Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Cred ca se poate asa ceva daca sunt matci batrane cu tinere. Daca sunt 2 din acelas an imi este greu sa cred ca vor convietui.
Si eu am vazut la mine caz asemanator.
De la anul o sa fac mai multe nuclee ca anul acesta sa am tot mai multe matci tinere. Acuma am cam 70% matci de anul aceata. Vreo 20% dd anul trecut si 10% nu stiu exact anul.

bucovineanu

Cele doua sunt mama si fica. Una e de 4 ani, iar cealalta este de schimbare linistita, din acest an. Au intrat ambele la iernare si vom vedea daca vor iesi amandoua.

joohny

Va salut.In acest caz cum se va forma ghemul de iernare?Multumesc.

oroles

Citat din: joohny din Noiembrie 02, 2015, 06:47:05 PM
Va salut.In acest caz cum se va forma ghemul de iernare?Multumesc.
Cu doua matci in acelasi ghem.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Daca reginele sunt tolerate pe aceeasi rama fara sa se atace, nu va fi nici o problema sa formeze un singur ghem. Nici nu ar avea cum sa formeze 2 gheme deoarece familia este restransa pe rame bine acoperite cu albine.

stefan1

  Am mai scris de o situatie la fel cu matca de schimbare linistita. Noua matca insa avea un picior paralizat (probabil un accident la imperechere) insa altfel era frumoasa si oua. Matcile s-au pastrat ambele pana toamna. Interesant insa ca si primavara matcile erau tort amandoua. Ba in martie aveam nevoie de o matca si am luat-o pe batrana, care s-a comportat in continuare bine. Curios, din acelasi neam, dar acum, la o distanta de vreo 10 ani, am avut iar o intamplare curioasa cu o matca, pe care o voi povesti in alta parte.
  Parerea mea. pe care am mai expus-o si am vazut ca sau mai confirmat-o alti stupari, este ca cele doua matci care convietuiesc nu sunt in plenitudinea fortelor si nu au curaj sa se confrunte. Am gasit apoi prin carti stupari care mutilau reginele (de ex sectionand varful acului sau unul-doua segmente din antene si aveau chiar 4-5 matci intr-o familie. Dar asta nu cred ca aduce vreun avantaj economic.

  Am avut si un alt caz, pe care de asemenea l-am relatat pe forum. Chiar stupul de pe cantar avea matca batrana si voiam sa o las sa fie schimbata linistit, dar asta nu s-a intamplat pe toamna. Primavara devreme, la inceput de martie, stupul avea 2-3 faguri cu puiet, dar am vazut si o matca tanara, foarte frumoasa dar nefecundata. Puietul avea presarate si unele celule de trantori. La urmatorul control matca tanara disparuse (probabil a incercat sa iasa la zbor pe vreme inca mult prea rece si in lipsa trantorilor) si erau deja alte botci, dar crescute din oua de trantori (depuse de matca batrana in botci, deci nu in celule de albine transformate). Am distrus botcile si am lasat mai departe matca in speranta ca va creste si o botca buna (proportia puietului de trantori in faguri era tot mai mare). Nu a reusit nici a doua oara si acum deja matca oua aproape numai de trantori. Ca ultima solutie, am dat stupului doua botci (neprotejate) din alta familie. Nu au fost atacate de matca si s-a ales din ele o matca foarte faina. Eram deja in aprilie si matca a reusit sa se imperecheze, dar nu a omorat pe batrana, care oua in continuare, dar numai de trantori in faguri, alaturi de cea tanara. Nu voiam sa omor eu matca, era chiar de la stupul nr 1 si se tragea din matca primului stup cu care eram inceput cu 30 de ani (pe atunci) in urma. Cu disparitia ei am pierdut continuitatea neamului in acea lada. Speram ca noua regina o va elimina, dar nu a facut-o. Inca vreo luna au ouat in paralel, batrana numai de trantori in celule de albine. Pana la urma tot a trebuit sa o elimin eu, dar nu am omorat-o, am aruncat-o jos, unde inca a mai fost o zi ingrijita de cateva albine. In cazul ei, eu cred ca noua matca nu a mai atacat-o (desi nu era 'fata' ei), pentru ca batrana, epuizata, nu mai emitea substanta de matca si deci nu o mai socotea ca pe o rivala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

mape 48-petru manea

Citat din: joohny din Noiembrie 02, 2015, 06:47:05 PM
Va salut.In acest caz cum se va forma ghemul de iernare?Multumesc.

referitor la situatia amintita de mine mai sus---la controlul facut in martie fiecare matca avea ghemul ei in care aveau si puiet de toate varstele---au iernat pe 8 rame si aveau spatiu suficient pentru asi forma fiecare ghemul ei---cred ca in iarna aveau totusi un ghem comun

dorindafi

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 02, 2015, 06:20:17 PM
Cele doua sunt mama si fica. Una e de 4 ani, iar cealalta este de schimbare linistita, din acest an. Au intrat ambele la iernare si vom vedea daca vor iesi amandoua.
anul asta dupa floare, inainte de a deplasa stupina la munte am facut unele mutari de rame la fam. care urma sa se deplasesze pt cules
la o fam doua regine una cu rosu si una cu verde
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Karpetrusov

Acum dupa o exploatare de un an, pot trage linie. Concluzia : Stupul cu Regina din Bucovina s-a comportat exceptional  si a depasit media de miere pe stupina cu cca 100 %.
A swarm of bees in May is worth a load of hay;
  A swarm of bees in June is worth a silver spoon;
    A swarm of bees in July isn't worth a fly.

bucovineanu

#414
Astazi la noi a fost o zi cu temperatura de 16 grade, printre cele mai ridicate din tara.
Am fost la stupi si albinele la ora la care am ajuns aveau zbor, dar nu foarte intens. Probabil zburasera intens mai devreme. Nu am putut rezista tentatiei si am deschis cativa stupi. Albinele erau intr-un ghem mai rarefiat. Nu au puiet. Vazusem la alti colegi ca au puiet in toate stadiile si eram curios.
Au consumat foarte putina hrana.

bucovineanu

Reginele pot fi iernate si asa:

bucovineanu

Inca doua poze

MirceaCalin

Citat din: bucovineanu din Decembrie 23, 2015, 08:33:50 PM
Reginele pot fi iernate si asa:

Explicaţi-ne şi novicilor ce să vedem acolo ?
Eu văd jos un corp cu două urdinişe şi pot bănui că mai sunt încă două pe celelalte laturi.
Sus ce aveţi ?

Eugen B


bucovineanu

Citat din: MirceaCalin din Decembrie 24, 2015, 12:41:41 AM
Explicaţi-ne şi novicilor ce să vedem acolo ?
Eu văd jos un corp cu două urdinişe şi pot bănui că mai sunt încă două pe celelalte laturi.
Sus ce aveţi ?
Sunt 2 stupusori pentru imperecherea reginelor, din care unul, cel de deasupra, cu fund detasabil care acum lipseste. Fiecare are cate 4 compartimente pentru cate 3 jumatati de rama.  Daca s-ar folosi numai un singur stupusor, ramele fiind mici, nu ar ajunge mancarea pana in primavara. Acum avem un fel de ME unde ierneaza 4 regine.