Vreau sa deschid acest topic pentru a sparge toate miturile existente in apicultura romaneasca . Pentru a demasca fara mila minciuna si a rosti fara frica adevaruri .
Va bagati sa deschidem impreuna cutia Pandorei ?
Promiti sa spui tot?
Acum depidende de cate injuraturi voi lua si cate telefoane voi primi. Nu mai sunt asa rabdator ca acum 6 ani.
Cand faci un astfel de demers, trebuie sa fii constient ca vei fi injurat, sunat, amenintat si "tot tacamul".
Si in apicultura, ca peste tot, sunt oameni care isi bazeaza afacerea si fac bani frumosi "fraierind" lumea. Prin initiativa ta le deranjezi afacerea, le deschizi ochii clientilor lor, ceea ce nu le va conveni sacalilor!
Primul mit : m-am imbogatit din productia de miere ! , stupii mei produc intre 70 si 100 kg. miere pe an.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 07, 2013, 09:16:51 PM
Primul mit : m-am imbogatit din productia de miere ! , stupii mei produc intre 70 si 100 kg. miere pe an.
...aa.. =D>
si eu fac intre 200 si 250 kg miere pe familie :D :D :D....fara pastoral :nebun: :nebun: :nebun:
xvader: avantajul stupinei de la metrou. :D Daca noi nu avem metrou.
La un C.A.P. o scroafa a fatat doi purcelasi ,sefului de ferma i-sa raportat trei , sefu la presedinte cinci ,presedintele la jud. sapte ,jud. ;la capitala 10 . : =D> =D> =D> =D> :bravo: In ce domeniu din agricultura nu s-a lucrat asa ? :rusine:
Din bun simt nu vreau sa dau exemple de apicultori cu superproductii pe forum iar in realitate se incadreaza in statistica . Chiar azi pe un forum apicol am gasit un astfel de exemplu dar ma abtin de la comentarii inutile .
Frate hai sa fim sinceri , nu bate ideia cu inspe kile de miere pe familie iar in realitate merge cu o troca de masina , sta intr-o casa sau apartament vai mama lor si se scuza pueril cand e vorba de deplasari la un targ sau intalnire .
Vin , posteaza pe net ca sunt campionii apiculturii romanesti dar nu sunt in stare sa puna un film cu stupina lor.
Problema e ca pe net poti posta orice gogomanie ,sunt suficienti prosti sa o inghita.
Bree pai crezi ca Hagi Tudose nu are neamuri. =)) =)) =))
Un director de hotel povestea cum a poposit Bill Gates la hotelul lor,omul nu a iesit cu nimic in evidenta ba prin cea ce a comandat a fost chiar modest,in acel timp a poposit si o parasuta de cantareata de la noi,a pus sa-i schimbe hirtia igienica ,a comandat apa minerala de la Nicagaura,nu a fost multumita de limuzina si multe alte aspecte in care matracuca a cerut ceva mai scump.
Acum pe bune care avea bani mai multi?
Unii oameni sant modesti din fire ,altii au gip dar nu au bani de motorina omul difera nu putem sa fim toti la fel.
Poate unii sant mai pudici si nu sant obisnuiti asa cu filmarile ca tine. =)) =)) =)) :hi:
Crezi ca filmarile nu pot fi trucate? =)) =)) =))
In ultimii 10 ani m-am intalnit cu sute de apicultori . Cu adevarat bazati daca ii pot numara pe degetele de la o mana.
In extrema cealalta Valter dupa ce a inventat categoria "PINGUIN acum dupa ultimile miscari din apicultura autohtona a mai gasit o categorie : PINGUIN LA MINUS !
Pe aici se invarte apicultura la ora actuala intre minus si ceva peste zero.
..off..off..
Citat din: dragos2006 din Octombrie 09, 2013, 06:25:15 PM
....
Frate hai sa fim sinceri , nu bate ideia cu inspe kile de miere pe familie iar in realitate merge cu o troca de masina , sta intr-o casa sau apartament vai mama lor si se scuza pueril cand e vorba de deplasari la un targ sau intalnire .
...
Dragoshe, parca esti neam cu vecinii mei de cartier .....vecinii mei au fost la "cules de portofele" prin Anglia si acum se sparg care mai de care in figuri cu masini si vile .
Citat din: dragos2006 din Octombrie 09, 2013, 06:25:15 PM
.... .
Vin , posteaza pe net ca sunt campionii apiculturii romanesti dar nu sunt in stare sa puna un film cu stupina lor.
...
In ultimii 10 ani m-am intalnit cu sute de apicultori . Cu adevarat bazati daca ii pot numara pe degetele de la o mana...
....
Eu am intilnit destui apicultori bazati,... de fapt fiecare apicultor are un capitol unde se simte bazat... si marea majoritate a lor nu fac filme pe net.
Nu fac filme ca de obicei sunt singurei la munca,.. ..nu fac filme ca nu au timp sau...sau sunt depasiti de tehnica actuala.
Dragosh ai deschis aceasta tema cu ideia asta.
.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 07, 2013, 08:53:35 PM
Vreau sa deschid acest topic pentru a sparge toate miturile existente in apicultura romaneasca . Pentru a demasca fara mila minciuna si a rosti fara frica adevaruri .
Va bagati sa deschidem impreuna cutia Pandorei ?
..acum ne iei cu pinguini .. cu mini-pinguini sau alte specii .
Ai ceva ce tu spui ca este adevarul absolut spune-l si noua..
...spune si noua cine te-a suparat asa tare...
da sunt de accord cu 70 - 100kg de miere pe an dar 70 - 80 kg consuma :nudie:ele
Pentru stationar miere-marfa in zona mea media pe stupina 30 kg
Familii recordiste 65-100 kg-ADEVAR ---fara minciuna
sefule cate tone produci pe an ?
Dragos productia de miere realizata pe tara te contrazice,chiar tu spuneai ca santem pe locurile fruntase in Europa.
Daca sintem pe locurile fruntase in Europa cu apicultori Pinguini sau Pinguini pe minus asa cum ii numesti tu inchipueti ce s-ar intampla daca acestia s-ar transforma in profesionisti. =)) =)) =))
A-r curge miere peste tot. =)) =)) =))
Partea urata este ca unii i-si face treaba cu pinguini si pe urma rad de ei. =)) =)) =))
Nu ma doare capul de capra vecinului si nici de cata apicultura sant in stare cei cu care am dat mana. :D
Batrane Romania are la ora actuala 1,8 milioane colonii de albine ! aplica regula de trei simple si vei vedea ca am drepate.
1,8 milioane declarate, sa nu uitam de cele ale apicultorilor care nu sunt inscrisi in asociati.
astea sunt datele de la INS unde s-au aplicat si indicii de corectie .
cine imi vinde si mie pontul sa scot macar 60kg miere pe familie in stationar? ca maimultde30kg nu am reusit,varog dati-mi pontul platesc bine. :thanks:
Citat din: dragos2006 din Octombrie 09, 2013, 09:12:57 PM
sefule cate tone produci pe an ?
Am postat ca sa raspund la intrebarea din topic ---nu ca sa ma laud
eu merg in ultimi ani cu 70 de familii
2011 media-19,5 kg
2012 media-29,5 kg
2013-dupa ce am vandut 37 de familii le-am refacut ca numar de familii si am mai recoltat in jur de 1000 kg
eu sunt multumit de rezultatele mele --am mai si schimbat matcile in procent de 80 % din efectiv
nu hranesc si nu stimulez decat cu MIERE si inca ceva -lucrez la albine singur singurel--auzi "cate tone ai facut "
Eu fac apicultura :cu plăcere:
Indrazniti si spuneti ADEVARUL
sanatate si noroc
Întrebarea corectă e "Cât ai câștigat din apicultură?", nu "Câte tone ai făcut?"
Apicultorii calculați produc mai puțin decât lăudăroșii care își fac reclamă, dar câștigă mai mult... pentru că nu numai cantitatea contează.
Citat din: morozan simion din Octombrie 09, 2013, 09:58:58 PM
cine imi vinde si mie pontul sa scot macar 60kg miere pe familie in stationar? ca maimultde30kg nu am reusit,varog dati-mi pontul platesc bine. :thanks:
Pentru a scoate 60 de kg pe familie mai ai nevoie si de zona buna.
Ori am vazut stupine pe dealuri golase,acolo nu sant nici plante de cultura si nici cine stie ce flora spontana.
Nu oriunde in tara poti practica apicultura,sant zone melifere si zone in care nici plantele de cultura nu dau nectar.
Cartile spun destul de clar ca zonele cu aluviuni sant melifere.
La mine in zona stupi buni dau la floarea soarelui peste 30 de kg pe familie la primul cules,la culesul doi (tot la floarea-soarelui)dau undeva pe la 20,in afara de floare se mai cultiva si rapita ,mai iese un 10 kg si de acolo,si un 10 kg mai iese de la pomi fructiferi ,salcam ,flora spontana,lucerna si altele.
Aceasta se intampla cand este anul bun,anul acesta a fost un an bun,albina a bagat si o miere rosiatica ,unii spun ca este de amorfa,amorfa este la 4,5 km de mine si totusi albina a adus nectar .
Au fost si ani cand am scos 20 de kg de mire pe stup.
Citat din: romikele din Octombrie 10, 2013, 09:16:16 AM
Întrebarea corectă e "Cât ai câștigat din apicultură?", nu "Câte tone ai făcut?"
Apicultorii calculați produc mai puțin decât lăudăroșii care își fac reclamă, dar câștigă mai mult... pentru că nu numai cantitatea contează.
productia de miere poate fi un indice foarte bun pt. cat se castiga, daca nu esti laudoraos asta nu inseamna ca si castigi bani din apicultura, pana la urma fiecare se lauda cu ce are iar unul care face miere naturala de ordinul tonelor cred ca are cu ce se lauda.
Cat se castiga?
Se ofera 10 le pe kg de poliflora la angro,cu bani acestia prefer ca mierea sa stea in butoaie,prin 2002 livram mierea la Slobozia cu 6,7-7 lei kg acum santem in 2013 si cum am spus se achizitioneaza cu 9,5-10 lei kg.
Faceti socoteala cu cat sa marit taxele si impozitele din 2002,cu cat a sarit motorina si restul,nu e vorba de lauda ci de supravietuire (la cei care traiesc din apicultura).
Am vazut productie de Layensi cu cat , mi sa adus la cunostinta de prieteni buni ce sa intamplat in anumite zone,nimeni nu are interes sa laude pe altul de altfel ce iese din adevar s-a combatut,ce este in adevar este copiat de cei care au vazut modelul respectiv.
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 10, 2013, 09:05:35 AM
Citat din: dragos2006 din Octombrie 09, 2013, 09:12:57 PM
sefule cate tone produci pe an ?
Am postat ca sa raspund la intrebarea din topic ---nu ca sa ma laud
eu merg in ultimi ani cu 70 de familii
2011 media-19,5 kg
2012 media-29,5 kg
2013-dupa ce am vandut 37 de familii le-am refacut ca numar de familii si am mai recoltat in jur de 1000 kg
eu sunt multumit de rezultatele mele --am mai si schimbat matcile in procent de 80 % din efectiv
nu hranesc si nu stimulez decat cu MIERE si inca ceva -lucrez la albine singur singurel--auzi "cate tone ai facut "
Eu fac apicultura :cu plăcere:
Indrazniti si spuneti ADEVARUL
sanatate si noroc
Si ce culesuri ati avut in zona ?
Citat din: romikele din Octombrie 10, 2013, 09:16:16 AM
Întrebarea corectă e "Cât ai câștigat din apicultură?", nu "Câte tone ai făcut?"
Apicultorii calculați produc mai puțin decât lăudăroșii care își fac reclamă, dar câștigă mai mult... pentru că nu numai cantitatea contează.
Romikele , daca ar citi chinezi postarea ta te-ar duce pe un stadion si te-ar executa ! Azi traim in era globalizarii unde doar volumele mari aduc suscesul intr-o afacere .
PS. gagicile au bancul cu ala care zice ca si una mica e buna....
Întrebarea formulată inițial se încadrează în categoria mult, prost si fără rost!
Ce folos să faci tone multe la câștig minim?
În era asta pe care o menționezi e multă minciună și prefăcătorie, falsuri și substituiri.
Ideea de bază e promovarea unei agriculturi, unde se încadrează și apicultura, cât mai sănătoasă.
Acolo unde apar sute de kilograme pe familie, apare și fie minciuna, fie falsul.
Chiar aici pe forum sunt apicultori la care transpare modestia și corectitudinea.
Alții însă stau cu cisterna de sirop pe vatră și apoi se laudă cu zeci de butoaie de "miere". P-asta s-o mănânce cei ce au produs-o!
Romikele fara sa vrea a atins al doilea mit al apiculturii romanesti : CISTERNA CU SIROP. Cat e adevar si cat e minciuna in mierea obtinuta chipurile cu cisterna la poarta stupinei .
Cam incalecam miturile dar poate sunt complementare.
Naivi mai ii crezi tu pe altii. =)) =)) =))
Nu uita ca pe rafturi in Supermarketuri s-a gasit mai mult sirop decat miere. :nod:
Eu mananc miere din toti stupi mei,sant insa si apicultori care consuma miere de la stupi opriti numai pentru consumul lor personal,oare de ce? :rotfl: =)) =)) =))
Alo , Alo ! nu confundati MIEREA INDUSTRIALA cu Mierea din colonii hranite cu zahar !!!!!
Dar sa revenim la productiile minune ! sunteti de acord ca media in Romania media e de aprox . 15 kg. miere MARFA pe colonia de albine . Doar in anumite cazuri avem productii de 30 kg. si unele EXCEPTII cu productii mai mari . Daca nu sunteti de acord cu mine va astept cu argumenta si nu cu goange.
Citat din: marian sima din Octombrie 10, 2013, 06:05:33 PM
Eu mananc miere din toti stupi mei,sant insa si apicultori care consuma miere de la stupi opriti numai pentru consumul lor personal,oare de ce? :rotfl: =)) =)) =))
Am cateva colonii de albine tinute undeva izolat in munte , produc in cel mai fericit caz 8 kg. miere marfa pe an . Calitatea este exceptionala , o tin pentru familia mea si pentru anumite persoane . Daca ar fi sa o dau pe bani sub 50 lei/kg. nu as lasa. Asta nu inseamana ca si celelalte sortimente de miere nu sunt bune DAR in veci vecilor mierea de la camp nu se va compara cu mierea din zona de deal si munte .
eu ca incepator am facut 16kg/stup anul acesta. daca asta e media e posibil sa fi avut stup cu peste 20 kg miere RECOLTATA. un apicultor cu experienta sigur face dublu. asa ca e cazul sa mai ridici stacheta . ceva mai aproape de 80 =)) =))
Multi apicultori tineri (debutanti) ma intreaba daca sunt pe drumul cel bun . Eu le dau urmatoarele criterii :
1) au trecut o iarna si inca au familii de albine bune de productie.
2) dupa un sezon activ au obtinut o medie de 10 kg. miere marfa pe colonia de albine.
Daca indeplinesti aceste doua criterii inseamna ca mergi pe drumul cel bun . Daca mai adaugi inteligenta si tenacitate sigur vei reusi .
Inca un secret : sa nu visezi la cai verzi pe pereti si sa nu te increzi in falsi profeti.
Secretul numarul 2 : sa nu crezi ca pe forumurile apicole gasesti Everestul apiculturii romanesti.
dragos 2006, eu am luat-o in gluma...ma luasem dupa titlu (mituri), daca e pe bune cam 15 - 18 kg per familia de albine am facut anul asta...ca vad ca lumea s-a ambalat pe-aici, si eu nu am intrat doar vreo 2 zile pe net.
scuze daca am fost inteles gresit.
O alta sursa de informatie o reprezinta procesatorii , ei au date precise din piata . Dar nu cred ca e bine sa ne intindem pana la ei .
Interesant e ca subiectul in nici 24 de ore de la lansare a inregistrat peste 2300 vizualizari dar mai putini oameni care posteaza fata de cat ma asteptam.
Dragos atat Hristea cat si alti autori explica destul de clar ca media de productie a unei familii pe zona Romaniei este undeva la 40 de kg de miere.
Explica destul de clar cata populatie trebuie sa fie pe o vatra,ca unii baga 100 de familii pe o vatra e normal ca productia pe stup sa scada.
Acum pe bune ce diferenta este intre unul care face pastoral la floarea-soarelui si unul care are stupi acasa?
Nu ai scos niciodata 30 de kg la floarea soarelui?
Nu ai avut si al doilea cules datorita ca floarea a fost semanata in etape diferite?
Ca sa teconvingi poti sta linga stupi mei la anul pe timpul culesului la floarea -soarelui,pe urma spui tu cu gura ta daca e posibil sau nu o productie de 30 kg pe stup la un cules.
La 15 kg media pe an inseamna ca nu te apleci deasupra lor deloc.
LA 8 kg alea nu mai e albine ci niste viespi mai vrednice.
Aici nu e vorba nici de mine nici de tine , aici vorbim la nivel global . Datele de la INS sunt clare si de netagaduit . In ultimul an am intalnit cel putin 5 apicultori debutanti care au avut o medie de miere marfa pe familia de albine care a mers spre 0(zero) .
Daca facem media ajungem la cifrele reale.
Eu unul m-am ferit sa urc filme cu familii la extractia de FS. , nu doresc ca dusmanii mei sa moara brusc in urma unui infact miocardic. Eu la dusmani le urez sanatate maxima si viata lunga pentru a asista la succesul meu.
La mine in zona avem urmatoarele culesuri :
-pomi fructiferi (prin gradini )-pentru stimularea albinelor si in anumiti ani ceva miere marfa
-rapita 5-8 kg media --anul asta nu stiu ce hibrid au semanat ca albina nu a vizitat-o deloc
-o pauza lunga pana la f.s.
-floarea-soarelui-productie buna
-izma de balta --multe canale pentru desecare,Bega - Veche si ceva terenuri mlastinoase
-mai ar fi fructele si strugurii care nu este buna nici in bidon nici in cuib pentru iernare
Pentru caam vandut 37 fam.a trbuit sa le fac la loc folosind puiet capacit de la celeramase-asa ca la f.soarelui au participat mai putine fam.--deci pot spune ca media pe stupa fost in jur de 30 kg
Sunt convins ca asa este . Dar acum spune daca poti trai numai din activitatea apicola ?
eu si sotia da --dar mai sunt si nepoti copii-mai am si pensie
eu cred ca o familie cu doi copii poate trai modest cu 100 de familii de albine ,dar cu multa munca si priceperesi fara cate un an catastrofal
Si eu sunt de parerea ca de la 100 de familii ingrijite cu pricepere si valorificand produsele la adevarata lor valoare, se poate castiga mai mult decat de la 200 de familii tinute si ingrijite numai ca sa ai albine.
Acum depinde ce iti doresti de la viata , daca vrei sa traiesti modest te multumesti cu castigul de la 100 familii de albine . Daca vrei sa traiesti ca un om liber ai nevoie de mult mai mult.
Problema e ca unul cu 200 colonii de albine stie cum se traieste dintr-o 100 , dar cel cu 100 de familii de albine nu stie cum se traieste din 200 ! :nod:
Eu nu m-am referit la modul de trai al apicultorului ci la profitul obtinut.
Am o intrebare pntru cei cu productii mari de miere.
Fratilor daca produceti asa bine si banuiesc ca si castigul e pe masura , de ce in primavara cand s-a pus problema impozitarii v-ati opus ????
De unde vin ideile guvernantilor??????
Filmuletul de jos spune totul despre apicultura romaneasca, ce ne mai ramane de facut e sa nu ne batem joc de propria reputatie
[jwp=425,344,image]http://s3.digi24.ro//onedb:transcode/5163ecc095f9cfbf72000008.720p.mp4[/jwp]
Citat din: Aurel din Octombrie 10, 2013, 11:14:03 PM
Am o intrebare pntru cei cu productii mari de miere.
Fratilor daca produceti asa bine si banuiesc ca si castigul e pe masura , de ce in primavara cand s-a pus problema impozitarii v-ati opus ????
De unde vin ideile guvernantilor??????
Aurel pentru unii apicultura este o pasiune in acea categorie intru si eu ,pentru pasiunea mea nu am cerut bani nimanui ,nu am accesat nici un fond asa ca statul nu si-a batut capul cu mine ,nu ma subventioneaza cu nimic,atunci de ce sa platesc impozit cand nu iau nici macar bani pe polenizarea pe care albinele mele o face?
Al treilea mit : MITUL POLENIZARII ! aste este precum ai vinde pielea ursului din padure . Cat timp fermierul nu bate la poarta ta sa te duci la el la polenizat , de ce sa te plateasca ?
PS. Treaba cu impozitul e poveste lunga , pana la urma a iesit bine.
Polenizarea inca nu renteaza in Romania si vorbesc din proprie experienta. Anul asta la floarea soarelui s-au dat 80 ron / stup in 2 transe. Un alt stupar, pe vatra din localitate a scos 15 kg pe familie. La banii astia merita sa mergi doar cu roii.
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 10, 2013, 08:39:16 PM
.--deci pot spune ca media pe stup a fost in jur de 30 kg
Felicitari! Dar cate familii de albine sunt in zona respectiva, de ex intr-un cerc cu raza de 3 km?
Citat din: Alutus din Octombrie 11, 2013, 09:18:18 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 10, 2013, 08:39:16 PM
.--deci pot spune ca media pe stup a fost in jur de 30 kg
Felicitari! Dar cate familii de albine sunt in zona respectiva, de ex intr-un cerc cu raza de 3 km?
cred ca in jur de 100 ---nu pot spune exact--inportant este sa sti sa pregatesti familiile de albine pentru un anumit cules
Citat din: marian sima din Octombrie 11, 2013, 07:46:21 AM
Citat din: Aurel din Octombrie 10, 2013, 11:14:03 PM
Am o intrebare pntru cei cu productii mari de miere.
Fratilor daca produceti asa bine si banuiesc ca si castigul e pe masura , de ce in primavara cand s-a pus problema impozitarii v-ati opus ????
De unde vin ideile guvernantilor??????
Aurel pentru unii apicultura este o pasiune in acea categorie intru si eu ,pentru pasiunea mea nu am cerut bani nimanui ,nu am accesat nici un fond asa ca statul nu si-a batut capul cu mine ,nu ma subventioneaza cu nimic,atunci de ce sa platesc impozit cand nu iau nici macar bani pe polenizarea pe care albinele mele o face?
Mariane ,ai mare dreptate.Si pentru mine a devenit mai mult decat o pasiune.
Eu am vrut doar sa atrag atentia unora care isi inchipue ca ei au descoperit albina
superproductiva care ne va scoate din criza.
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 11, 2013, 07:32:04 PM
-important este sa sti sa pregatesti familiile de albine pentru un anumit cules
"Legea lui Taranov", .. :yes:
Citat din: bio din Octombrie 11, 2013, 10:39:01 PM
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 11, 2013, 07:32:04 PM
-important este sa sti sa pregatesti familiile de albine pentru un anumit cules
"Legea lui Taranov", .. :yes:
Corect ,numai ca unii nu prezentau asa ceva ci erau la in trecere cu productia .
Mai aveau un pic si faceau ei propuneri la guvern, de salvare a economiei :P Exagerez si eu!
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 11, 2013, 07:32:04 PM
cred ca in jur de 100 ---nu pot spune exact--inportant este sa sti sa pregatesti familiile de albine pentru un anumit cules
100!? Aproape de necrezut. La mine sunt cca 500 inregistrati si alti vreo 500 neinregistrati. Consecintele: cules foarte slab, furtisag si boli.
Citat din: bio din Octombrie 11, 2013, 10:39:01 PM
"Legea lui Taranov", .. :yes:
Taranov zise multe si toate bune. La ce aspect te referi?
Citat din: Alutus din Octombrie 12, 2013, 08:16:15 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 11, 2013, 07:32:04 PM
cred ca in jur de 100 ---nu pot spune exact--inportant este sa sti sa pregatesti familiile de albine pentru un anumit cules
100!? Aproape de necrezut. La mine sunt cca 500 inregistrati si alti vreo 500 neinregistrati. Consecintele: cules foarte slab, furtisag si boli.
Citat din: bio din Octombrie 11, 2013, 10:39:01 PM
"Legea lui Taranov", .. :yes:
Taranov zise multe si toate bune. La ce aspect te referi?
o suta fara ale mele
La anul la Carpinis _ Timis vor mai sosi macar 500 colonii pentru a echilibra balanta . :)
Cam asa sta treaba cu mierea in Romania : in marea majoritate apicultorul roman produce anual intre 0 si 30 kg. miere marfa pe colonia de albine . Productii mai mari apar izolat si din ce in ce mai rar .
Mai trecem la alt mit ?
Citat din: dragos2006 din Octombrie 14, 2013, 08:52:07 AM
La anul la Carpinis _ Timis vor mai sosi macar 500 colonii pentru a echilibra balanta . :)
Cam asa sta treaba cu mierea in Romania : in marea majoritate apicultorul roman produce anual intre 0 si 30 kg. miere marfa pe colonia de albine . Productii mai mari apar izolat si din ce in ce mai rar .
Mai trecem la alt mit ?
Gand la gand cu bucurie ---eu am inchiriat un teren chiar langa tine si vreau sa vin in pastoral la salcam pentru ca intr-o postare mai veche ai spus ca ai facut 30 kg pe stupla salcam :wink:
Sunt nitelus nedumerit. Un simpatic coleg, ne arata cum un roi - am inteles ca era format, in jurul datei de 15 iunie, pe 2 rame de puiet si alte 2 cu albine, cu regina imperecheata - s-a dezvoltat pana la inceputul lui august, pana la nivelul de cca 20 de rame ME. Tot ce stiam eu despre apicultura, s-a demonstrat a fi perimat. Asa sa fie!?
Roi dopati cu fel si fel de @cocomarle@ . Eu cand eram copil un pui iesit din ou era bun de taiat dupa 3 luni , acum e gata de taiat in 3 saptamani . Problema e ca apicultorul roman nu are acces la informatia de prima mana iar in alt caz ca romanul nu-i nici unul....
Aici ajungem la alt mit foarte iubit de majoritatea pinguinilor : REGINA DE IMPORT iti aduce productii uriase iar rasa autohtona nu e buna de nimic . asa e ????
Citat din: Alutus din Octombrie 12, 2013, 08:16:15 AM
...
Citat din: bio din Octombrie 11, 2013, 10:39:01 PM
"Legea lui Taranov", .. :yes:
Taranov zise multe si toate bune. La ce aspect te referi?
Numai tin minte exact cartea--mai uita omul..
Era ceva scris drept LEGEA LUI TARANOV si era un enunt despre intervalul de timp in care se stimuleaza familia de albine pentru a valorifica la maxim un anumit cules.
...Intervalul de stimulare pentru a creste albinele pentru un anumit cules ~ 51 de zile inainte de inceperea culesului si se incheie cu ~ 29 zile inaintea inceperii culesului care il urmarim....sa spun ca am gresit cu 1-2 zile ca sunt cam obosit la ora asta...
Citat din: dragos2006 din Octombrie 15, 2013, 08:56:30 PM
...
Aici ajungem la alt mit foarte iubit de majoritatea pinguinilor : REGINA DE IMPORT iti aduce productii uriase iar rasa autohtona nu e buna de nimic . asa e ????
..unde mai pui ca sunt incepatori care cumpara roi de la un apicultor cu oarece experienta ...
Roi pe care il trateaza cu "indiferenta" si la tragerea liniei se intreaba de ce nu a facut marfa ca cel de unde a cumparat . ... ca apoi sa creada ca a fost inselat.
Dar sa revenim la REGINA DE IMPORT-- cred ca matcile noastre sunt f bune. Diferenta o face si apicultorul aplicind anumite tehnologii de crestere.
Pentru toti cei care se inchina la reginele de import ca la sfintele moaste sa stie ca importul aiurea a dus ca la ora actuala in RO sa colcaie albinele de fel si fel de boli.
Ma , voi credeti ca neamtul sau olandezul da romanului ce are mai bun si mai sanatos ? Noi in ochii lor suntem tigani si ne dau toate ciurucurile.
Citat din: bio din Octombrie 15, 2013, 10:05:56 PM
Dar sa revenim la REGINA DE IMPORT-- cred ca matcile noastre sunt f bune. Diferenta o face si apicultorul aplicind anumite tehnologii de crestere.
Pot aceste tehnologii sa duca un roi, doar prin puterea lui, de la 2 rame cu puiet si 4 rame cu albine la 20 de rame pline cu puiet, albine si miere , in 45 de zile? Matematic: o regina recordista care depune 2000 de oua zilnic, albine care traiesc 90 de zile in sezonul de varf, care ingrijesc simultan zeci de pui, cu viteza de zbor dubla fata de cele locale, pot duce la un asemenea rezultat? Eu am obtinut maxim 12, dar cu ajutor de rame cu puiet.
ori prin unificari ori prin ajutor din alte colonii .
Indubitabil matcile romanesti surclaseaza matcile straine, daca privesti colonia de albine pe parcursul a cel putin 3 ani. Din curiozitate am adus matci de albina neagra din spania. Au mers foarte bine pana in primavara acestui an. Din cauza fluctuatiilor foarte mare de temperatura dintre noapte si zi s-au depopulat coloniile pur si simplu. Abia dupa salcam am reusit sa le reabilitez. Matcile obtinute in zona mea au trecut fara probleme peste aceste disfunctiuni termice.
Si la noi sant doua tipuri de matci,unele pentru recolta adica acele matci care nu dezvolta o familie prea puternica dar in schimb productiea de miere este buna si matci care dezvolta o familie numeroasa dar daca aplici metode de apicultura clasica nu prea scoti miere .
Albina spaniola are alt ceas biologic nu are ce cauta la noi sint insa si zone in Europa cu clima asemanatoare Romaniei.
Asa e Mariane. Care din cele doua tipuri de regine ar fi de preferat?
Citat din: Alutus din Octombrie 16, 2013, 08:07:45 AM
Citat din: bio din Octombrie 15, 2013, 10:05:56 PM
Dar sa revenim la REGINA DE IMPORT-- cred ca matcile noastre sunt f bune. Diferenta o face si apicultorul aplicind anumite tehnologii de crestere.
Pot aceste tehnologii sa duca un roi, doar prin puterea lui, de la 2 rame cu puiet si 4 rame cu albine la 20 de rame pline cu puiet, albine si miere , in 45 de zile? Matematic: o regina recordista care depune 2000 de oua zilnic, albine care traiesc 90 de zile in sezonul de varf, care ingrijesc simultan zeci de pui, cu viteza de zbor dubla fata de cele locale, pot duce la un asemenea rezultat? Eu am obtinut maxim 12, dar cu ajutor de rame cu puiet.
..am folosit "tehnologii" ...este vorba de "mincare" si "casa buna" la familiile de albine..
cu privire la mincare.... pe intelesul tuturor, nu trebuie sa avem mai mult de 2 zile consecutive cintarul pe minus .
Ai avut cintarul 1-2 zile pe minus da-le ceva acolo la albine ca nu faci rau, ca albinele i-ti vor da inapoi cu dobinda..:)
Cu stimulare nu obtii super-albine....Obtii doar familii puternice apte sa valorifice culesurile care apar in natura.
"Casa buna"..faguri OK in stup..stup curat..igiena.../.s.a.
De acord cu tehnologiile. Dar te rog raspunde direct la intrebarea mea: se poate ajunge, intr-un interval de 6 saptamani si fara nici un ajutor, de la un roi pe 4 rame, la un stup puternic, pe 20 de rame ME? Sau am eu o mare problema in ceea ce priveste intretinerea familiilor de albine.
Citat din: Alutus din Octombrie 18, 2013, 09:16:31 AM
De acord cu tehnologiile. Dar te rog raspunde direct la intrebarea mea: se poate ajunge, intr-un interval de 6 saptamani si fara nici un ajutor, de la un roi pe 4 rame, la un stup puternic, pe 20 de rame ME? Sau am eu o mare problema in ceea ce priveste intretinerea familiilor de albine.
Dupa cum banuiesti si tu -nu se poate
Sa presupunem ca matca este f.buna ---2000 de oua pe zi de la inceput in stadiul de roi nu se poate
in 40 de zile cu 1500 de oua pe zi ar fi 6 kg de albina -scadem 1,5 kg mortalitatea in aceasta perioada si ramanem cu 4,5 kg ceeace mi se pare exagerat ---poate vreo 2,5-3 kg de albina este o dezvoltare f.buna ,dar cu stimulari
Citat din: Alutus din Octombrie 18, 2013, 09:16:31 AM
De acord cu tehnologiile. Dar te rog raspunde direct la intrebarea mea: se poate ajunge, intr-un interval de 6 saptamani si fara nici un ajutor, de la un roi pe 4 rame, la un stup puternic, pe 20 de rame ME? Sau am eu o mare problema in ceea ce priveste intretinerea familiilor de albine.
..nu cred ca s-ar putea reusii acest lucru.
in minte stau si calculez care ar fi dinamica dezvoltarii acestui roi sa spun cu 2 rame de puiet si 2 rame mincare .
Peste 40 de zile albina ar fi in stup ce a eclozionat din alea 2 rame de inceput plus ce a ouat matca timp de 20 de zile,... ca ce a ouat in ultimile 20 de zile ale intervalului dat este puiet in diferite stadii de dezvoltare.
In intrebare, te referi la rama ME...iar eu cum am experienta cu rama 1/1 nu cred ca as da un raspuns corect ci numai imi dau cu parerea..
La Dadant, am adus roii pe maxim 9 rame = 12 ME, dar cu ajutor de rame cu puiet si intotdeauna la nivelul acesta, am fost foarte multumit. Rezulta ca dezvoltarea de la 4 la 20 rame /ME, prin propria putere, este doar o dorinta.
Citat din: bucovineanu din Octombrie 17, 2013, 10:08:28 PM
Asa e Mariane. Care din cele doua tipuri de regine ar fi de preferat?
Daca nu ai experienta sant de preferat cele de productie.
Daca ai experienta sant bune ambele .
Depinde ce vrei sa obtii de la albine : miere sau tocanita de albina ( cica regina de carne ...)
binenteles, nici o lege din romania nu interzice sa fi idiot
Nu cred ca cei care vand sute de roiuri sant asa de idioti. =)) =)) =))
Si o anume tehnologie aplicata pe familiile cu matci de carne poate determina acea familie sa fie mai productiva decat familia de productie.
Acum depinde de idiotenia fiecaruia,asteptam ca o familie sa-si urmeze parametri sau intervenim si depasim cu mult parametri de baza.
Citat din: marian sima din Octombrie 18, 2013, 09:41:14 PM
Si o anume tehnologie aplicata pe familiile cu matci de carne poate determina acea familie sa fie mai productiva decat familia de productie.
Fii te rog mai explicit. Despre ce tehnologie e vorba?
Asta cu matcile de carne e o mare goanga . Toate porcariile aduse de aiurea in Romania au adus numai boala si haos.
In Romania este folosit pe scara larga stupul de dimensiuni mici,gasesti orizontal 16-17 rame ,vertical cu cat de trei sferturi si stupi care au echivalentul a 20 de rame intregi.
O matca care genereaza populatie multa nu va da nici un randament in stup mic,iar pe stupul de 20 de rame nu va face mari productii mai ales daca o lasi sa ponteze unde vrea.
Insa o astfel de matca bagata in stup cu volum mare si ingradita pe un nr de rame dezvolta o familie de productie.
Baga o matca care dezvolta o familie de dimensiuni normale in MER si baga si una care dezvolta o familie mare ,diferenta de productie va fi net superioara pentru matca care dezvolta o familie mare,ba cea care dezvolta o populatie mai restransa in asemenea stup nu are sanse prea mari,iarna si bolile ii va veni de hac.
Daca ai totusi un stup de 20 de rame si in momentul culesului la salcam scoti rame cu puiet pentru roi de la familia care se dezvolta mult ai productie superioara.
Matcile care s-au adus acum 20-30 de ani si s-au aclimatizat sant parte cu matcile autohtone.
Eu in stupina am doua tipuri de matci si majoritatea aveti ca si mine,sint cele brune care pe stup cu volum mai redus da productii bune dar sant mai agresive si altele mai galbene care dezvolta o populatie numeroasa sant mai blande dar pe stup cu volum mic nu da randament.
Eu am probat matca galbena pe stup orizontal cu 20 de rame si cat de 12 rame intregi deasupra,cat despre MER si matca care dezvolta o populatie mare discutati cu apicultori care au acest gen de stupi.
Dragos tu vezi numai boala . =)) =)) =))
O familie ce are regina care depune un numar foarte mare de oua tot timpul sezonului activ e greu sa faca productie mare de miere. Acea familie va avea tot timpul de crescut o mare cantitate de puiet cu atat mai mult cu cat volumul stupului e mai mare, majoritatea albinelor fiind ocupate cu acest lucru. In final, de cele mai multe ori, acea familie va intra in friguri si va roi.
Da asta teoretic dar practic o familie cu o asemenea matca atinge un prag de echilibru daca matca este ingradita si ai cutie mare nu ai probleme cu roitul.
Niciodata nu mi-a roit un stup in care familia ocupa 32 de rame intregi,asemenea stup mai am vazut la Teinegru poti sa-l intrebi daca a avut probleme cu roitul,cat despre productie vezi ce spune si el.
Daca santeti convins de cea ce sustineti de ce atunci cand se prezinta stupi de prin alte parti cu 9 caturi nu spuneti crezul dv?
E o mentalitate veche ca un stup puternic trebuie sa roiasca,un stup de capacitate mare cu o asemenea matca e''de productie''sau mai bine zis depaseste productia medie a celorlalti.
Spun din ce am testat nu e o parere.
Am vazut astfel de familii si sunt convins ca exista. Si eu am majoritatea familiilor in varf de sezon pe 30 de rame sau mai multe chiar. Daca vrei sa te convingi da o privire la topicul meu cu poze. Dar, pentru a avea astfel de familii care sa nu roiasca, e nevoie de ani multi de selectie. Nu toate familiile care umplu cu albine 30 de rame dau si productii mari de miere.
Domnilor aici nu vorbim de exceptii ci de regula !!!! nu mai aveti mentalitate de jucator la cazino. !
Si eu l-am vazut pe Negreanu cand a castigat la poker 5 milioane de dolari , asta nu inseamna ca daca si eu joc poker voi castiga 5 milioane de dolari...
Acum depinde de ce fel de apicultura practicam fiecare eu am 6-7 ani de cand nu am mai avut roi plecat din stupi mei.
Doar anul acesta nu am toate matcile tinere ca nu am avut timp sa ma ocup de ei,in rest in fiecare luna iulie schimbam matcile.
De fapt la stupi cu volum mare si aplicata o apicultura intensiva schimbarea matcilor se face mai des.
Sper ca la anul sa vad stupi intrati in frigurile roitului ca sa nu cred ca le-a disparut aceasta capacitate. =)) =)) =))
Referitor la ultimul punct ,se intampla ca nu toate familiile sa bage la cotele optime ,acum depinde mult si in ce statiu de dezvoltare le gaseste culesul,ce printre familiile cu matci brune nu sant stupi care nu baga miere.
Nu vorbim Dragos de exceptii ci de reguli .
O regula la aceste matci este sa ai grija de hrana intre culesuri,daca nu ai grija ai marire de ponta in timpul culesului si nu scoti nimic,de acea unii le si spun matci de carne ,deoarece ei nu reusesc sa faca productie cu ele.
O regula pe care nu eu am inventato dar mio place:
-iti alegi un model de stup cu care poti lucra dupa placul tau(este o alegere personala)
-le mai si umplii cu albine
-incet-incet iti perfectionezi modul de lucru si studiezi zona ta(asta este mai important daca faci doar statzionar)
-treptat selectezi cind faci regine noi ca sati maresti productia(si alte aspecte care iti sint importante - ex. blindetze, instinct redus de roire)
Pina cind ajungi sa indeplinesti cele de mai sus vei sti catzi stupi poti duce de unul singur sau cu ajutor(asta iarasi este ceva personal).
Eh, ce noutate am spus aici? Nimic nou.
Pentru fiecare zona melifera trebuie lucrat cu familii de o anumita putere ---cum ?
-prin alegerea unui sistem de stup adecvat
-prin largirea sau stramtorarea cuibului
-prin aplicarea unei tehnologii de crestere care sa duca in final la o proportie corecta intre albine culegatoare ,doici si puiet de crescut la momentul declansarii culesului vizat
Este greu de atins acesti parametri cu tot efectivu
sa nu uitam folosirea fam.ajutatoare
Aveti mare dreptate cu aceste reguli. :nod:
Si familiile ajutatoare ce matci trebuiesc sa aiba?
1.Matci care dezvolta o populatie mai mica si se dezvolta mai greu.
2.Matci care dezvolta populatie mare in timp scurt.
productivitatea depinde de 2 factori, interni si externi, interni tin de famililiile de albine,rasa, sanatatea familiei de albine etc, si externi de zona melifera, conditiile meteo cantitatea de nectar etc sinuin ultimul rand dibacia prisacarului care influienteaza pozitiv sau negativ dezvoltarea acestora
Vedeti ca sunteti cam off-topic !
Inca un mit : invertirea zaharului cu sare de lamaie .
Vad o groaza de apicultori care iau de buna respectiva reteta , in realitate nu e mare diferenta de siropul de zahar neiinvertit si cea cu sare de lamaie.
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 25, 2013, 06:55:11 PM
Inca un mit : invertirea zaharului cu sare de lamaie .
Vad o groaza de apicultori care iau de buna respectiva reteta , in realitate nu e mare diferenta de siropul de zahar neiinvertit si cea cu sare de lamaie.
Salut!
Poti sa si argumentezi un pic.
Eu am luat de buna reteta respectiva si n-as vrea sa raman in intuneric.
Si eu mult timp a luat-o de buna pana cand un procesator de miere a afirmat ca prin respectiva metoda nu se poate inverti mai mult de 40% din cantitatea de zahar . Am facut sapaturi si am gasit ca specialistii din industria alimentara nu folosesc invertirea cu sare de lamaie deoarece este nesigura. In fapt sunt alte metode mai sigure.
Procesatorul ar fi fost direct interesat in a combate reteta...sa-si vanda apipiliciul.
Care ar fi metodele de invertire mai sigure?
Acum spune tot. :)
Respectivul procesator NU comercializeaza nici un apisirop , e printre putinii...
Retete sunt multe dar mai intai astept ...provincia. :wink:
mai uimitima , cum invertesc acesti procesatori zaharul
nu stiu cum fac ei dar foarte simplu si sigur e invertirea pe baza de invertaza.
1 kg zahar tos
-150- 450 ml apa (plata sau de la robinet), in functie de consistenta finala pe care o dorim
-1 lingurita rasa sare de lamaie
-un vas emailat mai mare
-1 lingura de lemn
-borcane cu capac
-tifon dublu
Nota: Se interzice folosirea vaselor de inox sau aluminiu, precum si a lingurilor metalice.
Preparare:
Puneti zaharul, apa, sarea de lamaie in vasul emailat si fierbeti circa 10 min, la foc iute, amestecand ocazional cu lingura de lemn.
Adunati si aruncati spuma de culoare pamantie care se formeaza in timpul fierberii pe marginea vasului, folosind tot lingura de lemn.
Supravegheati vasul deoarece in timpul fierberii spuma care se
formeaza are tendinta de a iesi din vas. Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul si groasa ca mierea. Procesul este terminat in momentul in care nu se mai formeaza spuma.
Spre sfarsitul fierberii - ultimele 2- 3 min din cele 10 min - micsorati intensitatea focului pentru ca siropul sa nu se inchida la culoare si sa ramana auriu ca mierea.
Luati vasul de pe foc, lasati putin sa se racoreasca, apoi turnati in borcanele sterilizate, prin tifon dublu.
http://apibio.ro/despre-albine/hranirea-artificiala/reteta-sirop-de-zahar-invertit.html (http://apibio.ro/despre-albine/hranirea-artificiala/reteta-sirop-de-zahar-invertit.html)
Profesorul universitar dr. Marius Bojiţă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca spune că ar fi bine să renunţăm la folosirea zahărului şi a produselor pe bază de zahăr din alimentaţie, pentru că acestea produc un dezechilibru metabolic în organism.
Referindu-se la criticile pe care apicultorii cu miere ecologică o aduc zahărului invertit şi la avertismentul acestora că acest produs este dăunător şi albinelor, şi omului, prof. univ. dr. Marius Bojiţă a arătat că inversia nu se face numai punând apă peste zahăr, şi cu siguranţă în acest sirop se pun şi alte substanţe, probabil acizi, pentru ruperea moleculei de zaharoză, iar aceşti acizi pot provoca decimarea familiilor de albine.
"Este nevoie de o analiză de laborator pentru a se vedea concret ce conţine în plus acest sirop invertit, dăunător pentru albine", a concluzionat profesorul universitar.
Sare de lamiie se pune la gramaj nu la nimereala. In loc de apa se pune ceai cu plante aromate de diferite sortimente,sau la final se adauga ceva esenta sau concentrat, extrakt de arome si ai miere falsa de calitate extra!
• Zahărul invertit artificial sau mierea artificială
Conform normativelor UE, soluţiile de zahăr invertit obţinute din cristale de zahăr (zahăr tos, zahăr pudră), poartă, pe bună dreptate, numele de miere artificială. Această soluţie "de dulce" nu este sănătoasă.
Zahărul invertit alimentar, dacă nu este natural, aşa cum se găseşte în mierea de flori şi mierea de mană, prin faptul că se absoarbe deosebit de repede (mai repede decât zahărul rafinat), creşte brusc glicemia şi îngraşă. Participarea pancreasului endocrin la metabolizarea acestui amestec de monozaharide este chiar mai mare decât în cazul zahărului rafinat (insulina fixează glucoza, nu zaharoza, ori absorbţia glucozei libere este mai bruscă). De asemenea, compoziţia unilaterală concentrată, ca şi în cazul altor alimente de acest tip (uleiuri rafinate, făina albă, etc.), poate produce dezechilibre metabolice. Soluţiile nenaturale (artificiale) de zahăr invertit sunt utilizate azi, la scară largă în industria alimentară, consecinţele sale negative asupra sănătăţi, nefiind de neglijat. Zahărul invertit, fiind mai dulce ca zahărul (zaharoza) din care provine (soluţia de zahăr invertit are gust mai dulce decât soluţia de zaharoză, prin prezenţa liberă a fructozei, care este 2 ori mai dulce decât zahărul şi decât glucoza), se utilizează la fabricarea siropurilor, îndulcitorilor, înlocuitorilor de miere, îngheţatei, răcoritoarelor, bomboanelor, lichiorurilor, etc.. Deşi există o sursă majoră naturală de zahăr invertit (mierea), se propagă ideea folosirii zahărului invertit artificial, obţinut din cristale rafinate de zahăr tos, pe considerentul că produsul obţinut este sănătos (ar fi primul caz din istorie, în care dintr-un aliment industrial arhirecunoscut pentru nocivitatea sa, s-ar obţine un preparat convenabil pentru organism). Cei care se lasă cu uşurinţă păcăliţi, sunt îndemnaţi chiar să-şi prepare, ca sursă "de dulce", astfel de soluţii "inofensive" în condiţii casnice .
• Romania ocupa ultimul loc din Europa la consumul de miere pe cap de locuitor. Mierea, pe langa alti compusi valorosi pentru sanatate, reprezinta principala sursa de zahar invertit natural. Cu toate acestea, se propaga, tocmai in Romania, ideea, utilizarii unui preparat cu totul sintetic si complet nenatural, si anume a ZAHARULUI INVERTIT obtinut din zahar rafinat. :qp:
Siropul de zahar invertit
Compozitie:-amestec echimolecular de glucoza si fructoza ce reprezinta 76-78%
-zaharoza 3%
-apa-19-20%
-produsi de disociere
Siropul de zahar invertit se prepara din sirop de zaharoza de concentratie 70-80% prin fierbere in prezenta de acizi alimentari(acid citric,malic,acetic)
Gradul de invertire este influientat de factorii urmatori:
-proprietatiel si concentratia acidului folosit
-concentratia solutiei de zahar
-temperatura si duritatea invertirii
-prezenta nezaharurilor in solutiile de zahar
Capacitatea de invertire,depinde de prezenta ionilor de hidrogen liberi in acid, deoarece diferiti acizi avand aceeasi concentratie,invertesc zaharoza cu viteze diferite.Astfel constanta variaza astfel:
-acid citric-1.72
-acid formic-1.53
-acid malic-1.27
-acid lactic-1.07
-acid acetic-0.4
Siropul de zahar invertit ,dupa preparare trebuie pastrat la temperaturi scazute de 15-20 gr C pentru ca astfel fructoza disociaza provocand o colorare intensa a siropului.
Siropuri derivate din amidon
Toate siropurile derivate din amidon de obicei, au solide 70% şi 30% apă.
Siropul de glucoza
Siropurile de glucoză, 42DE, 63DE, 90DE, etc la temperatura ambiantă sunt foarte groase din cauza prezenţei de molecule mari, cum ar fi dextrine, care sunt parţial hidrolizate de amidon. Siropurile de glucoză sunt, în general, nu la fel de dulci ca siropurile de zaharoză. Termenul DE este utilizat pentru a indica concentraţia aparentă de dextroză, sau alte zaharuri de reducere, şi, prin urmare dulceaţa şi puterea de reducere. Astfel, DE42 indică faptul că siropul are o performanţă similară cu o soluţie de 42% din dextroză.
Siropul cu multa fructoză din porumb (HFCS) este un tip de sirop de glucoză.Hidroliza amidonului a fost realizata cu enzime speciale care favorizeaza producţia de fructoză, mai degrabă decât dextroză. Concentraţia de fructoză în raport cu conţinutul de alte zaharuri este în intervalul de 4 şi 90%. Acest lucru înseamnă că siropul este mult mai dulce la gust decât un sirop de glucoză normală.
Alte tipuri de siropuri
Extractul de malt
Extractul de malţ este bogat în maltoza zahăr care, deşi o disaccharide este un zahar reducător. Extractul de malţ este folosit in principal pentru aroma sa. Acesta este de obicei facut din orz germinativ prin extragerea cu apă si concentratia siropului este de solide :80%. Maltul este bogat în enzimă amilaza care descompune amidonul şi zahărul. Utilizarea extractului de malţ sau a siropului non-diastatic ar trebui să fie facuta atunci cand enzimele au fost dezactivate de căldură.
Citat din: dragos2006 din Octombrie 09, 2013, 09:48:03 PM
Batrane Romania are la ora actuala 1,8 milioane colonii de albine ! aplica regula de trei simple si vei vedea ca am drepate.
Are Romania atatea familii pe dracu! Cifrele astea sunt masluite pana peste cap, iar fraierii le scriu in scripte!
Demonstreaza afirmatia ! daca nu ai dovezi e cam nasol ...
Sunt socotite si familiile lui Ursu in statistici? :smile:
vrem nu vrem are si el albine .
Nu cred ca stupii lui Ursu sunt prinsi in statistici. Comisia Europeana da Romania pe locul 4 la numarul de stupi in 2012 cu ceva mai putin de 1 500 000 de stupi. Diferenta de >300 000 cred ca poate explica Ursu unde e. :D
Acum, treaba cu statistica imi e cunoscuta... Inclin sa cred ca undeva la 1 800 000 e o cifra "acceptabila". Si la somaj, se spune ca exista 7% someri. In realitate sunt mai putini, deoarece multi dintre cei someri, la noi, lucreaza la negru. De cand se impoziteaza si stupii o sa iasa mai putini la numar. :lol:
Este cunoscut ca atunci cand mai pui un "bir", mai dispar niste contribuabili.
http://operaresearch.eu/files/repository/20130122162456_BEEHEALTHINEUROPE-Facts&Figures2013.pdf (http://operaresearch.eu/files/repository/20130122162456_BEEHEALTHINEUROPE-Facts&Figures2013.pdf)
Daca imi permiteti o scot in dezbatere un posibi Mit.
Anumiti Stupari sustin ca Sistemul de Stup iti influenteaza cantitatea de miere marfa. Lada face miere?
Aproape ca iti garanteaza productii colosale cu un anume model . E mit ? sau NEmi(n)t!
Supi or fi atatia cat arata statisticile. Nu se stie daca si numarul familiilor de albine este egal cu numarul stupilor.
Am un prieten care a accesat 121...sau 112(?)...care o fi intre ele. Oficial are 135 stupi, inscrisi la primarie. In gradina 67...si cati or mai fi ca el...
Citat din: Nedelcu Ionut din Februarie 17, 2014, 07:54:26 PM
Daca imi permiteti o scot in dezbatere un posibi Mit.
Anumiti Stupari sustin ca Sistemul de Stup iti influenteaza cantitatea de miere marfa. Lada face miere?
Aproape ca iti garanteaza productii colosale cu un anume model . E mit ? sau NEmi(n)t!
Cu siguranta si tipul de lada are un anumit aport in dezvoltarea familiei dar mai important este cata apicultura stie fiecare.
PS. Stupul DM nu este nici o invetie, este un ME cat se poate de normal.Cred ca Langstroth se rasuceste in mormant cand vede atata prostie.
Si inca ceva ,am mai spus si mai spun ca , apicultura de la Dadant si Langstroth pana in prezent nu a mai evoluat cu nimic, toate "inventiile" moderne sunt doar chestii de marcheting si nu sporesc cu nimc productia.
Ursu a avut succes vanzand naivilor o lada pe care a prezentat-o ca realizandu-se cu ajutorul ei 2000 de euro. Speculand faptul ca inca exista o multime de naivi care au vazut filmele lui DM si cred ca daca ai stupi ca ai lui vei obtine 200 kg de miere de la o familie, cineva vrea sa profite de credulitatea neinitiatilor in apicultura si vrea sa le vanda gogoasa cu stupul care produce aceasta cantitate de miere. :smile: