta. In zadar li s-a spus ca este un hibrid si nu stim cum va fi a doua generatie. Al doilea an totul a fost schimbat: Firele nu mai erau uniforme, unul a crescut inalt, altul mic, rodirea nu a mai fost la fel si nici productia. Dar mai grav a fost ca boabele de la aceasta recolta prezentau un fenomen nemaintalnit la noi: unde este 'coltul" bobului (e acea portiune de la varful bobului de o culoare mai deschisa, care se observa si la porumbul fiert, adica partea de unde incepe germinarea bobului), deci acea portiune din bob era la cca 30 % din boabe o punga de mucegai de culoare verde, probabil si toxica. Sigur ca am renuntat apoi la acel soi. Culmea e ca am pierdut si soiul nostru. Cum am spus, in primul an am insistat sa samene o sola cu soiul nostru consacrat, rezutat dupa zeci de ani dintr-o selectie facuta de tata, care totdeauna alegea pentru samanta exemplarele cele mai frumoase de porumb si care s-a dovedit peste ani stabil si productiv. Toamna, la cules, am vazut ca si pe acea sola porumbul era tot frantuzesc. Explicatia a fost halucinanta. A semanat sola mica dupa ce a semanat-o pe aceea cu samanta frantuzeasca, a bagat in rezervoare samanta noastra, dar nu a scos restul de samanta frantuzeazsca. Masina de semanat era una 'bob cu bob', foarte economica, asa ca si a doua sola a fost semanata tot cu restul de samanta frantuzeasca, iar samanta noastra a ramas in rezervoare. In anii urmatori am incercat cu fel de fel de soiuri de la alte persoane, dar nici unul nu ne-a placut ca cel vechi al nostru. Acum cumpara samanta tratata, dar foarte scumpa, care da intr-adevar productii bune, dar trebuie cumparata in fiecare an. Asa se va intampla si cu albinele, chiar daca tu iti linistesti constiinta spunand ca ce faci tu nu priveste pe altii, sau poate nici nu-ti pasa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: Pustu din Iulie 06, 2016, 01:59:01 AM
Domnule Bucovineanu cer scuze pentru interventia mea pe topicul dumneavoastra . Nu e obligat nimeni sa face ceva anume . Multumesc pentru sfaturile si experienta pe care o impartasiti cu noi .
Multa sanatate si numai bine

  Era o revenire necesara si e bine ca ai facut-o!

  Imi vine in minte o strofa a unui poet valoros dar putin cunoscut, Traian Dorz:
...
"Ai spus o vorbă! – vorba ta,
Mergînd din gură-n gură,
Va-nveseli sau va-ntrista,
Va curaţi sau va-ntina,
Rodind sămânţa pusă-n ea
De dragoste sau ură."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Citat din: romikele din Iulie 05, 2016, 07:05:04 PM
Treaba cu urdinisurile la alte nivele si gratiile hanemann e foarte importanta si numai cine o practica de cateva sezoane o poate pricepe.
Gratia nu se pune pentru a separa 2 regine, ci pentru a impiedica urcarea celei existente in caturile de stransura.
Urdinisurile faciliteaza albina de la nivelurile superioare sa plece la cules, fara a fi nevoita sa ia liftul de fiecare data  :wink2:

Mai exista o tehnologie, folosirea podisorului snellgrove:P

Cine stie cunoaste  =D>

mape 48-petru manea

Oroles ,
Metoda cu mai multe caturi am folosito si eu ,dar din cauza durerilor de spate am renuntat
Din cele 1000 de amanunte stiu 51--tu cate ?
Din cauza unuia ca tine care le sti pe toate renunta multi sa mai posteze din experienta lor