Poze stupina din BUCOVINA

Creat de bucovineanu, Martie 09, 2008, 08:36:52 PM

« precedentul - următorul »

romikele

Treaba cu rosul fagurilor am patit-o si eu, si numai la fagurii de la Apisrom. Cei de la Combinat nu au fost rosi.
Explicatia pe care o vad e ca la Apisrom s-a folosit ceara curata, fara pic de parafina, iar in lipsa unui cules intens albinele au imprumutat ceara pentru cladit.

jonny_it

Daca lasati toamna tarziu sau vara cand nu este cules(o perioada indelungata) faguri artificiali sunt rosi. La fel cum se intampla si cu fagurii normal care sunt scurtati(se reduce din inaltimea celulelor). Anul acesta am avut si faguri de la Apisrom si de la combinat si de la o firma din Bistrita, .. foarte multi au fost rosi la colturi insa nu pot spune ca cei de la Apisrom au fost mai rosi decat cei de la combinat.

Uite cum arata fagurii de la combinat, imediat dupa ce au fost scosi din cutie, si se mira unii ca de ce nu se mai vand  :)


bucovineanu

Sunt constient ca fagurii artificiali sunt rosi in lipsa de cules. Acest lucru il fac albinele mai ales in lungul sarmelor. De data aceasta e vorba de faguri care au fost crescuti normal dupa care au fost rosi. Si nu la ambele colturi, ci numai la coltul dinspre urdinis.

marius_vfp

domnule bucovineanu , felicitari pentru ideea cu sticluta ,  referitor la faguri ma gandesc co fi fost prea cald in aceasta vara si ele cum stau buluc la urdinis or fi vrut sa aiba mai mult spatiu liber pentru ventilatie (e doar parerea mea de incepator)

s-auzim numai de bine si asteptam multe filme cu dumneavoastra , poate vreti sa ne mai impartasiti cate ceva ,  sanatate multa va doresc.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

pharaonu75

De la ventilatie cred ca porneste problema!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

  Si eu am asa ceva la un fel de lada si nu stiu bine motivul. La fel la mine rod, uneori si 3-4 cm din subsolul fagurilor  (claditi) din lazile cu fund de plasa. Eu ma gandesc ca este o incercare de a-si indeparta rezervele prezumtivele hoate. Si in anii mai saraci sunt mai multe 'pofticioase'. E posibil ca ceara luata sa o foloseasca in alta parte, rod mai cu seama fagurii noi, dar si unii ceva mai folositi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

Citat din: pharaonu75 din August 20, 2012, 06:35:39 PM
De la ventilatie cred ca porneste problema!
Au avut urdinisul inalt de 2cm pe toata lungimea peretelui frontal si in plus se afla la umbra pe toata durata zilei. La cei cu urdinisul de 8mm fenomenul nu s-a manifestat. Nu am intalnit fenomenul in alti ani. La fel ca Stefan cred ca mai degraba au vrut sa-si apere "casa" de eventuali musafiri nepoftiti. Curios ca ramele mai vechi  au ramas intregi.

pharaonu75

In conditiile aratate, inclin si eu sa cred ca este vorba de o "indepartare" a rezervelor de hrana de urdinis, pentru a preveni furtisagul.

Mai avem destul pana sa deslusim tainele unui comportament slefuit de natura in milioane de ani!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

romikele

#143
La mine au ros toata partea de jos, nu doar la colturi sau in dreptul urdinisului.
La fel si anul trecut, dar pana atunci nu am intalnit acest fenomen.
E posibil sa fie ce zice stefan1, desi nu cred sa fie asta singurul motiv...

Se poate vedea in poza, fagurele a fost introdus in canal in leatul de jos.


jonny_it

Citat din: bucovineanu din August 20, 2012, 06:15:21 PM
Sunt constient ca fagurii artificiali sunt rosi in lipsa de cules. Acest lucru il fac albinele mai ales in lungul sarmelor. De data aceasta e vorba de faguri care au fost crescuti normal dupa care au fost rosi. Si nu la ambele colturi, ci numai la coltul dinspre urdinis.

De faguri claditi vorbeam si eu. Cat despre rosul in lungul ramelor nu am vazut asa ceva ... la mine. La altii am vazut. Deoesbirea intre mine si altii: dupa ce am fixat fagurele artificial apas usor cu unghia sarma si atat. Apas in 1-2 locuri pe una din laterale incat sau unde vad ca sarma s-a slabit. Daca sta dreapta(si de obicei asa sta .. pentru ca mananca telina  :rotfl:) nu mai trebuie apasata sarma.

:hi:

bucovineanu

Citat din: jonny_it din August 20, 2012, 05:44:51 PM
Daca lasati toamna tarziu sau vara cand nu este cules(o perioada indelungata) faguri artificiali sunt rosi.
In postarea anterioara vorbeai despre faguri artificiali. Cel putin asa se vede de la mine.

marius_vfp

Citat din: jonny_it din August 20, 2012, 09:46:04 PM

pe una din laterale incat sau unde vad ca sarma s-a slabit. Daca sta dreapta(si de obicei asa sta .. pentru ca mananca telina  :rotfl:) nu mai trebuie apasata sarma.

:hi:
eu zic ca nu sta dreapta :P :P :P poti sai dai ce vrei de mancare  e pe una din laterale ....incat sau unde vad ca sarma s-a slabit....    =)) =)) =)) pana la final sigur se slabeste   :hi: :hi: :hi:si trebuie apasata sa intre mai bine .....sarma adica . :yahoo_cry: :yahoo_cry: :yahoo_cry:

spor la treburi la toti .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

antiopa din ardeal

Citat din: bucovineanu din August 20, 2012, 03:58:15 PM
Sa le iau pe rand:
-Manusi nu folosesc si nu am folosit niciodata.
-Daca am ziua intreaga de lucru la stupi folosesc costum. Se vede in poza de la stupina. Masca si fum numai daca e nevoie. In general sunt foarte blande, am tot eliminat pe cele care aveau apucaturi agresive. Totusi depinde de conditiile atmosferice si de cules.
-Verticalii au 10 rame in cuib, 9 rame in corpul 2 si 3. Folosesc un singur model de rama cu inaltimea de 26 cm. Cuibul e pe 2 corpuri pana ajung la dezvoltarea maxima, dupa care ramane pe un corp separat cu gratie.
P.S. Nu are nimeni o idee cine ar fi putut roade coltul ramelor? Mentionez ca au ros numai coltul dinspre urdinis la ramele in care nu a fost puiet. Si nu la unul, ci aproape la toti stupii.
Eu incep cu sfarsitul:
-si eu cred ca albinele au ros coltul dinspre urdinis al ramelor. De ce? Asta nu am nici cea mai mica idee. Dar daca imi amintesc bine am avut mai demult familii pe pat cald si chiar daca puneam prima rama dinspre urdinis cu miere, albinele o goleau si in timp micsorau inaltimea celulelor. Un roi bagat intr-un asemenea stup initial cladea prima rama si o folosea ca orice rama, dar in anul urmator sau si in acelasi an renuntau la un moment dat la folosirea fetei dinspre urdinis. Este posibil sa existe o similitudine intre cele 2 situatii.
Asa cum scrie mai sus pharaonu 75 mai avem pana deslusim taine slefuite de natura in milioane de ani. Pentru noi sunt inca lucruri ciudate poate pentru albine este normalitate, pana una alta putem sa le incadram la ,,situatii anormale". Si eu m-am lovit anul acesta de lucruri noi pentru care greu gasesc explicatie, nici nu stiu unde sa le scriu, aici sau la situatii anormale
-daca am inteles bine ramele pe care le folositi sunt rame standard. Asta inseamna ca la familiile cu 3 corpuri numarul de rame din stup este 10+9+9=28 (douazeci si opt). Aveti mereu asemenea stupi? Si daca nu ma insel, in poza, stupul din stanga dv adica cum vedem noi in partea dreapta este pe 4 corpuri. Ati avut un stup atat de mare? Si asta in conditiile in care nu aveti carnica atat de laudata in ultima vreme ci numai carpatina noastra.
- in ce priveste agresivitatea albinelor am observat, poate ma insel, ca in acest an albinele sunt foarte blande cel putin in zona noastra. Nici cea mai mica intentie de atac, am fost intepat doar de albinele pe care din greseala le-am strans cu degetele la manevrarea ramelor.

mape 48-petru manea

In cazul lui Romikele explicatia ar fi :-lipsa de cules ,familie slaba care nu produce suficienta ceara pentru a cladi rama de langa puiet
In cazul lui Bucovineanu----albinele rod fagurii in partea urdinisului pentru a crea o cavitate care ajuta la dirijarea aerului in momentul ventilarii ( cum bine zicea si Pharaonu )
parerea mea

bucovineanu

Ramele pe care le folosesc sunt rame care in zona noastra se folosesc de multi ani. Sunt rame intre 1\1 si 2\3.
In fiecare an reusesc sa dezvolt aproape toate familiili pe trei corpuri. Numai daca se intampla vreun accident cu regina unei familii, acea familie nu ajunge pe 3 corpuri.
O parte din familii au avut 4 corpuri spre sfarsitul sezonului datorita faptului ca am introdus rame la cladit la toate familiile, de unde an luat rame cu miere pe care le-am depozitat in corpul 4.
Parerea ca au ros fagurii pentru a avea o buna aerisire a stupului nu sta in picioare. La stupii pe 13 rame pe corp unde urdinisul are inaltimea de numai 8mm si ventilatia se face mai greu, fenomenul nu s-a manifestat, asa cum am scris intr-o postare anterioara. Probabil daca montam reductorul de urdinis mai devreme, nu aveam rame roase. Pacat pentru ca au ros toate ramele din cuib cladite in acest sezon, rame care fusesera cladite fara celule de trantori.