Stimati apicultori o sa va prezint o rasnita pentru zahar, foarte simpla, dar foarte eficienta.
materiale necesare:
1= flex...al meu are 11000 r/min./750w luat de la ,,rusi"
2= cratita inox cu capac...volumul=1l
3= cutitul...l-am facut dintr-o tabla cromata 1-1,5mm grosime...l-am facut dintr-o tabla cromata [sau ceva de otel]
4= garnitura mare...facuta din plastic de 1,5-2 mm grosime taiata in doua
5= a 2-a garnitura... facuta din camera de bicigleta
6= 4 suruburi... sunt suruburile care tin aparatoare flexu-lui
7= silicon
Timpul minim necesar pentru 1kg zahar este de:1,5minute pus in 3 reprize, eu il pun de 4-5 ori in 2,5 -3 min. ..
Dupa 4 kg il las sa se raceasca in jur de 5 min. [se incalzeste cratita, nu flexul]
aici vedeti de ce am taiat garnitura in doua
asezarea garnituri
montarea cratitei si a garnituri de cauciug
montarea cutitului
aici la capac o sa vedeti garnitura ce am facut-o din silicon...pentru etansare
alta
cat de bine tine garnitura de silicon :)
Spor la treaba :hi:
Felicitari :bravo:
Eu as monta un obstacol in calea particulelor de zahar, ca in interiorul tamburului de la masina de spalat, pentru a creste randamentul.
daca te uiti la cutit ,o sa vezi 4 gauri care au acelas rol ca obstacolele de care zici tu.
Iar ca randament eu zic ca e destul de bun ...chiar f . bun , iar pudra obtinuta e in functie cate minute il lasi
si de cate ori pui dintr-un kg.
de ex.: din un kg. zahar am pus in rasnita de 3 ori si l-am terminat in 1,5minute...rezultatul se vede in poza...
...se mai simt foarte putine granule mici
dar daca pun de 4-5-ori dintr-un kg si las 2,5-3 minute/kg e ca si cel din magazin
O intrebare daca incape!
Are granulatie mai fina decat zaharul macinat la moara cu ciocanele?ai incercat comparativ sau daca aveai cu ciocanele nu o mai faceai pe asta?
Ca ideee mi se pare de nota 10 cu steluta si nu indulcesti nici aerul!io am macinat la ciocanele trebuie sa cureti moara ,se indulceste pana si vrasnita de la ocol,asta mi s-ar parea mai practica si nu ocupa loc mult e pe principiul rasnitei de cafea,nu ar strica gasita o oala cu capac etans,s-ar putea de asemenea folosi un flex de 2 kw cu 2 cutite pentru capacitate mai mare si nu ocupa loc!
am un prieten care a facut la moara dar cand a vazut cum iese pudra la mine mi-a cerut-o sa faca si el .
El spunea ca la moara ies granulele mari si mult praf, iar cu asta iese ca aia din magazin si fara praf [ pierdere 0]
Mentionez ca eu il fac in bucatarie la bloc
se poate face si mai mare dar eu nu vreau sa comercializez zahar pudra , cu asta poti sa macini cat vrei...zahar sa ai :)
De acord emile da vezi ca daca macini 100 de kile la bloc intr-o zi poate-si cumpara si vecinii masina de gaurit de pe anunturi!multam de raspuns!
Si clipul
Apicultura..rasnita zahar (http://www.youtube.com/watch?v=PncSNjInnSQ#)
eu vroiam sa arat ca bucataria de la bloc e mica si ca daca s-ar face ,,praf,, nu ai putea sa respiri... iar vecini nu stiu sa foloseasca bormasina :) glumeam...nu macin in orele de liniste si cand o sa am 100 de fam. o sami fac casa la tara [abia am 61 fam.]
:thanks:
Mersi pentru clp ...o sa fac unul si cand macin
Vad ca iti merge mintea la tot felul de "ustensile" home-made, iar in apicultura se pot face foarte multe, asa ca nu te opri aici! =D> =D>
Ai grija la rulment,nu ar strica sa dublezi trecerea cu un semering,colbul de zahar gripeaza rulmentul!
E foarte buna treaba cu flexul si oala ,eu am transformat un aspirator la initiativa d-lui Banateanul in risnita de zahar si fac treaba bine cind am mai putin .
Dar cum acum am citiva prieteni si vor sa risneasca mai multi saci am pus in functie moara mare ce i-am adaugat o sita fina peste cea pt cereale .
O sa se lipeasca dar bat cu ciocanul si o sa rezolvam treaba .
Aveti lincul si poza cu moara .
http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=4669.0 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=4669.0)
Citat din: kamy din Ianuarie 12, 2014, 12:47:06 PM
O intrebare daca incape!
Are granulatie mai fina decat zaharul macinat la moara cu ciocanele?ai incercat comparativ sau daca aveai cu ciocanele nu o mai faceai pe asta?
Ca ideee mi se pare de nota 10 cu steluta si nu indulcesti nici aerul!io am macinat la ciocanele trebuie sa cureti moara ,se indulceste pana si vrasnita de la ocol,asta mi s-ar parea mai practica si nu ocupa loc mult e pe principiul rasnitei de cafea,nu ar strica gasita o oala cu capac etans,s-ar putea de asemenea folosi un flex de 2 kw cu 2 cutite pentru capacitate mai mare si nu ocupa loc!
Eu cred ca mai bun ar fi la moara cu pietre ce ziceti????? :blah: :blah: :blah:
Moara cu ciocanele am si nu e satiscapatoare,moara pe piatra nu am dacat un singur bolovan, pe mine, si e nevoie de 2!
Citat din: kamy din Ianuarie 12, 2014, 04:37:56 PM
Moara cu ciocanele am si nu e satiscapatoare,moara pe piatra nu am dacat un singur bolovan, pe mine, si e nevoie de 2!
Probabil are un singur ciocanel si poate sa mai uzat :) iar pe cealalta cu 2 bolovani , nu o cred . :rotfl:
Numai bine .
Citat din: pistol28 din Ianuarie 12, 2014, 09:50:53 AM
Eu as monta un obstacol in calea particulelor de zahar, ca in interiorul tamburului de la masina de spalat, pentru a creste randamentul.
Si eu cred ca pistol 28 are dreptate . Particulele antrenate tind sa ia viteza de rotatie a cutitului.Viteza relativa intre cutit si particule tinde spre zero.Randamentul scade si oala se incalzeste datorita frecarii .Recomand sa incerci sa lipesti cu silicon , pe interiorul oalei, smirghel granulatie 40 pentru metale (la acelea nu se exfoliaza particulele abrazive). Cred ca va creste randamentul si nu se mai incalzeste oala. Felicitari si spor la ...incercari !
nu e nevoie de al 2-lea semering , acum cand am facut poze am desfacuto, si dupa ce am macinat vreo 50 kg zahar nu am avu nici un pic de ,,colb" la rulment , a trecut f.f.putin de prima garnitura dar de a 2-a nu a trecut de loc ...
dar multumesc pentru sugestie ...daca o sa fie nevoie o sa-i pun.
in legatura cu moara cu pietre cand eram copil am vazut una la bunica ,macina porumb ,iti trecea de foame pana ce faceai de o portie de mamaliga :)
e buna idea cu lipirea smirghelului pe pereti oalei cand am timp o sa incerc..nu pentru randament ci pentru incalzirea oalei
O trecut vremea de zdroghit zaharu cu ciocanelu,tata o schimbat vo 3 mori cu ciocanele ultima la care o ramas acu-s vo douaj de ani e cu intrarea in mijlocul axului,tot timpul cat macini tre sa stai cu mana pe suber ba se inneaca,ba nu mai macina si in plus vo 2 zile esti un dulce si la scuipat!ca sa iasa calitaturi ar trebui macinat de vo 2 ori,ase ca daca lucreaza mai curat si mai la caldura aia cu flex ma bate gandul sa cumpar ata si bumbi s-o pun pe-olalta!
Citat din: uve din Ianuarie 12, 2014, 04:51:23 PM
Citat din: pistol28 din Ianuarie 12, 2014, 09:50:53 AM
Eu as monta un obstacol in calea particulelor de zahar, ca in interiorul tamburului de la masina de spalat, pentru a creste randamentul.
Si eu cred ca pistol 28 are dreptate . Particulele antrenate tind sa ia viteza de rotatie a cutitului.Viteza relativa intre cutit si particule tinde spre zero.Randamentul scade si oala se incalzeste datorita frecarii .Recomand sa incerci sa lipesti cu silicon , pe interiorul oalei, smirghel granulatie 40 pentru metale (la acelea nu se exfoliaza particulele abrazive). Cred ca va creste randamentul si nu se mai incalzeste oala. Felicitari si spor la ...incercari !
Imposibil sa nu ai si ceva petricele de siliciu se mai amesteca cu silicon de la garnitura si le inveti cu silicoane de n-o sa-ti mai ajiunga banii!
Ar merge ceva contracutite din electrozi de inox sudate ca la moara cu ciocanele!
Care are fi dimensiunea potrivita pentru gaurile sitei? Am auzit variante 1- 1.5- 2 mm...
daca te referi la sita de la moara cu ciocanele ...daca e mic diametru ..iese pudra mai fina ,dar se infunda mai repede , daca e mai mare la diametru atunci trebuie sa-l bagi de 2 chiar 3 ori
Ma intereseaza informatia asta deoarece am in lucru o astfel de moara. Acum lucrez la support, apoi urmeaza sita (momentan am sita cu gauri de 5 folosita la macinarea porumbului cu coceni pt porci).
Doresc ca zaharul sa fie cat mai fin, chiar daca e sa-l trec de 2 ori prin moara. Ideea este ca doresc sa iasa calitate, daca nu am muncit degeaba.
Pentru iarna asta am macinat zahar cu o astfel de moara la un prieten stupar, are sita cu gauri de 2,5 sau 3 mm. Iese cam mare, l-am trecut de 3 ori si a iesit bine pana la urma. Doresc sa fac pentru mine o varianta mai buna si cred ca asupra sitei si a turatiei motorului ar trebui sa imi canalizez atentia.
Pe moara o sa pun un motor aprox 2 kw si 3000 rotatii pe minut; mai umblu un pic la raportul fuliilor sa ajung pe la 4000- 4500 rot / minut.
Pareri?
Citat din: emil66 din Ianuarie 12, 2014, 06:51:39 AM
Stimati apicultori o sa va prezint o rasnita pentru zahar, foarte simpla, dar foarte eficienta.
materiale necesare:
1= flex...al meu are 11000 r/min./750w luat de la ,,rusi"
2= cratita inox cu capac...volumul=1l
3= cutitul...l-am facut dintr-o tabla cromata 1-1,5mm grosime...l-am facut dintr-o tabla cromata [sau ceva de otel]
4= garnitura mare...facuta din plastic de 1,5-2 mm grosime taiata in doua
5= a 2-a garnitura... facuta din camera de bicigleta
6= 4 suruburi... sunt suruburile care tin aparatoare flexu-lui
7= silicon
Timpul minim necesar pentru 1kg zahar este de:1,5minute pus in 3 reprize, eu il pun de 4-5 ori in 2,5 -3 min. ..
Dupa 4 kg il las sa se raceasca in jur de 5 min. [se incalzeste cratita, nu flexul]
flex sau cum am eu motorul unui aspirator
ambele au turatii mari/ min
eu in locul oalei folosesc o cutie de la masline de 5 kg.
parerea mea este ca e cu mult mai buna rasnita pe care am prezentat-o :[ flex, oala si cutit ...] decat o moara cu ciocanele
Nu stiu ce turatia are motorul de aspirator dar daca vrea cineva una mai mare sa foloseasca un flex mare ...poate sa puna o ola mai mare
Citat din: emil66 din Ianuarie 13, 2014, 10:36:36 PM
parerea mea este ca e cu mult mai buna rasnita pe care am prezentat-o :[ flex, oala si cutit ...] decat o moara cu ciocanele
Nu stiu ce turatia are motorul de aspirator dar daca vrea cineva una mai mare sa foloseasca un flex mare ...poate sa puna o ola mai mare
nu contest ca rasnita ta nu este buna
am spus ce am facut eu
nu este o moara pe ciocanele este tot o rasnita :[ motor, oala si cutit ...]
2000 W motorul
draga parintele ce ai citit nu-ti era adresat tie ...altcineva a intrebat ce parere am despre moara cu ciocanele ...
idea cu aspiratorul e buna daca are turatie si putere e ok =D>
scuze emil66
^:)^
Citat din: emil66 din Ianuarie 13, 2014, 10:36:36 PM
parerea mea este ca e cu mult mai buna rasnita pe care am prezentat-o :[ flex, oala si cutit ...] decat o moara cu ciocanele
Nu stiu ce turatia are motorul de aspirator dar daca vrea cineva una mai mare sa foloseasca un flex mare ...poate sa puna o ola mai mare
Nu uitati la flexu mare se injumatateste turatia e in jur de 6000 rot/min puterea e mai mare cam 2 kw!
daca e de 6000 r/min. atunci nu e bun ,chiar de are putere fara turatie nu va face zaharul pudra .
am sa ma uit ce turatie are ,de curiozitate nu ca as vrea sa fac .
eu sunt f.f. multumit de aceasta ...cum am zis ...
nu vreau sa comercializez zahar pudra :)
turatii mari se mai pot atinge cu o freza de mana. Eu am o freza RAIDER care are turatia reglabila de la 9000-30000 r/m. acum depinde si de ce putere e nevoie, dar eu cred ca ar merge linistit
No stati oleaca sa va spui ca astazi fusai la cluj si m-am tat mnirat pa oale si ulcele!
La flexu mare fiind turatia mai mica se poate folosi oala mai larga cu cutite mai lungi si duble ca sa fie lovitura la fel de puternica!
chiar daca sunt cutitele mai lungi si duble nu ajung la 11000 r/m.
dar s-ar putea sa mearga,
as vrea sa stiu daca cineva a facut rasnita.
Eu am facut-o dintr-un aspirator ,dar nu poti macina cantitati mari , acum folosesc moara cu motor de 2,2 kw si 2 rinduri de sita .
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4669.msg93640#msg93640
....cum arata, ce model este moara dvs..??.
Folositi 2 site odata..??
Ce turatie are.>??
3500 ture, si mai nou are sita fina de facut zahar pudra.
e banala moara de maruntit furaje.
uite model de-asta:
http://convenabil.allshops.ro/produs/7137846/Moara+Electrica+de+Macinat+Cereale+si+Furaje+Stern+FC1001.html
EU tot din Flex cu oală de inox mi-a făcut mentorul o râșniță foarte bună! Pot da fără probleme 1kg.zahăr odată!
Pozele sunt dovada, se poate realiza și demonta oricând de pe Flex, să măcinăm zahărul necesar de Turte!
Citat din: davcosti din Ianuarie 14, 2016, 05:55:16 PM
EU tot din Flex cu oală de inox mi-a făcut mentorul o râșniță foarte bună! Pot da fără probleme 1kg.zahăr odată!
Pozele sunt dovada, se poate realiza și demonta oricând de pe Flex, să măcinăm zahărul necesar de Turte!
Banuiesc ca are si un capac ce se tine cu mana nu?
In timp ce functioneaza motorul de la vibratii nu exista pericolul sa cada capacul in interior sa fac poc ?
Are Capac și-i pui pe margine Silicon sau bandă neagră izolatoare să nu vibreze sau să sară zahărul din oală! *Flexul se poate
prinde în Menghină cu șurubul adițional care merge la flex și atunci ești sigur că nu este greu și Nici nu vibrează!
Citat din: bio din Ianuarie 13, 2016, 10:30:07 PM
....cum arata, ce model este moara dvs..??.
Folositi 2 site odata..??
Ce turatie are.>??
E o moara de cereale cu sita pe toata circumferinta de 2,5mm dar am modificat-o si am pus sita mai mica de de 1 mm si peste inca o sita de 2-3 mm ,prezinta dezavantaj ,treb sa bat in ia mereu ca se indunda cu zahar fiind sita mica ,cind o aveam mare nu se infunda dar scotea zah. mare , chiar de il dadeam de 2 ori.
E tot pe aici la pag 2 pusa mai demult de mine.
Turatia cam 35oo-800
Citat din: davcosti din Ianuarie 14, 2016, 06:52:21 PM
Are Capac și-i pui pe margine Silicon sau bandă neagră izolatoare să nu vibreze sau să sară zahărul din oală! *Flexul se poate
prinde în Menghină cu șurubul adițional care merge la flex și atunci ești sigur că nu este greu și Nici nu vibrează!
Cum e facut cutitul?
cutitul "ie ciocanele" :nebun:
e moara de cereale deci e cu ciocanele nu cu cutit...
Citat din: RazvanTi din Ianuarie 22, 2016, 09:37:30 AM
cutitul "ie ciocanele" :nebun:
e moara de cereale deci e cu ciocanele nu cu cutit...
eu vorbeam despre asta:
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=dlattach;topic=7008.0;attach=175240;image
Tot aia e. Poti sa le zici cum vrei. Interesant modelu de cutit. Cred ca e mai eficient decat cel de rasnita. Banuiesc ca cea mai importanta regula e sa il.faci echilibrat...foarte simetric fata de axul de actionare. Imi place modelul...
Citat din: maximotgv din Ianuarie 22, 2016, 09:51:45 AM
eu vorbeam despre asta:
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=dlattach;topic=7008.0;attach=175240;image
mda... scuze... nu m-am uitat ce ai citat si am crezut ca ai citat postul de dinainte(automatisme).
Cutitul il faci asemanator cutitului de la rasnita de cafea.
Citat din: maximotgv din Ianuarie 14, 2016, 08:41:23 PM
Citat din: davcosti din Ianuarie 14, 2016, 06:52:21 PM
Are Capac și-i pui pe margine Silicon sau bandă neagră izolatoare să nu vibreze sau să sară zahărul din oală! *Flexul se poate
prinde în Menghină cu șurubul adițional care merge la flex și atunci ești sigur că nu este greu și Nici nu vibrează!
Cum e facut cutitul?
Cuțitul este dintr-o Platbandă de 3 mm să nu Falmbeze la câte turații are flexul! Se vede în a doua foto, postarea anterioară!
Multumesc. Am tot ce trebuie, trebuie sa le ansamblez. Totusi mi-e cam teama de turatia foarte mare. daca nu e bine echibrat cutitul e cam periculos!
am scris despre cutit la prima pagina dar nu prea multe.Uite cum am facut eu : am masurat diametru int. al oalei ,dupa care am mai adaugat 16 mm, dupa taierea platbandei am impartit la 2 si am dat gaura apoi am indoit capetele cca. 15 mm fiecare ,am mai dat inca 4 gauri mai mici [ la rasnita cumparata sunt 2 gauri dar asta fiind mai mare trebuie 4 ] daca gaura mare e data la centru atunci chiar de nu indoiti chiar exact capetele nu e o problema [ la mine un capat e mai scurt cu putin dar nu e problema ].
eu am facut cutitul dintr- o tabla cromata de 1mm, dar merge si de 1,5 chiar si 2mm.
ex : diametru =200+16=216 [ lungimea totala ]
216:2=108 [centru gauri]
216-15-15=186 lungimea ramas a cutitului dupa indoire , [ramane cca. 7 mm pana la marginea oalei]
am probat azi, merge destulde bine si cu blender-ul!
Multumesc frumos, emil66!
:cu plăcere:
eu asa mi-am facut rajnita de zahar
sunt foarte multumit de ea, in conditiile in care face zaharul pudra...cate o jumatate de kg o data
este manufacturata de mine de la cap la coada :D. am facut rost de motor...3000 rot/min, 500w
Atenţie că arată cam a ... TETANOS !!!
:D
Succes la râşnit !
e doar necuratata...dar isi face treaba