Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Poze recente din stupina. Se dezvolta si familiile de albine din rasa locala.

bucovineanu

Inca

mape 48-petru manea


MirceaCalin

Da' ştiu că aveţi ceva etaje acolo !!!



G. Iulian


oroles

Sigur caturile alea au albine si miere? Nu exista vreo alta sursa de "nectar" pentru acele caturi?  =)) :rotfl:
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Cine nu crede ca acele caturi sunt pline cu albine poate veni sa se convinga. Primesc oaspeti oricand. In acest an albiunele au avut o dezvoltare exploziva.
Cat despre " nectar" as face cea mai mare greseala daca as umbla cu astfel de surse. Nu vand mierea la procesatori, unde probabil se mai permit si asemenea lucruri. Clientii pentru miere se castiga greu si se pot pierde foarte usor.

tinumaftei

Frumos, dar destul de curios. Trebuie să fi existat o sursă de hrană pentru a ajunge la acest stadiu si in al doilea rând trebuie să fie un obiectiv pentru aceste familii uriașe. La un cules modest caturi "fără număr" nu au sens. Asta ar presupune cules de peste 4 kg/zi. Altminteri Un cât va fi umplut in 30 de zile, doua caturi în 60 si tot așa..
Oferifi-ne niste detalii despre cules...

fone

Domnule Oroles , emoticoanele nu va absolva.Nu e ok sa faci glume despre caturi multe , nu ati fost acolo .
Sant convins ca stiti ca nu s-a facut miere anul asta pana aceasta perioada(tei si acum floare).
Poti aduce prejudicii unui apicultor corect cu aceste afirmatii.
La cei 31 de ani ai Dumneavoastra ar trebui sa fiti mai moderat .

O seara frumoasa,
Florin




bucovineanu

#459
Intradevar, in acest an culesul in prima parte a sezonului a fost destul de slab. Nu a fost atat de slab incat sa faca foame albinele. In primavara au avut ceva cules la salcie, pomi si papadie. In perioada cand in sud era inflorit salcamul au avut ceva cules la paltin. Apoi pana sa vina ploile reci incepuse  secretie de mana care a disparut odata cu perioada rece. Faptul ca au avut totusi un cules bunisor de intretinere a facut ca familiile, care au iesit din iarna pe 8-11 rame sa se dezvolte in continuare foarte bine, avand in marea majoritate regine din anul anterior. Corpul doi a fost pus devreme in primavara. Al treilea corpa fost pus cu rame cladite intercalate cu foi, intre primele doua pentru a preveni roitul.  Si a venit culesul la tei, care in zona noastra a beneficiat si de vreme excelenta. In zona noastra sunt foarte rari anii cand teiul secreta masiv. In acest an secretia a intrecut orice asteptari. Unele familii au cerut si corpul patru. Ma ghidez dupa principiul ca daca avem familii puternice in oricare perioada a anului, putem avea si rezultate care sa ne multumeasca. La asemenea familii se poate ajunge numai in stationar.

bucovineanu

Oroles, daca nu reusesti sa ajungi la asemenea familii, nu inseamna ca acest lucru nu e posibil, fara sa le dopezi cu "nectar". Conteaza si zona in care ai albinele, dar si priceperea apicultorului. E usor sa arunci cu noroi in cineva, chiar daca o sa te scuzi ca ai facut-o in gluma.

G. Iulian

Multi prefera sa spuna ca nu se poate asa ceva decat sa intrebe cum s-a ajuns la "performanta" asta. Sanatate multa nea Vasile.

bucovineanu

Noaptea trecuta am mers la culcare cu un gust amar. Sa mai dau niste explicatii.
Cei care stiu sa ingrijeasca albine stiu ca daca vrei sa faci "miere" din altceva decat nectar nu e nevoie sa ajungi la astfel de familii. Este suficient sa ai un singur cat, un hranitor de 8-10 litri si poti sa extragi in fiecare saptamana. De ce dezvolt asemenea familii? Raspunsul e simplu: pentru a putea valorifica cu folos un cules mare, un cules important. In acest an culesul important a fost la tei. Intr-un fel poate valorifica un cules o familie cu 15-20000 de albine si cu totul altfel valorifica un cules o familie cu 50-60000 de indivizi.
De ce am postat acele poze? In ultima vreme este la moda cumpararea de regine de o anumita "rasa". Prin postarea mea am vrut sa arat ca si albinele noastre pot sa se ridice la niveluri ridicate de performanta. Nu am amintit in postarile de ieri nimic despre selectie deoarece as fi fost acuzat ca vreau sa va vand regine. Va spun ca nu vreau acest lucru.
Din pacate multi dintre noi gandesc la fel ca si cetateanul care a mers la gradina zoologica si cand a vazut girafa a exclamat foarte sigur pe sine: Asa ceva nu exista.
Unii cred ca daca vaca lor nu da mai mult de 5 litri de lapte pe zi, nu pot sa existe vaci care dau 40-50 de litri.
De cand scriu pe acest forum si o fac aprope de la inceputul lui, am dat sfaturi in domeniul apiculturii si in alte domenii, daca am considerat ca ma pricep, oricui mi le-a cerut. Dar atunci cand in loc de multumiri pentru acele sfaturi esti acuzat ca trisezi, te intrebi daca se merita sa mai postezi.

MirceaCalin

Eu cred că merită să postaţi în continuare pentru că, teoretic, vor veni alţi şi alţi începători care vor căuta "aurul" adevărat şi vor putea începe "cu dreptul" citind postările veteranilor cunoscători !

Nu cred că sună patetic; emit/postez părerea mea sinceră.

Din păcate un număr din ce în ce mai mare de concetăţeni vor să sară peste etape şi să ajungă la bunăstare şi belşug dacă s-ar putea peste noapte, cu muncă cât mai puţină. Astfel sunt tentaţi să caute "prolificitate maximă" şi "producţii mari"...

Nu vă cunosc de multă vreme şi am încercat să vă deranjez cât mai puţin dar am fost foarte mulţumit şi impresionat de cunoştinţele dvs şi modul sincer prin care le împărtăşiţi novicilor.

Vă doresc să nu vă "amărâţi" şi să nu puneţi la inimă supărările inerente care apar aproape inevitabil în spaţiul public şi cu o frecvenţă crescută, cu fiecare secundă prin care trecem.

Stimă şi consideraţie !!! 

oroles

#464
Imi cer scuze daca gluma mea a deranjat. La cat de prost a fost anul m-am mirat de numarul de caturi puse deasupra. Sa nu credeti ca am stupi chiar asa de slabi. Si asta cu putina hranire in primavara. De altfel, poate ati observat ca nu prea pun poze din interiorul stupilor. Asa, din principiu... Si eu am constatat un cules foarte bun in ultimele 2 saptamani si nu cunosc sursa. La mine tei sunt putini, spre deloc. Paradoxul este ca la cei verticali au tendinta de a bloca total cuiburile in loc sa duca in cat. La orizontali totul e foarte bine.

In alta ordine de idei, cred ca avem fiecare dintre noi dreptul la opinie. Intotdeauna mi-a placut dictonul "Dubito ergo cogitum; cogito ergo sum". Indoiala, e deci un mod de viata pentru mine. Am vazut ca dl. bucovineanu a mentionat "selectia" ca justificare pentru numarul de caturi. Daca dadea si ceva "nectar" de magazin, coroborat cu o selectie riguroasa, atunci am fi remarcat la toti acelasi numar de caturi, ceea ce nu se prea vede pe imagini. Eu prin selectie vad atingerea potentialului maximal al stupinei / rasei si uniformizarea materialului genetic. Ori, din ce vad eu prin poze exista diferente majore intre stupi si "puterea acestora" (judecand strict dupa spatiul ocupat). Sper sa nu se supere pe mine, dar cred ca selectia nu e chiar selectie daca se regasesc astfel de situatii. Cred ca mai degraba acei stupi sunt rezultatul unei "intamplari". Sper sa nu am dreptate... Oricum mi-as fi dorit sa ii fac o vizita dl. bucovineanu, fara ca sa ii las un gust amar...

Dl. fone, eu sunt de parere ca ar trebui sa va declinati identitatea din moment ce v-ati facut un scop in sine din a ma ataca. Oricum va mentionez ca aveti suficiente postari cat sa nu va bag in seama.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani