Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

tuturicius

Buna ziua!
Un prieten mi-a pus la ouat rame de 3/4 in stupi de 1/1, in ideea de a-mi face 2-3 roiuri. Am citit pe celalalt forum la un topic cu formarea de roiuri ca daca ramele cu care formam roiul au si puiet necapacit nu accepta regina imperecheata. Ramele puse la ouat pentru mine fiind doar cele de 3/4 nu o sa putem alege care rama vrem din stup si s-ar putea sa fim in situatia de a face roiuri cu ramele continand si puiet necapacit. Am intrebat si acolo si va rog sa ma ajutati si dumneavoastra cu un sfat. Daca las roiurile orfane si ditrug botcile de salvare dupa ce nu mai au puiet necapacit ar fi ok? SAnsele de acceptare s-ar diminua cu ceva fata de a lua rame cu puiet doar capacit si a le da regina imperecheata? Sau ar mai fi vreo metoda?
Daca ridicam ramele in timpul unei zile frumoase cand culegatoarele sunt plecate ar trebui sa avem doar albina tanara. Dar banuiesc ca printre ele mai sunt si culegatoare. Am mai putea tine roii cateva ore in apropierea stupilor de unde am ridicat ramele ca sa fim siguri ca a plecat toata culegatoarea inapoi in stupul ei? Io stiu ... daca vedem ca nu mai sunt suficient acoperite ramele mai scuturam albina ... Sau scuturam direct si cate o rama de albina in afara de cele cu puiet ...Asta tot in ideea de a mari sansele de acceptare.
Va multumesc!

bucovineanu

Daca ramele cu care se fac roiuri au si puiet necapacit e bine sa se faca roiurile pe aceeasi vatra scuturand in roiuri rame cu puiet larvar in afara de albinele de pe ramele ce vor ramane in roi. Culegatoarele se vor intoarce la familia din care au fost luate iar albinele tinere care raman vor accepta cu usurinta regina. Pentru fiecare rama de puiet capacit ce ramane in roi, se va scutura inca una cu puiet larvar. Un amic a procedat asa saptamana trecuta si procentul de acceptare a reginelor imperecheate fost de 95%.

tuturicius

Iuhuu!
Multumesc! Incerc sa mai fac un pas inainte.

rusu marius mircea

din propria experienta recenta va spun ca d-l bucovineanu are dreptate! ce mi sa intamplat mie? dorind sa trec pe stupi ME, roii I-am format cu rame 3/4 crescute in dadant deci aveau si larve necapacite.
in anul 2013 am format roii pe aceeasi vatra. in luna iunie existand si cules botcile au fost acceptate peste 90%, albinele culegatoare intorcanduse in fam de baza. in luna iulie am mai format 8 roi in perioada fara cules albinele culegatoare au dat de stire ca in roi este miere si acestia au fost atacati si distrusi.
in anul acesta avand experienta de anul trecut am facut roii pe alta vatra. la fel ca anul trecut ramele crescute in dadant aveau si puiet in diferite stadia de dezvoltare.-rezultatul acceptarea botcilor a fost in procent de sub 50% pana in momentul capacirii tuturor larvelor.
la vre 3 roi care au ros botcile si a doua oara am facut transvazarea chir in cupele construite pe ramele lor. sunt curios ce au facut acesti roi, azi o sa verific.
marius

Porfy66

Si eu sunt in tranzitie spre stupi multietajati cu rama 3/4 si am format roii pe aceeasi vatra cu rame 3/4 crescute in Dadant si care aveau si mult puiet larvar.
Singura chestie ce am facut-o e ca roilor formati, pe langa botca capacita, le-am pus o doza de feromon de matca Pseudo Queen. Astfel albinele din roi au stat linistite si nu si-au tras alte botci, dupa 5-7 zile efectul feromonului dispare dar pana atunci iese noua matca si totul merge ff usor!
:hi: :hi: :hi:

tuturicius

In urma cu o saptamana am constatat ca familiile nu au rezerve de miere - coronitele goale si in total, pe ramele acoperitoare nu se aduna echivalentul unei rame pline pe ambele fete. Ca atare le-am administrat sirop 1:1, un litru pe zi, in total 4-5 litri. Familiile sunt pe doua corpuri, corpul de jos ocupat complet iar corpul de sus de la 2 rame cu puiet si 4 intervale de albina la 4 rame de puiet si 7 intervale de albina. Azi m-am uitat prin stupi si am vazut ca in corpul de jos totul arata normal, puiet si coronite de miere (ma rog, sirop), dar in corpul de sus siropul l-au bagat pe mijlocul ramelor, inclusiv la cele cu puiet, cat au gasit celule goale le-au umplut cu sirop.
Cum comentati aceasta situatie? Nu este destul de populat corpul de sus si il trateaza ca pe o magazie de miere? Dar in felul acesta blocheaza cuibul sus...Pe ramele cu puiet din corpul de sus au bagat mierea mai mult pe mijloc decat pe coronite. Sau le-am dat prea mult sirop deodata? Loc ar mai avea destul in afara de ramele cu puiet. Inainte de a le da siropul probabil ca or fi facut un pic foamea, pana m-am prins eu ca nu e miere si poate si matca o mai fi redus ponta, si atunci daca tot era locul gol ... s-au apucat sa bage miere in celule?
Mierea inca nu este capacita deloc.  Pe cum o sa mai evaporeze apa din ea o sa o mai mute si o sa o puna pe unde trebuie?
Pe unde trebuie .... pe unde as vrea io adica  :D
Va multumesc, un sfarsit de saptamana placut!  :hi:

bucovineanu

Nu e nimic anormal. Stiu ele mai bine decat noi unde sa depoziteze nectarul si siropul.  :smile: Atat nectarul cat si siropul il depoziteaza mai intai in apropierea puietului pentru a avea cu ce sa-l hraneasca si cat mai rasfirat pentru a putea scoate apa din el. Abia atunci cand are procentul de apa normal il muta deasupra puietului si il capacesc. Asta daca mai ramane ceva neconsumat pana atunci.  :smile:

tuturicius

Infloreste la mine floarea soarelui intr-o saptamana si sunt foaaarte curios. Este primul meu cules. Uzura albina, depopulare, hibrizi slab meliferi ... Chiar sunt curios.
Familiile le-am luat chiar la sfarsitul rapitei iar salcamul a fost slab. Din cei cinci stupi ME cu care am inceput anul acesta trei nu au roit si din acestia trei acum cateva zile unul avea plin de albina si corpul doi, nu full, dar pe toate intervalele, ceilalti doi pe aproape. Starea lor de sanatate sunt convins ca e perfecta, au primit Protofil si benzi de Bayvarol cate 25 de zile. O sa fiu singur pe multe hectare, io stiu ... 100-150,  cu soiuri de floare diferite. Sper sa gaseasca printre ele si soiuri cat de cat melifere.  Pana acum arata bine. Se anunta si o zi de ploaie peste trei zile, ar prinde bine.  M-as bucura sa vad un plus la cantar, oricat ar fi el. Au si stagnat o perioada in dezvoltare, in ultimele doua saptamani insa au avut cules puternic la sirop, mi-a luat un pic de timp pana m-am dumirit sa le apreciez rezervele. In rest, pentru primul an, sunt multumit de cat am reusit sa pricep pana acum.
:hi:

romikele

Spor la cantar si priveste cu optimism! Se putea si mai rau!  :wink2: :P

tuturicius

Domnu' Bucovineanu cum stati cu matcile? pentru ca am nevoie de una.

tuturicius

Uraaa!!!!!!!
Azi deja au bagat intre 3 si 3,6 kg la floarea soarelui. O familie a primit deja si corpul 3, a umplut aproape de tot corpul doi. Sunt pe aproape si celelalte. Au inceput cu un kg pe zi, apoi 1,4 kg, apoi a plouat serios doua zile si acum s-a incalzit si ziua si noaptea si vad ca merge.
Eu am luat familiile dupa rapita, salcamul a fost slabut, apoi pauza, pauza ... pauza ... Asta e primul cules de cand am albine. Am lasat o familie la tei, mai mica, la care am facut roire artificiala dar apoi a murit matca batrana asa ca a iesit mai mica dupa ce am uinificat la loc, acum a inflorit si teiul, a bagat 2 kg azi.
I looooove albineeee!!!!!!!!! :))))))))))

Kiwi Bee

Tuturicius, benzile de Bayvarol se tin in stup timp de 8 saptamini.... eu le mai tin si 10 cu toate ca nu este indicat.
Aici in NZ este acceptat sa se tina benzile de Bayvarol in stup si pe timpul culesului de aceea multi prefera Bayvarol in primavara dar cel mai mult se foloseste in toamna, iar pt primavara se foloseste Apivar(10 saptamini).

tuturicius

Am luat familiile in aceasta primavara, omul mi-a spus clar ca nu a facut nici un tratament in primavara asta, toamna trecuta nu am de asemenea de unde sa stiu cum a fost facut tratamentul, asa ca am pus Bayvarol catre 4 saptamani la fiecare familie, cand nu aveau cules si nu erau cu magaziile pe ele. Tocmai de accea am ales Bayvarol, pt ca are doza foarte mica si nu este considerat contaminant pt. miere. Altfel, la noi Bayvarolul iese foarte scump, mai este si vandut cu un pret unflat aiurea fata de restul Europei :-) . Ca sa ies mai ieftin si sa nu le mai am cand pun magaziile, le-am tinut 4 saptamani la o serie, apoi 4 saptamani la cealalta, la a doua serie am mai adaugat si cate una noua, pt mentinerea dozei in parametri deoarece familiile intre timp au mai crescut. Nu are ce rau sa faca daca le tii mai putin timp. Le-am tinut oricum mai multe zile fata de cate sunt de la capacire la eclozare.  Doar cand le tii prea mult te poti trezi ca dezvolta rezistenta o data ce doza scade sub cea minim eficace. Repet, la noi au un pret aiurea de scump. Cu amitraz fum cred ca faceam frectie la un picior de lemn in perioada aceasta  :D
O zi buna sa ai! :hi:

TDI

#298
Substanţa activă din benzile astea(flumetrin) este tot un insecticid piretroid ca şi tau-fluvalinatul (la administrarea căruia s-a constatat rezistenţă după 7-8 ani). Diferenţa e modul de administrare şi remanenţa în ceară şi miere. Toate au efect dar după câteva zeci de ani la amitraz nu au dezvoltat toleranţă, practic tandemul tau-fluvalinate/amitraz, prezent "şi în" Varachet Forte e ok dar nu pătrunde în celula puietului. Definitiv am înţeles că ar fi acidul formic dar pierderile de mătci merg până la 50%. Ca adjuvant cred că o să-mi mai iau nişte acid oxalic, dar după cules.

tuturicius

Buna ziua!
Am familii la care am cuiburi blocate partial cu miere. Au coronita capacita si sub miere necapacita. Maine am sa iau centrifuga si am sa extrag mierea necapacita. Mai departe ce pot sa fac cu aceasta miere? Daca scutur rama nu curge, dar nu am idee si nici experienta sa apreciez cat e de maturata.
Aceasta blocare se poate datora si unor matci mai batrane si mai lenese? Nu stiu de varsta au, le-am luat cu tot cu familiile in primavara, dar am si un stup la care cuibul nu e blocat deloc deloc, asa ca am vazut ca se poate si fara cuib blocat.
Si ca norocul incepatorului, exact stupul care era ok, neblocat, azi l-am gasit rasturnat  =)) Se pare ca dezastrul nu e chiar asa de mare, oricum mierea ce o adunasera in corpul 3 le-au furat-o celelalte pe toata. Am probat si eu la 3 stupi grinzi pe suporti batuti in pamant. A plouat mult ... am incheiat experimentul pe suporti batuti - pe paleti o sa le tin de acuma pe toate.
Duminica placuta!