Apicultura - Forum discuții Apiardeal

APITERAPIE => ÎNTREBUINŢAREA PRODUSELOR APICOLE ÎN DIVERSE AFECŢIUNI => Subiect creat de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:40:22 AM

Titlu: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:40:22 AM
- polenul de salcam - bun pentru stomac si calmant;
- polenul de busuioc - stimuleaza stomacul si functiile gastrice;
- polenul de castan dulce - decongestioneaza ficatul si prostata si ajuta la retragerea varicelor;
- polenul de lavanda - actioneaza favorabil asupra stomacului si in cazurile de inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- polenul de salcie - tonic, sedativ si afrodisiac;
- polenul de paducel - tonic cardiac, echilibrant al sistemului nervos si sedativ, util in ameteli, palpitatii, tulburari circulatorii, angina pectorala.
- polen de castan decorativ - intareste capilarele si favorizeaza circulatia venoasa
- polen de rapita - se foloseste in aplicatiile locale in cazul ulcerelor varicoase
- polen de papadie – diuretic, depurativ, laxativ
- polen de mar – tonic, influenteaza favorabil miocardul
- polen de mur – tonic general si antidiareic
- polen de salcam galben japonez – creste rezistenta capilarelor, intareste (tonifica) contractiile inimii, regleaza ritmul cardiac, combate fragilitatea vasculara
- polen de salvie – stimuleaza functiunile digestive, este diuretic si regleaza menstrele
- polen de cimbrisor – activeaza circulatia, tonic si afrodisiac, pectoral si antiseptic
- polen de tei – calmant si sedativ
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:41:12 AM
INTARZIERILE DE CRESTERE LA COPII
Un studiu facut la un spital de copii din Cordoba (Spania) a aratat ca administrarea zilnica a cinci-zece grame de polen favorizeaza dezvoltarea si consolidarea oaselor, accelereaza dezvoltarea sistemului nervos si ajuta la amplificarea functiilor cognitive ale celor mici. Polenul este recomandat chiar si in cazurile in care deja a aparut un retard al dezvoltarii fizice si mentale a copiilor.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:41:51 AM
INFECTIILE RESPIRATORII
prin continutul sau de antibiotice, antivirale si imunostimulente naturale, polenul este un excelent mijloc de prevenire a virozelor si a infectiilor bacteriene respiratorii. Se administreaza in cure de cate o luna, timp in care se consuma 10-30 de grame zilnic. Pe an se recomanda, pentru a preintampina bolile respiratorii, efectuarea a 2-3 cure.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:42:36 AM
INFERTILITATEA LA BARBATI
Un studiu facut la spitalul universitar din Sarajevo (fosta Iugoslavie), de catre doctorul in medicina Izet Osmanagic, a aratat fara dubiu ca un consum regulat de polen duce la o amplificare a activitatii gonadelor, la cresterea productiei de spermatozoizi, precum si la imbunatatirea acestora. Studii recente germano-suedeze, facute pe un esantion de 93 de barbati, au aratat ca prin cura cu polen sunt preintampinate infertilitatea si impotenta la barbati cauzate de inaintarea in varsta, dar si de diferiti factori de stres (fizic sau psihic), cum ar fi poluarea, carentele in alimentatie, tensiunea emotionala prelungita, odihna insuficienta etc.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:43:23 AM
MENOPAUZA PREMATURA
Polenul contine substante estrogene si stimulente ale activitatii glandulare la femei, avand un efect global de reintinerire cu totul remarcabil. Se administreaza sub forma unor cure de 28 de zile, cu 12 zile de pauza, minimum 4 cure pe an. Acelasi lucru este valabil si pentru barbati, pentru prevenirea andropauzei premature.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:44:13 AM
ALZHEIMER
Procesele de imbatranire a sistemului nervos sunt incetinite de aminoacizii, vitaminele, mineralele si enzimele din compozitia polenului. Pentru prevenirea Alzheimerului si a altor tulburari neurologice conexe cu inaintarea in varsta se recomanda efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de cate o luna fiecare, timp in care se consuma zilnic cate zece - douazeci de grame de polen.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:44:59 AM
ACCIDENTUL VASCULAR
Este prevenit de consumul zilnic de polen. Responsabil pentru aceasta calitate este, dupa parerea specialistilor, un aminoacid continut de polen, rutina, care are un efect de tonifiere a vaselor de sange. Acelasi aminoacid, dar si efectele de reglare a tranzitului intestinal pe care le are polenul fac ca acesta sa aiba un efect favorabil si in prevenirea si combaterea varicelor si a hemoroizilor.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:45:55 AM
CANCERUL
Dupa parerea lui Ernesto Contrera, un doctor in medicina american, specializat in oncologie: "Nu exista un produs, natural sau de sinteza, care sa se poata compara cu polenul de albine in prevenirea bolii canceroase". Intr-adevar, prin continutul sau de vitamine, de enzime care regleaza digestia si metabolismul ori care stimuleaza imunitatea, polenul este un excelent produs profilactic contra cancerului. Se recomanda minimum trei cure a cate o luna cu polen de albine.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:46:40 AM
CONSTIPATIA SI ALTE TULBURARI DE TRANZIT INTESTINAL Anumite substante active din polen stimuleaza activitatea intregului tub digestiv, avand si un foarte interesant efect reglator al tranzitului. Cercetari facute in anii 70 arata ca polenul combate constipatia, dar este foarte eficient si in cazurile de diaree sau infectii ale intestinului, continand substante antibiotice care regleaza flora intestinala. Conform unui studiu francez, publicat in revista "La Revue de Pathologie Generale et de Physiologie Clinique", acest produs apicol este eficient si in infectii ale tubului digestiv, cu Escherichia coli sau cu Proteus. Se administreaza in cure scurte, de 7-14 zile, cate o lingurita inainte de fiecare masa.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:47:22 AM
REUMATISMUL
In toate formele sale, inclusiv in cea degenerativa, este eficient combatut de tratamentele de lunga durata cu polen, asociate cu o alimentatie vegetariana cu multe legume si fructe crude. Se recomanda 5-6 cure pe an cu polen, fiecare cu o durata de 30 de zile
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:48:01 AM
ADENOMUL DE PROSTATA
Trei studii facute in paralel de catre cercetatori din Stockholm (Suedia), Kyoto (Japonia) si Munchen (Germania) au aratat ca tratamentul cu polen de albine da rezultate exceptionale in tratarea adenomului de prostata in faza acuta, dar si in forma cronicizata. Cercetatorii din cele trei orase au mai observat si o imbunatatire considerabila a potentei pacientilor care au urmat acest tratament cu polen. Conform acelorasi cercetari, cel mai potrivit este tratamentul de lunga durata (minimum 60 de zile) cu acest remediu, luat in cantitati de minimum 10 grame pe zi, in combinatie cu un alt produs al stupului, laptisorul de matca (100 mg pe zi).
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:48:35 AM
DEPRESIA SI NEURASTENIA
In anii 80 au fost efectuate mai multe experimente cu pacienti suferind de depresie cronica si de diferite forme de astenie psihica, studii care au condus la concluzii incurajatoare. Mai mult de 30% dintre cei care au luat polen vreme de trei luni au remarcat gradat o crestere a tonusului interior, o tendinta de a se implica in activitati creative, precum si o diminuare clara a gandurilor si tendintelor depresive. Poate parea un procent redus, dar rivalizeaza cu cel al unor medicamente de sinteza considerate printre cele mai bune, in conditiile in care efectele adverse ale polenului sunt insignifiante, in comparatie cu cele ale medicatiei psihotrope alopate.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:49:38 AM
ALCOOLISMUL
Polenul micsoreaza dependenta fata de alcool, reduce depresia si anxietatea persoanelor care au deprins acest viciu ingrozitor - acestea sunt rezultatele unor studii facute in Finlanda si in Rusia. Se iau 15-30 de grame (1-2 linguri) pe zi, in cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauza.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:50:10 AM
OBEZITATEA
Un ajutor foarte bun in combaterea acestui adevarat flagel al lumii civilizate este polenul de albine. Acesta regleaza tranzitul intestinal, favorizand eliminarea, stimuleaza metabolismul, ajutand la o mai buna "ardere" a caloriilor. Acest produs este foarte pretios in tratamentul ingrasarii, si pentru ca da un plus de tonus fizic si psihic, plus care va face mai facila abordarea exercitiilor fizice, care sunt absolut necesare in cazul acestei afectiuni.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:50:51 AM
ARTERIOSCLEROZA, VALORI RIDICATE ALE COLESTEROLULUI, TULBURARI ALE CIRCULATIEI CEREBRALE
In toate aceste afectiuni s-a demonstrat o intensa actiune a polenului administrat sistematic. Principiile active ale acestuia ajuta la redobandirea elasticitatii vaselor de sange, reduce valorile colesterolului negativ, amelioreaza circulatia cerebrala. Se ia polenul amestecat cu miere in dozele precizate anterior, in paragraful referitor la administrarea acestui produs.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:51:22 AM
ANEMIA, TULBURARILE DE METABOLISM SI HORMONALE LA ADOLESCENTI  
Trei cercetari succesive facute la spitalul universitar din Sarajevo, pe loturi de paciente cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, au aratat ca polenul are o influenta uimitoare in corectarea anumitor probleme specifice acestei varste. Administrarea in cure indelungate a acestuia reduce semnificativ incidenta acneei juvenile, are un efect reglator in mai mult de jumatate din cazurile de dismenoree, stimuleaza productia de hemoglobina. Aceleasi rezultate exceptionale au fost obtinute in acest domeniu, al tulburarilor care apar in perioada pubertatii si a adolescentei, de doi cercetatori romani, G. Calcaianu si F. Cozma, care au administrat pacientilor o combinatie de polen, miere si laptisor de matca. De altfel, mai multe studii ale celor doi cercetatori romani pe produse apicole sunt adesea citate in literatura internationala de specialitate.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 07, 2010, 10:51:56 AM
CANCERUL UTERIN SI MAMAR
Dr. Peter Hernuss, de la spitalul universitar din Viena, a observat rezultatele obtinute prin administrarea polenului de albine la un lot de 25 de femei bolnave de cancer uterin inoperabil. Rezultatele au fost incurajatoare: dupa cateva saptamani de administrare sistematica a acestui produs (10-20 de grame pe zi), s-a observat diminuarea unor simptome, cum ar fi astenia psihica si fizica, greata, inapetenta. Analizele de sange au aratat o intensificare a actiunii sistemului imunitar in sensul fagocitarii formatiunilor tumorale, intensificare obiectivata prin cresterea productiei de celule imunocompetente, precum si a productiei de anticorpi specifici. Un alt studiu, facut de data aceasta la spitalul universitar din Sarajevo, a aratat ca femeile cu tumori uterine si mamare care faceau cobaltoterapie au tolerat mult mai bine acest gen de terapie cu efecte adverse extrem de dure, atunci cand au consumat zilnic polen. De asemenea, organismul lor a luptat mult mai bine cu boala canceroasa in urma administrarii acestui produs.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 08, 2010, 10:39:59 PM
Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat in elemente necesare existentei plantelor, dar si organismelor animale. Intr-un kilogram de polen se contin atitea doze zilnice de ritin (vitamina P), cite ar fi necesare citorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului. Un rol important pentru functionarea normala a sistemului nervos revine unei alte substante continute in polen - anevrina. In plus, polenul este un stimulent al poftei de mincare, inlesneste digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul, caderea parului si chiar face sa creasca mai bine parul, hranindu-i radacinile.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 08, 2010, 10:59:58 PM
Faţă de miere, în polen se regăsesc multe substanţe azotate (proteine, amine, aminoacizi, acizi nucleici, etc.), ceea ce îi creşte cu mult valoarea nutriţională. Polenul conţine toţi aminoacizii esenţiali, fiind un supliment de proteine complete.
Mjos, se poate urmării, compoziţia polenului uscat.

Substanţe componente

  Apă    3 - 4 %

  Glucide (carbohidraţi)   Total  34 %, din care:
  Glucoză    7,5 %
  Fructoză  16 %
  Amidon    0,2 %
  Celuloză    0,1 %
  Altele     0,2 %

  Substanţe azotate   Total  36 % din care:
  Proteine  22 %
  Aminoacizi liberi  10 %
  Altele (amine, acizi nucleici, săruri anorganice)    4 %
 
  Lipide   Total    4 % din care:
  Fosfolipide    0.3 %
  Acizi graşi liberi    0,3 - 0,5%
  Trigliceride    3 %
  Altele    0,1 - 0,5 %

  Minerale   Total    4 - 5 % din care:
  Potasiu    2,3 (2.300 mg/100g)
  Fosfor    0,5 (500 mg/100g)
  Calciu    0,2 (200 mg/100g)
  Magneziu    0,7 (700 mg/100g)
  Siliciu    0,5 (500 mg/100g)
  Mangan    0,09 (90 mg/100g)
  Sulf    0,05 (50 mg/100g)
  Clor    0,03 (30 mg/100g)
  Fier    0,002 (2 mg/100g)
  Sodiu    0,01 (10 mg/100g)
  Cupru    0,003 (3 mg/100g)
  Altele (sulf, zinc, mangan, crom, cobalt, vanadiu, aluminiu, wolfram)    0,05 - 0,1 
 
  Vitamine   Total  15 - 16 % din care:
  A (Caroten -provitamina A)    0,008 (8 mg/100g)
  Acid folic    0,5 (500 mg/100g)
  B1 (Tiamină)    0,92 (920 mg/100g)
  B2 (Riboflavină)    1,6 (1.600 mg/100g)
  B5 (Acid pantotenic)    3 (3.000 mg/100g)
  B6 (Piridoxină)    0,5 (500 mg/100g)
  Biotină    0,01 (10 mg/100g)
  C (acid ascorbic)  10 (10.000 mg/100g)
  D (Calciferol)    0,04 (40 mg/100g)
  Inozitol    3 (3.000mg/100g)
  PP (Niacină)    7 (7.000mg/100g)
 
  Altele (enzime, antibiotice naturale, acizi organici, hormoni vegetali masculini, uleiuri esenţiale, răşini, pigmenţi vegetali, etc.)    3 - 5 %

  Substanţe cu structura neelucidată    0,5 %

  Faţă de miere sau de păstură, polenul are un pH alcalin.


  Graţie acestei compoziţii complexe, polenul este un valoros supliment alimentar natural, precum şi un produs apicol valoros în dietetică şi terapeutică.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Ianuarie 08, 2011, 11:13:47 AM
Polenul proaspat
Se ia direct din colectorul de polen asezat la urdinis,  cu o lingurita de plastic ( lemn sau os ),  doza necesara penru bolnavi si se sfarama,  apoi se consuma ca atare sau cu putina apa.Nu se poate pastra activ decat cel mult 1-2 ore ( intr-un vas inchis ermetic,  la frigider ).  Polenul proaspat are o actiune mult mai puternica decat cel conservat( se pierde 50-90 % din actiunea terapeutica ). 
Polenul proaspat da REZULTATE EXCEPTIONALE in boli nervoase de tip astenic,  insuficiente endocrine si sexuale( ejaculare precoce si frigiditate ),  in maladiile ulceroase gastrice sau duodenale,  in unele colite,  in boli hepatice,  boli renale,  in hipertrofia benigna de prostata,  in excesul de foliculina (CARE NU ESTE INSOTIT DE OBEZITATE)
Contraindicatii: alergie la polen ( des intalnita ),  obezitate,  excesul de hormoni masculini.
Dozare:  1 pana la maxim 3 lingurite pe zi,  pe cale bucala,  timp de o saptamana ,  maximum 4 saptamani. 
Atentie: supradozarea poate duce la efecte adverse!
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 16, 2011, 11:59:23 PM
cu toate ca este atat de complex, polenul este absorbit de organism doar cca 10-15 %. din pacata sucurile gastrice nu pot dizolva in totalitate particulele de polen. :bzz: :bzz: :bzz:
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Kiwi Bee din Decembrie 17, 2011, 01:01:18 PM
Mar interesa daca adaugarea polenului in micare calda(ex. o tocanitza) isi face efectul sau temperatura mincarii distruge marea parte a vitaminelor, mineralelor, etc. Ma refer la acelasi lucru ca si in cazul mierii pasteurizate cind temperatura ridicata distruge majoritatea enzimelor din miere si ramine doar o miere dulce cu efect terapeutic .... zero sau aproape zero.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 17, 2011, 03:21:47 PM
asa ceva nu am auzit pana acum. cum sa mananci mancare gatita cu polen? :uimit: si de ce-ai faceo? oricum temperatura ridicata nu dizolva polenul
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Kiwi Bee din Decembrie 17, 2011, 11:45:12 PM
As dori sa ascund polenul macinat in mincare caci copiii mei nu vor sal manince nici in ruptul capului. Asa as dori sa le adminstrez polen prin mincare ca si un supliment.In micare gatita nu sar simti chiar asa de tare gustul polenului. Calitatile polenului sint prea bune ca sa nu profitam de ele.

Un fost sef deal meu aici in NZ imi povestea de un prieten deal lui care crestea languste in bazine mici in gradina lui de 1ha.Mai exact sub forma de franciza.Tu ai locul si bazinele. Primesti langustele mici.Primesti si mincarea speciala cu care le cresti si instructiuni cum sa le hranesti etc.Dupa o perioada de timp "X" langustele teoretic trebuie sa ajunga la o marime prestabilita de firma mama care le preia de la tine si primesti niste bani sa nu mori de foame.Aceasta persoana despre care mi sa povestit a administrat polen pt un grup de languste ca si experiment.Nu am detalii cum si cit polen lea administrat(seful meu nu stia sami spuna).Cert este ca acele languste au ajuns sa fie de patru ori mai mari decit cele care nu au primit polen.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 17, 2011, 11:53:24 PM
da, interesant. incearca sa dai copiilor in dulciuri, fara tratament termic. ma gandesc ca dulciurile au mare trecere la copii. multa bafta  =D>
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 10:47:45 AM
Foarte bine se pot administra in prajiturile de casa care contin si crema (eclere, foi, rulouri)!
Dupa prepararea si racirea cremei, se amesteca polenul cu aceasta si se pune in prajutiri.

(http://www.divahair.ro/images/speciale/articole/diana_diva/2010.03.09/800px-Ecler.jpg)     (http://2.bp.blogspot.com/_f5siknPCkh8/S_Gqwwt_fyI/AAAAAAAAAUo/uDgt63oWZIM/s1600/32.jpg)     (http://www.moaradeaur.ro/wp-content/thumbnails/318.jpg)   
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 18, 2011, 03:07:45 PM
pacatele mele, ce poze sunt astea? :yes: :yes: :yes:
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: gheco din Decembrie 18, 2011, 07:19:18 PM
Citat din: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 10:47:45 AM
Foarte bine se pot administra in prajiturile de casa care contin si crema (eclere, foi, rulouri)!
Dupa prepararea si racirea cremei, se amesteca polenul cu aceasta si se pune in prajutiri.

(http://www.divahair.ro/images/speciale/articole/diana_diva/2010.03.09/800px-Ecler.jpg)     (http://2.bp.blogspot.com/_f5siknPCkh8/S_Gqwwt_fyI/AAAAAAAAAUo/uDgt63oWZIM/s1600/32.jpg)     (http://www.moaradeaur.ro/wp-content/thumbnails/318.jpg)   

A vazut si FlorinI aceste poze?
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 10:39:17 PM
Citat din: gheco din Decembrie 18, 2011, 07:19:18 PM
...
A vazut si FlorinI aceste poze?
Nu cred... este pe drum, in excursie la Faroger, cu escala la Sighisoara!
Dar nu aveti grija, le va vedea... si sa vedeti injuraturi ce-mi iau...
Asa-mi trebuie daca am vrut sa exemplific!
:rotfl: =)) :rotfl:
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 10:47:08 PM
Puteam sa pun pozele astea, insa primele mi s-au parut mai sugestive!
Nu-i asa Florine??? =)) =)) =))
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 18, 2011, 11:26:36 PM
sa speram ca nu sunt si gravide in preajma ^:)^
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Decembrie 19, 2011, 01:06:28 PM
Citat din: pharaonu75 din Decembrie 18, 2011, 10:47:08 PM
Puteam sa pun pozele astea, insa primele mi s-au parut mai sugestive!
Nu-i asa Florine??? =)) =)) =))


EFECT ZERO

vazut si atat, daca nu gustat,
nu ma pot pronunta, pot fi doar desenate, deci... nu mananc hartie
cand le ai pe masa, dai un tel si vin sau trimiti curieratul si platesc eu ramburs
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 20, 2011, 07:29:35 PM
cu toate ca este un aliment atat de complex, nu este promovat la adevarata lui valoare.
cred ca at fi bine ca noi apicultori sa-l promovam mai bine. spun asta pt ca majoritatea oamenilor care aud de un stupar, primul lucru la care se gandesc este mierea.
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: cipriene din Decembrie 20, 2011, 07:34:22 PM
acum ceva vreme am vorbit cu un stupar cu ceva experienta de la care am inteles ca mierea pentru el este subprodus. produsele cu adevar valoroase pentru el erau veninul, ceara, propolisul, polenul si laptisorul de matca. asta da viziune asupra apiculturii..
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: pharaonu75 din Aprilie 05, 2013, 01:11:03 PM
Polenul crud – proprietati terapeutice si indicatii


Cand incercam sa intelegem proprietatile polenului, ca si pe ale oricarui produs al stupului, trebuie sa pornim de la analiza scopului pentru care albinele il recolteaza. Pentru albine polenul are o insemnatate deosebita, fiind sursa lor principala de hrana, de proteine, de vitamine, minerale si alti micronutrienti. De calitatea polenului adus la stup depind atat vigoarea familiei de albine, cat si capacitatea de aparare, prin taria veninului lor. De asemenea, cu cat polenul este mai bun, cu atat laptisorul de matca este mai valoros. Sunt astfel mai bine hranite larvele tinere si matca. Trantorii consuma si ei mult polen, ceea ce le confera putere si fecunditate.
Polenul floral este, de fapt, celula sexuala masculina a plantei. Este dispus ca o pulbere fina pe stamine. Albinele preiau aceasta pulbere, apoi o amesteca cu miere si nectar regurgitate, cat si cu secretii proprii. Astfel, pot sa formeze granulele colorate binecunoscute, adica polenul apicol sau recoltat de albine, care ajunge in stup ori in recoltatoarele apicultorilor. Pentru a forma o singura granula de polen, albina trebuie sa viziteze in medie 300 de flori.
Compozitia si proprietatile organoleptice ale diferitelor tipuri de polen difera in functie de genul si specia plantelor de origine, precum si de momentul recoltarii. Dupa cum florile se schimba pe parcursul anului, vom afla si la diferitele loturi de polen apicol gusturi diverse, mirosuri, arome, culori. Este o varietate naturala care ofera placere si utilitate consumatorului, tot la fel cum alimentatia noastra trebuie sa fie, in general, variata si echilibrata. Fiind o celula sexuala a plantelor, e firesc ca polenul este incarcat cu acele principii care sunt necesare unei noi fiinte spre a se forma si dezvolta. In plus, cum multe plante sunt medicinale, el poate transfera si proprietatile lor terapeutice.



Insusirile medicale ale polenului crud
Refacerea florei intestinale

Lucru destul de putin cunoscut, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetarile microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvaluit un important continut in lactobacili si bifidobacterii a caror provenienta se afla in stomacul albinelor. Toate acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv, unde polenul crud poate reface flora habituala. Prin continutul sau de lactobacili natural dezvoltati, polenul crud apicol se poate lua la intrecere cu iaurtul. Totodata, prezenta lactobacililor naturali din polen realizeaza si o inhibitie directa asupra germenilor patogeni din tubul digestiv, cum au demonstrat experimentele lui Patrice du Sert. In plus, polenul crud contine cateva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejeaza contra instalarii unor micoze. Polenul uscat nu exercita aceste actiuni. Toate aceste micro-organisme sunt distruse atunci cand polenul este incalzit peste 40 grade Celsius, pentru uscare. In schimb, daca e pastrat crud, la congelator, ele raman intr-o stare latenta, iar la decongelare redevin active.



Polenul crud – polivitaminizant

In polenul crud se gaseste o generoasa paleta de vitamine, atat liposolubile – A (si provitamina A), D, E, F -, cat si hidrosolubile – C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H). Unele dintre ele se gasesc in cantitati atat de mari, incat 30 g polen asigura integral doza zilnica recomandata. Vitamina A este cunoscuta si drept vitamina ochiului. In polenul poliflor se gasesc mari cantitati de provitamina A; in unele sorturi (salcam galben) chiar de 20 de ori mai mult decat in morcovi. Tocoferolul (E) isi trage denumirea din grecescul "tokos" care inseamna "a naste" si este considerat vitamina fertilitatii. Vitamina P (rutin) este trofica a peretilor tuturor vaselor de sange, in special a capilarelor, fiind si antitrombotica; previne hemoragiile, cu deosebire cerebrale si retiniene; mentine metabolismul oxidativ al tesutului nervos. Biotina are un rol cheie in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor, precum si in procesele de eliminare a bioxidului de carbon. In cantitati importante se gaseste si Vitamina B3 (niacina). Intre altele, ea este implicata in protectia contra mutatiilor genetice, fiind utila in preventia cancerului. De asemenea este multa vitamina B1.
Merita mentionat ca B1 este pierdut in mod exagerat de catre cei care au un regim alimentar bogat in zahar rafinat. Acesta este omniprezent azi, chiar si in produse ce nu sunt deserturi (mustar, paine, chipsuri, sosuri...). Carenta de B1 creata astfel artificial afecteaza sever sistemul nervos. Ceea ce este una dintre explicatiile pentru tulburarile de comportament de la copii si adolescenti, astazi mari consumatori de dulciuri si sucuri. Vitamina B9 (acidul folic), de asemenea bine reprezentata in polen, protejeaza contra anemiei, trombocitopeniei si altor anormalitati sanguine. In privinta vitaminei C, daca se consuma polenul asa cum este recomandat de regula, adica dizolvat in apa si suc de lamaie, sau intr-un suc fresh, se acopera cea mai mare parte din necesarul zilnic. Polenul are doar urme de vitamina D, dar joaca un rol important in producerea ei de catre organism, prin stimularea activitatii enzimatice. In mod indirect, polenul favorizeaza normalizarea nivelului sanguin de vitamina K antihemoragica, care este produsa in corp de catre flora intestinala. Polenul normalizeaza flora prin lactobacili si o hraneste prin nutrienti.
De mentionat ca in zilele noastre carentele vitaminice sunt multiple. Alimentatia moderna este multiplu saracita in vitamine, datorita chimizarii exagerate din agricultura, procesarilor multiple din industria alimentara, cat si aditivarii chimice a alimentelor. In plus, consumul exagerat de alcool, tutun, zahar rafinat, antibiotice accentueaza carentele. Medicina conventionala incearca sa compenseze cu vitaminele si polivitaminele de sinteza din farmacii. Dar cine poate calcula exact necesarul fiecarui organism, cine poate spune cat se absorb vitaminele de sinteza si cat de bine sunt ele utilizate de organism? Un exemplu in extremis asupra eficientei lor la administrarea de lunga durata il constituie copiii supra-ponderali, datorita hipervitaminizarii. Astazi, toti medicii se confrunta cu situatii patologice tot mai complexe, ce includ poli-carente vitaminice. Cu atat mai util este un polivitaminizant natural, din care corpul isi extrage armonios ce si cat are nevoie.



Polenul crud – polimineralizant

Absorbtia si functionarea corecta a unor minerale este conditionata de alte minerale ori vitamine. Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu. La fel putem extinde dezbaterea pentru oricare dintre elementele minerale ale corpului nostru. Daca facem analize de sange si determinam o carenta oarecare, sa zicem de calciu, nu inseamna ca daca luam calciu singular, problema e rezolvata; trebuie ca si restul componentelor aflate in inter-relatie cu el sa fie la niveluri corespunzatoare, spre a reveni la echilibru. Aceste relatii se pot normaliza printr-un aport complex de elemente nutritive, oferite inter-relationar la "pachet", de anumite produse. Polenul crud este unul dintre cele mai importante.
In polenul crud se gasesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc. De mentionat ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na si ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Atrag in mod particular atentia asupra catorva dintre ele. Zincul, desi aflat in organism in cantitati foarte mici, mai putin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestioneaza viata. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multa vreme, aflat in cantitati mici in intreaga natura, iar in corpul uman circa 20 mg. Dupa nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursa naturala de seleniu. Borul, un element putin cunoscut, este necesar pentru rezistenta oaselor, stimuleaza functiile cerebrale si vivacitatea mentala, favorizeaza somnul, contribuie la reglarea secretiilor de hormoni sexuali. Se gaseste destul putin in surse naturale, iar polenul este una dintre ele.



Polenul – aliment functional

In medie, polenul poliflor contine: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apa 7-11%, fibre solubile si insolubile 13-14%.
Proteinele se gasesc in polen in proportie mai mare decat in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de aminoacizi, care se absorb direct, fara eforturi din partea organismului. Bogatia de aminoacizi intrece in medie de 3 ori oul, branza si carnea.
Numarul reactiilor chimice (cunoscute) care au loc in organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de catre enzime. In polen se gasesc circa 100 de enzime, cat si co-enzime si pro-enzime.
Astazi se stie tot mai mult despre necesitatea consumarii de antioxidante, spre a preveni imbatranirea si imbolnavirile, in special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A si E, care se gasesc in mari cantitati in polen. Dar o mai intensa actiune antioxidanta o confera polenului flavonoidele din compozitia sa. Se considera ca unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decat vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen echivaleaza cu consumul a 1350 g de broccoli... Flavonoidele reduc incidenta cancerelor (ex. san, prostata) asociate regimurilor alimentare bogate in grasimi saturate. Fitosterolii din polen reduc absorbtia colesterolului si influenteaza excretia de saruri biliare, reducand incidenta cancerelor rectal si de colon. Totodata mentin echilibrul mecanismelor imune.



Ce indicatii are polenul

Afectiuni hepatice. Polenul este un foarte puternic hepato-protector si hepato-trofic, fiind indicat de la simpla steatoza, hepatite acute si cronice, pana la ciroze si cancere hepatice. De asemenea, sustine ficatul, flora intestinala si intregul organism, prin multiple mecanisme, in cursul altor terapii conventionale. Este de mare folos ca adjuvant in chimio-terapie si radioterapie, unde efectele favorabile sunt vadite de starea clinica si analizele bune de sange.
Cancerul de prostata – Inca de mult timp, polenul era cunoscut ca eficient in prevenirea si tratarea afectiunilor prostatei. Cercetarile de laborator au dezvaluit cateva dintre mecanismele implicate. Seleniul din polen reface rezervele din testicule si canalele adiacente prostatei, de unde se pierde prin sperma. Acesta este un puternic antioxidant si anticanceros. Fitosterolii sustin buna functionare a prostatei si reduc incidenta hiperplaziei de prostata. Odata cu varsta se cunoaste ca scade capacitatea endogena de sinteza a vitaminei D, care este implicata si in buna functionare a prostatei, implicit, atunci cand lipseste, in cancerul de prostata. Dar producerea vitaminei D este favorizata de polen pe cai enzimatice. Vitamina E si zincul protejeaza de asemenea contra cancerului. Flavonoidele din polen, prin actiunea lor intens antioxidanta, protejeaza contra peroxidarii grasimilor saturate, ce sunt implicate in cancerul de prostata, ca si in cel de san.
Cancerul de san la femei prezinta, sub raport cauzal, unele similaritati cu cel de prostata la barbati. Elementele descrise mai sus, cat si un regim alimentar bogat in fibre solubile (prezente in polen) si acizi grasi polinesaturati, contribuie la profilaxia si tratamentul acestor tipuri de cancer.
Colesterol si trigliceride – O doza de 30 g polen asigura circa 15% din ratia zilnica de fibre. Aceasta contribuie la reducerea LDL colesterolului. Polenul tinde sa normalizeze si nivelurile de trigliceride in conditiile in care alimentatia si stresul sunt corect gestionate.
Polenul in profilaxia osteoporozei este mentionat de dr. Patrice Percie du Sert in cartea sa. Studii facute pe sobolani au demonstrat ca polenul previne resorbtia osoasa. Polenul sustine producerea de vitamina D, cat si absorbtia si utilizarea calciului si fosforului.
Este un bun trofic pentru creier, lucru remarcat de studentii in sesiune. Polenul crud este util in activitatea intelectuala intensa, depresii, pentru reducerea efectelor stresului prelungit, a oboselii cronice.
Cure de slabire – persoanele supraponderale, datorita regimului lor alimentar defectuos, sunt de regula multicarentate si constipate. Polenul le este de mare folos. Fibrele si lactobacilii refac flora intestinala si combat constipatia. Asa cum si practica o arata direct, el este de folos in curele de slabire, asociat cu o alimentatie echilibrata, dominata de vegetale. In aceste cazuri, polenul poate inlocui una-doua mese pe zi.
Polenul crud este indicat in toate starile carentiale, inclusiv anemii de orice natura. La femeile cu menstruatii abundente, imbunatateste calitatea sangelui si contribuie la reglajul functiilor hormonale.
Polenul este un bun trofic muscular, fiind adecvat sportivilor si tuturor acelora care desfasoara activitate fizica intensa si au nevoie de o buna structura musculara. Sustine si muschiul cardiac, hraneste bine peretii tuturor vaselor de sange. De aceea este deosebit de util in profilaxia si tratamentul afectiunilor cardio-vasculare.



Polenul crud si alergiile

Este bine de lamurit ca alergiile de primavara sunt determinate de polenurile purtate de vant, si nu de polenurile recoltate de albine. Alergiile la polenurile recoltate de albine, in special la polenul crud, sunt cazuri rarisime. Aceasta nu trebuie sa ne sperie, asa cum, de exemplu, nici faptul ca unele persoane sunt alergice la capsuni nu ne face sa nu le mai savuram. Dimpotriva, s-a observat la persoanele cu alergii de primavara ca daca consuma curent polen crud (minim 3 lingurite/zi) fenomenele alergice se reduc. Polenul crud (nu si cel uscat) poate fi utilizat in general in terapia alergiilor.


formula-as.ro
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Aprilie 05, 2013, 11:05:22 PM
multumim  pharaoanne, pentru informatii
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: antiopa din ardeal din Aprilie 23, 2013, 08:54:58 AM
  De fapt eu sunt cel care trebuia sa multumeasca mai demult (scuze de intarziere). Trebuie sa recunosc faptul ca de ceva vreme ma framanta acest produs si utilizarea lui.
  Consider ca este un produs necunoscut de marea majoritate a populatiei si deoarece face f bine la sanatate (verificat pe propria-mi piele) m-am gandit sa fac ceva ca lumea sa-l cunoasca si sa-l foloseasca. Acesta este motivul pentru care incep o campanie de promovare. Si cred ca este benefic pentru toti apicultorii care se ocupa de polen ca acest produs sa fie cunoscut in toate colturile tarii. La puterea mea financiara =)) campania va acoperi doar zona de resedinta si un pic imprejurimile si de aceea propun celor interesati sa incerce asa ceva acolo unde isi desfasoara activitatea.
  Se baga cineva?
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: mosunick din Aprilie 23, 2013, 10:15:12 PM
 =D> =D> =D>
Multumesc Pharaonului ca are grija de poporu' lui...  ^:)^ ^:)^ ^:)^ :hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: Polenul ca remediu naturist
Scris de: Marius-ursulakhe din Aprilie 24, 2013, 07:23:56 AM
pharaonu75 -esti un adevarat domn pt ca ne furnizezi atatea informatii utile ^:)^   :hi: