Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Bistriteanul

Citat din: marian sima din August 25, 2011, 03:34:05 PM
Ordinea de asezare a ramelor conteaza foarte mult mai ales la orizontali,daca nu mut cuibul in spate da in roit si pauza productie ,daca las cuibul in spate acum toamna si primavara devreme produc furtisag ,cit despre ordinea ramelor cu puiet ,ce e astazi larva miine va fi puiet capacit si ce e astazi puiet capacit miine va fi celula cu ou ,asa ca daca intervenim in cuib prea des deranjam familia de albine si nu e bine.Aranjarea ramelor inseamna productie  si dezvoltarea stupului.

Referitor la aranjarea ramelor, v-as intreba:Cum faceti sa obtineti rame (cu miere) bune de extras din stupii orizontali? Eu personal am constatat ca se preteaza mai bine cei verticali la obtinerea mierii (mai ales daca o dorim pe sortimente), iar din cei orizontali am scos roiuri, si rame cu puiet. Din cei orizontali care nu au roit si sunt pe multe rame, nu am extras miere asa cum am scos  din cei verticali.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

marian sima

Daca este cules de intretinere in natura,mai stimulezi un pic si ai si rame cu miere necapacite dupa diafragma risti sa te trezesti cu cuibul blocat.Fiecare face apicultura cum vrea ,eu unul prefer sa am puiet in aceasta perioada ,si albina sa aibe de unde sa i-a miere chiar daca eu nu am timp sa stimulez periodic .

marian sima

Folosesc diafragma si in timpul culesului asez ramele goale la urdinis(am stupi in pat cald)

filip

Citat din: marian sima din August 26, 2011, 10:13:34 AM
Daca este cules de intretinere in natura,mai stimulezi un pic si ai si rame cu miere necapacite dupa diafragma risti sa te trezesti cu cuibul blocat.Fiecare face apicultura cum vrea ,eu unul prefer sa am puiet in aceasta perioada ,si albina sa aibe de unde sa i-a miere chiar daca eu nu am timp sa stimulez periodic .
Aici te contazic :
Un stup daca are cules in natura bun nu va trage mierea de dupa diafragma ori sa mute din cat in cuib.
Apoi te contrazici singur,pentru a avea puiet in perioada asta albina trebuie sa aiba la discretie miere.Pentru a avea miere la discretie fara sa intervii,ramane ramul dupa diafragma.E cea mai simpla solutie.Daca trebuieste e folosita daca nu ramane acolo.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Bătrânul

Citat din: marian sima din August 26, 2011, 10:16:10 AM
Folosesc diafragma si in timpul culesului asez ramele goale la urdinis(am stupi in pat cald)
Daca te  referi in aceasta perioda este bine ? Daca faci chestia asta in timpul culesului atunci faci exact invers cum ar trebui !!!! Pe pat cald albinele depoziteraza mierea in spate dupa puiet si nu la urdinis.  :bzz: Iarta-ma dar nu e bine sa dezimformam incepetorii. De dragul experientei am si eu un singur stup pe orizontal pe 18 rame de 5 ani in pat cald . (nu-l recomand)

D006

Citat din: Bistriteanul din August 25, 2011, 02:37:07 PM
Va multumesc dl. Filip si dl.Sima pentru raspunsuri.
Din mesajul dl.Bio:
"un stupar batrin cu zeci de ani in spate, habar nu avea cum sa aseze in cuib ramele cu oua si larve fata de ramele cu puiet capacit."
am inteles ca ar exista o tehnica mai speciala de (re)asezare a ramelor cu oua/ larve fata de cele cu puiet capacit, tehnica de care as dori sa aflu mai multe.

...ma refeream mai mult la roiuri sau familii in dezvoltare si chiar la familii la orice interventie diin orice motiv mai ales la stupii orizontali.

..... pe margine sunt ramele cu oua si larve, in mijloc sunt ramele cu puiet capacit.
..intre rama cu oua si larve si prima cu puiet capacit sparg cuibul chiar si toamna cu o rama pefecta la celula pentru ouat. Matca trage sa insaminteze in interiorul cuibului ce eclozioneaza precum si rama care i-am dat-o deoarece eu  cred accepta mai greu un cuib fragmentat...bineinteles familia o ajut si eu daca stupul dupa cintar nu-mi indica un plus de macar 100 grame pe zi.


Consider--asta in special la stupul orizontal-- ca daca familia ar avea puiet capacit pe margine pe ramele marginase cum ar ecloziona puietul albinele depoziteaza nectar in celula si s-ar restringe numarul de celule bune de insamintzat de catre matca.


Asa intind acordeonul..:))..FAmilia de albine este ca un acordeon se intinde...se stringe si tot asa..:))

Citat din: dragos2006 din August 25, 2011, 02:46:41 PM
     Sincer va spun si nu vreau sa va suparati pe mine ! eu de cand am trecut de 300 de familii nu mai stau sa le bibilesc pe fiecare in parte si sa suflu in cur la matca . Se munceste standardizat , familiile sa aiba spatiu de ouat si stimulate in lipsa culesului . La extractie daca o familie nu da randament pun o piatra pe capac si apoi  va intra la reforma.


..:))..patroane..:)).. :beer:...

.. in cazul dl-ui Dragos care ar familiile in stupi verticali este mai usor ca albinele depoziteaza ,mierea in magazin dar si la verticali mai blocheaza toamna si inca destul de des ...dar 300 de familii n-ar fi atit de multe Dragos, daca zilnic ai muncii macar 6 ore in stupina lkasind mai spre seara gratarele si berea,  cred ca ai avea timp destul ca odata la 2-3 saptamini sa faci aceasta operatie, asezi la cuiburi si tragi si surplusul de miere... =D>.....


marian sima

#4956
Raspuns pentru dl Batrinu,eu nu dezinformez pe nimeni,procedeul e folosit de mine de ani de zile,sa ne uitam la un stup orizontal (in pat cald) in plin cules ,albina vine cu miere de afara cum nu are unde sa o depoziteze deasupra puietului o depoziteaza in spatiul puietului blocind cuibul pe urma se duce si la ramele din spate dar atita timp cit gaseste un spatiu gol in vecinatatea urdinisului depoziteaza acolo,si mai uitete dl Batrinu la ceva,albina pe ramele di spate albina are tendinta de a incarca mai mult rama pe partea cu urdinisul ,de ce?Daca muti cuibul in spate si lasi ramele goale in fata linga urdinis albina va depune grosul de miere acolo ,cuibul va ramine neblocat ,chestia este sa ai un pic de aerisire in spate pentru puiet,eu am un mic spatiu acoperit cu o sita ,la nivelul urdinisului .De ce credeti ca eu nu am trecut pe verticali ,am si eu un stup vertical pentru a trage concluzii si nu m-a convins,un alt avantaj fata de vertical este ca albina nu mai este obligata sa traverseze cuibul ,lucratoarele ajung direct pe ramele de depozitare ,totul este logic si gindit ,fiegare grupa de albina cu treaba ei ,caratoarea nu mai este impiedicata de doici,albinele care se ocupa cu curatirea spatiului pentru ponta matci nu mai gasesc celulele pline cu miere si sa se chinuie sa faca un ochi pentru ca matca sa poata sa ponteze,Si inca ceva legat de orizontali ca mierea e depozitata in fata sau in spate nu conteaza daca fortezi un stup sa puna mierea jos el va depozita lateral atit in stinga cit si in dreapta ,am vazut intr-un filmulet unde albinele intrau pe latura de jos a stupului .Acum am mutat cuibul in fata dar stupi au stat toata vara cu cuibul in spate si fara diafragma si albina nu a simtit nevoia sa treaca cu cuibul in fata linga urdinis,dac e sa ma gindesc la vertical matca daca poate sa urce sus se duce si ponteaza acolo,de ce?pentru ca jos se blocheaza ,daca a-r fi sa i-mi fac verticali i-as face cu urdinisul in cat si cu o aerisire jos in locul urdinisului.Tot ce am spus e probat ani de zile,pai cum credeti ca i-l intreceam la productia de miere pe colegul meu cu verticali care a luat matci de la dl Hanganu.

marian sima

Dl filip nu ma contrazic ,zilele acestea cind treceai pe linga urdinis mirosea a 'piine coapta"stiti acel miros cind albine baga miere dar erau niste trifoaie inflorite de toata frumusetea ,acele trifoaie au fost cosite daca nu aveam miere dupa diafragma se producea o stagnare drastica dar cu acele rame necapacite albina are cu ce sa i-si hraneasca puietul fara sa intre in stare de stres si dac fac si o stimulare i-si reia ponta mai usor.

filip

Răspuns #5029 : Azi la 13:02:44 »
marian sima,
Din descrierea ta putin mai sus eu inteleg urmatorul fapt:
Tu practici un fel de orfanizare limitand spatiul de manevra al matci,blocad-o cu ram cu pastura si miere in partea din spate a lazii.
Exista stupari care la culesurile principale salta reginele si fac roi cu ele ori le pastreaza in nuclee mici.In cazul in care un in stup doicile nu au ce harani ies la cules.Culegatoare + doici= cantitate de miere in plus.
Colegul tau schimband matcile si asigurand un spatiu mai mare matcii a avut rezultate mai slabe.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Folosesc diafragma doar primavara ,in timpul culesurilor si toamna,intr-e culesuri matca poate sa ponteze cit vrea ,spatiul de manevra a-l matci nu e limitat ,10 rame in spate nu inseamna limita,inseamna un cuib neblocat si aerisit ,nu mai trece toata caratoare prin cuib,stupi nu mai roiesc usor,daca ai stupi pe vagon nu mai esti obligat sa tragi tot stupul pentru a te uita in cuib,pentru mine e un mod practic ,rapiditate (nu am cat de dat jos),lucrezi lejer,si manevrez dezvoltarea familiei de albine cum vreau eu.Cineva vorbia mai sus de Acordeon pai unde poti practica mai bine dezvoltarea cuibului acordeon.

andrei_calinescu

Marian,

Am ceva intrebari privitoare la orizontalul in pat cald, deoarece sunt pe cale sa achizitionez cativa si nu am lucrat niciodata in pat cald.

1. Vis-à-vis de iernat, cum organizezi cuibul(ordinea si tipul de rame)?
2. Primavara dezvolti cuibul catre peretele din spatele cuibului, deci  spre peretele fara urdinis.Corect?
3. Cu cat timp inainte de inceperea culesului faci inversarea cuibului, adica il aduci in spate? 
4. Dupa un cules, lasi cuibul pozitionat asa, adica in spate, sau il aduci din nou spre urdinis?
5. Cand cuibul e in fata,prima rama e cu miere si polen imi imaginez. Corect?

Multumesc Marian.

marian sima

1.Cuibul de iernat este la mijlocul stupului,adica dupa urdinis bag 4 rame goale (fara pic de miere)pe urma diafragma ,dupa diafragma cuibul iar dupa cuib alta diafragma pe urma restul de rame goale,deasupra cuibului vin cu o mocheta care acopera si cele doua diafragmesi vine pina la marginea de jos a diafragmelor,aerul pe sub diafragme poate sa circule cit si prin mocheta (nu e cauciucata).Primavara stupul se dezvolta in spate dar peste cuib vin cu folie conteaza foarte mult si conteaza si mocheta ,unde mocheta nu acopera folia se face condens.(am uitat sa spun ca deasupra mochetei vine podisorul de lemn.Cuibul i-l mut cu doua saptamini inainte de cules..........Daca sint singur in zona las cuiburile asa daca zona este aglomerata de stupi inversez,anul acesta am lasat cuibul in spate si nu a fost nici o tentativa de furtisag.De obicei prima si a doua rama o las asa cum o organizeaza albinele adica prima e cu miere mai putina si urmatoarea cu polen.

Bătrânul

Citat din: marian sima din August 28, 2011, 11:36:01 AM
1.Cuibul de iernat este la mijlocul stupului,adica dupa urdinis bag 4 rame goale (fara pic de miere)pe urma diafragma ,dupa diafragma cuibul iar dupa cuib alta diafragma pe urma restul de rame goale,deasupra cuibului vin cu o mocheta care acopera si cele doua diafragmesi vine pina la marginea de jos a diafragmelor,aerul pe sub diafragme poate sa circule cit si prin mocheta (nu e cauciucata).Primavara stupul se dezvolta in spate dar peste cuib vin cu folie conteaza foarte mult si conteaza si mocheta ,unde mocheta nu acopera folia se face condens.(am uitat sa spun ca deasupra mochetei vine podisorul de lemn.Cuibul i-l mut cu doua saptamini inainte de cules..........Daca sint singur in zona las cuiburile asa daca zona este aglomerata de stupi inversez,anul acesta am lasat cuibul in spate si nu a fost nici o tentativa de furtisag.De obicei prima si a doua rama o las asa cum o organizeaza albinele adica prima e cu miere mai putina si urmatoarea cu polen.
Dragi incepatori ! Voi sa faceti exact invers : puneti podisorul de lemn ( le place cel mai mult albinelori), dupa podisor mocheta ( pentru a absorbi condensul) , sus folia ( pentru a retine caldura) . In ce priveste cuicul la acest sistem avantajul este ca nu trebuie mutat niciodata nimic nicaieri ( de aceia i se mai spune "stupul incepatorului)  ^:)^ :bzz:

filip

Citat din: marian sima din August 28, 2011, 11:36:01 AM
1.Cuibul de iernat este la mijlocul stupului,adica dupa urdinis bag 4 rame goale (fara pic de miere)pe urma diafragma ,dupa diafragma cuibul iar dupa cuib alta diafragma pe urma restul de rame goale,deasupra cuibului vin cu o mocheta care acopera si cele doua diafragmesi vine pina la marginea de jos a diafragmelor,aerul pe sub diafragme poate sa circule cit si prin mocheta (nu e cauciucata).Primavara stupul se dezvolta in spate dar peste cuib vin cu folie conteaza foarte mult si conteaza si mocheta ,unde mocheta nu acopera folia se face condens.(am uitat sa spun ca deasupra mochetei vine podisorul de lemn.Cuibul i-l mut cu doua saptamini inainte de cules..........Daca sint singur in zona las cuiburile asa daca zona este aglomerata de stupi inversez,anul acesta am lasat cuibul in spate si nu a fost nici o tentativa de furtisag.De obicei prima si a doua rama o las asa cum o organizeaza albinele adica prima e cu miere mai putina si urmatoarea cu polen.

Sincer nu inteleg dece folosesti ramele tampon in fata langa urdinis?
Parerea mea e ca gresesti
Un stup pe perioada iernii trebuie sa fructifice ferestrele de zbor.Avand 4 rame goale la urdinis apoi diafragma..............informatia ajunge tarziu la albine.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Podisorul de lemn se propolizeaza si daca vrei sa te uiti in ferestrele ierni la cuib faci zgomot,+ca caldura se pierde mult mai repede diafragma cit a-r fi ia de etansa sus tot scapa multa caldura mocheta permite un transfer mai controlat(nu se creaza curenti)la podisorul de lemn las un pic de fanta de aierisire, referitor la cele 4 rame folosite in fata pai dl apicultori foloseam si eu modelul descris de dv si stiti ce aveam in colturile stupului pe peretele cu urdinisul ,umezeala,condens ,punind cuibul in mijlocul stupului am evitat excesul de umezeala,daca vreau ca albina sa iasa repede la zborul de curatire dau podisorul de lemn la o parte si soarele bate direct in mocheta,referitor la Stupul incepatorului,este mult mai dezvoltat primavara decit stupul profesionistului,si am vazut atitia profesionist troznind albinele cu caturile incit poti sa ii numesti Kileri nu apicultori,eu consider profesionist pe cel care da productie atunci cind alti nu prea scot miere,nu inseamna ca daca vad unul cu verticali e profesionist,i-mi aduc aminte de o intimplare de pe dunare.Unul cu lansete noi noute Nemtesti da la peste linga el a venit un pusti care i-si rupsese unditile cind a coborit digul si improvizase unditile cu niste nuiele,care credeti ca a prins peste,pustiul a pus un crod pe piine intr-o plasa si a aruncat-o in curent ,a tras la rosioara celalalt nu a luat nimic ba da tircoale pustiului ca sa vada momeala si cum face de prinde peste.Asa ca preferati dv cutiile eu prefer productia si manevrabilitatea.