• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Proiecte de Lege pt. modificarea Legii apiculturii nr.383/2013

Creat de romikele, Mai 04, 2015, 04:55:07 p.m.

« precedentul - următorul »

viorel55

    Uitati ce ne asteapta !           

http://www.cdep.ro/comisii/agricultura/pdf/2015/rp171;1.pdf

La dezbaterile comisiei desfasurate in zilele de 06 si 08 oct. a.c. au participat  d-l Fetea si d-na Chirca.

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

Kov iulian

Citat din: apivasmob din Octombrie 15, 2015, 09:42:58 a.m.
Si ce este rau in modificarile aprobate.


Distanta dintre stupi si proprietatea publica creste de la 5 la 10 m .

virgiliu

23.11.2015Actualitate, Apicultură, România, Zootehnie


Noua lege a Apiculturii a intrat incepand din aceasta saptamana in vigoare, una dintre principalele modificari fiind legata de amplasarea familiilor de albine fata de proprietati sau drumuri publice.
Astfel, conform noilor modificari stipulate in Legea nr. 280/2015 pentru modificarea Legii Apiculturii nr. 383/2013, ,,amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 10 m fata de drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public aflate in intravilan ori in extravilan si la o distanta de cel putin 5 m fata de hotarele proprietatilor din domeniul privat aflate in intravilan ori in extravilan".
De asemenea, o alta prevedere importanta prevazuta in noul act normativ se refera la asigurarea gratuita a vetrelor de stupina apicultorilor de catre autoritatile administratiei publice locale, pe baza autorizatiei de stuparit pastoral.
,,Autoritatile administratiei publice locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice sunt obligate sa asigure gratuit apicultorilor vetre de stupina temporare sau permanente, pe baza autorizatiei de stuparit pastoral depuse de catre acestia la consiliul local (...) Suprafetele de teren se atribuie gratuit de catre autoritatile administratiei publice locale, precum si de administratorii terenurilor agricole sau silvice pentru vatra de stupina in functie de marimea stupinei, in locuri accesibile mijloacelor de transport, si nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine si de 50 mp pentru pavilioane", se arata in articolul 11 din noua lege.
Totodata, noua lege a Apiculturii introduce si o majorare a amenzilor in cazul in care apicultorul nu detine carnetul de stupina: cu avertisment sau amenda de la 50 lei la 70 lei, in cazul nedetinerii carnetului de stupina sau cu avertisment sau amenda de la 25 lei la 50 lei, in cazul necompletarii carnetului de stupina, potrivit articolului 18, alineatul 1, din noua lege.
Inca o modificare importanta din noul act normativ se refera la programul de ameliorare a albinelor din tara noastra. Potrivit articolului 6 ,,in scopul protectiei materialului biologic autohton, introducerea de material biologic pe teritoriul Romaniei va fi autorizata de Agentia Nationala pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu avizul consultativ al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura - S.A".
Ameliorarea albinelor din Romania se realizeaza prin programul national de ameliorare intocmit de organizatiile si asociatiile acreditate de Agentia Nationala pentru Zootehnie Prof. dr. G. K. Constantinescu pentru infiintarea si mentinerea evidentelor genealogice, respectiv registre genealogice.
De asemenea, noua lege precizeaza ca programul national de ameliorare are la baza ameliorarea rasei locale A. M. Carpatica, in rasa curata, elaborat in conformitate cu legislatia nationala si programul national de ameliorare a albinelor.

viorel55

     Cea mai importanta modificare este cea solicitata de ACA Romania.
     Astfel,la art. 11,alin 1) Autoritatile administratiei publice locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice sunt obligate sa asigure gratuit apicultorilor  vetre de stupina temporare sau permanente,pe baza autorizatiei de stuparit pastoral depuse de catre acestia la consiliul local.
     Observati ca apare "autorizatia de stuparit pastoral"
     Cine emite aceasta autorizatie ??
     Raspuns: Comisia de baza melifera si stuparit pastoral care va fi  reglementata prin REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA STUPARITULUI IN ROMANIA,ce v-a fi elaborat de MADR in termen de 60 zile( art. 18/1)
     Sunt curios cum vor reactiona"administratorii terenurilor agricole" adica proprietarii culturilor de rapita,floarea soarelui,etc la care noi mergem in pastoral si care "sunt OBLIGATI sa asigure GRATUIT apicultorilor vetre de stupina temporare sau permanente,pe baza autorizatiei de stuparit pastoral"
  Consider ca prin acest articol 11 se incalca  drepturi constitutionale:
           -dreptul la proprietate asupra terenului;
           - dreptul la libera circulatie(deplasare) a stupinei in pastoral.

P.S.
Nu credeti ca va apare Comisia de baza melifera si stuparit pastoral ??
Cititi aici   http://www.cdep.ro/comisii/agricultura/pdf/2015/rp171;1.pdf

filip

http://www.aca.org.ro/content/media/pagini/Legea%20apiculturii%20-%20MODIFICARI%20%20%2002%20%20%2002%20%20%20%202015.pdf
"Art. 2
Actuala forma a acestui articol
obliga apicultorii indiferent de
numarul de familii de albine pe
care le detin sa faca parte dintr-o
forma asociativa pentru
practicarea acestei profesii.
In Constitutia Romaniei dreptul la
asociere este liber."
Iata ce s-a obtinut:
http://www.aca.org.ro/content/media/pagini/L%20E%20G%20E%20pentru%20modificarea%20Legii%20apiculturii%20nr.%20383%20%202013.pdf
Ce e HILAR e ca se modifica textul de ASOCIERE obligatorie dar raman sanctiunile :D
"c) avertisment sau amenda de la 50 lei la 100 lei, in
cazul neidentificarii stupilor de catre apicultor, la
formele asociative de profil legal constituite,
conform legislatiei in domeniu;
d) avertisment sau amenda de la 100 lei la 150 lei,
in cazul neidentificarii stupilor de catre formele
asociative de profil, legal constituite, conform
legislatiei in domeniu;"
Curat murdar!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Noiembrie 28, 2015, 10:32:31 p.m. #7 Last Edit: Noiembrie 28, 2015, 11:58:48 p.m. by bucovineanu
Daca inteleg eu bine articolul 18 are numai 2 alineate in varianta modificata: a si b. Spun asta comparand cu modificarile de la alte articole. Acolo unde articolele sau alineatele au ramas in vigoare cele din legea veche, acest lucru este specificat in varianta modificata.

bucovineanu

Probabil si-au dat seama ca sanctiunile din varianta veche a legii erau niste aberatii si nu aveau sanse sa fie puse in practica. Pentru unele fapte trebuiau facute adevarate anchete de catre specialisti calificati.
Spre exemplu daca cineva vindea regine de soi era amendat. Insa nu era amendat daca vindea maidaneze.  :smile: Cine trebuia sa stabileasca daca reginele respective erau elita sau maidaneze?  :smile:
Daca cineva a inteles altfel decat am inteles eu il rog sa ma corecteze.

filip

Sanctiunile au ramas in varianta veche cu cele doua modificari.
Ori sanctiunile prevad obligatia de a te Asocia.Desi art 2 a fost modificat.
Curat murdar!
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Noiembrie 28, 2015, 11:33:14 p.m. #10 Last Edit: Noiembrie 28, 2015, 11:57:43 p.m. by bucovineanu
Daca era asa trebuia sa fie precizat ca alineatele respective au ramas nemodificate. Mai sus, in legea noua,  au precizat acest lucru pentru articolele sau alineatele care care raman in vigoare nemodificate.

romikele

Cei care au redactat textul se vede ca nici macar nu au citit ce au scris.
Asa a iesit o varianta de lege, cel putin la fel de proasta ca precedenta.

bucovineanu

Oricum trebuie sa asteptam varianta finala, dupa ce va fi aprobata de parlament.

filip

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 29, 2015, 12:15:45 a.m.
Oricum trebuie sa asteptam varianta finala, dupa ce va fi aprobata de parlament.

Ce sa mai asteptam e deja lege,Legea 280/2015. :D
http://lege5.ro/Gratuit/ha2diojxg4/legea-nr-280-2015-pentru-modificarea-legii-apiculturii-nr-383-2013
Acolo unde nu au facut modificari ramane cum a fost in vechia lege.
Trebuia sa ABROGE sanctiunile ca sa dispara din forma noua a legii .
Asa cum a facut cu:
6. La articolul 11, alineatul (4) se abrogă.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Cristel

Marti s-a depus un proiect de lege pentru modificarea legii apiculturii:
Cei care produc sau vand pe post de miere produse asemanatoare obtinute din inlocuitori ar urma sa fie amendati cu pana la 25.000 de lei, potrivit unei noi initiative legislative care isi propune protejarea apicultorilor romani si a consumatorilor impotriva mierii contrafacute.

Initiativa legislativa depusa marti la Senat, urmareste modificarea Legii apiculturii 383/2013.

Noul text prevede ca apicultorii si comerciantii vor fi obligati sa afiseze vizibil tara de origine sau locul de provenienta a mierii si a produselor apicole.

Daca mierea sau un alt produs apicol este obtinut prin amestecarea cu alte produse similare din alte tari, va trebui mentionat si acest aspect pe eticheta.

Producatorii de miere sau alte produse apicole vor putea folosi mentiunea "produs natural" pe eticheta daca  utilizeaza ca materie prima numai miere sau alte produse apicole.

De asemenea, mentiunea "Produs romanesc" va putea fi utilizata numai pentru mierea sau produsele apicole rezultate din materii prime naturale, de provenienta romaneasca.

Cei care incalca aceste obligatii vor putea fi amendati cu 5.000 - 10.000 de lei, mai prevede propunerea legislativa.

Amenzi si mai mari, cuprinse intre 20.000 si 25.000 de lei vor fi prevazute "in cazul producerii, expunerii spre vanzare sau vanzarii de miere si produse apicole pentru consum cunoscand ca sunt obtinute din inlocuitori". In plus cotravenientii de acest fel ar urma sa se aleaga si cu retragerea autorizatiei de functionare pe o perioada de 6 luni, potrivit initiativei legislative.

Pentru aplicarea amenzilor mentionate, va fi imputernicit personalul din Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor precum si din Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. 

De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul directiilor judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ar urma sa fie obligati sa supravegheze si sa controleze modul in care operatorii economici proceseaza si produc mierea si celelalte produse apicole.

Acesti medici va trebuie sa recolteze probe pentru analize de laborator "ori de cate ori exista suspiciuni sau reclamatii cu privire la neincadrarea in parametrii de siguranta si calitate ai acestor produse", mai prevede propunerea de modificare a Legii apiculturii.

Propunerea legislativa a fost initiata de un grup de paramentari PSD si ALDE (aflati la putere).

Initiativa legislativa are insa de urmat o cale lunga: comisiile de specialitate din Senat, pelnul Senatului, aceeasi procedura la Camera Deputatilor, promulgarea de catre presedintele tarii, publicarea in Monitorul Oficial.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)