Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

ciucur

Felicitari pentru ceea ce vad in poze. Sunt invidios pe culesul din zona dumneavoastra, la mine in zona nu da nici faneata. Asta e.
Referitor la 'altfel' de regine. Sunt bune in marea majoritate a cazurilor pentru ca dincolo nu vinde oricine regine si selectia inseamna ceva, costa destul de mult, poate aranjaza altfel cuibul , poate sunt mai blande , dar nu sunt ceva ce nu se poate regasi si la albina locala. Cine face selectie de ceva vreme in propria stupina si mai are si stiinta conducerii familiilor de albine va face performanta. Poti sa ai mama reginelor, daca nu te descurci cu ea si nu interpretezi corect ce vezi in stup, tot degeaba. In conditii egale diferenta majora o face apicultorul apoi albina.
:bravo:
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

yulian

#466
Citat din: oroles din Iulie 04, 2016, 03:09:51 PM
Si eu am constatat un cules foarte bun in ultimele 2 saptamani si nu cunosc sursa. La mine tei sunt putini, spre deloc. Paradoxul este ca la cei verticali au tendinta de a bloca total cuiburile in loc sa duca in cat.
Apoi hai sa-ti zic si eu...de 20 zile sunt acasa (din greseala - a picat culesul in pastoral si pana la tei mai aveam cel putin 10 zile) cu stupii de productie. Nu mi-a roit nici macar 1buc in tot sezonul. De 20 zile, stupul de pe cantar are 20kg+ si nu este cel mai tare din firma. 23 stupi din 28 au 2 caturi cu albina si miere - verticali. Sirop nu au vazut din luna martie. Paradoxul si la mine este ca nu stiu de unde/ce aduc..dar este f misto sa ai stupii la 3km de casa si sa ai un asemenea cules. Am facut selectie? Nu - eu cumpar matcile (autohtone) pentru ca nu am timp sa bibilesc la matci. Daca nu ar fi fost atatea ploi (cred ca) mai mult ca sigur aveam la toti 3 corpuri.
Succes!  :hi:

P.S. - eu il cred pe Dl Vasile ca se poate, daca stii sa manuiesti corect dalta!!  :wink:

P.S.2 -am vazut ca la stupi aveti urdinis superior. Puteti pune o poza cum ati rezolvat problema? De multe ori m-am trezit cu matca ingramadita in colt la culesuri puternice. Multumesc.

P.S.3 - Daca FS va da, dupa cum aud pe la colturi...o sa am o mare dilema: de unde caturi si rame pentru corpul 3???

mape 48-petru manea

Vasileee "cainii latra caravana trece "  Am fost primul care am postat pentru ca am crezut si mi-a placut --- pentru a avea asemenea familii trebuie selectie ,cules,priceperea apicultorului si inca 1000 de amanunte care nu le poti sti decat dupa zeci de ani de experienta   :hi:

Pustu

Citat din: bucovineanu din Iulie 04, 2016, 07:50:15 AM
Noaptea trecuta am mers la culcare cu un gust amar.
Va salut . Am 20 de familii si vreo 25 de roi .Nu or sa intre toti in iarna . 3 ani de apicultura . Si vreau sa va spun parerea mea , adica a unui incepator dupa ce priveste pozele expuse . Nimic deosebit . Am vazut albine mai multe la stupi cu o singura matca . Selectie nu vad , a mentionat colegul mai sus de ce . Nu-mi plac lacatele [ stiu , traim in Romania] . Imi place ca lucrati in papuci cu picioarele goale . Am lucrat si eu asa pana am scuturat o rama jos din greseala .
Legat de ce spuneti , daca nu folositi zaharul inseamna ca nu faceti miere multa , asta legat de clientii care se pierd usor . Adica nu vindeti 20-30 de tone la borcan , nu ati avea efectiv timp sa umpleti borcanele .
De buckfast ,nu in ultimul timp se prefera , acum oricine are acces la ea [ eu o consider rasa ] si este cea mai selectionata din Europa .
As mai avea ceva de spus despre atitudinea cu care veniti pe forum dar cred ca o sa mergeti la culcare cu un gust amar pana in septembrie  =))
Nu va cunosc , nu ma cunoasteti , n-o sa cumpar niciodata matci de la dumneavoastra si sper ca n-o sa va supere parerea mea nevinovata care , sunt sigur , e impartasita de multi . Asa vad ochii unui incepator scrisele dumneavoastra .
Eu va multumesc pentru sfaturile pe care le-ati dat pana acum si sper sa nu va opriti aici .
Multa sanatate si numai bine.

Pustu

Pentru cei care posteaza cu " nu te pricepi " , '' nu stii sa manuiesti dalta '' , '' daca stii se poate '' : fratilor in ce era traim ????? A aparut Tesla fratilor . Nu vreti sa fiti in rand cu lumea ?

http://www.youtube.com/watch?v=2vNH-Q7fu7A

MirceaCalin

Citat din: Pustu din Iulie 04, 2016, 09:46:46 PM
Pentru cei care posteaza cu " nu te pricepi " , '' nu stii sa manuiesti dalta '' , '' daca stii se poate '' : fratilor in ce era traim ????? A aparut Tesla fratilor . Nu vreti sa fiti in rand cu lumea ?

=))
Atenţie !!! Tesla tocmai şi-a omorât "şoferul" !!!

http://electrek.co/2016/07/01/images-aftermath-fatal-tesla-autopilot-crash-video/

roi_ag

Eu nu contest ca acele corpuri nu au albina în ele.D-nul Bucovineanu se dezvoltă pe verticala.Din ce văd
si nu ma înșel după primul corp la unii și după al doilea la alții sunt podisoare despărțitoare ce-mi spune
ca în acea cutie sunt 2 familii.Da mătcile au fost bune ,au dezvoltat familia , lipsa de cules la salcâm
te  forțează să faci un roi.Cu o matca buna gata împerecheata la tei poți să-i pui cat.Si așa ajungi la
acea cutie de 4-5 corpuri.Nu cred că este o singură familie intr-o cutie . Dacă nu sa ma scuze D-nul
Bucovineanu pe care îl apreciez pentru osteneala de a da sfaturi oricui pe acest forum.

oroles

Citat din: bucovineanu din Iulie 04, 2016, 07:50:15 AM
Noaptea trecuta am mers la culcare cu un gust amar.
Eu nu stiu de ce s-a culcat cu un gust amar?! Si eu m-am culcat zilele trecute cu un gust, amar dar stiu sigur ca e de la fiere. Eu in locul domnului @bucovineanu as fi flatat daca cineva m-ar acuza ca am stupii prea buni. Am mai spus-o de atatea ori: La noi in Romania, datorita unor cerinte ale pietei nu se da zahar la albine in plin sezon. Canadienii, desi au semnificativ mai putini stupi ca noi, o clima mai rece scot miere mai multa. Explicatia o stim si noi, desi am vazut ca nu o recunosc: galetile cu sirop. La noi sare de fund in sus oricine este intrebat daca a dat cu zahar pe la trompa albinei. Si culmea, cand te uiti pe listele rusinii de la Tremont vezi ca dau destul de multi. Daca ii intrebi pe cei care au aparut pe lista rusinii daca au dat zahar se jura ca nu au dat nimic. Cred ca ar trebui reconsiderata atitudinea fata de cei care dau siropuri. Atat timp cat isi informeaza clientii despre ce contine mierea lor nu e o problema. Si sa nu mai spunem ca clientul ar trebui educat sa inteleaga si de ce se dau aceste siropuri si cand?! Domnul @bucovineanu a vorbit in nenumarate randuri despre hranirile de stimulare si de completare (doar de cele de toamna). Stim bine ca intotdeauna s-a aratat dezamagit de cei care dau turte iarna, aratand ca ar fi fost mai usor sa se faca hraniri de completare din toamna. Bun, o intrebare fireasca ar fi: In conditiile in care vremea de anul acesta a fost aiurea pentru apicultori iar intr-o perioada ramele erau chele, nu credeti ca suntem indreptatiti sa folosim ceva sirop pentru completare?! Multi apicultori cred ca imi dau dreptate. Eu nu am dat un strop pentru ca am avut mancare. Chiar si asa, au existat sincope in ponta matcilor, lucru de nedorit. Daca as fi dat, as fi fost convins ca as fi avut stupi mai buni. Nu trebuie stigmatizati cei care dau sirop si vara. Trebuie sa ii intelegem.

Imi pare rau daca s-a suparat dl. bucovineanu. Stiu ca are multa experienta si da sfaturi bune.  Eu astept de la dl. Petru Manea sa ne spuna macar 20-30 de detalii din cele 1000 pe care le cunoaste. Nu am sa inteleg de ce 1000 si nu 987 sau 773? E chiar asa o suma fixa de  detalii care fac din unii mai apicultori  decat altii?! Am vazut ca pe celalalt forum este "divinizat" (cuvantul apartine unui user) dl. Gica Romanescu. Sincer i-am studiat postarile si am vazut ca a fost un stupar priceput. De aici pana la "divinizare" e o cale lunga. Sper totusi ca pe acest forum sa fie mai multi apicultori "umani" si nu "divini". Aici toti suntem stupari, nu zei si muritori...de foame.

Ma bucur totusi ca si o parte dintre stuparii de pe acest forum au observat ce trebuia si ce am observat si eu.

Pentru o perioada ma voi retrage.

PS: Am inteles de ce dl. @bucovineanu s-a culcat cu un gust amar. Afirmatia devine mult mai inteligibila daca mai cunosti si ceva psihologie.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Incerc sa lamuresc subiectul actual dupa care voi lua o pauza. Probabil scriu de prea de multi ani si lumea s-a plictisit de postarile mele.
Ce se vede la unele familii intre corpul unu si corpul doi, sau la cateva intre corpul doi si corpul sau corpurile de deasupra, nu sunt podisoare ci gratii Haneman. Podisoare si roi sunt la vreo patru familii in toata stupina, acolo unde se vad cate doua rame intre corpuri, una fiind gratia si alta podisorul. Daca toti stupii ar adaposti cate 2 familii fiti siguri ca nu as fi postat acele poze.  Rama cu gratie Hanemann pe care o folosesc poate fi vazuta aici: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1556.465
Pustule, daca tot ai intervenit, te rog sa-ti spui parerea despre atitudinea cu care vin  pe forum pana la capat.
Cu lacatele e o poveste mai veche. De mai multi ani nu sunt folosite, dar au ramas pe o parte dintre stupi.   Referitor la selectie,  pot spune ca dintre toate familiile au roit patru sau cinci, dar stiu ca nu o sa fiu crezut. Nu am inteles bine ce s-a spus despre dezvoltarea inegala a familiilor. Stupii  care au numai 2 corpuri au cate 13 rame pe corp. Cei care au trei sau patru corpuri au cate 10 rame in fiecare corp. Este si o familie pe 2 corpuri de 10 rame si un roi pe un singur corp. Mai este si un corp cu 12 rame in care sunt 4 nuclee de imperechere. Stupii orizontali au cate 20 de rame+ cate o magazie de 8-10 rame.
Referitor la zahar si la siropuri, una e sa dai sirop in timpul sezonului activ pentru a salva familiile si alta este sa dai sirop pentru a fi transformat in miere marfa.

Pustu

" Eu vin pe forum sa va dau sfaturi . N-am ce invata de la voi . Daca ma suparati ma duc in munti si numai scriu pe aici " .
Sa nu va suparati pe mine . Asta e parerea mea . Si daca tot suntem o familie , asa cum imi place sa cred . dumneavoastra o sa cautati sa-mi demonstrati contrariu si n-o sa va retrageti de aici .

tuturicius

#475
Domnule Bucovineanu, vazand ca ati ramas cu un gust amar nu pot sa ma abtin sa nu va trag un pic de maneca, si sa va invit sa mai meditati un pic la toata treaba asta. Cam repede va ganditi deja ca nu mai are rost sa postati.
Mie mi-ati explicat, rapid, in doi timpi si trei miscari, ca am facut mierea de rapita jumatate din sirop. Geaba ii axplicasem mai inainte colegului stefan1 ce, cum, cand, cat. Omul s-a declarat multumit de explicatie, dar dumneavoastra tot ati dat cu parul. Cand acuzi de o treaba, atingi imaginea cuiva, mi se pare normal ca inainte sa asculti cu un pic de atentie ce are omul de zis. Sau barem pentru faptul ca v-am fost client la matci la un moment dat ma asteptam sa cititi un pic mai atent ce si cum am facut eu in stupina.
Colegul oroles doar v-a bazait un pic si deja va ganditi sa nu mai postati. Mie mi-ati spus cu subiect si predicat ca mierea mea de rapita numai jumate sirop poate sa fie. Pai eu trebuia eventual sa-mi si sterg contul de pe forum.
Unul din punctele demonstratiei dumneavoastra scurte si fara drept de apel era ca o familie nu avea cum sa consume nu mai stiu cat sirop inainte de pomii fructiferi, ca atare numai ca a ajuns in miere. Din nou va invit sa mai meditati asupra faptului ca nu le stiti chiar pe toate, probail nimeni nu se poate lauda cu asta. Despre ce poate face o familie sub o izolatie termica facuta corect si mai serioasa am constatat ca nu stiti absolut nimic.
Consider ca din nestiinta la respectivul capitol ati scris ce ati scris. Nu vreau sa ma gandesc ca poate m-ati luat direct la "punct ochit, punct lovit" din principiu, pentru ca m-am aliat cu "capitalistii" ....
Eu acum nu pot sa ma mai laud cu niste familii deoseite, pentru ca la mine toate culesurile au fost cam varza pana acum. Daca umpleam, cum spuneati, hranitoarele de 20-25 de litri, pe care nu le am (am hranitor de podisor de 2l) as fi stat mai bine  :thanks:

Sa fim toti sanatosi!

stefan1

Citat din: Pustu din Iulie 05, 2016, 12:27:18 AM
" Eu vin pe forum sa va dau sfaturi . N-am ce invata de la voi . Daca ma suparati ma duc in munti si numai scriu pe aici " .
Sa nu va suparati pe mine . Asta e parerea mea . Si daca tot suntem o familie , asa cum imi place sa cred . dumneavoastra o sa cautati sa-mi demonstrati contrariu si n-o sa va retrageti de aici .

  Pustule! Eu te stiam de pe forum ca un foarte bun incasator. Chiar te admiram cum suportai cu stoicism zecile de mesaje in special de pe "Stuparitul" care ironizau obiceiul tau de a da iar si iar de mancare famiilor tale. Iarasi admiram cum uneori, in loc sa te superi, raspundeai cu o gluma sau o ironie fina, dovada de inteligenta.
  Nu stiu de ce de data asta vrei sa musti! Daca ce ai scris acum ai inteles tu din postarile lui @Bucovineanu, inseamna ca sunt unele probleme, dar nu la el! De obicei dansul isi justifica afirmatiile. Sa-i pui la indoiala afirmatiile, sa suspectezi nu stiu ce smecherii si mistificari, este o jicnire ori recunosti tu ori nu. Mai cu seama ca si acum a spus ca dansul primeste pe oricine care se indoieste de ce a prezentat sa vada la fata locului.
  Unii oameni cred ca sunt mai mari daca reusesc sa vada nereguli unde marea majoritate nu vad, de aceea chiar umbla dupa vanare de greseli unde nu e cazul. Acum aproape 1000 de ani, un mare invatat sirian, Bar-Hebraeus, spunea:"Prostii observa doar greselile oamenilor si nu dau atentie calitatilor acestora. Ei seamana cu mustele, care cauta sa se aseze doar pe bubele corpului."
Se zice ca cine vorbeste, seamana iar cine asculta, culege. Daca aruncam cu pietre in cei care spun si altora din experienta lor de zeci de ani, se poate sa nu mai fie cine sa samene.
  Eu cred, Pustule, ca tie ti-a fost frica sa nu ti se clatine convingerile tale ca albina este ca vaca, la care trebuie sa-i dai mancare de 3 ori pe zi daca vrei sa nu moara, iar Bucovineanu, care spunea ca el nu stimuleaza deloc in sezonul activ este o amenintare la acest tip de stuparit, care din pacate are tot mai multi adepti inclusiv pe forum. Si DM care si el a spus clar ca da acele galeti de sirop DOAR toamna, pentru iernare si foarte rar primavara daca o familie ar fi totusi cu rezervele epuizate, a fost acuzat ca minte, ca ascunde realitatea si facut astfel sa renunte la filmari, ca sa nu mai fie improscat cu laturi. Sigur ca sunt multi si tot mai multi care stimuleaza in sezonul activ. Este la mintea cocosului ca daca le dai mereu sirop cat pot ele lua, obtii productii mai mari, dar nu de miere ci de sirop invertit.Sa nu uitam ca pana la inceputul sec XX nici nu se cunostea zaharul si deci albinele au putut trai fara stimulente. Si atunci se faceau productii mari. De atunci s-au schimbat multe, monoculturile s-au extins, chiar clima s-a mai schimbat. Acum sunt unele zone in care in anumite perioade ale anului este necesar un aport extern de hrana, dar odata aceasta posibilitate fiind gasita, e greu sa se pastreze limita intre hraniri de necesitate si hraniri masive pentru suplimentarea productiilor de 'miere'. Cand zaharul e 2,5 lei/kg iar mierea 25 lei/kg, aparent aceasta metoda de a face miere este solutia viitorului.
  Si referitor la Buckfast s-a discutat in multe topicuri inclusiv pe toate forumurile straine. Unde s-a introdus acest hibrid, in nu prea multa vreme au disparut rasele locale, specializate in clima si culesurile locale si curand stuparii regretau vremurile si rasele batranesti. Nu cred ca e asa de greu sa pricepi ca aceasta rsa adusa, nu este numai treaba ta, ci a tuturor stuparilor inocenti din zona, care o sa se trezeasca cu alt fel de albine fara voia lor si vor fi obligati fie sa cumpere pe mai departe acest hibrid, fie sa vada cum productiile stupilor lui sunt tot mai mici sau pur si simplu sa renunte la stuparit si sa ramana doar cei dispusi sa-si cumpere pe bani grei materialul biologic. Deeea unii militeaza pentru a nu se aduce aceasta rasa, cu argumente pe care numai daca esti cinic nu le recunosti.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

yulian

Citat din: bucovineanu din Iulie 04, 2016, 07:50:15 AM
De ce dezvolt asemenea familii? Raspunsul e simplu: pentru a putea valorifica cu folos un cules mare, un cules important.

Citat din: Pustu din Iulie 04, 2016, 09:46:46 PM
Pentru cei care posteaza cu " nu te pricepi " , '' nu stii sa manuiesti dalta '' , '' daca stii se poate ''

Pun pariu ca habar nu ai ce a vrut sa spuna @bucovineanu prin "pregatire pentru un mare cules" - aici este toata smecheria, sa fi pregatit inainte de un cules cu albina...nu dupa. Toti marii supari, din toate timpurile, au pregatit familiile pentru cules...si nu cu zahar  :nono:. Manuiesti dalta in asa fel incat sa nu ai 100 stupi pe 2 rame...mai bine 2 pe 10 rame, dar asta inseamna experienta.

bucovineanu

Sunt constient de faptul ca nu le stiu pe toate, nici in apicultura,si cu atat mai putin in alte domenii.
Dar despre avantajele si dezavantajele izolarii stupilor stiu destule. Toti stupii mei orizontalli, cu care am inceput apicultura, au peretii din doua randuri de scanduri intre care s-a pus carton  iar la o parte dintre ei polistiren. Am vazut la ei mai multe dezavantaje decat decat avantaje si de aceea am trecut la alte modele. Izolarea se preteaza acolo unde sunt ierni foarte lungi si grele cum e cazul Canadei. La noi unde iernile sunt de la an la an tot mai usoare, nu vad rostul izolarii stupilor.
Referitor la administrarea unor cantitati mari de sirop in pragul culesurilor sau chiar in timp ce exista  nectar in natura, raman la aceeasi parere: o buna parte din acel sirop va ajunge in mierea extrasa.

oroles

In poza aceasta, stupul din prim plan are 3 urdinisuri. Unul este la baza stupului. Al doilea este la baza celui de-al doilea cat (cel putin asa mi se pare) pe aceeasi parte cu urdinisul principal si unul evident, in lateral stanga, la baza ultimului cat. Cunosc principiile folosirii urdinisurilor secundare. Ce motiv ati avea sa puneti un urdinis in lateral daca nu ...prezenta altei matci in acelasi stup? Poate exista alte zeci de motive mai bune...

.

Sau poate asta este una din smecheriile alea 1000.  =)) Astept poze cu stupii lui Petru Manea cu cele 4 caturi deasupra.


Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani