SRIMULENT ADJUVANT PENTRU COMBATEREA VAROZEI FOLOSIT IN ALIMENTATIA ADULCOFRUCT

Creat de fitoconsult, Aprilie 20, 2013, 07:22:46 PM

« precedentul - următorul »

salixbabilonica

Citat din: dragos2006 din Aprilie 23, 2013, 10:45:07 PM
ce raspuns sa primesti la povestea de adormit copii despre pachetele de tigari ?  avem totusi o limita a decentei ...
Initial vazind raspunsul tau d-le Dragos,m-am rezumat numai la a te intreba daca stii cum se fabrica Dulcofructul tau de doi bani.Gindindu-ma totusi la ceea ce ai spus referitor la decenta trebuie sa recunosc ca m-am enervat putin :razz:,dupa care mi-am dat seama ca in cazul tau in afara de tupeu fara margini si grandomanie exista si foarte multa nestiinta(izvorita probabil din faptul  ca la tine orele de chimie s-au prins ca apa de gisca).Curios este ca sustii apartenenta la tagma medicilor,cum d-zeu ai trecut prin liceu si ulterior prin facultate fiind bita la chimie ?!Deci ,pt cresterea nivelului de stiinta din procesoru' lu' matale ia de aici o lectie elementara de chimie din liceu,dar te rog straduieste-te si citeste pina la capat.Succes,iar dupa ce termini reluam subiectul CUM SE FABRICa ,DIN CE,CU CE SI IN CE CONDITII DULCOFRUCTUL si alte asemenea porcarii .Despre celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si 2500-3000. Impreuna cu lignina si alte substante necelulozice , ea formeaza pereti celulelor vegetale si da plantei rezistenta mecanica si elasticitate.

Formarea celulozei in plante este rezultatul unui proces de biosinteza fotochimica. Procentual celuloza din plante variaza in limite foarte largi: 7-10% pentru unele plante leguminoase, 40-50% in paiele de cereale sau stuf, 40-60% in masa lemnoasa a diferitelor specii de arbori, pina la 85-99% in plante textile.
Celuloza se obtine in general din bumbac, lemn, stuf si paie.Cea mai pura varietate de celuloza se obtine din bumbac prin egrenarea(indepartarea semintelor) si apoi spalarea vatei din capsulele plantei de bumbac.Aceasta varietate este folosita aproape exclusiv in scopuri textile.

O celuloza mai putin pura se obtine din lemn, stuf sau paie. In acestea celuloza este amestecata cu diferiti componenti necelulozici, numiti irecruste(lignina, oligozaharide, ceruri, rasini etc.), care trebuie indepartati. Separarea se poate face cu ajutorul unor reactivi acizi sau bazici care dzolva incrustele, eliberind cea mai mare parte a materialului celulozic util. Printre reactivii folositi, cel mai intrebuintat este bisulfitul de calciu, Ca (HSO3)2 (in procedeul bisulfitic) sau amestecul de sulfat de sodiu si hidroxid de sodiu (in procedeul sulfat). Celuloza rezultata este supusa albirii si serveste la fabricarea hirtiei sau la chimizare; in tara noastra productia de celuloza se realizeaza in numeroase unitati industriale.

Celuloza este o substanta solida, amorfa, de culoare alba, insolubila in apa sau in solventi organici, solubila in hidroxid tetra aminocupric, [Cu(NH3)4](OH)2 (reactiv Scheueizer). La incalzire se carbonizeaza fara sa se topeasca. Nu are gustul dulce caracteristic zaharidelor.

Prin hidroliza enzimatica, celuloza formeaza ??glucoza; celuloza prezinta un slab caracter reducator. Aceste constatari au dus la concluzia ca lantul macro molecular de celuloza este format dintr-un mare numar de resturi de ? glucoza legate intre ele prin legaturi monocarbonilice in pozitiile 1-4 (gruparea hidroxil glucozitic de la C1 al unui rest glucozic cu gruparea hidroxil de la C4 al restului urmator). Rezulta astfel o structura filiforma a lantului macromolecular celulozic.

Numeroasele grupari hidroxil existente de-a lungul lantulului, in resturile glucozice, formeaza intre ele un numar urias de legaturi de hidrgen; aceste impacheteaza foarte strins lanturile macromoleculare si confera celulozei structua macroscopica de fir.

Din modul in care celuloza reactioneaza cu diferiti reactivi s-a dedus ca in macromolecula sa fiecare rest de glucoza prezinta trei grupari hidroxil capabila sa reactioneze chimic. Evidentiind aceste trei grupari functionale se poate scrie pentru celuloza o formula de tipul:

-OH
-(C6 H7 O2 -OH)-n
-OH

Gruparile hidroxil din celuloza au reactivite normala si participa la reactiile specifice lor: formarea de eteri, de esteri, de alcooli etc.Dupa numarul gruparilor hidroxil dintr-un rest glucozic, care participa la asemenea reactii se obtin produsi cu diferite grade de transfer.
Tratata cu amestec de acid acetic si anhidrida acetica, celuloza poate forma mono-,di-sau tri-acetatul de celuloza.
-OH -OH -O-NO2
- (C6 H7 O2 -O.CO.CH3 )n- - (C6 H7 O2 -O.OC.CH3 )n- -(C6 H7 O2 -O-NO2 )n-
-OH -O-CO-CH3 -O-NO2

mononitrat de celuloza dinitrat de celuloza trinitrat de celuloza


Nitrati de celuloza sunt folositi in fabricarea de tipul pulberii fara fum si a nitrolacurilor si nitroemailurilor (lacuri de acoperire cu uscare rapida si luciu puternic).
Prin tratare cu solutii concentrate de hidroxid de sodiu,celuloza formeaza un produs de tip alcoolat (alcoxid), denumit alcoliceluloza, ce poate avea, de asemenea, diferite grade de transformare.
-OH -OH
- (C6 H7 O2 -OH )n- + nNa OH ---?(C6 H7 O2 -O???a+ )n- + n H2O
-OH -OH

alcoliceluloza primara
Asemenea produsi sunt obtinuti si folositi direct la fabricarea fibrelor artificeale. Fibrele de celuloza din bumbac au lungimi de 20 - 30 mm si de aceea pot fi toarse in fire care apoi se tes.
Fibrele celulozice din lemn sunt foarte scurte, 3 - 5mm si incercarea de a le toarce nu a condus la nici un rezultat. Prin prelucrare fizico-chimica a acestora s-au realizat fibrele artificiale, denumite curent matase artificiala (au luciu asemanator cu cel al matasii naturale). Se cunosc astazi mai multe procedee de fabricat matase artificiala. Procedeul viscoza se bazeaza pe relatia ce are loc intre aicoliceluloza si sulfura de carbon, CS2 prin care se obtine xantogenatul de celuloza:
-OH -OH -OH
-(C6 H7 O2 -OH)n-+ CS2 -- -(C6 H7 O2 -OH)n- -H2 SO4 -(C6 H7 O2 -OH )n-
-ONa -O-C=S -CS2 -OH
xantogenat | -NaHSO4 celuloza
de celuloza SNa
Acesta este solubil in solutie de hidroxid de sodiu, formind o solutie coloidala, vascoasa, viscoza (de unde si numele procedeului ). Trecuta prin orificii foarte fine intr-o baie de acid sulfuric diluat (filare umeda) solutia de viscoza se neutralizeaza, iar xantogenatul se descompune in celuloza si sulfura de carbon. Pe aceasta cale celuloza se regenereaza sub forma unui fir continuu, desi provine din fibre foarte scurte din lemn. Matasea viscoza este intrebuintata la fabricarea diferitelor tesaturi precum si a cordului pentru anvelope.Daca solutia de viscoza este filata, printr-o fonta fina in baie de acid sulfuric diluat si glicerina, se obtin folii dintr-un produs larg folosit-celofanul.
Procedeul acetat realizeaza matasea acetat, folosind acetatul de celuloza. Solutia acestuia in acetona este supusa filarii la cald (uscata). Solventul se evapora si este recuperat, iar firul de acetat de celuloza coaguleaza si se intareste. Tesaturile de matase acetat sunt mai rezistente dar mai putin higroscopice decat cele din matase viscoza. La noi in tara fibrele artificiale se fabrica prin procedeul viscoza la Braila, Lupeni si Popesti-Leordeni.
Celuloza este o materie prima de mare valoare economica si constituie punctul de plecare in fabricarea unor produse importante, dintre care cea de hartie ocupa un loc principal.
Daca celuloza este supusa fierberii cu un acid mineral(acid clorhidric sau sulfuric) concentrat, ea se descompune intr-un produs care se dovedeste a fi glucoza.

BIBLIOGRAFIE:

1. CHIMIE, manual pentru clasa aXII-a; Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1994.
2. CAND LEMNUL SE TRANSFORMA IN MATASE... , Editura enciclopedica romana, Bucuresti 1969.
3. CHIMIE ORGANICA, C. Nemtean; Editura didactica si pedagogica.
4. BAC. 98 - CHIMIE. Subiecte rezolvate, Editura Dacia, Cluj-Napoca.
5. REVISTA FIZICA si CHIMIE , Ian. - Feb. 1987; Nr. 1 -2.



PACO

formulele chimice ori fi cum zici tu dar ca sa aduni pachete de tigari ( numai un anumit tip) si sa obtii cantitati industriale de alcool mi se pare si mie hilar.
Asa ca chimia nu are de a face cu vrajeala, tu chiar crezi in povesti de adormit copii ? sau cine stie poate s a descoperit un proces chimic pe care l stii tu si se poate face dintr un pachet de tigari gol un litru de alcool.

PACO

Mai am o intrebare, indiferent cum s ar obtine aceste produse tip dulcofruct, prin ce ar fi mai daunatoare albinelor in comparatie cu zaharul ?

bio

DULCOFRUCTUL este una din marile hotii ale PNA-ului.. de fapt INTREGUL PNA este realizat in asa fel incit sa se fure banii pe care UE i-ar acorda apiculturii.

Apicultorul este mai cistigat daca i-si cumpara cele 2 siropuri care se amesteca sa se faca "dulcofructul", direct de la importator si nu sare de 3 Ron/Kg amestecate,........ si nu-l mai ia de la CIRAST care ii umfla pretul mult prea mult gindind ca apicultorii si asa platesc cu banii de la PNA .

Asa ca  fapt divers ...la DULCOFRUCT se adauga GLUCAMYL, nu ca s-ar da albinele in vint dupa el, dar ajuta la viscozitate . Cind ai luat Pharaoane "dulcofruct" scapasera la reteta prea mult GLUCAMYL


PACO

Bio, tu ai o obsesie cu PNA ul. Dar decat sa facem combinatii peste combinatii intre diferite substante dulci nu e mai bine sa dam zahar chiar si neinvertit.Vad ca multi plang ca albina se uzeaza de la zahar, de la nectar nu se uzeaza ?
Am facut stimulari cu zahar neinvertit si rezultatele nu au fost diferite fata de cel invertit, repet - stimulari- nu dat in cantitati mari.

PS, Bio stiu o vrajitoare priceputa care stie sa descante, toarna argintul, leaga si dezleaga etc, promit ca daca te duci la ea uiti de PNA.

D006

Citat din: bio din Aprilie 24, 2013, 10:09:15 PM

Asa ca  fapt divers ...la DULCOFRUCT se adauga GLUCAMYL, nu ca s-ar da albinele in vint dupa el, dar ajuta la viscozitate . Cind ai luat Pharaoane "dulcofruct" scapasera la reteta prea mult GLUCAMYL

  Ai o dovada in acest sens ? buletin de analize , etc. Daca nu ai dovezi esti doar CALOMNIATOR !!!
  Bio nu uita ca presupunerea este mama esecului , sa inteleg ca tu la albine le dai doar izoglucoza ca este mai ieftina ? la 3 lei kg....

marian sima

Daca nu le scoti toata mierea merge siropul de porumb dar are alta denumire nu izoglucoza  :wink:
acest sirop de glucoza este "de umplutura"siropul de porumb simplu nediluat cu nimic este foarte bun.
Am recomandat unui doctor din Bucuresti care este acum la a-l treilea ani de apicultura sa ierneze pe sirop de porumb ,din 26 de stupi bagati in iarna a iesit cu 26 in primavara.
Eu am facut prostia dupa floarea soarelui sa bag in sirop si apa si sirop de glucoza,astfel ca materialul a cristalizat gronjuros,siropul de porumb cristalizeaza aproape ca apifonda .

Stupi pe care dv ai vedeti intr-un anumit filmulet si sint bine populati nu sint straini de acel sirop ,cind ma duceam sa iau sirop era imposibil sa nu gasesc pe cineva din zona aceia acolo.

Din acel loc se cumpara materie prima si pentru cea ce se gaseste in comert ca hrana pentru albine ,am discutat cu cel care era pe stivuitor si spunea ca sint comenzi care pleaca direct la firme cu profil apicol.
Comenzi cu Tiruri intregi ,nu dau numele produsului ca nu vreau sa stric afacerea nimanui si asa gasesc coada acolo daca dau nume o sa fie coada interminabila =))mai am spus la cite un prieten ca ei a-mi tin rind. =))

bucovineanu

Am spus de mai multe ori. De peste 30 de ani iernez in proportie de 80-85% pe sirop din zahar neinvertit. Albinele stiu cel mai bine procesul de invertire. Nu am avut niciodata probleme la iernare. In acest an desi zborul de curatire a avut loc pe 10 aprilie nu am pierdut nici o familie, nu am avut pete de diaree. Familii s-au dezvoltat peste asteptari. Comparativ cu alte siropuri cu zaharul iese mult mai ieftin. Dar cine este comod, sau vrea sa-si hraneasca albinele cu "hrana de firma" nu are decat sa plateasca. Dar nu castiga apicultorul in acest caz, castiga cei care vand acele siropuri.

marian sima

Da dar sirop de zahar merge bagat pina la o anumita data ,dupa aceasta data daca-l bagati faceti rau albinelor ,acel sirop merge bagat pina tirziu ,daca nu e capacit nu e problema deoarece nu atrage umiditatea cristalizeaza fin ,din discutia mea cu acei apicultori care aveau ceva experienta cu acest sirop am inteles ca bagau rame la crescut la sfirsitul toamnei cind altii nici nu visau de asa ceva.



bucovineanu

 Pana la ce data se poate pune sirop de zahar fara a avea probleme? Rame la crescut se pot baga cu orice fel de sirop. Daca ramele sunt pline si nu au unde sa-l depoziteze vor lucra foile.

marian sima

Data o face fiecare dupa zona ,altii formeaza populatia de iernat mai devreme altii mai tirziu.

De iesit mai ieftin nu stiu cine iese ,siropul de porumb e mai ieftin cu 1 leu ,e mai dulce decit zaharul ,consistenta e c-am aceiasi.

Nu sint pentru eliminarea zaharului si recunosc ca pentru stimulari este mai bun ,produce o dezvoltare mai buna a pontei.

Siropul de porumb e bun pentru iernare,canadieni care pun galetile deasupra stupilor iarna au in ele sirop de porumb.

Si eu eram reticient la anumite chestii dar cind le probezi a-ti dai seama de niste avantaje.

Fiecare face cum crede ca e cel mai bine.

D006

  Smecheria e ca la canadieni pe langa HFCS mai au in caldare si alte cateva smecherii esentiale.

vranceanul

Stimati colegi apicultori, va rog nu va suparati ca pun o intrebare la care rog pe domnul Dimitriu sa raspunda, sau daca sant mai documentati careva dintre forumisti. Poate n-am fost atent, sau n-am inteles pana acum din cele scrie in legatura cu SUBSTANTA CARE COMBATE VAROZA din stimulentul Dulcofruct. Care este? cum se numeste? ce 'randament' are? sau este numai vrajeala.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

D006

 Inca nu s-a inventat substanta care sa combata eficient varoza !  daca se inventa acum  nu mai eram loviti asa rau de acest parazit.  Aceste siropuri se numesc : ADJUVANT in combaterea varozei . Cred ca acum ai inteles.  Nimeni nu spune ca aceste siropuri sau otravurile folosite in tratamentul clasic distrug complet varooa. Siropurile ajuta la ridicarea imunitatii albinei care astfel poate lupta mai bine cu boala .

  Hai sa facem o paralela cu oamenii : cine crezi ca va muri de TBC , un amarat care traieste de pe azi pe maine si mananca mai nimic sau un om care are la dispozitie o dieta bogata ?

iosca

http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281