citeva informatii interesante.

Creat de ioanardelean55, Ianuarie 24, 2010, 12:49:04 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: BOB0 din Noiembrie 09, 2010, 09:27:04 PM
Stiam de pilda ca, mirosul degajat de plante cand sunt cosite irita albinele . Nu stiam insa ca si mobilizarea solului (sapat) in preajma stupilor are acelas efect. Aceasta  am constatat  azi ,sapand cu casmaua  in apropiere de stupi.

  O posibila explicatie ar putea fi aceasta: Imi amintesc de primul stup pe care ni l-a mancat ursul. Aveam stupii intr-o livada, amplasati sub pomi. Ursii veneau in fiecare toamna si mancau mere sau prune, dar nu se atingeau de stupi. La un moment dat am vazut in fata la un stup pamant sapat. Explicatia este ca ursul (aproape sigur furnicar), a fost atras de zumzetul din stup, dar sapa ca in musuroaie, in fata stupului. Vre-o trei nopti ursul se intorcea si sapa in fata stupului. Chiar daca puneam pamantul la loc, el il sapa din nou. Pana la urma unul din stalpii care sustineau lada a cazut si lada s-a rasturnat. Asa a ajuns la faguri si de atunci a fost de neoprit.  Ma gandesc ca de-a lungul vremii, albinele si-au imprimat in codul genetic observatia ca cine deranjeaza vegetatia sau pamantul din preajma cuibului, e posibil sa atace si cuibul si deci acest tip de deranj declanseaza la albine reactiile de aparare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: BOB0 din Noiembrie 09, 2010, 09:27:04 PM
Stiam de pilda ca, mirosul degajat de plante cand sunt cosite irita albinele . Nu stiam insa ca si mobilizarea solului (sapat) in preajma stupilor are acelas efect. Aceasta  am constatat  azi ,sapand cu casmaua  in apropiere de stupi.  Desi era nor ,batea vantul, temperatura la h 14 era de 23 gr. la Slobozia, fiind un zbor f. slab.

inclin sa cred ca este vorba mai repede de perceptia vibratiilor si nu a mirosului.

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Glandele cerifere:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

ioanardelean55

#184

   In padurile din Ural si partea nordica a Rusiei albinele salbatice si de scorbura :finger: suporta perfect  IERNILE ASPRE CU GERURI DE - 50
GRADE  :hi: :hi: Experientele speciale efectuate de catedra de apicultura a Academiei de stiinte agricole Timiriarzev pentru studierea diferitelor metode de iernare a albinelor de rusia centrala si caucaziene cenusi de munte ,in reg. Moscova , Iaroslav , Vologodsk , au demonstrat ca albinele care au iernat in aer liber se  DEZVOLTA  mai repede primavara , CRESC un numar mai mare de albine sint atacate mai putin de NOSEMOZA , :hi: :hi:
CONCLUZIA ; Albinele nu mor de frig. :nono: :nono:

Popescu Gheorghe

Analizand spectrul de culori vazute de om si de albine am constatat asa:albastul de la om = mov  la albina;galben om=galben mai deschis la albina;rosu la om=cachi la albina;rosu inchis la om=cachi inchis la albina;roz la om=cachi  deschis la albine;alb la om=alb-bleu la albine;verde aprins la om= la fel si la albine;roz foarte deschis la om=bleu-gri deschis la albine;deci dupa comparatie albina vede alta culoare la rosu( cachi) si nu ca nu vede,asta conform imaginiilor de mai sus.Ca o concluzie toate aceste nuante pot fi folosite la vopsirea stupilor ajutand ,zic eu acum ( desi dupa manualul de apicultura 4 sunt culorile vazute de albine:alb,galben,verde si albastru+ ultravioletul pe care omul n-o vede) pentru o mai buna orientare a albinelor catre stupi.Ce parerea aveti?Eu ii condamnam pe apicultorii ce foloseau si alte culori inafara de cele clasice;alb,verde.galben,albastru.Este o parere si astept comentarii.

balasbebe

Eu am pus stupina la iernat. Trei saptamani nu am mai dat pe la ele. Ieri surpriza. Am gasit un nucleu fara capac. Alinele nu au murit desi stratul de zapada cazut peste ele a fost de 15 cm, iar noaptea a fost cel mai frig -19 grade. Nu cred ca ar fi supravietuit asa chiar asa toata iarna. Am mai avut un stup rasturnat dar acela avea populatie mult mai multa decat acest nucleu.

emil.oltean

Da.Acum m-am convis.Nu trebuia sa stea asa mai multe nopti,a fost suficient o singura noapte cu -19 grade pentru un nucleu ca sa moara albinele.Cea mai elocventa dovada in sprijinul teoriei iernarii albinelor.Luati aminte!
  D-le Balasbebe,felicitari,sa pastrati aceasta poza pentru literatura de specialitate.Sarbatori fericite!

balasbebe

Multi spun ca sunt impotriva foliei. In aceasta situatie, a salvat o matca. Vrea sa arat ca am lasat cele trei corpuri dar am pus intre ele si o folie, cu o fanta de 3 cm. Nu au fost expuse direct. Gheata formata in hranitor  doar dupa cateva ora s-a topit. Am inlocuit de fapt hranitorul cu altul plin cu Apifonda. Nu am vrut sa-l las gol, si pentru linistea mea. Am pus apifonda bineincalzita, si a functionat ca o caramida calda.

Ieri cand curatam zapada, o albina a cazut in zapada. Am luat-o si am pus-o pe o scandura de la urdinis. Din cauza frigului cred ca in 20 de secunde a intrat i hipotermie. Degeaba am suflat pe ea ca nu a dat nici un semn de viata. Albinele daca formeaza ghemul pe miere au toate sansele sa supravietuiasca.

BOB0

VIESPILE-  In unele zone din tara dau mult de furca apicultorilor, incepand din luna Aug. pana in Decembrie.  Atacul este maxim pana in  Noiembrie, dupa care se raresc dar nu inceteaza total, functie de temperatura de afara. Aduc  in actualitate acest subiect, deoarece  continua sa atace fam. de albine, chiar si la temperaturi f.  joase . Am vazut intrand in stup de pilda si la-1 grad , e drept putine. Pericolul  il constituie , furtul de miere,stress, transmiterea unor boli dela o stpina la alta. M-a gandesc ca , metabolismul , sistemul circulator,limfa ,ale viespei sunt adaptate pentru a putea avea activ. la asemenea temp. joase . Nu cunosc o alta insecta la noi , care sa aiba mobilitate in astfel de cond.?

ioanardelean55

#190
 In Rusia adaposturile de iernare in ferme au o capacitate de 110 - 800 familii de albine . :rotfl: :rotfl:
In adaposturile pentru iernare mai mari de peste 500 familii :finger: exista  FUNICULAR  :hi: :hi: pentru deplasarea stupilor in adapost si scoaterea lor primavara  :hi: :finger:
     
   OARE DECE !!!???

BOB0

Cine l-a citit pe,, MICIURIN "poate raspunde la intrebare in mod pertinent.

ioanardelean55


Pentru masurarea temperaturii si a umiditatii aerului in adapost se monteaza ; un TERMOMETRU la niveleul inferior si unul la nivelul superior al stelajelor si un HIGROMETRU . In functie de indicatiile aparatelor se regleaza TEMPERATURA si UMIDITATEA in adapost  :hi: :hi:

ioanardelean55


Cind AERUL este prea uscat ,  in stupi se intensifica ventilatia si familiilor agitate li se da APA . :hi:(iar stuparilor  :beer:, sau   :coffee: :hi: :hi:

filip

ŞTIAŢI CĂ ...   

• Prezenţa unui parazit de varroa pe o albină este comparabilă cu infestarea unui singur om cu un kilogram de păduchi.
• Pragul admis al infestării albinelor cu varroa este de 0,5%, potrivit cercetărilor realizate de doctori în medicină veterinară din Europa.

Spasa STOIANOV
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)