Recurs la istorie

Creat de D006, Decembrie 18, 2012, 08:16:32 PM

« precedentul - următorul »

cornelioandanciu

Citat din: kostas din Ianuarie 01, 2018, 11:09:20 AM
Oricat  am da noi vina pe  turci,rusi,austrieci si mai nou pe americani, principala  vina  pentru saracirea populatiei si golirea de resurse o poarta cei care  au  condus si administrat  direct,ei fiind oameni ai locului in mare parte.Oricat am cauta  noi vinovati  in  alta  parte,  vinovatii  sunt  printre noi.Fara  acestia nu  s-ar  fi putut ajunge aici si  chiar  inlocuidu-i pe acestia cu altii rezultatul va fi asemanator.
Taceti, sa nu va auza careva ...   :D  Ramane intre noi ca aveti perfecta dreptate, dar sa nu mai spuneti la nimeni ! Boala asta nu este doar a noastra, de exemplu in urma cu vreo cateva saptamani am auzit niste soferi de TIR sarbi , stateau la o masa vecina cu a mea, dupa ce bausera cateva randuri de bere vorbeau foarte infocati ceva despre ""samolet, amerikanski, bombu ""   :D Si o faceau in Anglia ! Vazand atata curaj, mi-am mancat portia rapid, dupa care am disparut de acolo, nu cumva sa faca oarece conexiuni... Asadar, toti au intentia de a da vina pe altii pentru neputinta lor.
Va salut.

kostas

Romanii  nu  sunt  mai prosti  sau mai  destepti decat  altii , iar de reactionat  la  manipulare , reactioneaza la fel.Odata  cu  eliminarea  elitei  romanesti ,poporul roman  a  crescut  cu  un  handicap care  a  lasat  urme  adanci  in  caracterul populatiei  ce  s-a  format.Nici pana  atunci  balanta  nu  era  egala, dar  din  acel moment  balanta  s-a   dezechilibrat maxim,sper ca nu  iremediabil.
Brucan  a stiut  foarte  bine  ca  Romaniei  ii trebuie  o perioada  foarte  lunga  sa  isi  revina , cand a   prezis  acei  25  de ani.
Ca sa nu  mai  spun  ca  ceea ce  se  vrea  a  fi  educatie  la  ora  actuala , este  indobitocire in masa.Si asta nu  este  valabil doar in Romania.
este o  greseala  sa  crezi, ... ca  nu  exista  greseli.

stefan1

  Cum justificau ungurii la Trianon cererea de a nu da Transilvania Romaniei.
  Se sustinea ca romanii sunt o natie inapoiata, greu de civilizat, incapabili sa conduca o tara spre progres.
  "Superioritatea maghiarilor şi a saşilor în discuţie nu se datorează nici protecţiei statului maghiar, nici unui sistem de opresiune bazat pe violenţă. Aceasta este o presupunere care este negată de datele statistice care demonstrează faptul că inferioritatea rasei româneşti se manifestă într-o manieră frapantă ori de câte ori le este lăsat spaţiu liber pentru iniţiativa privată".
  "Poporul român nu a reuşit să scoată la lumină individualitatea rasei sale, nici să imprime un specific naţional instituţiilor ţării sale. Nici instituţiile evului mediu, nici puterea ideilor epocii contemporane nu au avut nici un fel de influenţă asupra politicii şi civilizaţiei sale. Epoca cruciadelor, sistemul feudal, papalitatea, Sfântul Imperiu Roman, Renaşterea şi Reforma, au trecut fără să lase urme asupra acestui popor. Dimpotrivă, naţiunea maghiară a luat parte la toate aceste evenimente"
  "Înapoierea civilizaţiei şi dezvoltării economice a românilor nu trebuie să surprindă pe nimeni, este o certitudine faptul că trăind într-un stat, alături de alte popoare, românii nu reuşesc şi nu au reuşit de multă vreme să egaleze acele popoare."
  "Primul care a exprimat ideea că românii trebuie să fie urmaşii ale elementelor poporului roman care au rămas în Dacia a fost Bonfinius care din cauza asemănării dintre limba italiană şi cea română a susţinut că românii din Transilvania sunt urmaşii legionarilor şi colonilor împăratului Traian. Această teză a lui Bonfinius a trecut în cursul secolului al XVIII prin operele lui Toppeltinus şi Cantemir în ştiinţa europeană şi a devenit cu ajutorul unor anumite circumstanţe politice externe o dogmă ştiinţifică. (...) Anonymus, cronicarul anonim al regelui Bela este unicul cronicar din evul mediu care găseşte români în secolul al IX lea în vechea Dacie la sosirea maghiarilor în ţara lor actuală. Însă istoria critică a demonstrat că este imposibilă recunoaşterea operei lui Anonymus drept o sursă istorică autentică. Inspirată de o fantezie patriotică, această operă nu redă istoria adevărată a cuceririi ţării de către unguri, ci o epopee. Aceeaşi critică ştiinţifică a demonstrat că partea care se referă la români a fost interpolată în această cronică abia mai târziu".
  "Românii imigranţi s-au stabilit iniţial pe domeniile regale necultivate şi nelocuite, sub conducerea propriilor lor cneji, care la origine erau conducătorii imigraţiei. Raporturile lor cu populaţia de agricultori saşi şi maghiari au fost la fel de proaste ca şi cele cu populaţiile balcanice. Nu s-au putut obişnui decât foarte greu sau chiar deloc cu ordinea economică, socială şi juridică a statului maghiar. Din acest motiv au existat numeroase pedepse împotriva lor, iar autorităţile statului au fost silite să pună în vigoare numeroase legi coercitive împotriva lor. (...) Putem afirma că toate datele istorice probează faptul că în evul mediu românii au fost peste tot priviţi de la prima lor apariţie ca un element perturbator care nu respecta nici proprietatea individuală, nici ordinea socială, nici instituţiile juridice ale statului. Este evident că un astfel de element nu a putut avea o influenţă economică, politică şi socială suficientă pentru a putea fi un factor constituţional alături de celelalte trei naţiuni legale (...) A fost foarte dificil pentru guvernările Transilvaniei să obişnuiască acest popor cu o morală, cu ordinea socială legală şi cu instituţiile juridice ale statului, într-un cuvânt să facă din aceşti păstori seminomazi un popor agricol şi muncitor, apt pentru civilizaţie".
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

S-a discutat aici despre influenta benefica pe care emigratia romanilor din Ardeal a adus-o principatelor Moldova si Tara Romaneasca.Rolul a crescut dupa ce prin greco-catolici in Ardeal romanii au inceput sa fie in numar mare cunoscatori de carte, ceea ce in Principate era un lucru rar. Asa ca cei emigrati din Ardeal au ajuns in multe cazuri mici functionari, dascali, preoti sau chiar intelectuali veritabili. Pot sa dau sute de cazuri. Am gasit acum in "Amintiri din copilarie" marturia lui Creanga despre partea lui ardeleana, dinspre mama. Mama lui a fost cea care insista ca baiatul ei sa faca scoala, cu toate greutatile lor materiale. Tatal mamei, David Creanga din Pipirig se ingrijeste de scolarizarea lui viitoare (Ion Creanga mai avea 7 frati, dar trei au murit de mici). Si numele si-l ia scriitorul dupa acest bunic (dupa tatal, Stefan, era trecut la scoala cu numele Stefanescu Ion).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

G. Iulian

Acum 102 ani se încheia primul război mondial.