cum introduc matci

Creat de evulet78, Mai 25, 2011, 05:52:59 PM

« precedentul - următorul »

evulet78

Saptamana viitoare aduc 10 matci. La mine in zona nu este salcam dar este tot felul de flora ce da nectar si polen.
Am facut deja patru roi pe cate patru rame cu matca batrana. Aici as vrea sa bag patru din regine.
Mai am cei patru din care am facut roii (pe care i-am lasat cu botci ). Aici mai vreau sa bag inca patru. Familiile astea patru au vrut sa roiasca desi nu era plin primul corp de 12 rame.
Mai vreau sa schimb matca la doi care desi sunt plini de albina nu culeg nimic (adica au puiet garla dar nectar nimic).
Acum as vrea sa stiu ce sa fac in fiecare caz in parte ca sa pot introduce matcile cu bine.
Matcile le aduc miercurea viitoare.
Trebuie sa pregatesc cumva din timp?
Reginele din cele 10 familii nu ma intereseaza sa le pastrez pentru ca nu sunt de calitate.
:thanks:
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

janese


marian sima

Matcile carpatine au arealul lor,dar in zona de sud sint apicultori care din bunici si strabunici au materialul lor genetic normal acest material genetic se trage din Carpatina dar aceste albine pe parcursul timpului si-au schimbat din propietati (albina carpatina din zona de deal iese dimineata mai devreme la cules fata de carpatina din sud,si sint multe alte aspecte modificate)si caracteristici,oare mai e normal sa zici la aceasta albina Carpatina ?Cind ea e aclimatizata in lunca Dunari.

marian sima

Sint multe procedeie de introdus matci,un procedeu bun este cel cu colivia de plasa care se aplica pe rama in felul acesta matca ponteaza pe portiunea de rama (cit cuprinde colivia) si albinele o accepta mai usor.

evulet78

Tot carpatina.
Ma duc la statiunea de la Poieni Iasi sai iau matci. Eu sunt din zona Radauti (Suceava). Sper sa fie adaptate.
Da, stiu ca sunt multe metode de introdus matci insa, as vrea una testata de apicultori cu experienta, pentru situatiile pe care le-am descris mai sus. Ca nu pot sa imi permit sa pierd 50 lei (cat dau pe o matca). :sad:
Va multumesc.
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

Obombo

Era pe undeva un filmat al unui polonez care facea botci artificiale si baga matcile fecundate in botci. S-ar parea ca sunt acceptate 100% cu metoda asta. O metoda mai simpla dar pe care nu am incercato este punerea matci direct pe rama, dupa ce a fost scufundata in miere. Si asta e data drept sigura, in plus are avantajul ca matca incepe imediat sa depuna. Matcile in colivie sunt mai bine primite daca nu au albine insotitoare. Acestea se scot din colivie in casa sau in masina pentru a evita pierderea matcii.

bucovineanu

O metoda foarte sigura de introducere a reginelor este cu ajutorul coliviei capac. Se fixeaza aceasta colivie pe o rama cu puiet la eclozare dupa ce am introdus regina sub ea. Portiunea de sub colivie trebuie sa contina si miere. Albinele ce vor ecloza vor ingriji regina care va incepe sa ponteze in celulele de sub colivie. Dupa 3-4 zile se elibereaza regina care va fi acceptata. Familiile aflate in friguri accepta foarte greu o regina straina.

evulet78

Dar daca fac roi din familiile aflate in friguri si le dau regina imperecheata? Pe aia batrana o aruc. Mai tarziu urmand sa le unesc.
Gresesc cu ceva?
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

Kiwi Bee

....................dar regina aceea in ce vine??????????????Punga de un leu?????????????

Daca e in cusca , nu are albine insotitoare(cca. 10 albine)??????????

In caz ca totusi e singura in cusca lasa familiile/nucleele in cauza fara regina pt. 24 de ore apoi introduci cusca.Majoritatea cartilor pe care leam citit iti recomansa sa lasi familia/nucleul fara regina pt o saptamina, dar eu nu am respectat niciodata acest termen.

Mai jos vezi o poza cum introduce un apicultor cusca.El a respecatat termenul de o saptamina.Acceptare 100%.

Atentie!
Cusca sa fie pozitionata orizontal(usor inclinat in jos cu capatul care are orificiul de iesire pt regina).Eu o pun(presez usor) intre doua rame la mijlocul stupului(la caldurica si mirosul se raspindeste uniform).Este pozitionata sub bara de sus.Cind o presez intre cele 2 rame am grija sa nu exagerez sa nu se scurga miere din fagure peste cusca, ca se sufoca toti din cusca.