Roi natural - roi artificial

Creat de PricopArthur, Ianuarie 15, 2009, 07:41:12 PM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Citat din: danincerc sa citesc parerile tuturor celor de aici in putinul timp pe care l  am intradevar sunt interesante .nu sunt un mare apicultor am inca multe de invatat sunt sigur de asta .eu am inceput sa fiu apicultor din prea multa dragoste pt albine mai concret de la un roi prins de mama mea care si  cladea imperiul intr un cos. M au fascinat de cum le am vazut. Mi am cumparat o lada in care le a mutat un apicultor batran de la care nu am putut smulge nimic in cea ce ar trebuii sa fac cu ele in viitor.Mi am luat carti reviste si cu toata stiinta culeasa de acolo si grija mea  n au supravietuit ierni. in primavara mi am luat alte doua familii de la care am ajuns acum sa am  saizeci .intradevar am postat pe acest forum ca roi ai obtin numai pe cale naturala practic stuparitul stationar si asta pt ca stupii mei sunt intr o zona ff buna .sigur parerile sunt impartite in privinta roilor unele avantaje le au cei artificiali altele cei naturali dar nu e greu sa faci deosebirea intre un roi natural si altul artificial ambii din aceasi zi si sai urmaresti la progresele pe care le fac cei naturali vor fii mult superiori si e lesne de stiut de ce.binenteles aceasta variata cu roii naturali cred eu ca ar fii o solutie pt cei care vor sa obtina familii puternice in timp scurt.
Bine ati venit pe forum. Totusi o intrebare: roirea se declansaza in genere (la familii echilibrate) cam in aceeasi perioada. Cum reusiti sa faceti fata acestui fenomen?
Miere multă şi inimă curată!

dan

da multumesc pt. bun venit. vreau sa mentionez pt inceput ca momentan scopul meu e de a inmultii efectivul meu de albine si in acelasi timp binenteles mi am pus ca orice apicultor problema roitului pe tema asta e mult de discutat .eu ma axez momentan pe clasicul principiu de rupere a botcilor spargerea si largirea cuibului prin rame necladite . ei dar totusi e inevitabil ca de la un moment dat sa nu ti scape vreo botca neobservata si ca familia sa roiasca cea  ce pe mine momentan nu ma deranjeaza .o familie o formez din doi sau trei roi cea ce inseamna sase sau sapte rame .o familie de albine sanatoasa intr o zona prielnica care roieste o data maxim de doua ori pe an eu cred si am observat ca nu afecteaza grav acea familie poate chiar din contra.putem noi schimba multe dar nu si instinctul lor vointa lor de perpetuare .vara trecuta am trecut pe la un apicultor care practica tot stuparitul stationar si care sa limitat la un anumit numar de familii.lupta din rasputeri impotriva roirii si reusea intr o oarecare masura atat cat sa le tina sa nu roiasca .panoul din fata al lazilor era plin de albine care faceau barba si binenteles erau in frigurile roitului deci nu faceau nici o activitate iar daca am deschis un stup ramele erau neacoperite si activitate scazuta .deci nu au roit dar odata ajunse in frigurile roitului nici cules.e foarte greu intr o zona cu cules spontan si familii puternice sa previi roirea .

bucovineanu

Mai intai urez si eu bun venit pe forum colegului Dan. Atata timp cat vrem sa marim efectivul si bineanteles ca atunci nu avem rame suficiente, este preferabil sa o facem prin roi naturali. Dar cand vrem sa facem productie roirea nu este de preferat.De la o familie care a roit nu prea mai avem sanse sa obtinem miere in anul respectiv. Daca roirea are loc inainte sau in timpul culesului principal in anul respectiv am ramas numai cu roii si familia abia reuseste sa se redreseze pana in toamna, ba mai trebuie sa-i asiguram noi hrana pentru iernare. Si asa ajungem din nou la selectie.Numai prin selectie alegand sa crestem regine de la familiile care au instinct de roire scazut vom avea rezultate care sa ne multumeasca.

PricopArthur

Citat din: danda multumesc pt. bun venit. vreau sa mentionez pt inceput ca momentan scopul meu e de a inmultii efectivul meu de albine si in acelasi timp binenteles mi am pus ca orice apicultor problema roitului pe tema asta e mult de discutat .eu ma axez momentan pe clasicul principiu de rupere a botcilor spargerea si largirea cuibului prin rame necladite . ei dar totusi e inevitabil ca de la un moment dat sa nu ti scape vreo botca neobservata si ca familia sa roiasca cea  ce pe mine momentan nu ma deranjeaza .o familie o formez din doi sau trei roi cea ce inseamna sase sau sapte rame .o familie de albine sanatoasa intr o zona prielnica care roieste o data maxim de doua ori pe an eu cred si am observat ca nu afecteaza grav acea familie poate chiar din contra.putem noi schimba multe dar nu si instinctul lor vointa lor de perpetuare .vara trecuta am trecut pe la un apicultor care practica tot stuparitul stationar si care sa limitat la un anumit numar de familii.lupta din rasputeri impotriva roirii si reusea intr o oarecare masura atat cat sa le tina sa nu roiasca .panoul din fata al lazilor era plin de albine care faceau barba si binenteles erau in frigurile roitului deci nu faceau nici o activitate iar daca am deschis un stup ramele erau neacoperite si activitate scazuta .deci nu au roit dar odata ajunse in frigurile roitului nici cules.e foarte greu intr o zona cu cules spontan si familii puternice sa previi roirea .
Aveti dreptate. O familie intrata in friguri, nu face productie. Eu cred ca e important sa le avem la maxim de potential la inceputul culesului. O matca batrana, un stup de capacitate mica, aerisire necorespunzatoare, stupi de rezerva pentru roii temporari sunt un pas inainte pentru pregatirea roirii. Insa, prinderea roilor este intotdeauna o problema.
Mai demult am vazut o stupina scapata de sub control. La aprozimativ 80 de stupi erau 20 de roi asezati care pe unde a putut. Sincer, nu stiu cum s-a putut descurca acel stupar cu strangerea lor.  Dumneavoastra ati avut o asemenea situatie?
Miere multă şi inimă curată!

dan

prinderea roilor primari nu e o mare problema este si va fi o problema roii urmatori cei care sunt insotiti de matci tinere si familia de albine care ajunge sa roiasca in continuare

CRISTI M

Apicultorii numesc problema roiul primar .( nu il vrem )
Tu zici de roiuri secundare , pai ce faci ?
Cred ca vrei sa faci 40 de stupi toamna ca sa iesi in primavara cu 10 stupi , si nici aia buni ?
Daca la mine iese un roi secundar ( nu mai vorbesc de roiuri secundare ), ii dau foc si lui  si mie . :rotfl:  :rotfl:

dan

damnule cristi hai sa nu ne pripim cu vorbele sau probabil sunteti un perfect?daca ati mai citit postarile mele eu chiar nu sunt in stadiul de productie urmaresc sa ajung la un anumit numar de efective si am ales acest mod de al face .probabil voi posta cateva fotografii ca slabutii mei stupi iesiti din iernare sa vedem daca sunt asa precum spuneti .de fapt nu am spus niciodata ca ma pot numii apicultor chiar daca am 60 de famili de albine asa cum spun multi ca sunt profesionisti sau sunt asi, o carte e usor de citit si usor de transpus aici dar eu ce sa spun ma bucur ca tu ai ajuns omul implinit care poti cordona albinele pe bunul tau plac.astept o persoana de pe acest forum sa mi spuna ; da intradevar am trecut un an impreuna cu albinele mele si pot spune ca totul a decurs exat cum mi am dorit.sau nu stiu de ce mai facem schimb de pareri aici??????????????? :sad:

dan

si daca citeai cu atentie domnule cristii am specificat e problema cu acea familie care AJUNGE SA ROIASCA IN CONTINUARE .

PricopArthur

Citat din: dandamnule cristi hai sa nu ne pripim cu vorbele sau probabil sunteti un perfect?daca ati mai citit postarile mele eu chiar nu sunt in stadiul de productie urmaresc sa ajung la un anumit numar de efective si am ales acest mod de al face .probabil voi posta cateva fotografii ca slabutii mei stupi iesiti din iernare sa vedem daca sunt asa precum spuneti .de fapt nu am spus niciodata ca ma pot numii apicultor chiar daca am 60 de famili de albine asa cum spun multi ca sunt profesionisti sau sunt asi, o carte e usor de citit si usor de transpus aici dar eu ce sa spun ma bucur ca tu ai ajuns omul implinit care poti cordona albinele pe bunul tau plac.astept o persoana de pe acest forum sa mi spuna ; da intradevar am trecut un an impreuna cu albinele mele si pot spune ca totul a decurs exat cum mi am dorit.sau nu stiu de ce mai facem schimb de pareri aici??????????????? :sad:
Haideti sa nu ne aprindem ca nu merita. Albina se inmulteste de ceva vreme numai prin roire naturala. Roirea artificiala de fapt indiferent cat am vrea sa ne ascundem dupa metode, incearca sa se muleze pe cea naturala, creind conditii asemanatoare de inmultire.
Ramane intrebarea: care este esenta diferentei dintre natural si artificial. Cred ca Stefan a prins f bine acest aspect. Va rog sa ii recititi postarea cu atentie. Eu am ramas impresionat de naturaletea explicatiei. Astept cu interes alte pareri constuctive.
Miere multă şi inimă curată!

CRISTI M

Citat din: dandamnule cristi hai sa nu ne pripim cu vorbele sau probabil sunteti un perfect?daca ati mai citit postarile mele eu chiar nu sunt in stadiul de productie urmaresc sa ajung la un anumit numar de efective si am ales acest mod de al face .probabil voi posta cateva fotografii ca slabutii mei stupi iesiti din iernare sa vedem daca sunt asa precum spuneti .de fapt nu am spus niciodata ca ma pot numii apicultor chiar daca am 60 de famili de albine asa cum spun multi ca sunt profesionisti sau sunt asi, o carte e usor de citit si usor de transpus aici dar eu ce sa spun ma bucur ca tu ai ajuns omul implinit care poti cordona albinele pe bunul tau plac.astept o persoana de pe acest forum sa mi spuna ; da intradevar am trecut un an impreuna cu albinele mele si pot spune ca totul a decurs exat cum mi am dorit.sau nu stiu de ce mai facem schimb de pareri aici??????????????? :sad:
Domnu Dan , eu am zis ca nu dorim roiul primar , de roiuri  secundare nici nu poate fi vorba ( pentru ca slabesc si mai mult familia de baza si nici ei nu intra bine in iarna  ).
Nu stiu ce inteligeti d-vaostra din postarea mea , eu nu vreau sa intrau in discutii contradictori cu nimeni , am spus doar parerea mea .
Daca ai chef de cearta eu ma retrag pentru a-ti face loc .
  :nod:

pintilied

Eu spun ca se pot combina avantajele roiului natural cu cele ale unui roi artificial. Ce spuneti de formarea unui roi artificial dintr-o familie aflata in ultima faza a roitului fara a fi lasata sa ajunga in copaci.
                       In acest caz simtomele sunt foarte clare:activitate slaba,barbi in fata urdinisului etc. Daca suntem pe faza vom pune in locul familiei ce are ginduri necurate o lada curata de preferat de alta culoare la exterior in care vom pune mai multi faguri artificiali.Lada cu familia de baza se muta in alta parte in stupina.Albina zburatoare va intra in noua lada pe vecchiul loc al familiei.Tot aici se aduce si matca batrina impreuna cu o rama cu puiet necapacit.E de preferat ca aceasta schimbare sa se faca inaintea amiezii cind de obicei albina tinara nu si-a facut zborul de orientare.Cind aceasta isi va face zborul de orientare spre orele dupaamiezii,va cauta si aceasta sa se duca la vechiul loc al familiei.Familia va iesi din friguri se va pune pe munca,va cladi FA cautind sa-si refaca cuibul.In acest fel va pute sa valorifice eventualul cules ivit intre timp avind in vedere ca are in componenta atit albina culegatore cat si albina tinara care era la primele zboruri de orientare. exact ca intr-un roi natural. A nu se uita tratarea de paduchi in aceeasi seara.La nevoie mai putem scutura 1-2 rame cu albina din lada mutata.
                         Restul familiei aflata pe un nou loc se va controla,se vor distruge botcile lasinduse doar una aproape de eclozionare si una in stare incipienta pentru rezerv.Sepoate da si o alta botca de la o familie recordista sau o matca fecundata.In acest caz se distrug toate botcile si se va orfaniza citeva zile pina cind nu vom mai avea larve mai tinere de 6 zile.In ambele cazuri se distrug botcile de salvare.Nu se va uita intoducerea apei proaspete in hranitor sau in faguri deoarece nemaiavind culegatoare apa atit de necesara  nu va putea fi adusa in stup.
                          Pe parcurs se va hotari soarta celor doua familli,in functie de evolutia lor si de scopul final al stuparului.Se pot reuni in vederea valorificarii altor culesuri supriminduse una din matci  sau vor ramine ca entitati separate.
Nu tot ce zboara,face miere!

D006


catel

fain clipu
pacat ca i-a scapat din mana prima crenguta.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

PricopArthur

Clipu ca clipu. Roiul e frumos!
Miere multă şi inimă curată!

D006

Am mai recoltat un roi.
Ma sunatcineva la servici ca "un nor" de albine sa ajezat langa firma lui pe niste lemne.
Mare cat o mingie de fotbal.
Asa ca am pus in masina o cutie de nucleu cu un fagure stramb si urat si doua foi de ceara.
Ajuns acolo le-am inspectat.
Frumoase si grase albinele si asezasera la umbra pe niste paleti de lemne.
Le-am stropit putin cu apa si cu mana si cu un carton am inceput sa le pun in cutie.
Cand am pus majoritatea cred ca a fost si regina ca restul au intrat singure in cutie.
Acasa le-am adaugat inca 2 foi la crescut si un capac cu gaura pt borcan de hranit.
Am facut sirop si le-am pus borcanul plin si au tras din el ca o sugativa.
Voi continua cu hranirea si in cateva zile le voi verifica de oua/larve.
Este a 20 familie.