Cu ce sa mai hranim albinele?

Creat de johnysibiu, Ianuarie 06, 2015, 02:08:04 PM

« precedentul - următorul »

edward_w92

Domnule ursulescu, n-as miza pe reteta asta de turta daca de exemplu trebuie s-o administrez in decembrie iar vreme nu ar permite zboruri de curatire in perioada urmatoare consumarii respectivelor turte.
Daca se da turta de mai sus incepand de la 15-20 februarie, e o reteta buna dezvoltarii stupului si hranirii puietului, avand in vedere ca vremea dupa 1 martie ar permite zboruri de curatire.

bucovineanu

Citat din: albinasebes din Ianuarie 20, 2015, 07:16:50 PM
am pus la unii cu timol si la altii cu vitamine
anul trecut am avut problema asta doar in primavara tarziu cand la unii a mai ramas putina pe rame.
Nu e pacat de banii aruncati pe apa sambetei cu acele turte?

albinasebes

mare pacat dar in toamna nu am reusit sa le fac rezervele necesare pt iernat. totusi care ar fi cauza pt care le scot afara?
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

bucovineanu

Am mai spus lucrul acesta: oare de ce in fiecare an se repeta discutia despre asigurarea rezervelor pentru iernare? Nu incepe bine iarna si multi se intreaba ce fel de turte sa dea albinelor.
Eu am o vorba: DACA NU TE TII DE ALBINE SE LASA ELE DE TINE.
In general sub orice forma ar fi dat, zaharul pudra este in cele din urma scos pe urdinis, daca nu acum in primavara, dupa ce apare nectar in natura.
In cazul de fata probabil acele turte contin ceva ce nu le place chiar defel.

ciucur

Citat din: albinasebes din Ianuarie 20, 2015, 10:19:33 PM
mare pacat dar in toamna nu am reusit sa le fac rezervele necesare pt iernat. totusi care ar fi cauza pt care le scot afara?

Sunt foare curios daca ati incercat sa 'nivelati' turtele cu sucitorul sau aplicand alta metoda pentru ca acestea sa incapa bine sub podisor. Turtele au venit foarte prost asezate in cutii si deformate iar daca le presezi pentru a avea loc sub podisor devin sfaramicioase.
Am patit si eu la turtele pe care a trebuit sa le 'modelez' sa gasesc firmituri pe plasa antivarroa. Cele puse direct fara modelare au fost consumate normal.
Nu comentez ce zice domnul bucovineanu pentru ca are dreptate dar la incepatori si la cei care doresc sa inmulteasca familiile se repeta scenariul in fiecare iarna.

Off topic (referitor la lucruri care se tot repeta desi nu e normal sa se repete) intrucat e ianuarie si il sarbatorim pe Eminescu,
'Prostii se insoara totdeauna, nebunii cateodata, inteleptul nicicand.' - M. Eminescu.

Nimic nu se pierde, totul se transforma.

edward_w92

Da, merge cu sucitorul, e drept ca la turtele tari are un rezultat multumitor dar mai greu. La turta apifonda la calup, pac pac, cu sucitorul, sau cate 2 pumni de turta si aia era. E de inteles ca acum nu mai fac treaba asta fiindca pun turtele pe sita sau prima tura de sub sita, aia incape oricum, portionez juma juma din ochi, daca e perfecta la grosime pe toata suprafata, la juma tai, daca nu-i, ma orientez sa echilibrez balanta. Nu e un avantaj daca se tin turtele la temperatura camerei, nu se inmoaie mai mult decat sunt ele in punga. Apifonda, daca e, poti apela la ea daca le dai turte in pungi sub podisor, eu am renuntat momentan fiindca mi se parea ca prin sitele mele ar curge mai repede, acum cu reinnoirea sitei la stupii cu sita mai rara, nu mai sunt probleme dar inca n-am cumparat...n-am gasit la momentul respectiv.
Turte testate: apifonda/beefonda simpla/ turta albina(la punga de 10kg parca), mai bine de 90% din turte o fost consumate fara resturi. La cea din urma daca nu era acoperita bine deasupra, se mai usca, in special acolo unde ramanea si nu avea acces albina.

NiKoN

Am administrat la 3 nuclee niste resturi dintr-un calup mai vechi de apifonda. Bucatile  le-am adus la forma dorita cu un baros de 2 kg.  :razz:
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

bio

....Pentru a da o forma acceptabila  turtele proteice care le dau albinelor inspre primavara .... ajung in pavilioane cu el in starea bruta cum le-am pus in pungi. Arunc pungile pe jos in pavilion si apoi calc pe ele .. =))

Deci metoda mea putem sa ii spunem "calcate in picioare" ...-- avetzi grija cind legatzi pungile, sa nu le legatzi  imediat la suprafata pastei, ci sa legati la gura pungii, sa aiba destula rezerva de material pentru a nu plesnii cind se intinde pasta in punga.

dan sebastian

Ce rol are Selevitul, si de unde se poate procura.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

jenica67

Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

marian sima

Era unul pe  Facebook care a dat la albine vitamine pentru culturisti,le-a omorat pe toate.

Lumea insectelor difera de lumea mamiferelor si chiar vitaminele bune in dozaj mare devin otravitoare,ca sa nu mai vorbesc de substantele de umplutura.

Cei care vor sa faca miere la rapita cautati cateva informatii despre faina de soia degresata si culesul de rapita,pe un forum canadian se discuta ca aceasta are repercusiuni care scade productia de miere de rapita.

i-mi pare rau ca nu am copiat acel studiu,nu stau sa-l caut acum.


edward_w92

:)) probabil vroia sa ii culeaga albinele mai mult polen, fiind mai musculoase puteau cara mai mult :)) Cazuri de dopaj am auzit si la animale, cum am porumbei, am auzit ca se practica in sportul columbofil dopajul porumbeilor cu steroizi....deci nimic nu-i exclus. Albina daca e ingrijita si are conditii prielnice de viata, nu trebuie "dopata", ea oricum e dependenta de dulce, oricat de mult ar avea, ea tot mai aduce pana la blocarea cuibului, scoate si puietul din fagure doar ca sa puna miere...incepe cu celulele de trantor si nu se opreste acolo in caz de "urgenta".
Treaba cu soia e interesanta, ca nu se pupa cu culesul de rapita. Avand in vedere inflorirea timpurie a rapitei in sud, nu vad esentialul in faina de soia daca faci pastoral, e suficient sa ai pus deoparte vreo 5-6 kg de polen pt un efectiv de 30-40 de stupi, sa il amesteci cu turta in 25 februarie, ca dupa apare cornul, apar florile timpurii, salcia, albina se descurca cu polenul. Daca nu se face cules de rapita, se poate administra faina de soia in turta, aia oricum o da pe urdinis afara albina, esential e sucul ("laptele") rezultat prin inmuierea acesteia in compozitia turtei, fiind nutritiv. Dar, dupa parerea mea, tot cel mai bun si mai bun e polenul dom'le.

marian sima

Soia e cea mai mare minciuna din zilele noastre.
Ea a fost bagata in alimentatie de catre calugari budisti tocmai pentru a le diminua inclinatiile sexuale.
Ca planta nu are daunatori precum celelalte plante,oare de ce?

faina de soia intrand in hrana albinelor doici este transformata in laptisor de matca .

http://www.cristianmargarit.ro/2007/10/sanatate/soia-otrava

edward_w92

#73
Daca tre' numai sa comparam gustul polenului cu cel al fainei de soia....e ditamai diferenta...Eu am inclus faina de soia in shake-uri proteice datorita cantitatii mari de proteina: aprox. 45% insa am renuntat repede la ea datorita gustului si m-am reprofilat pe lapte (chit ca un shake proteic cu faina de soia imi aducea un aport de 50-60gr proteina/portie). In plus, nu multi spun si dezavantajele consumarii unor cantitati mai mari de faina de soia in alimentatie.

pistol28

Soia are valoare nutritiva doar FERMENTATA.
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi