depopulare masiva

Creat de bmdna, Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Apropo de poluare: Zapada cazuta in Bacau zilele anterioare continea un praf fin (m-am gandit eu ca ar fi niste nisip din Sahara) ceea ce ii dadea culoarea maronie. E posibil sa fie PSD-ul de vina?  :rotfl: =))

Sper ca se observa din poza.

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Citat din: filip din Ianuarie 08, 2017, 10:24:05 AM
Eu am mai scris,nu trebuie data in exclusivitate vina pe apicultor.
Uite un caz semnalat de o persoana competenta,care stie ce vorbeste::::::

Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE 8 IANUARIE 2017 LA 9:12 AM

In perioada 1 – 15 octombrie am fost plecați întro excursie de documentare apicolă așa că ne-am întors la stupină abia în a doua jumătate a lunii octombrie când ne-am grăbit să facem un control pentru a vedea cum stăm cu puietul pentru a declanșa ultimile tratamente împotriva varrozei și, stupoare, am găsit cel puțin 30% din familii deopulate, 4 familii dispărute cu rezervele de hrană abandonate și fără albine moarte în stupi și rezerve de hrană diminuate la unele familii destul de mult. Această situație se adresează unui număr de stupi de la cele două stupie de 150 stupi și roiuri.
Luând legătura și cu alți apicultori, cu predilecție din zona sudică a țării, mi s-a confirmat că și la aceștia au apărut depopulări și multe dispariții de familii de albine.
Încercând să decelez cauzele acestor situații îngrijorătoare cred că ele se datorează următoarelor motive:
–   Sindromului Dispariției Coloniilor de Albine SDC (Colony Collapse Discorder CCD) cauzele acestuia nefiind încă complet elucidete;
–   ingestia de substanțe toxice subletale și letale de la plantele melifere de la care albinele au colectat polen și chiar miere astfel că li s-a micșorat durata de viață și au apărut depopulări treptate;
– completarea rezervelor de hrană cu adjuvanți zaharoși comerciali alți decât
zahăr și efectuarea acestor completări după data de 15 august când deja
au început să apară albinele care vor ierna;

–   infestare mare de varroză datorită neefectuării tratamentelor preventive, efecuarea acestora cu subsanțe neadecvate pentru albine cum ar fi insecticide folosite la tratarea pomilor, pentru tratarea râiei la capre ș.a.m.d. și efectuarea tratamentelor fără respectarea dozajelor prescrise;
–   atac masiv de nosemă provcată de Nosema apis, sau mai grav, Nosema cerana. Singurele tratamentelor aprobate la noi sunt cele cu Protofil dar pe piața românească sunt și alte medicamente dar nu sfătuiesc să fie folosite fiindcă nu sunt aprobate. Personal am încercat utilizarea Nosestatului și am constatat că albinele refuză să ia siropul în care s-a introdus acest medicament conform prescripțiilor fabricantului și după ce am analizat cauza refuzului am constatat că acesta este iodul conținut. O rezolvare ar fi tratamentul cu fumagilină dar mierea de la sezonul apicol următor nu este vandabilă findcă substanța activa care este antibiotic apare la analize și
–   rezervele de hrană mult diminuate s-au datorat stării vremii atipice având zile călduroase, în septembrie – octombrie, ca vara astfel că reginele fiind foarte tinere și-au mărit ponta și în loc ca puietul să se restrângă s-a estins și așa s-au consumat, uneori drastic, rezervele de hrană planificate pentru trecerea iernii.
Drept urmare a acestei stări de fapt și după ce am constatat că la noi avem ca
motive posibil Sindromul SDC pe care deocamdată nu știim să-l contracarăm, rezervele de hrană le-am completat cu rame cu miere luate de la rezerva stupinei și din stupi cu surplus de rezerve și posibilitatea existenței unor boli am verificat și rezultatul a fost negativ, am trecut la următoarele măsuri de remediere a situației:
–   unificarea stupilor slabi astfel preîntâmpinând sucombare acestora peste iarnă iar dacă ar fi trăit în anul următor nu vor da producții fiind numai la număr și
–   recompletarea rezervelor de hrană cu miere și, acolo unde nu am mai avut miere, cu sirop de zahăr invertit fiindcă am avut de ales, să le lăsăm să moară de foame s-au să le diminuăm durata de viață cu hrăniri cu siropuri invertite, invertirea noastră putând să fie îndoielnică.
Pentru lamuriri suplimentare va stau la dispozitie:
Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE
tel:0744670533, e-mail:[email protected] website: apiflora.ro

Reinventam apa caldă. Nu îți trebuie nici un titlu profesional că sa ajungi la concluziile de mai sus, mai ales că unele se bat cap in cap.

Eugen B

Domnu filip nu stiu ce varsta ai si de cand te ocupi de stupi, dar iti spun sigur ca si daca esti sau nu profesor sau eu mai stiu ce nu insemna ca ai dreptate. Daca esti un apicultor adevarat sti care este treaba, anii de experienta trebuie sa ne fi invatat ceva, nu doar sa asultam de diverse persoane.
Domnu tinu are dreptate.
Parerea mea si ce am observat din practica nu ce am citit din carti, sau copy paste de pe alte forumuri.
In lunile iulie-august majoritatea stuparilor nu au facut tratament corect sau deloc la stupi, ca urmare sunt 90% sigur ca varroa a decimat majoritatea stupinelor.
Cu stupii din pastoral am ramas surpins ca procentul de infestare varroa era mult mai mare decat stupii ramasi acasa. Concluzie simpla, in zonele in care am fost in pastoral au fost si alti colegi, care mai mult ca sigur avea stupii investati si asta a facut sa am si eu mai multi varroa decat aveam normal.
Se trateaza stupii tot felul de medicamente si prostii pentru varroa care nu au mai fost testate, si asa mai departe.
E normal ca cine nu a tratat ultima serie de puiet a avut stupii infestati si albinele au parasit stupul.
Nu cred ca mai are rost sa continui, asa e parerea mea.
Si la mine in zona anul trecut multi stupari cu experienta care se dau mari si tari nu au tratat decat in octombrie si au ramas fara albina in stupi, se tot plangeau de depopulari si alte cele cand la mine era totul bine.
Nu zic ca nu putem gresi, ca se mai intampla, dar cand iti pica toata stupina sau mare parte din ea sigur e cineva de vina.
Si in plus stuparii de la noi din tara folosesc antibiotice intrezise fara sa stie medicul veterinar si se mira dupa ca le pica stupii.
E clar, si stuparii noi sunt la fel ca elevii de la scoala, din pacate in loc de progres avem regres.
Daca am face un topic in care sa fim corecti sa spunem cu ce tratam stupii si cu ce completam hrana cred ca atunci ai vedea mare parte din depopulari de unde vine, dar e mai simplu sa dam vina pe CCD. Am prienteni in sudul tarii care nu au depopulari si alte chestii de astea ca au grija de stupi saptamanal sau zilnic si se pare ca sunt fericiti.

filip

Eu am patit asa ceva in 2o10,la 3 vetre nu am avut nicio mortalitate in schimb la a 4 a fost dezastru.A ramas mierea in stupi si s-au depopulat.Din cei ramasi am facut roi si am folosit ramele cu miere,totul a fost OK.
Stupii au fost tratati cu Mavrirol si Varachet.Nu am folosit zahar ori sirop.
Nu am facut pastoral si tratamente am facut la toti la fel la intervale de 2-3 zile.
Am 50 de ani si am copilarit printre albine.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Eugen B

si la vatra 4 de 6 ani ati mai avut probleme? Probabil varroa a fost de vina, daca era mierea afectata se intampla ceva cu stupii unde ati dat mierea. Sau ceva nu le-a convenit la albine. In fine, sa ai probleme la cativa stupi la 5-10 ani e altceva. Dar la noi an de an sunt probleme, pica stupine, si eu mai stiu cate.
Eu cred ca depopularea este proportionala cu lipsa se cunostinte.

filip

Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 06:01:02 PM
si la vatra 4 de 6 ani ati mai avut probleme? Probabil varroa a fost de vina, daca era mierea afectata se intampla ceva cu stupii unde ati dat mierea. Sau ceva nu le-a convenit la albine. In fine, sa ai probleme la cativa stupi la 5-10 ani e altceva. Dar la noi an de an sunt probleme, pica stupine, si eu mai stiu cate.
Eu cred ca depopularea este proportionala cu lipsa se cunostinte.
Pana anul trecut nu am introdus regine din afara stupinei respective.
Reginele in anii precedenti au fost facute din stupii care au rezistat.
Curios a fost ca stupul care ceda afecta in urmatorul pas pe cel din stanga si dreapta fara a fi furtisag.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Eugen B

Unele lucruri ar trebuie studiate, dar nu ai cu cine si cu ce. Daca nu avem scule si laboratoare degeaba presupunem.
Eu in 2015 am observat la 2-3 stupi ca era mierea intacta si doar o mana de albine cu matca in lada, sau lada goala complet si mierea intacta in rame.
Dar de atunci nu am mai patit asa ceva. E ciudat ca nu au fost furati, in rest si eu am folosit ramele cu miere la altii si nu am constatat nimic in neregula. Ceva le-a deranjat pe albine, dar ce habar nu am. Albina moara nu am gasit, pur si simplu nu sa mai intors la stup. E posibil sa fi gasit doar stupii respectivi ceva nectar sau ceva otravit, sau varroa, alte explicatii momentan  nu am.
DAca undeva la maxim 1% din stupi ni se depopuleaza nu cred ca e o problema. Doar cand avem probleme serioase la stupi.

filip

Atunci am primit o explicatie ca este un virus care schimba mirosul unor albine.Aceste albine sunt alungate din stup si zboara la temperaturi negative.S-ar presupune ca asta e motrivul pentru care stupul nu e furat,albinele hoate il ocoles.
Virusul asa cum apare la fel si dispare fara a avea urmari ulterior.
Daca albina afectata zboara afara din stup,nu prea ai ce albina sa duci la analiza sa fie un verdict obiectiv.
O fi asa ori ba,nu ma pot pronunta.
Asta a fost si motivul pentru care 5 ani am tinut sub supraveghere vatra de stupina fara a introduce material genetic pe vatra respectiva.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

ionel07196555

Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 06:01:02 PM
si la vatra 4 de 6 ani ati mai avut probleme? Probabil varroa a fost de vina, daca era mierea afectata se intampla ceva cu stupii unde ati dat mierea.
intreb acelasi lucru .
Am mai spus aici .
Am 2 vetre , la una aproape ca a disparut mai am citiva stupi la cealalta avind si stupii cei mai prosti totu pare sa fie in regula vedem in martie.

balasbebe

Sii eu am doua stupine. Langa mine la 400 de metri mai are cineva stupi. La el din 120 de stupi, pana acum jumate au murit, iar la mine nici unul. La cealalta stupina pana cum au disparut 18 stupi, iar la 300 de metri mai este o stupina si nu a murit niciunul.

Cu acelasi stupar, adica eu, cu aceleasi medicamente si situatia este foarte diferita. Da stiu ca a fost infestatie masiva de Varroa.

ionel07196555

Citat din: balasbebe din Ianuarie 08, 2017, 06:38:31 PM
Sii eu am doua stupine. Langa mine la 400 de metri mai are cineva stupi. La el din 120 de stupi, pana acum jumate au murit, iar la mine nici unul. La cealalta stupina pana cum au disparut 18 stupi, iar la 300 de metri mai este o stupina si nu a murit niciunul.

Cu acelasi stupar, adica eu, cu aceleasi medicamente si situatia este foarte diferita. Da stiu ca a fost infestatie masiva de Varroa.
Eu am avut pierderea in septembrie octombrie .
Pe linga numaru mare de famili 48 am pierdut si materialu din care trbuia sa fac
reproducere .
Ce a ramas vro 24 sint vai mama lor .
Partea proasta e ca la acea vreme am intrat in panica si am dat in toti cu toate porcarile de antibiotice si vitamine.https://scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15940853_1835186450103621_1851463314696249542_n.jpg?oh=208f6f56ab015c25acd73a4c0964cb0a&oe=58DF5713
Exact ce se zice acolo am patit.

Eugen B

La stupii de la cateva sute de metrii e clar , daca era ceva probleme cu nectar sau polen sau alteceva afecteaza stupinele pe toata zona, pe cativa kilometrii.
Eu spun ca si imunitatea si sanatatea albinelor conteaza, si tratamentele la fel. Degeaba tratezi tarziu , albinele care sunt foarte intepate de varroa vor muri mult mai repede decat trebuie. Ultimul puiet eclozat daca este foarte afectat este clara treaba.
Trebuie grija tot mai mare sa avem la albine si sa dam cat mai putine prostii si chimicale pe ele.
Cred ca iarna asta 2016-2017 nu va fi uitata foarte usor de stupari, cred ca vor fi cele mai mari pierderi ca numar de stupi din istoria romaniei, sau oricum va fi in top.

ionel07196555

Citat din: Eugen B din Ianuarie 08, 2017, 07:12:54 PM
La stupii de la cateva sute de metrii e clar , daca era ceva probleme cu nectar sau polen sau alteceva afecteaza stupinele pe toata zona, pe cativa kilometrii.
Eu spun ca si imunitatea si sanatatea albinelor conteaza, si tratamentele la fel.


Vatra cu probleme o am intr o asezare de citeva sute de case , in acel sat nu mai sint stupi decit la o persoana care ia adus tirziu cind a cumparat vatra si nu are probleme .
La mine a mai ramas ceva pentru ca erau spuma stupilor mei.
La aproape 2 Km e alta asezare unde sint stupine dar probleme prea mari nu sint .
Cele doua stupine au fost in pastoral pe aceleas locati pina pe la juma de iunie cind au fost inpartiti ,cei buni pe o vatra cei prosti pe alta vatra .
la cei buni au aparut problemele imediat dupa culesu de floarea soarelui , cel putin atunci am observat eu ca sint probleme .

Eugen B

Multe lucruri sunt necunoscute, si nici nu se vrea sa le cunoastem. Noi cu tehnolgia de analize suntem in epoca de piatra

mape 48-petru manea