Faguri plastic

Creat de PricopArthur, Decembrie 31, 2007, 05:44:18 PM

« precedentul - următorul »

cristi_vidican

Citat din: marian sima din Octombrie 01, 2013, 12:14:46 PM
Salutari.
Am nevoie de un sfat de la cei care folosesc foite de plastic.
Doresc sa fac o presa de foite de plastic de marime stas Dadant adica rama intreaga,am vazut ca foitele de plastic au latimea de 42 cm ,de aceasta latime am sa fac si eu matrita insa inaltimea unei foite de ceara este de 26.
Ce parere aveti daca fac presa sa scoata foita de 27 cm este deajuns?

Doresc un sfat doar pentru inaltime,despre producerea fagurilor m-am informat bine nu e nevoie sa spuneti ca  nu se poate. :)

Un pic de cooperare va rog. :hi:

Ia ruleta și pune-o pe fagurele construit de pe rama de 1/1 și vezi câți cm are. Mă refer la fagurele negru, în care a crescut mai multe generații de puiet.
am lipit uneori fagurele de speteaza de jos și albina ros acolo din fagurele creind spațiu sub fagure. S-ar părea că are nevoie de aer. Depinde și de fundul stupului, cât e distanța de la speteaza inferioară la fundul stupului.

marian sima

Cristi problema este ca nu vreau sa ies din  rama STAS ,pentru a face cea ce spui tu trebuie sa vin cu niste aripioare pe laterala fagurelui si fagurele sa se prinda in capse si nu in santuletul de pe rama.

Daca fac un astfel de model nu mai pot sa asez foita peste foita .

Am  discutat cu un apicultor din zona de la mine care a folosit foite de plastic de trei sferturi,a spus ca nu sa potrivit foita de plastic cu dimensiunea ramei si a trebuit sa mai taie din foite.

Dupa unele masuratori facute de mine astazi foita trebuie sa aiba  28 cm inaltime,un cm sa intre in santul ramei si sa ramana 27 cm de fagure.


Porfy66

Cred ca problema la fagurii artificiali este calitatea plasticului.
Acesta trebuie sa indeplineasca niste conditii esentiale. Sa fie un plastic alimentar si in al doilea rand proprietatile acestuia sa ramana neschimbate in timp. La un plastic ordinar observam ca dupa o jumatate de an se deformeaza devine casant spargandu-se foarte usor.
Sunt convins ca vor aparea si la noi foite de faguri din plastic dar calitatea materialului va lasa de dorit.
:hi: :hi: :hi:




marian sima

Calitatea plasticului va fi ca a foitelor care se gasesc acum in comert,numai ca eu nu voi folosi o matrita de 12 000 de euro care scoate un nr mare de foite ci un nr mare de matrite 30 ca sa scot 2 faguri pe minut.

E un proiect pe care vreau sa-l realizez ,cheltuielile pentru o matrita facuta de mine ma duc la un cost de 100lei.

Speram la o cooperare mai activa din partea colegilor apicultori.  :hi:



kamy

Mariane,vezi ca la 1/1 ai nevoie de sant 4x4 adica pe toate 4 laturile,materie prima ar fi daca ai refolosi flacoanele e plastic alimentar!ar merge teoretic din fibra alimentara da e prea imputita si o papa uveurile?la ce materie prima te gandisi?

yulian

Citat din: marian sima din Octombrie 01, 2013, 07:53:28 PM
Am  discutat cu un apicultor din zona de la mine care a folosit foite de plastic de trei sferturi,a spus ca nu sa potrivit foita de plastic cu dimensiunea ramei si a trebuit sa mai taie din foite.
Eu am folosit la ramele de 1/2 si la fel a trebuit sa tai din ele, dar stateau fixe in rama. Au cladit ok toate ramele pe care le-am dat la salcam. As fi interesat si eu de rame 1/1 in caz ca va ganditi la mass production  :hi:.


Bistriteanul

Am folosit, intr-o vara, faguri de plastic, dar desi am uns cu ceara foita, albinele au tratat fagurele ca si pe o diafragma si au construit ca atare, adica fasii de fagure paralele cu plasticul. Probabil suportul (fagurele) de plastic trebuia mai omogem acoperit cu ceara.
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

PricopArthur

Pana acum am curatat de mai multe ori fagurii de celulele construite pt ca se innegrisera. Inca sunt buni. Imi pare rau ca atunci nu am comandat pentru intraga stupina
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Cum se poate face sterilizarea fagurilor din plastic? Prin refolosre nu exista pericolul pastrarii agentilor patogeni in stupi?

mmacreanu

folositi in magazie, dupa cativa ani, se curata ceara de pe ei si se baga la foc, nu vad de ce sa se chinuie cineva cu sterilizarea lor!
Când ești mort, nu știi ca ești mort. E greu doar pentru ceilalți. La fel și când ești prost.

Kiwi Bee

Pe la noi in NZ sa raspindit printre cei comerciali sa indeparteze fagurii cu dalta apicola si apoi se curata restul cu aparat de spalat cu presiune - apa rece. Dupa ce ramele sint uscate se ceruiesc ca si cele noi.

Eu personal nu am rame cu fundatia de plastic - ale mele sint total din plastic - dar daca se indeparteaza fundatia si apoi se spala cu aparatul cu presiune cred ca va merge tot asa de bine.

Un neozeelandez a facut acest aparat/prototip acum doi ani dar nu am mai auzit cum sa dezvoltat. Aparatul are 2 jeturi. Ramele au fost puse in apa pt 2 zile ianinte de curatare.

http://www.youtube.com/watch?v=B0DQfFgqVVk