Vreau sa fiu apicultor incepator! De unde incep?

Creat de oroles, Martie 03, 2013, 09:25:30 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Ideal ar fi vase din inox. Dar sunt destul de scumpe.Eu am prins niste inox ieftin si am asemenea maturatoare. Se poate pune mierea si in vase din plastic alimentar, dar e greu de scos dupa ce cristalizeaza. Multi folosesc plastic ordinar.

SPYKAL

Si eu sunt tot incepator. Parerea mea sincera este sa achizitionezi stupi din poliuretan .Sunt mai scumpi decat media dar crede-ma fac toti banii. :yes: :yes: :yes:Nu fac absolut nicio reclama la acest gen de stupi dar spun doar atat.....Dupa prima mea iernare in acest gen de stupi ma declar foarte multumit de ei!!! Succes si multa bafta!!!! Pt informarea ta aici gasesti tot ce trebuie
http://www.faroger.ro/index.php?page=descriere-stup-ro-stupi

abeja

Bine ai  venit in  gasca noastra!
Eu  nu  dau  sfaturi  pt  ca-s  date de  alti  colegi si  vreau  sa-ti  urez spor  la  treaba.

oroles

Citat din: bucovineanu din Martie 04, 2013, 04:51:24 PM
La cele enumerate mai trebuie adaugat butoaie pentru miere.  :smile:
Problema nu sunt banii. Problema este de  a gasi un mod placut si folositor de a-mi irosi timpul.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: johnysibiu din Martie 03, 2013, 10:35:05 PM
Parerea mea este sa incepi cu...cititul.
-Baza teoretica solida este foarte importanta.O sa auzi si o sa vezi tot felul de tampenii despre stupi. Ca profesor  o sa-ti dai seama ca literatura de specialitate, corect insusita, este suverana.
-Un curs la Apicola ar fi edificator
-Stai pe langa cineva experimentat si cu REZULTATE si fura miscarile.Stiu pe cineva care are un mare maestru.L-am intrebat cati stupi are maestru si mi-a raspuns ca mai are trei din cincisprezece....
-Incepe cu cat mai putini stupi, apicultura este agricultura deci o mare loterie
-Inainte sa te apuci de asa ceva nu te gandi nici macar o clipa ca vei castiga bani, ar fi o mare deziluzie


Daca mai vin sfaturi am sa-ti spun .

Mult succes!

Cu cititul am inceput deja. Problema e ca multi dintre cei care au scris carti sau au facut tutoriale nu au nici cea mai mica pregatire pedagogica. Imparatul Napoleon primea de la generalii sai reprosuri ca soldatii nu inteleg mnevrele. Napoleon a pus generalii sa identifice cei mai prosti soldati din diviziile lor si sa ii dauca la el. Generalii s-au conformat si i-au dus lui Napoleon pe cei mai prosti. Acestia erau cei care, pe campul de lupta aveau grija de calul generalului. Daca divizia era nimicita, generalul chema pe "prostul" care tinea calul sa i-l aduca si fugea lasandu-l in urma pe "prost". Napoleon a explicat acestor "prosti" toate manevrele militare si le-a aratat generalului ca acestia au inteles ce au de facut. Mai mult, i-a pus in inferioritate pe generali acuzandu-i ca nu au stiut sa predea. Morala e urmatoarea: Cand predai cunostinte trebuie predate astfel incat si cel mai prost sa inteleaga. Daca cel mai prost intelege, atunci si cel care este mai destept va intelege. Cam asa ar trebui facute si manualele sau tutorialele despre apicultura. Am vazut vreo 5 tutoriale despre transvazare. Niciun pedagog nu a spus ce e domnle transvazarea. Au aratat cum se face fara o explicatie. In schimb am vazut un tutorial despre varoa, facut de un membru de pe forum de aici si mi-a placut la nebunie. Am inteles chiar si eu care nu am in comun decat dorinta de a incepe sa fiu apicultor.
Inceputul meu va fi altfel. Mi-am facut mai intai un test de alergie la venin de albine. Astept sa vina rezultatul in mai putin de o saptamana. De albine nu am fost intepat niciodata. Am fost intepat cand eram mic de un bondar si mi s-a umflat degetul. Veneam de la gradinita si l-am vazut pe jos, mi s-a parut frumos si l-am luat in mana. Bineinteles nu credeam ca imi poate face vreun rau. M-a intepat si de ciuda l-am calcat. M-a durut toata ziua, s-a inrosit si s-a umflat, dar nimic mai mult!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Citat din: SPYKAL din Martie 05, 2013, 03:33:39 PM
Si eu sunt tot incepator. Parerea mea sincera este sa achizitionezi stupi din poliuretan .Sunt mai scumpi decat media dar crede-ma fac toti banii. :yes: :yes: :yes:Nu fac absolut nicio reclama la acest gen de stupi dar spun doar atat.....Dupa prima mea iernare in acest gen de stupi ma declar foarte multumit de ei!!! Succes si multa bafta!!!! Pt informarea ta aici gasesti tot ce trebuie
http://www.faroger.ro/index.php?page=descriere-stup-ro-stupi

Multumesc! Prefer stupii traditionali din lemn. Personal cred ca cei din poliuretan faciliteaza aparitia unor boli (citisem ceva despre niste ciuperci!). Nu am mare incredere nici in cei din OSB. Am vazut la multi pe aici stupi de OSB. Fratele meu lucreaza intr-o fabrica de OSB in Germania. Vreau sa iti spun ca mi-a spus ca la producerea OSB-ului se folosesc multe substante chimice toxice (azotati). Imi vine greu sa cred ca de vreme ce angajatii de la respectiva fabrica folosesc masti de gaze si nu mai au nici dinti in gura, albinele vor supravietui. :))
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

sandupop

Excelent exemplul  cu Napoleon, ...exact cu aceleasi probleme ma confrunt si eu,.... de citit am citit cam tot ce am gasit despre apicultura, m-am abonat la ambele reviste, dar totusi lipseste explicatia logica, practica, cea de nivelul unui incepator.. eu daca nu inteleg logic de ce se intampla un anumit lucru, parca nici nu pot sa-l retin. Intamplarea fericita, a facut sa fiu inconjurat de niste apicultori de treaba care au avut rabdare sa-mi explice logic aproape toate lucrarile pe care le face un incepator, asa am reusit sa iernez in conditii excelente si sunt foarte fericit, cei ...2 stupi ai mei. Deoarece atat am avut curajul sa cumpar anul trecut, dat fiind cunostintele mele practice (nu ca as avea mai multe acum, dar parca am mai mult curaj). Nu trebuie sa disperi, cu putin ajutor din partea unui apicultor experimentat vei putea sa obti raspuns la toate intrebarile si problemele care apar. As dori ca cei mai experimentati, si le multumesc pe acesta cale, pentru existenta acestui forum,  sa-si aduca aminte cum au inceput, problemele cu care s-au confruntat si daca pot sa ne ofere si noua aceste informatii cu explicatii mai pe intelesul incepatorilor. Va multumesc inca odata.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

johnysibiu

















































'Invatati, invatati si iar invatati" este  o exprimre mai mult decat napoleoniana .Fiti la curent cu baza didactica  si nu veti gresi.

sandupop

@ johnysibiu
'Invatati, invatati si iar invatati" este  o exprimre mai mult decat napoleoniana .Fiti la curent cu baza didactica  si nu veti gresi.
Cu tot respectul pe care il port apicultorilor experimentati, cred ca am fost inteles gresit. Personal, nu cred stimate domnule johnysibiu, ca experienta acumultata de dvs, a avut la baza doar " baza didactica", sau credeti ca noi incepatorii am fi mai "prosti" sau mai inceti la minte. Noi incepatorii am dori sa avem in acest forum o abordare mai practica a problemelor dezbatute , sa intelegem si noi de ce se face acel lucru sau care ar fi greselile pe care le poti face si cum pot fi ele evitate.
Dupa motto-ul prezentat 'Invatati, invatati si iar invatati"  .... Fiti la curent cu baza didactica  si nu veti gresi, cred ca ati spus totul. Inseamna ca trebuie sa ne descurcam singuri, si atunci acest forum este doar pentru cei experimentati si noi incepatorii nu prea avem ce cauta in acesta comunitate.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

cipriene

salut sandu  :hi:
nu o lua in nume de rau!
invatatura de care zice johny are mai multe aspecte, atat practice cat si teoretice. nimeni nu te poate invata ceea ce nu o sa inveti tu singur. stiu ca suna aiurea, dar experienta personala (cu bune si rele), este cea care te caleste si te face apicultor  :hi:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Obombo

Citat din: sandupop din Martie 10, 2013, 06:56:43 PMPersonal, nu cred stimate domnule johnysibiu, ca experienta acumultata de dvs, a avut la baza doar " baza didactica", sau credeti ca noi incepatorii am fi mai "prosti" sau mai inceti la minte. Noi incepatorii am dori sa avem in acest forum o abordare mai practica a problemelor dezbatute
Fara o baza teoretica solida, practica e cam greu de inteles. Poti cel mult sa lucrezi mecanic cu albinele, fara a intelege prea multe din ce se intampla in stup, eventual dand crezare legendelor si interpretarilor eronate care circula din gura in gura.

johnysibiu

Mda undeva am gresit...Ma repet :"Invatati sa invatati".

Pe acest forum sau aiurea pe net sau discutii "la o bere" sau la marginea stupinei o sa tot inregistrati.

Fara o baza teoretica solida nu sa puteti realiza diferenta dintre basme si realitate.

Cartile explica destul de detaliat legatura cauzala a fenomenelor.Totusi colaborarea cu cineva experimentat si de incredere, in practic,a este in urmatoarea faza de dorit.

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Martie 04, 2013, 01:11:16 AM
Bun venit!

Eu zic sati cumperi 10 stupi linistit.
Spui ca iti place ideea de ME dar intrebi ce alt model ar fi mai bun. De ce mai intrebi? Eu unul nu as mai schimba de la ME , eventual MER din cauza greutatii - asta in caz ca nu ai macara hidraulilca.

Daca vecinul tau nuti vinde stupi poti sa  dai un anunt la vinzari/cumparari precum ai nevoie de 10 stupi. Puneti si tu localitatea ca poate vei fi ajutat mai repede.
Sint mai multe variante de achizitionare de stupi dar daca esti hotarit si nu faci mofturi atunci cumperi ce este de vinzare la momentul dat(nu astepti pina cind va veni vinzatorul ideal cu modelul de stup cautat/preferat de tine).
In alte cuvinte cumperi 10 stupi (nu conteaza modelul) si dupa salcim faci diviziuni. Jumatate din albine/stup le transferi/scuturi in "stupul tau preferat" in care pui rame noi si o matca noua.
Va fi timp suficient ca stupii sa se intareasca pina la toamna.
Spre sfirsitul sezonului sau anul urmator vinzi stupii pe care iai cumparat original si teai scapat de acel model de stup, ramii doar cu modelul tau preferat.

Singura problema cu albinele vecinului tau ar fi ca poti lua boli de la stupii lui - loca american fiind pe primul loc.

Si de aici imediat ajungem la ce carti sa studiezi. TOT CE PRINZI DESPRE BOLILE ALBINELOR!!!!! CHIAR SI LITERATURA STRINA DACA ITI CONVINE!!!

Un stup sanatos cit o fi de amarit tot mai produce ceva(o galeat de miere pt familia ta) pecind o familie bolnava va crapa de curind sau mai tirziu si chiar va imbolnavi si alti stupi.
Daca stii sa recunosti o boala deja sti si cum so remediezi. Avem aici pe forum foarte multe carti referitoare la boli.

Daca eu as fi liber in perioada de vara ca si tine as incerca sa ma duc sa lucrez pt cineva cine are citeva sute de familii si are nevoie de o mina de ajutor chiar daca ar fi in celalalt capat al tarii si pe bani putini. Tu nu trebuie sa stai linga albinele tale ca si ciobanul linga oi. La 10(20 daca faci acele diviziuni) stupi nu ai mult de lucru si oricum nu este indicat sai deschizi des.

In final totul recurge la marimea buzunarului tau. Succes.
Ideea in multirii dupa salcam imi surade, dar intrebarea e de unde pui matca noua? Am citit si am vazut ca procedura ar fi urmatoarea: Se injumatatesc stupii si se pun in doi stupi noi, de culori diferiti. Intr-unul ramane matca si in celalalt fie se pune o rama cu o botca care mai are 2 zile pana la eclozionare (Intrebarea ar fi, cum o recunosc cat mai are pana la eclozionare?) sau pun o regina imperecheata (De unde o iau, fiind incepator?).  Asta ar presupune sa am dublul numarului de stupi din stupina? Am inteles ca atunci cand faci divizarea trebuie sa ai pe langa stupul pe care il divizezi, doi stupi de culori diferite. In primul an nu mi-as dori sa extrag. Asa ca mi-ar place sa ii inmultesc, bineinteles daca o sa am ce.


Ce alte materiale mi-ar mai trebui pentru inceput? Faguri artificiali? Cati pentru 10 stupi?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kiwi Bee

Oroles mai dus in padure. Sper ca nu esti ala care vroia sasi faca pavilion din beton si tot venea cu texte aiurea si pina la urma admin la pus la locul lui.
Ei , hai sa recapitulam.
Tu scriai ca vrei sa ai un model de stup anume. Tu decizi care model. Scuzama dar eu iti dau aici un exemplu cu multi etajat(ME).

Sa zicem ca vrei 10 stupi deci te informezi(chiar dai anunt aici pe forum la vind/cumpar pt stupi goi cu rame) si cumperi cutiile si ramele. La un ME ai nevoie de 2 cutii de inceput cu cite 10 rame. Iti mai cumperi si foita.... de unde vrei tu. Binenteles stupul va avea si fund si podisor + respectiv capac. Daca vrei sa ti le confectionezi tu asta este treaba ta. La un stup ME cind deja faci productie vei avea nevoie de 4 cutii pline cu rame(cele 2 de jos vor fi cuibul si cele 2 de sus vor fi caturile pt miere).

Daca ai acel noroc ca cineva sati vinda 10 stupi ME cu albine atunci este norocul tau dar cum tiam mai scris daca tu nu vrei sa astepti pina cind se va ivi vinzatorul ideal atunci cumperi orice stup vei gasi. Sa zicem ca vei gasi de vinzare 10 stupi Dadant pe 10 rame(verticalul).

*** Atentie de obicei tu va trebui sati cumperi separat cutiile pt miere care preferabil sint mai mici.***

Tin sa mentionez ca in una din postarile tale am citit ca banii nu sint o problema prea mare. Evident ca nu vorbim de sute de stupi si familii de albine doar de 10 familii de albine + 10 stupi noi fara albine.

Sa zicem ca tiai cumparat 10 stupi ME(1 stup = fund + 2 cutii + 20 de rame + podisor + capac).
Respectiv tiai cumparat 10 familii de vertical(Dadant = fund + 1 cutie + 10 rame cu faguri + podisor + capac SI PLIINE DE ALBINE).

Trebuie sa ai loc pt 20 de stupi acolo unde intentionezi sai pui. Eu recomand sa fie pusi pe paleti(simplu si ieftin).

Deci sa zicem ca pui cele 10 familii de albine in coltul "A" al locului respectiv. Verifici stupii odata la 2 saptamini. Daca regina oua atunci esti OK. Ouale arata ca niste betisoare albe si in prima faza stau vertical in celula(deci regina lea ouat de mai putin de 24 de ore DECI EA ESTE ACOLO UNDEVA!!!).
Daca vreo familie este prea puternica(plin de albine pe toate ramele, inghesuiala mare) nu ai incotro decit sati cumperi cum am mai scris si cutii de miere(1 cutie per familie, de obicei 1/2 Dadant). Evident vei avea nevoie si de o gratie Hanneman(regina nu poate sa treaca prin gratie - tu nu vrei ca ea sati urce in cutia pt miere).
Ajungi dupa salcim si familiile vor fi puternice la sigur.
Acum pregatesti stupii ME(fund + 1 cutie + 10 rame + podisor + capac). Ai citit bine DOAR 1 CUTIE SI 10 RAME, cealalta cutie cu 10 rame o pastrezi pt mai tirziu.
Vei avea nevoie de 10 regine tinere(noi noutze). Poate negociezi cu cel care iti vinde initial cele 10 familii de albine si iti va mai vinde si 10 regine atunci cind tu zici ca ti le trebuie.

Vine ziua mare si vrei sa divizezi. Ai 2 feluri de stupi deci este un pic mai altfel.
Cum as diviza eu?
Pun 1 stup ME linga mine si scot 3-4 rame de la mijloc(ramele au deja foitza!!!!)
Deschid o familie Dadant si caut regina in cuib... sub gratia Hanneman.
Trebuie gasita!!! Scri ca ai mai citit deja putin deci in orice carte despre apicultura sint desene sau poze cu regina si trintori si lucratoare asa ca tu trebuie so recunosti.
Scot o rama marginasa si daca regina nu este pe ea o pun linga stup.
Mai scot inca o rama si tot asa.Cam 3 rame ca sa am loc in cutie.
Restul ramelor nu le mai scot ca am deja loc destul sa le mut stinga/dreapta.
Am gasit regina pe o rama. Pun rama mai la margine daca pot si de pe alte rame(care au puiet proaspat) scutur albinele in cutia mea de ME. Scutur albinele de pe 4 sau maxim 5 rame.
Pun toate ramele in stupul ME si ii pun podisorul.
Pun ramele la loc in stupul Dadant si il inchid(ramele cu miere se pun la margine apoi vin ramele cu pastura si la mijloc ramele cu puiet de toate virstele).
Acum mut stupul Dadant in coltul "B" al locului respectiv.
Apoi pun stupul ME exact pe locul unde era pina atunci stupul Dadant. Dau jos podisorul si ma asigur ca ramele sint asezate bine. Fiind dupa salcim teoretic nu este nevoie de sirop de zahar dar ce este sigur este sigur se poate administra sirop de zahar 1/1.
Deci pun max 500ml de sirop intro punga de nylon subtire si o leg bine. Ii dau citeva gauri si o pun peste rame.
Acum scot regina din buzunar. Ea mia sosit intro cusca de plastic si fac cumva ca cusca sa stea orizontal intre 2 rame DEPARTE DE PUNGA CU SIROP!!! Sparg cusca la un capat cu dalta apicola(vinzatorul imi spune unde sal sparg).
Pun podisorul si capacul si trec la supul urmator.
Peste 1 saptamina verific supul ME sa vad cum merge.Verific si stupul Dadant.

oroles

Citat din: Kiwi Bee din Martie 11, 2013, 04:10:17 PM
Oroles mai dus in padure. Sper ca nu esti ala care vroia sasi faca pavilion din beton si tot venea cu texte aiurea si pina la urma admin la pus la locul lui.
Ei , hai sa recapitulam.
Tu scriai ca vrei sa ai un model de stup anume. Tu decizi care model. Scuzama dar eu iti dau aici un exemplu cu multi etajat(ME).

Sa zicem ca vrei 10 stupi deci te informezi(chiar dai anunt aici pe forum la vind/cumpar pt stupi goi cu rame) si cumperi cutiile si ramele. La un ME ai nevoie de 2 cutii de inceput cu cite 10 rame. Iti mai cumperi si foita.... de unde vrei tu. Binenteles stupul va avea si fund si podisor + respectiv capac. Daca vrei sa ti le confectionezi tu asta este treaba ta. La un stup ME cind deja faci productie vei avea nevoie de 4 cutii pline cu rame(cele 2 de jos vor fi cuibul si cele 2 de sus vor fi caturile pt miere).

Daca ai acel noroc ca cineva sati vinda 10 stupi ME cu albine atunci este norocul tau dar cum tiam mai scris daca tu nu vrei sa astepti pina cind se va ivi vinzatorul ideal atunci cumperi orice stup vei gasi. Sa zicem ca vei gasi de vinzare 10 stupi Dadant pe 10 rame(verticalul).

*** Atentie de obicei tu va trebui sati cumperi separat cutiile pt miere care preferabil sint mai mici.***

Tin sa mentionez ca in una din postarile tale am citit ca banii nu sint o problema prea mare. Evident ca nu vorbim de sute de stupi si familii de albine doar de 10 familii de albine + 10 stupi noi fara albine.

Sa zicem ca tiai cumparat 10 stupi ME(1 stup = fund + 2 cutii + 20 de rame + podisor + capac).
Respectiv tiai cumparat 10 familii de vertical(Dadant = fund + 1 cutie + 10 rame cu faguri + podisor + capac SI PLIINE DE ALBINE).

Trebuie sa ai loc pt 20 de stupi acolo unde intentionezi sai pui. Eu recomand sa fie pusi pe paleti(simplu si ieftin).

Deci sa zicem ca pui cele 10 familii de albine in coltul "A" al locului respectiv. Verifici stupii odata la 2 saptamini. Daca regina oua atunci esti OK. Ouale arata ca niste betisoare albe si in prima faza stau vertical in celula(deci regina lea ouat de mai putin de 24 de ore DECI EA ESTE ACOLO UNDEVA!!!).
Daca vreo familie este prea puternica(plin de albine pe toate ramele, inghesuiala mare) nu ai incotro decit sati cumperi cum am mai scris si cutii de miere(1 cutie per familie, de obicei 1/2 Dadant). Evident vei avea nevoie si de o gratie Hanneman(regina nu poate sa treaca prin gratie - tu nu vrei ca ea sati urce in cutia pt miere).
Ajungi dupa salcim si familiile vor fi puternice la sigur.
Acum pregatesti stupii ME(fund + 1 cutie + 10 rame + podisor + capac). Ai citit bine DOAR 1 CUTIE SI 10 RAME, cealalta cutie cu 10 rame o pastrezi pt mai tirziu.
Vei avea nevoie de 10 regine tinere(noi noutze). Poate negociezi cu cel care iti vinde initial cele 10 familii de albine si iti va mai vinde si 10 regine atunci cind tu zici ca ti le trebuie.

Vine ziua mare si vrei sa divizezi. Ai 2 feluri de stupi deci este un pic mai altfel.
Cum as diviza eu?
Pun 1 stup ME linga mine si scot 3-4 rame de la mijloc(ramele au deja foitza!!!!)
Deschid o familie Dadant si caut regina in cuib... sub gratia Hanneman.
Trebuie gasita!!! Scri ca ai mai citit deja putin deci in orice carte despre apicultura sint desene sau poze cu regina si trintori si lucratoare asa ca tu trebuie so recunosti.
Scot o rama marginasa si daca regina nu este pe ea o pun linga stup.
Mai scot inca o rama si tot asa.Cam 3 rame ca sa am loc in cutie.
Restul ramelor nu le mai scot ca am deja loc destul sa le mut stinga/dreapta.
Am gasit regina pe o rama. Pun rama mai la margine daca pot si de pe alte rame(care au puiet proaspat) scutur albinele in cutia mea de ME. Scutur albinele de pe 4 sau maxim 5 rame.
Pun toate ramele in stupul ME si ii pun podisorul.
Pun ramele la loc in stupul Dadant si il inchid(ramele cu miere se pun la margine apoi vin ramele cu pastura si la mijloc ramele cu puiet de toate virstele).
Acum mut stupul Dadant in coltul "B" al locului respectiv.
Apoi pun stupul ME exact pe locul unde era pina atunci stupul Dadant. Dau jos podisorul si ma asigur ca ramele sint asezate bine. Fiind dupa salcim teoretic nu este nevoie de sirop de zahar dar ce este sigur este sigur se poate administra sirop de zahar 1/1.
Deci pun max 500ml de sirop intro punga de nylon subtire si o leg bine. Ii dau citeva gauri si o pun peste rame.
Acum scot regina din buzunar. Ea mia sosit intro cusca de plastic si fac cumva ca cusca sa stea orizontal intre 2 rame DEPARTE DE PUNGA CU SIROP!!! Sparg cusca la un capat cu dalta apicola(vinzatorul imi spune unde sal sparg).
Pun podisorul si capacul si trec la supul urmator.
Peste 1 saptamina verific supul ME sa vad cum merge.Verific si stupul Dadant.
Multumesc frumos pentru rabdarea cu care ai scris!
Super explicat! Detaliat si la obiect.
PS: Nu am avut niciodata ganduri de a face buncaruri pentru albine, desi nu cred ca ar fi rau. Am inteles ca doar gandacii de bucatarie ar rezista unui atac cu bomba atomica :)) Deci nu sunt eu ala cu buncarul...
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani